به گزارش ایرنا از جمله این نارسایی ها می توان به نبود زیرساخت های آب آشامیدنی پایدار ، کمبود و فرسوده بودن تجهیزات آبرسانی سیار، پایین بودن میزان دسترسی به مراکز بهداشتی ، ناهمواری راه ها و کمبود علوفه و مشخص نبودن حدود و ثغور مرتعی با عشایر استانهای همجوار اشاره کرد.
عشایر که با ۷۲هزار نفر جمعیت ۱۰درصد از ساکنان استان را تشکیل میدهند با تاکید بر اینکه مطالباتشان ضروری ترین نیازهای زندگی شان است از مسوولان استان می خواهند برای رونق زندگی عشایری تلاش مضاعفی داشته باشند.
عشایر کهگیلویه و بویراحمد که ۲۷ درصد از محصولات زراعی ، ۶۰درصد از گوشت قرمز و ۳۵ درصد صنایع دستی استان را تولید می کنند بر این باورند که رفع مشکلات آنان زمینه ساز تحقق شعار سال با عنوان تولید ، پشتیباتی ها و مانع زدایی هاست.
عشایر کهگیلویه و بویراحمد که در نخستین ماه های خدمت دولت سیزدهم میزبان رییس جمهوری و وزیرجهاد کشاورزی بودند و چند روز پیش نیز استاندار را در محل زندگی خود دیده اند امیدوار هستند تا با کاهش مشکلات موجود سنتی ترین شیوه زندگی ایرانی رونق خود را حفظ کند.
آب مطالبه نخست عشایر
یکی از اهالی منطقه عشایری دریلا در گچساران با اشاره به خشکسالی های پیاپی و خشکیدگی یا کاهش دبی آب چشمه های این شهرستان گفت: تکمیل طرح های در حال اجرای تامین آب آشامیدنی مهمترین نیاز آنان است.
کاظم اسدی با یادآوری اهمیت آب آشامیندنی سالم برای سلامت اهالی و محصولات تولیدی آنان ابراز داشت: در زمان حاضر کندی عملیات آبرسانی سیار به دلیل فرسودگی تانکرهای آبرسان دسترسی به آب آشامیدنی سالم برای اهالی را با سختی مواجه کرده است.
وی تاکید کرد: گران بودن علوفه از دیگر مشکلات عشایر است که آنان را ناچار به فروش دام های مولد می کند.
عشایر در انتظار رفع اختلافات مراتع مرزی
دیگر ساکن مناطق عشایری گچساران عنوان کرد: اختلاف بر سر مراتع با عشایر استان های بوشهر و خوزستان در حالی که پیش از انقلاب پروانه چرا برای آنان صادر شده بود و تا چند سال پیش تمدید می شد منجر به درگیری های پیاپی عشایر شده است.
مجتبی نره ای عنوان کرد: براساس تقسیمات کشوری از محل پل زهره متعلق به عشایر گچساران است اما عشایر شهرستان همجوار بهبهان مدعی مراتع مذکور شده اند.
به گفته این عشایر زاده ، منطقه هلیگان غربی که بیش از یک هزار خانوار عشایر با ۱۱۴ پروانه چرا دارد درگیر این اختلافات هستند.
اختلاف عشایر مناطق جنوبی کهگیلویه و بویراحمد بر سر یکهزار هکتار از مراتع با خوزستان و ۳۰ هزار هکتار با عشایر استان بوشهر است.
دسترسی به امکانات بهداشت نیاز حیاتی
یکی از اهالی مناطق عشایری شهرستان کهگیلویه با یادآوری بعد مسافت و سخت گذر بودن راه های عشایری ایجاد امکانات بهداشت را حیاتی ترین نیاز عشایر استان دانست و تاکید کرد: حفظ سلامت انسان به عنوان مهمترین سرمایه وجودی نیازمند راه اندازی حداقل خانه های بهداشت در مناطق عشایری است.
صنوبر حسین زاده با اشاره به اینکه حفظ سلامت همه اهالی به ویژه زنان باردار و کودکان نیازمند دسترسی به مراکز بهداشتی است از مسوولان خواست تا برای پیش بینی چنین زیرساخت هایی در مناطق عشایری برنامه ریزی کنند.
ضرورت بهره برداری کامل از کارخانه خوراک دام دشت روم
مدیرکل امورعشایر کهگیلویه و بویراحمد گفت: تامین خوراک دام یکی از مشکلات عشایر در روزگار خشکسالی است که بهره برداری کامل از کارخانه خوراک دام دشت روم راهکار رفع این مشکل است.
فیض الله آذرفر اضافه کرد: ظرفیت تولید کارخانهخوراک دان دشت روم سه هزار تن است اما هم اکنون با توجه به مشکلات فرآروی کارخانه تنها ۳۰۰ تن محصول در این کارخانه تولید می کند.
