خرم‌آباد - ایرنا - سلسله از مناطق امن لرستان و فاقد جرائم سازمان یافته و خشن است اما ۸۰ هزار نفر جمعیت دارد و به دلیل نداشتن ندامتگاه، خانواده زندانیانی که دوران حبس خود را در خرم‌آباد می‌گذرانند باید برای ملاقات و امور اداری به مرکز استان سفر کنند که این امر موجب بروز مشکلاتی برای آنها شده است.

به گزارش روز سه‌شنبه ایرنا خانواده زندانیان به عنوان یکی از اقشار آسیب پذیر جامعه همواره مورد توجه فعالان اجتماعی و مسوولان بوده اند که تلاش شده است با حمایت های لازم، بخشی از بار روانی و اقتصادی تحمیل شده بر این خانواده ها به روش های مختلف جبران شود.

بدون شک این خانواده ها هرچند در اغلب اتفاقات پیش آمده نقشی ندارند اما همواره در معرض انواع مختلف آسیب های اجتماعی ناشی از حادثه پیش آمده برای فرد سرپرست یا یکی از اعضای اصلی خود قرار دارند و به اجبار تبعات اجتماعی ناشی از زندانی شدن یک عضو، گریبان آنان را نیز می گیرد.

صرف نظر از تبعات اجتماعی، روانی و حتی اقتصادی حاصل از این امر که مقوله ای بسیار گسترده می باشد، در شهرستان سلسله یکی از مهمترین مشکلات خانواده زندانیان نبود ندامتگاه و زندانی شدن عضوی از آنها در سایر شهرها است.

این خانواده ها به دلیل نبود ندامتگاه در شهر خود، باید سختی رفت و آمد جهت سرکشی و ملاقات با زندانیان را تحمل کنند که تبعات اجتماعی و اقتصادی مختلفی به آنها تحمیل می کند از طرفی مخاطرات تردد جاده ای هم به مسائل آنان اضافه می شود.

سلسله فاقد ندامتگاه است و در ماه های اخیر نیز که زمزمه های ایجاد ندامتگاه در این شهرستان پیچیده با واکنش های منفی و مثبت همراه بوده است.

پس از بازدید کارشناسان هیات اعزامی قوه قضاییه برای بررسی زمین اهدایی مورد نظر برای اجرای طرح و جانمایی آن در منطقه "هنام"، واکنش های منفی از سوی بسیاری از اهالی این دهستان نسبت به ساخت ندامتگاه در زمین های منابع طبیعی ایجاد شده است و خواستار توقف این امر از سوی مسوولان مربوطه هستند از طرفی عده ای نیز ایجاد ندامتگاه را لازمه هر شهر و منطقه ای می دانند و وجود آن را در منافات با امنیت نمی بینند.

تحمیل هزینه های رفت و آمد بر خانواده زندانیان

یک بانوی الشتری ( الشتر مرکز شهرستان سلسله است) که پسرش در زندان پارسیلون خرم آباد در حال تحمل حبس است در ارتباط با مزایای ساخت ندامتگاه در شهرستان سلسله به ایرنا می گوید: نباید یک جانبه به قاضی رفت، ای کاش افرادی که مخالف ساخت زندان در شهر الشتر هستند اندکی هم به ما (خانواده زندانیان) و مشکلاتمان توجه کنند.

وی افزود: در فرهنگ سنتی و طایفه ای لرستان و سلسله چندان پذیرفتنی نیست که یک زن تنها از شهری به شهر دیگر سفر کند بنابراین باید برای ملاقات فرزندم که به دلیل تصادف در زندان است منتظر بمانم تا فرزند دیگرم که سرباز است به مرخصی بیاید و مرا به ملاقات پسرم ببرد.

این مادر الشتری ادامه داد: هر بار در مسیر رفت و برگشت به زندان پارسیلون خرم آباد باید هزینه بسیاری متقبل شویم و زمان نیز دست کم از یک صبح زود تا پس از اذان ظهر تلف می شود.

سختی ملاقات فرزندان با پدران زندانی از شهری به شهر دیگر

بانوی الشتری دیگری که همسرش در زندان مرکزی خرم آباد محبوس است در این باره گفت: ۲ فرزند خردسال دارم و هربار که برای ملاقات همسرم می روم باید آنها را نزدیک یکی از بستگان به امانت بسپارم که گاهی از پذیرفتن مسوولیت نگهداری آنها به خصوص در زمان شیوع کرونا ناراحت می شوند.

وی افزود: گاهی نیز مجبور می شوم آنها را همراه خود ببرم که مشکلات بسیاری  در طول مسیر شهری به شهر دیگر و مراجعه به زندان با همراه داشتن ۲ کودک ایجاد می شود، در حالیکه اگر سلسله ندامتگاه  داشت مجبور نبودم این همه سختی و تبعات منفی فرهنگی تنهایی سفر کردن را برای یک ملاقات ساده تحمل کنم.

اما مردم منطقه " هنام" که قرار است ندامتگاه سلسله در آنجا احداث شود معتقد هستند وجود این مرکز در منطقه ای گردشگری زیبنده نیست و شاید هم ندامتگاه را عاملی برای احساس ناامنی گردشگران می دانند.

