تهران- ایرنا- ایران و طرف‌های دیگر برجام از هشتم آذر، بار دیگر گفت وگوهای وین را از سر می‌گیرند؛ مذاکراتی که هدف از آن حصول توافقی ملموس و در راستای تأمین منافع متقابل است.

رسانه های ایران امروز نگاه ویژه‌ای به شروع دور مذاکرات وین برای لغو تمامی تحریم‌ها داشته اند. به گونه‌ای که اصولگرایان، اعتدالگرایان و اصلاح‌طلبان هر کدام گزارش ها، یادداشت ها و مصاحبه هایی در این خصوص منتشر کرده اند که در ادامه بخشی از این گزارش ها رصد می شود.

رسانه های اعتدال گرا

گفت وگوی هسته ای نداریم؛ مذاکره برای «رفع تحریم» است

روزنامه ایران در گزارشی به ارزیابی علی باقری معاون وزارت خارجه و مسوول پیگیری مذاکرات هسته ای پرداخت و نوشت: ریاست آتی پاریس بر اتحادیه اروپا در شش ماه اول سال ۲۰۲۲ فرصت مناسبی برای ایران و فرانسه جهت ارتقای مناسبات دوجانبه و همچنین نقش‌آفرینی این کشور در فرایند مذاکرات لغو تحریم‌ها و همچنین تعاملات منطقه‌ای خواهد بود. این ارزیابی علی باقری، معاون وزارت خارجه و مسئول پیگیری مذاکرات هسته‌ای از نتایج دیدارهایی است که او سه‌شنبه  در پاریس از سر گذرانده است. دیدارهایی که از این شهر آغاز شد و در برلین، لندن و مادرید ادامه پیدا می‌کند. معاون سیاسی وزیر امور خارجه بعد از ملاقات «فیلیپ ارورا»، مدیرکل سیاسی وزارت خارجه فرانسه در گفت‌وگویی با خبرگزاری صدا و سیما با اشاره به اینکه فرانسه در آغاز سال جدید میلادی و در شش ماه اول سال ۲۰۲۲ ریاست اتحادیه اروپا را برعهده دارد، تأکید کرد این رویداد می‌تواند سبب‌ساز نقش‌آفرینی فراملی فرانسه در تحولات بین‌المللی شود. باقری این امر را فرصت مناسبی برای رابطه تهران و پاریس توصیف کرد و افزود: «ریاست فرانسه بر اتحادیه اروپا هم برای ارتقای مناسبات ایران و فرانسه و همچنین نقش‌آفرینی این کشور در تعاملات منطقه‌ای و همین طور در مسیر مذاکراتی که در هشتم آذرماه در وین با ۱+۴ صورت خواهد گرفت، یک فرصت بسیار مناسب است.» باقری با اعلام اینکه گفت‌وگوهای مشروح، صریح، جدی، سازنده و رو به جلویی را با مدیرکل سیاسی وزارت خارجه فرانسه داشته است، درباره اظهارات «ژان ایو لودریان»، وزیر خارجه فرانسه نیز مبنی بر اینکه مذاکرات احیای برجام باید از جایی که تا ۲۰ ژوئن رسیده بود، از سر گرفته شود، این طور گفت: «ما مذاکرات هسته‌ای نداریم، چون درباره موضوع هسته‌ای به طور کامل در سال ۱۳۹۴ توافقی بین ایران و ۱+۵ شکل گرفت و اینک موضوع اصلی که الان پیش رو داریم پیامدهای ناشی از خروج امریکا از توافق برجام است که آن پیامدها فقط منحصر به تحریم‌های غیرقانونی است که علیه جمهوری اسلامی ایران وضع شده است.» پیش‌تر «ژان ایو لودریان»، وزیر امور خارجه فرانسه در تماسی تلفنی با حسین امیرعبداللهیان همتای ایرانی خود گفته بود که وقتی مذاکرات با قدرت‌های جهانی درباره احیای توافق هسته‌ای از سر گرفته می‌شود، باید از همان جایی آغاز شود که متوقف شده بود.