وی بیان کرد: به منظور کمک به درآمد عشایر کهگیلویه و بویراحمد۴۰۰ نفر برای دریافت تسهیلات کشت گیاهان دارویی به بانک معرفی شده اند.
راه اندازی خانه های بهداشت در برنامه دولت
مدیرکل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد ابراز داشت: برای دسترسی اهالی عشایر استان به مراکز بهداشتی براساس تفاهم نامه با دانشگاه علوم پزشکی یاسوج ۱۳خانه بهداشت مصوب شده که تاکنون چهار مورد از این تعداد محقق شده است.
تلاش برای تکمیل آبرسانی پایدار
آذرفر ادامه داد: تکمیل پنج طرح تامین آب پایدار آشامیدنی مناطق عشایری در حال اجرای استان راهکار تامین رفع دایم مشکل آب آشامیدنی اهالی این مناطق است.
وی اظهار داشت: آبرسانی به عشایری شرق گچساران یکی از مهمترین این طرح هاست که تاکنون ۱۰۰میلیارد ریال برای آن هزینه شده و برای تکمیل این طرح ۴۰ میلیارد ریال اعتبار دیگر نیاز است..
آذرفر تاکید کرد: آبرسانی به عشایر زیلایی،پشت کوه بهمئی شبلیز وآبریز از دیگر طرح های تامین آب پایدار در مناطق عشایری استان است که بهره برداری از این طرح ها زندگی اهالی عشایر استان را متحول خواهد کرد.
مدیرکل امورعشایر کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: همچنین طرح مطالعاتی تامین آب پایدار به عشایر غرب گچساران نیز در دست اجراست که عملیاتی شدن آن نقش اثرگذاری در بهبود وضعیت رفاهی عشایر این منطقه خواهد داشت.
تجهیزات آبرسانی سیار نیازمند تقویت
آذرفر با اشاره به خشکسالی های پیاپی و کاهش و یا خشکیدگی آب ۷۰درصد از چشمه های آب عشایری استان تاکید کرد: افزایش تجهیزات آبرسانی سیار راهکار کوتاه مدت رفع مشکلات کم آبی در این مناطق است.
وی عنوان کرد: هم اکنون ۱۰ دستگاه تانکر ۱۴ هزار لیتری کار آبرسانی سیار به مناطق عشایری کهگیلویه و بویراحمد را انجام می دهند که پاسخگوی نیاز جمعیت ۱۲ هزار نفری آنان نیست.
پیش بینی تسهیلات خرید علوفه
وی در مورد تامین علوفه دام عشایر گفت: به منظور کمک به عشایر برای تامین خوراک دام ۹۰ میلیارد ریال تسهیلات بانکی ارزان قیمت در سال جاری پیش بینی شده است.
آذرفر افزود: تاکنون ۴۰ میلیارد ریال از این میزان تسهلات بانکی جذب و پرداخت شده است.
برنامه ریزی برای رفع اختلافات عشایر
استاندار کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به وجود مشکل قدیمی اختلافات مرزی استان های جنوبی کشور با عشایر این استان، گفت: با اقدامات انجام گرفته چالش های موجود بزودی رفع خواهد شد.
سید علی احمد زاده اظهار داشت: این اختلافات سال ها در منطقه هلیگا برای اهالی بخش هایی از استان های کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان و بوشهر مشکل ساز شده است.
وی بیان کرد: در جلسه اخیر ویدئو کنفرانس با وزیر کشور ، برگزاری نشستی با حضور استانداران خوزستان و بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد برای رفع این مشکل در برنامه دولت قرار گرفته است.
احمدزاده تاکید کرد: خواسته مسوولان کهگیلویه و بویراحمد این استان تعیین رودخانه خیرآباد به عنوان مرز بین استان های جنوبی است که در نشست مذکور پیگیری خواهد شد.
دیگر راهکارها و برنامه های کمک به رفاه عشایر
استاندار کهگیلویه و بویراحمد با تاکید بر اینکه نیاز است تا همه دستگاه های اجرایی مرتبط با اداره کل امور عشایر استان همکاری داشته باشند افزود: کاهش مشکلات عشایر استان و جبران نواقص موجود نیاز بسیج امکانات دولتی است.
احمد زاده با اشاره به اینکه مناطق عشایری استان چهار هزار کیلومتر راه ارتباطی دارد اضافه کرد: استفاده از اعتبارات استانی برای بهسازی راه های عشایری در دستور کار دولت سیزدهم قرار دارد.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: همچنین نیاز است تا پرداخت تسهیلات اشتغالزا به منظور کمک به تولید به ویژه در زمینه رونق صنایع دستی و ایجاد درآمد برای بانوان عشایر استان در دستور کار مسوولان قرار گیرد.