یکی از اهالی منطقه هنام در این باره به ایرنا گفت: چرا باید زندان الشتر در یکی از بهترین و خوش آب و هواترین مناطق شهرستان سلسله که گردشگر بسیار زیادی از اقصی نقاط کشور به آن مراجعه می کنند احداث شود؟ 

وی افزود: آیا روحیه گردشگری که از استان های دیگر به شهرستان سلسله مراجعه و هنام را برای مقصد گرشگری خود و خانواده اش انتخاب می کند با دیدن خانواده زندانیان و نمای دلگیر زندان، متزلزل نمی شود؟

 شهروند دیگری نیز می گوید: اهالی هنام مخالف ایجاد زندان در شهرستان نیستند بلکه اعتقاد دارند این محل باید در منطقه ای خارج از محدوده جاذبه های گردشگری احداث شود.

وی افزود: به گفته مسوولان منابع طبیعی، شهرستان سلسله دارای ۱۱۲ هزار هکتار جنگل و مرتع است، آیا نمی شود زندان در محدوده دیگری از زمین های منابع طبیعی احداث شود که دور از مناطق گردشگری و پر رفت و آمد شهری باشد؟

ضرورت توجه به منفعت جمعی در ایجاد ندامتگاه

یک وکیل پایه یک دادگستری نیز در این باره به ایرنا گفت: مجازات زندان اگر چه به عنوان یک راهکار برای اصلاح، درمان، پیشگیری و رعایت عدالت در جامعه برای قانون شکنان و مجرمان پذیرفته شده، اما آسیب‌ های ناشی از آن، خانواده زندانی را در ردیف قربانیان واقعی جرم قرار داده است.

فرزاد رضایی با تاکید بر ضرورت توجه به مشکلات خانواده زندانیان افزود:  بسیاری از این خانواده‌ها با تحمل رنج دوری سرپرست و یا یکی از اعضا، با دغدغه تامین هزینه‌های زندگی مواجه‌ هستند که نباید مسائل اقتصادی و اجتماعی نیز برای آنان ایجاد شود.

وی با اشاره به محاسن ایجاد ندامتگاه در شهرستان سلسله عنوان کرد: برخورد احساسی، قومی، عشیره ای و منطقه ای با این مقوله درست نیست بلکه باید منفعت جمع را در نظر گرفت، خانواده زندانیان از مردم همین آب و خاک هستند و نباید به چشم بیگانه به آنها نگاه کرد چراکه این واکنش ها منجر به رنجش مضاعف آنها می شود.

رضایی با اشاره به سختی رفت و آمد برای خانواده زندانیان افزود: همچنین مسوولان دستگاه قضا و حتی وکلا نیز برای رسیدگی به پرونده زندانیان و اطلاع از آخرین وضعیت آنها باید دائما در مسیر خرم آباد -  الشتر در رفت و آمد باشند که علاوه بر صرف وقت و هزینه های تردد، سوانح احتمالی را هم در پی دارد در حالیکه ایجاد ندامتگاه در شهرستان منجر به تسریع در روند رسیدگی به پرونده ها نیز می شود.

زمین ندامتگاه سلسله در مرحله صدور سند است

دادستان عمومی و انقلاب سلسله نیز با اشاره به برخی واکنش های منفی نسبت به ایجاد ندامتگاه برای زندانیان شهرستان در زمین های منابع طبیعی واقع در منطقه هنام اظهار داشت:  این شهرستان با بیش از ۸۰ هزار نفر جمعیت، فاقد کمترین زیرساخت مربوطه  نسبت به سایرمناطق استان و کشور است.

یونس آزادپور ادامه داد: اما عده ای به دلیل ناآگاهی نسبت به مسائل مدیریتی، با ربط دادن زیرساخت های اولیه شهرستان به مسائل طایفه ای و فرهنگی سعی در تشویش اذهان عمومی دارند.

وی  افزود: این افراد باید به آسیب های اجتماعی و تهدیدهای پیش روی خانواده زندانیان الشتری که در شهرستان های دیگر در حال تحمل حبس هستند فکر کنند و بدانند احتمال هرگونه آسیب برای مادران، همسران و دخترانی که باید برای یک ملاقات ساده با فرد محبوس تردد کنند وجود دارد.

آزادپور با اشاره به اینکه بزرگترین زندان کشور(اوین) در بهترین نقطه تهران قرار دارد عنوان کرد: در حال حاضر بیش از ۲۰۰ نفر زندانی اعم از تحت قرار، محکوم قطعی و محکوم مالی از اهالی شهرستان سلسله در زندان های خرم آباد در حال تحمل حبس هستند که روزانه باید وضعیت آنها با مراجعه به این زندان ها بررسی شود.

وی گفت: بیشتر شهرستان های استان دارای ندامتگاه و یا در حال ساخت آن هستند و  مراحل قانونی ایجاد ندامتگاه برای شهرستان سلسله نیز طی شده است که سال مالی جدید در ردیف بودجه ملی قرار می گیرد.

وی افزود: دستگاه قضا با در نظرگرفتن اشد مجازات برای مخلین نظم و امنیت، آرامش شهروندان را خط قرمز خود اعلام می نماید و در این راه هیچ شخص حقیقی و حقوقی مصون از برخورد قضایی و قانونی نخواهد بود.