اقدام تحریک‌آمیز انگلیس علیه ایران

خبرگزاری خبرآنلاین در گزارشی آورده است: انگلیس در راستای اقدامات تحریک آمیز علیه ایران به کشورهای غربی طرف برجام فشار وارد می کند تا از ایران در جلسه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی انتقاد شود. آمریکا، فرانسه، آلمان و انگلیس چندین هفته در مورد احتمال استفاده از جلسه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی در روز ۲۵ نوامبر چهارم آذرماه برای تصویب یک قطعنامه انتقادی علیه ایران گفت و گو کردند. طبق این گزارش، انگلیس به صورت فعال به سه کشور دیگر فشار آورده تا این قطعنامه را پیش ببرند.

رسانه‌های اصولگرا

مذاکرات هسته ای نداریم بلکه مسئله اصلی لغو تحریم هاست

روزنامه خراسان در گزارشی نوشت: در فاصله ۱۸ روز تا آغاز دوباره مذاکرات در وین، علی باقری مذاکره کننده ارشد کشورمان این روزها در میانه تور دیپلماتیک اروپایی خود است. او مجری سیاست جمهوری اسلامی در قبال سه کشور اروپایی است که بر اساس آن قرار نیست دیگر ایران با سه کشور به صورت همزمان ملاقات کند و هر کشور می تواند دو جانبه با ایران رایزنی داشته باشد. باقری در ایستگاه اول این تور در پاریس به صراحت تاکید کرد: چیزی به عنوان مذاکرات هسته ای نداریم و قرار نیست ایران با طرف های مقابل در باره برجام که قبلا توافق شده گفت وگو کند، مذاکرات برجام پایان یافته و آن چه امروز بر سر آن گفت وگو می شود، چگونگی رفع تحریم هاست. به گزارش خراسان معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بعد از دیدار با مدیرکل سیاسی وزارت خارجه فرانسه، خواستار ایفای نقش مستقل‌تر پاریس در مذاکرات برجامی شد. علی باقری در توضیح دیدارش با مدیرکل سیاسی وزارت خارجه فرانسه گفت: «اگرچه رویکردهای روسیه یا چین به موضع ما نزدیک‌تر است اما از لحظه دیدارم (با ارورا) تصور می‌کنم که فرانسه می‌خواهد نقش جدی‌تری در این مذاکرات ایفا کند و اگر فرانسه از این پس موضع مستقل‌تری نشان دهد، موقعیت خود را به عنوان یک کشور مذاکره کننده تقویت خواهد کرد.»

غربی‌ها باید تضمین دهند

غلامحسین رضوانی در گفت وگو با خبرگزاری مهر، در واکنش به اظهارات اخیراً برخی از جمهوری خواهان کنگره آمریکا مبنی بر اینکه اگر در انتخابات میان‌دوره‌ای سال آینده، کنترل کنگره را در دست گیرند، به توافق احتمالی دولت آمریکا با ایران پایبند نخواهند بود، اظهار داشت: مگر جمهوری اسلامی ایران از برجام خارج شده است که آنان این گونه ما را تهدید می‌کنند!؟ اتفاقاً ایران باید به آمریکا اجازه دهد که به برجام بازگردد و برای آنکه ما این اجازه را به آمریکا دهیم، آنان باید تضمین دهند که این بار به تعهدات خود پایبند خواهند بود. ورود آمریکا به برجام از همان ابتدا با شیطنت و با هدف تضعیف وضعیت اقتصادی ایران بود و حتی خروج آمریکا از برجام نیز با این هدف انجام شد. به اعتقاد بنده اگر آمریکا مجدداً بخواهد به برجام بازگردد، باز هم به دنبال آن است که لطمه و فشار بیشتری از لحاظ اقتصادی به ایران وارد کند. متأسفانه برخی از افراد در داخل کشور معتقدند که برای رفع مشکلات اقتصادی باید همه شروط غربی‌ها و آمریکا را بپذیریم که برخی از آنان از روی کم‌اطلاعی این مطلب را مطرح می‌کنند، اما برخی از این افراد غرب‌زده و آمریکاپرست هستند. این افراد تصور می‌کنند که غیر از ارتباط با آمریکا و غرب، راه دیگری برای رفع مشکلات کشور وجود ندارد، در حالی که ما معتقدیم برای بازگشت آمریکا به برجام، آنان باید ضمانت دهند و همه تحریم‌های ایران را لغو کنند. آمریکایی‌ها و برخی از کشورهای غربی از یک سو ادعا می‌کنند که خواستار بازگشت به برجام هستند اما از سوی دیگر، تحریم‌های ایران را هم افزایش می‌دهند. غربی‌ها باید برای لغو کامل تحریم‌های ایران تضمین دهند، چرا که اگر آنان تضمین لازم برای لغو کامل تحریم‌ها را ندهند، مسلماً فشارهای اقتصادی ما افزایش پیدا می‌کند.

