تهران- ایرنا- تشدید تنش میان پاریس و کانبرا به دنبال لغو قرارداد خرید زیردریایی‌ها، روز به روز به دامنه اختلافات میان دو طرف می‌افزاید و آینده روابط این دو کشور را در هاله ای از ابهام قرار داده است.

به گزارش ایرنا، شکاف عمیق و بی‌سابقه میان دولت کانبرا و پاریس در پی اتهام «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه مبنی بر دروغگویی «اسکات موریسون» نخست وزیر استرالیا، بر سر پیمان آکوس میان استرالیا با آمریکا و انگلیس برای خرید زیردریایی‌های پیشران اتمی به عنوان جایگزینی برای پروژه ۹۰ میلیارد دلاری فرانسه شدیدتر شده است.

پایگاه خبری استرالیایی «سیدنی مورنینگ هرالد» در گزارشی با اشاره به تشدید اختلافات میان دو طرف نوشته است اگر چه استرالیا و فرانسه دو کشور بزرگ هستند، ولی در حال حاضر دولتمردانش مانند دو بچه مدرسه ای  با یکدیگر نزاع می کنند و انگشت اتهام را به سوی دیگری نشانه رفته‌اند.

این پایگاه خبری ضمن برشمردن ابعاد این قرارداد، استرالیا را در مناقشه مقصر می داند که  پروژه ۹۰ میلیارد دلاری خود را با فرانسه تعلیق کرده است.

بر پایه این گزارش مقامات فرانسوی بر این باورند که به اعتمادشان خیانت شده است و همچنین مورد توهین قرار گرفته‌اند.

این در حالی است که مقامات استرالیایی می‌گویند برای ترجیح دادن زیردریایی‌های آمریکایی و انگلیسی به نوع فرانسوی آن، دلیل محکمی داشته اند.

گفتنی است اگر چه «جو بایدن» رییس جمهوری آمریکا در دیدار با همتای فرانسوی خود به فروش جنجالی زیر دریایی به استرالیا اشاره کرد و گفت که تصور می‌کردم از پیش این مساله را به فرانسه اطلاع داده باشند، اما این دیدار نتوانست از خشم پاریس از اقدامات کانبرا بکاهد.

انگلیس، استرالیا و آمریکا ماه گذشته ایجاد یک همکاری مشترک بین خود را اعلام کردند که شامل کمک به استرالیا برای فروش زیردریایی‌های هسته‌ای به این کشور بود.

این در حالیست که فرانسه مدعی شده است این توافق بدون اطلاع پاریس انجام شده و قرارداد موجود برای فروش زیر دریایی به استرالیا به ارزش میلیاردها دلار را به خطر انداخته است.

به استناد گزارش های خبری؛ دامنه اختلاف میان کانبرا و پاریس، به حدی رسیده است که فرانسه موقتا سفیر خود از آمریکا را فراخواند و حتی بایدن در جریان اینکه مقامات فرانسوی تا چه حد از این موضوع عصبانی شدند، قرار گرفت.

بر پایه این گزارش، یکی از دلایل شعله ورشدن دامنه اختلافات میان فرانسه و استرالیا، تلاش برای کسب محبوبیت و دریافت امتیاز سیاسی از سوی مکرون و در آستانه انتخابات پیش رو در دو کشور است که قرار است با مطرح کردن این مساله به محبوبیت سیاسی خود بیفزایند.

در این گزارش آمده است، علت این اختلاف هرچه باشد باید هر چه سریعتر به این دعوای بچگانه خاتمه داده شود چرا که این مساله به قیمت از دست رفتن اعتبار استرالیا خواهد بود.

به گفته موریسون، منافع ملی استرالیا بیش از هر چیزی برای این کشور از اهمیت برخوردار است. این در حالیست که تداوم این اختلافات می تواند از نظر ژئوپلتیکی نیز به استرالیا آسیب وارد سازد.

بدون شک نظر به اهمیت نیروی دریایی فرانسه و جایگاه این کشور در منطقه، فرانسه از اهمیت فراوانی برای استرالیا برخوردار است.

کارشناسان می‌گویند مهمترین تاثیر سوء این اختلافات، تشدید بی‌اعتمادی به قول و فعل مقامات استرالیایی در آینده است که ترمیم آن زمانبر خواهد بود.

پایگاه خبری «ای بی سی» استرالیا، در گزارشی به بررسی ابعاد تشدید اختلافات میان کانبرا و پاریس از زبان شماری از دیپلمات ها بدون اشاره به نام آنها پرداخته است.

به باور این رسانه استرالیایی، نگاه کردن به حادثه تصادف دو خودرو با حرکت آهسته (اسلو موشن) است.

برپایه این گزارش، اختلافات میان موریسون و مکرون بی شک به روابط دیپلماتیک دو طرف آسیب وارد خواهد کرد و تاثیرات سوء ژئوپلتیکی این مساله انکار ناپذیر خواهد بود.

به باور شماری از دیپلمات هایی استرالیایی، تشدید اختلافات میان کانبرا و پاریس، سطح روابط میان دو طرف را به کمتر از آنچه پیش از آن پیش بینی می شد، تنزل خواهد داد.

در پایان می‌توان گفت شکاف عمیق و بی‌سابقه میان دولت کانبرا و پاریس در پی اتهام مکرون مبنی بر دروغگویی موریسون بر سر پیمان آکوس میان استرالیا با آمریکا و انگلیس برای خرید زیردریایی‌های پیشران اتمی، نتیجه ای جز افزایش بی‌اعتمادی در جامعه بین المل نخواهد داشت.