نباید مذاکره را به معیشت مردم گره بزنیم

به گزارش خبرگزاری فارس، ابراهیم عزیزی نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی گفت: جمهوری اسلامی ایران در روند هسته ای باید به این مسئله دقت کند که به دنبال ارتقای توانمندی در این زمینه باشد و از تحولات هسته‌ای دنیا عقب نماند. برای ما بر اساس آموزه های دینی و اعتقادیمان استفاده از سلاح های هستی ممنوع است، اما باید در سایر بخش های هسته ای تمام توان خود را بگذاریم تا به بالاترین توانمندی و تکنولوژی در این زمینه دست یابیم. برای مثال ما هم اکنون در تامین برق کشور با مشکلاتی روبه‌رو هستیم کمبود آب و خشکسالی  باعث شده تا توان تولید برق از طریق منابع آبی کاهش پیدا کند بنابراین بهترین جایگزین برای این مسئله تولید برق هسته‌ای است  نتیجه این اقدام باعث می‌شود تا در آینده آرامش و آسایش برای مردم ایران محقق شود. هدف ما از رفتن به سمت تکنولوژی های هسته ای رسیدن به امکاناتی چون سوخت پاک، مسائل رادیو درمانی و غیره است. امروزه نیاز جدی در مسیر صنعت هسته‌ای داریم تا به پیشرفتهای علمی و فناوری همه جانبه دست یابیم و در همه بخش‌های دیگر نیز باید این گونه باشیم چرا که لازم است نگاه هوشمندانه به آینده داشته باشیم. در کنار توسعه صنعت هسته ای باید با مذاکره و گفتگو مسائل بین المللی خو را هم پیش ببریم گفت‌وگو و مذاکره ای که بر اساس عزت و منافع ملی است. البته باید این نکته رعایت شود که در مسیر مذاکرات آتی تعهدات جدی از طرف مقابل گرفته شود تا به وعده های خود عمل کنند و به اصل برداشتن تحریم ها دست یابیم و باید به گونه ای باشد که در تکنولوژی های مختلف هسته ای دچار عقب‌نشینی نشویم بلکه روز به روز به دنبال رشد و توسعه باشیم. ما مطمئنا هرچه به توان داخلی و توسعه هسته‌ای خودمان بیفزاییم در مقابله با فشارهای دشمن می توانیم عملکرد بهتری داشته باشیم و مقابله های صحیح تری انجام دهیم.

صدور قطعنامه شورای حکام آژانس علیه ایران بعید است

به گزارش خبرگزاری دانشجو، انگلیس فعالانه آمریکا، فرانسه و آلمان را برای انتقاد از ایران در جلسه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تحت فشار قرار داده است. با وجود این، دیپلمات‌های اروپایی که از این موضوع مطلع هستند می‌گویند با توجه به اقدام ایران در اعلام بازگشت به مذاکرات وین، بعید است چنین اقدامی اتفاق بیفتد. هفتمین دور مذاکرات در وین برای رفع تحریم‌ها قرار است از روز ۲۹ نوامبر (۸ آذر) برگزار شود. این مذاکرات سه ماه پیش در اثر مواضع زیاده‌خواهانه آمریکا و طرف‌های غربی متوقف شد. «علی باقری»، معاون سیاسی وزیر خارجه ایران در هفته جاری برای رایزنی درباره مذاکرات رفع تحریم به پاریس، برلین و لندن سفر کرده است. «حسین امیرعبداللهیان»، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران هم در روزهای گذشته با همتایان خود در روسیه، چین، انگلیس، آلمان و فرانسه گفتگو کرده است. امیر عبداللهیان در تماس تلفنی با «ژان ایو لودریان»، وزیر امور خارجه فرانسه از تصمیم «جو بایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا برای اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران را غیرسازنده خواند. او همچنین در تماس تلفنی با همتای چینی خود، ابراز امیدواری کرد که آمریکا و متحدان اروپایی‌اش با رویکردی واقع‌بینانه به مذاکرات وین بیاید تا بتوان سریع به توافق دست یافت. وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در تماس تلفنی با همتای روسی‌اش گفت که ایران نسبت به نیات آمریکا مشکوک است، اما چنانچه دولت بایدن به تعهداتش عمل کند ایران نیز تعهداتش را به طور کامل اجرا خواهد کرد. ایران تأکید می‌کند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاح‌های اتمی (ان‌پی‌تی) و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هسته‌ای را برای مقاصد صلح آمیز دارد. علاوه بر این، بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هسته‌ای ایران بازدید کرده‌اند، اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هسته‌ای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکرده‌اند. ایران علاوه بر این در سال ۲۰۱۵ به توافقی با کشورهای موسوم به گروه ۱+۵ برای حل و فصل تنش‌ها بر سر برنامه هسته‌ای خود دست پیدا کرد. علی‌رغم اذعان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در اردیبهشت‌ماه سال ۱۳۹۷ به صورت یکجانبه از این توافق خارج شد.

اصرار ایران برای ارائه تضمین از سوی آمریکا قابل درک است

پایگاه خبری مشرق نیوز در گزارشی آورد: همزمان، آمریکا به رغم ادعاها مبنی بر تمایل برای بازگشت به برجام، همچنان با پافشاری بر رویکرد تحریمی خود، به سنگ اندازی در مسیر مذاکره ادامه می‌دهد و به صراحت می‌گوید احیای توافق ۲۰۱۵، مبنایی خواهد شد برای طرح سایر موضوعات نگران کننده! با یادآوری مسئولیت آمریکا در بروز وضعیت کنونی برجام و نقش سکوت سه کشور اروپایی در زیاده‌خواهی واشنگتن، ایران می‌گوید اگرچه خواستار دستیابی به توافقی خوب است اما بی اعتمادی همچنان بر فضای مذاکره حاکم است و همین امر دلیلی خواهد بود برای اینکه ایران از طرف مقابل تضمین بگیرد و به دنبال راستی آزمایی وعده‌ها باشد. ایران مخالف مذاکره برای مذاکره است و معتقد است مذاکرات به دور از تعیین پیش شرط و روند فرسایشی شدن، باید نتایج ملموسی به همراه داشته باشد. در همین راستا، «شیرین هانتر» عضو شورای روابط خارجی آمریکا و استاد دانشگاه جورج تاون کلمبیا به جزئیات مذاکرات احتمالی پیش رو پرداخت. هانتر توافق ایران و طرف‌های دیگر برجام برای از سرگیری مذاکرات وین را گامی مثبت خوانده و در عین حال تاکید کرد که موفقیت مذاکرات بستگی به عوامل مختلف دارد به ویژه به اراده طرفین برای دستیابی به مصالحه. پر واضح است که مذاکره برای مذاکره مثمر ثمر نخواهد بود و هرگونه مذاکره‌ای باید منتهی به نتیجه شود وی همچنین در خصوص پافشاری ایران بر این نکته که مذاکرات باید نتیجه محور باشد و مذاکره برای مذاکره را نخواهد پذیرفت گفت: پر واضح است که مذاکره برای مذاکره مثمر ثمر نخواهد بود و هرگونه مذاکره‌ای باید منتهی به نتیجه شود. هانتر در عین حال گفت مشکل اینجا است که ایران و آمریکا انتظاری که از نتایج مذاکرات دارند متفاوت است و تا زمانی که اختلافات کم نشوند نمی‌توان انتظار موفقیت مذاکرات را داشت.

رسانه‌های اصلاح‌طلب

ابهام در فضای مذاکرات

علی‌اصغر زرگر استاد دانشگاه با درج یادداشتی در روزنامه آرمان ملی نوشت: آقای علی باقری، معاون سیاسی وزیر امور خارجه، که در سفر اروپایی به سر می‌برند در تازه ترین اظهارات خود گفته‌اند که اگر اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها به تعهدات خودشان در قبال برجام عمل بکنند ایران هم به توافقات برجامی خود عمل خواهد کرد و لذا در این مورد مذاکره‌ای صورت نمی‌گیرد. تعهدات برجامی مورد قبول ایران است به شرطی که طرفین دیگر برجام هم به تعهدات خود عمل کنند. بازگشت به تعهدات قبلا هم مذاکره شده و آقای باقری هم نظرشان بر این است که روی این مسأله یک مذاکراتی صورت گیرد که چگونه برجام اجرایی بشود. بنابراین از نظر آقای باقری ما روی برجام بحثی نداریم و ایران از برجام خارج نشده‌ایم و این اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها به تعهدات خودشان عمل نکردند و اگر عمل بکنند ایران هم به تعهدات خودشان عمل می‌کند. در مورد لغو تحریم‌ها هم باید گفت منظور معاون سیاسی وزیر امور خارجه این بود که ایران از برجام گذر کردیم و اگر آمریکایی‌ها بخواهند به برجام برگردند و به تعهدات خودشان عمل بکنند حالا ما می خواهیم روی این موضوع مذاکره بکنیم که تحریم‌هایی که توسط رئیس جمهور آمریکا وضع کرده است چگونه لغوشود. ایران پیش شرطی هم نگذاشته و فقط گفته می‌خواهیم روی این مسأله مذاکره بکنیم که این موضوع بستگی به عکس العمل اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها چه باشد که بیشتر البته عکس‌العمل آمریکایی‌ها خواهد بود. اروپایی‌ها به تعهدات برجامی خودشان عمل بکنند و آمریکا به تعهدات برجامی خودشان بازگردد در همان محدوده برجام قبلی نیازی به مذاکره نیست و برجام فقط باید اجرایی بشود و طرفین به تعهدات خود بازگردند. اینجا بستگی دارد به نظر آمریکایی‌ها و اینکه آمریکایی‌ها چگونه می‌خواهند با این پیشنهاد ایران برخورد بکنند. آیا می‌آیند و مسائلی مانند موضوع سیاست های منطقه‌ای ایران را مطرح می‌کنند یا مسائل دفاعی و موشکی ایران را مطرح می‌کنند. همانطور که قبلا هم گفته بودند برجام را به عنوان سکوی پرتاب می‌خواهیم در واقع برجام سکویی است که از طریق آن به توافقنامه وسیعی تری روی  مسائل مختلف با ایران مورد مذاکره قرار بدهیم و به توافق برسیم.

«رفع تحریم‌ها» به جای «احیای برجام»

به گزارش خبرگزاری ایسنا، مذاکرات ایران و کشورهای مشارکت کننده در برجام برای احیای این توافق در شش دور در دولت روحانی برگزار شده اما پس از آن به دلیل نزدیکی به انتخابات و تغییر دولت در ایران متوقف شد تا اینکه اخیرا برای ازسرگیری این مذاکرات در ۸ آذرماه توافق شده است. علی باقری اما تاریخ مذکور را تاریخ «آغاز» مذاکرات اعلام کرد نه «از سرگیری» آن. او همچنین مذاکرات مذکور را مذاکرات «رفع تحریم ها» نامید نه مذاکرات «احیای برجام» به نظر می رسد دولت سیزدهم قصد دارد توافق نه بر روی آنچه دولت روحانی رقم زده که از مسیری متفاوت آن را ایجاد کند. حتی اگر لازم باشد فقط نام آن را تغییر دهد. این گونه است که باقری می‌گوید چیزی به اسم توافق هسته ای وجود ندارد. هرچند در اصل درست است که توافق هسته‌ای قبلاً انجام شده و تنها باید به آن بازگشت اما حتی تیم مذاکره کننده حاضر به از سرگیری مذاکرات از نقطه پایانی در دور آخر نیست. در نهایت اما به نظر می رسد نتیجه بیشتر از هر چیزی برای اقتصاد و مردم ایران مهم است. تغییر نام این توافق به هر دلیلی تغییری در روند کار نخواهد داشت. معاون سیاسی وزیر امور خارجه درباره اظهارات «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه مبنی بر این‌که مذاکرات باید از جایی که تا ۲۰ ژوئن رسیده بود از سر گرفته شود، بیان کرد: ما مذاکرات هسته‌ای نداریم، چون موضوع هسته‌ای در سال ۱۳۹۴ در قالب توافقی که بین ایران و ۱+۵ شکل گرفت به طور کامل توافق حاصل شد. «علی باقری» معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که روز سه‌شنبه‌ در اولین مقصد سفرش به چند کشور اروپایی در پاریس با «فیلیپ ارورا» مدیرکل سیاسی وزارت خارجه فرانسه در محل این وزارتخانه دیدار و گفت‌وگو کرد، در گفت‌وگویی با خبرگزاری صدا و سیما در این باره عنوان کرد: همانطور که می‌دانید فرانسه در آغاز سال جدید میلادی و در شش ماه اول سال ۲۰۲۲ ریاست اتحادیه اروپا را برعهده دارد و طبیعتا یک نقش آفرینی فراملی می‌تواند داشته باشد. معاون سیاسی وزیر امور خارجه درباره اظهارات «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه مبنی بر این‌که مذاکرات احیای برجام باید از جایی که تا ۲۰ ژوئن رسیده بود از سر گرفته شود، بیان کرد: ما مذاکرات هسته‌ای نداریم، چون موضوع هسته‌ای در سال ۱۳۹۴ در قالب توافقی که بین ایران و ۱+۵ شکل گرفت به طور کامل توافق حاصل شد. این دیپلمات ایرانی خاطرنشان کرد: موضوع اصلی که الان پیش رو داریم پیامدهای ناشی از خروج آمریکا از توافق برجام است که آن پیامدها فقط منحصر به تحریم‌های غیرقانونی است که علیه جمهوری اسلامی ایران وضع شده است.

واقعیت‌های موجود دولت را به این نتیجه رسانده که تحریم‌ها باید حل شود

داریوش قنبری در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا، مسائل و واقعیات جامع شاید طوری نیست که بشود با اراده سیاست‌مداران آن‌ها را تغییر داد. سیاست‌مداران باید با برنامه‌ریزی‌هایی که انجام می‌دهند، نقش خودشان را در تحولات اجتماعی و اقتصادی ایفا کنند؛ زیرا برنامه‌ریزی یکی از اقداماتی است که سیاست‌مداران در جهت تغییرات سیاست‌های اجتماعی و اقتصادی می‌توانند داشته باشند. در کنار برنامه‌ریری و مدیریت آن، قطعا برای تحقق برنامه‌هایی که وجود دارد، منابع نیاز است زیرا هرچند یک مدیر توانمند هم در رأس قرار گیرد، صرفا نمی‌توانند با برنامه‌ریزی مسائل را حل کند و به آن اهدافی که تعیین شده است برسد.  در بحث مدیریت کلان یک جامعه، تجهیز منابع و برنامه‌ریزی در راستای رسیدن به اهداف مهم است، اما هنگامی که منابع با مشکلاتی روبه‌رو است، طبعاً هم برنامه‌ریزی با اخلال مواجه می‌شود و هم رسیدن به اهداف دچار مشکل می‌شود. تحریم‌ها به طور عمده بخش نفت را به عنوان متغیر عمده اقتصاد ایران مورد هدف قرار داده و به نوعی بخشی از منابع را با مشکل مواجه کرده است، بنابراین هنگامی که منابع با مشکل مواجه است، فرقی نمی‌کند رئیسی باشد یا روحانی، برنامه‌ریزی برای رسیدن به هدف هم با مشکل مواجه می‌شود که این یک قاعده و قانون علمی است که نمی‌شود به راحتی از این قاعده و قانون علمی تخطی کرد. دولت سیزدهم هم مانند دولت قبلی به مسیری می‌رود که مذاکرات را مجدداً از سر بگیرد و ادامه دهد که امیدواریم به نتیجه برسد زیرا تا زمانی که مسئله سیاست خارجی حل نشود و تحریم‌ها برداشته نشده باقی بماند، امید چندانی برای تحولات اقتصادی و تحقق برنامه‌های مثبت وجود ندارد. کشوری که تحریم باشد و با مشکل تامین منابع روبه‌رو شود،‌ نمی‌تواند برای رسیدن به اهداف و تدوین برنامه‌های مثبتش موفق باشد.

جمع بندی:

رسانه های اعتدال گرا، شروع دور جدید مذاکرات وین را با بررسی سخنان مسوولان وزارت خارجه در این زمینه بازتاب دادند و با نقد و تحلیل به اهمیت این موضوع پرداختند.

رسانه های اصولگرا نیز انجام مذاکرات برجامی را تنها در صورتی موثر می دادند که طرف های غربی تحریم های ناعادلانه علیه ایران را به طور کامل لغو کنند. اما در این میان معتقدند که نباید این مذاکرات را به مسایلی همچون معیشیت و وضعیت اقتصاد داخلی کشور گره زد و باید با خودکفایی و تقویت تولیدات داخلی به توسعه رسید.

رسانه های اصلاح طلب اما در خبرهای امروز خود تحول در وضعیت معیشتی و اقتصاد کشور را منوط به توافق در مذاکرات وین می دانند و معتقدند که مذاکره کنندگان باید لغو تحریم ها را مدنظر قرار دهند و تمام توجه شان اقتصاد و مردم ایران باشد.