سنندج - ایرنا - مدیرعامل شرکت فناوری بن یاخته های رویان گفت: کارآزمایی بالینی روی بیماران فلج مغزی در کشورمان آغاز شده و ۱۲۰ بیمار مبتلا تحت درمان با تزریق سلولهای بنیادی هستند که نوبت اول آنها بصورت رایگان انجام گرفته و تا یک ماه آینده درمان آنها از سر گرفته می شود.

به گزارش ایرنا، مرتضی ضرابی روز شنبه در نشست با خبرنگاران کردستان اظهار داشت: درمان فلج مغزی با همکاری مرکز طبی کودکان آغاز شده که به دلیل شرایط کرونا با کمی وقفه مواجه شد و در حال از سرگیری آن هستیم و تا یک ماه آینده خدمات مورد نیاز برای کودکانی که از قبل ثبت نام کرده و یک یا دو نوبت تزریق داشته اند، ارائه خواهد شد.

وی افزود: تجربه کارآزمایی بالینی در کشورمان از سال ۱۳۹۸ آغاز شده و در قالب آن توانستیم توانایی بیماران ۴ تا ۱۴ ساله مبتلا به فلج مغزی را تا حد زیادی بهبود دهیم.

مدیرعامل شرکت فناوری بن یاخته های رویان ادامه داد: در دنیا ۴۰۰ کارآزمایی بالینی برای اطفال و بالغین بیمار در دست انجام است  که از جمله آن اوتیسم، فلج مغزی، ناهنجاریهای قلبی نوزادان، SMA، دیابت، سکته مغزی، آلزایمر، ام اس، پارکینسون، انفارکتوس قلبی، آرتروز، صدمات نخاعی، آرتریت و روماتویید به منظور درمان با سلولهای بنیادی در دست بررسی است.

ضرابی با بیان اینکه تا ۱۰ سال آینده سلول درمانی رکن اصلی حوزه پزشکی دنیا خواهد شد، افزود: تمام تلاش ما این است که از این حرکت پزشکی جهانی دور نمانیم.

 وی به فعالیت ۳۹ دفتر نمایندگی در ساسر کشور و ۲ دفتر بانک خون بند ناف در اربیل عراق و مسقط عمان اضافه کرد: تهران، اصفهان، خراسان رضوی، فارس، خوزستان و آذربایجان غربی از دفاتر نمانیدگی بانک خون بند نافی هستند که بیشترین نمونه را دارند و کردستان هم با ماهیانه ۴۰ نمونه در ردیف استانهای فعال قرار دارد.

مدیرعامل شرکت فناوری بن یاخته های رویان با بیان اینکه ۱۷۰ هزار نمونه خون بند ناف در کشور ذخیره سازی شده است، افزود: بانک خون بند ناف ایران، بزرگترین بانک خون بند ناف ( هیبرید) در خاورمیانه است که نمونه هایی از کشورهای ترکیه، ترکمنستان، رومانی، افغانستان، اردن، نروژ، کانادا، عمان و عراق نیز در ایران ذخیره و نگهداری می شود که ناشی از اعتمادسازی مناسب در این عرصه است.

ضرابی با تاکید بر اینکه ذخیره خون بند ناف یک سرمایه‌گذاری مهم و ضمانتی برای آینده سالم فرزندان است، افزود: خون بندناف که پس از تولد در بندناف و جفت باقیمانده و دور ریخته می‌شود، غنی از سلول‌های بنیادی است که همانند سلول‌های بنیادی خون‌ساز مغز استخوان قادر به ساخت انواع سلول‌های دیگر به ویژه سلول‌های خونساز هستند.

وی با بیان اینکه در دوران کرونا به رغم همه محدودیتهایی که این ویروس ایجاد کرد، سال گذشته شاهد رشد ۲۰ درصدی ذخایر سلولهای بنیادی در کشورمان بودیم، افزود: این در حالی بود که در دنیا این ذخایر ۳۰ درصد کاهش داشت و رشد آن در ایران، حاکی از امیدواری و آینده نگری مردم برای سلول درمانی به جای دارو درمانی در قبال بیماریها بود.

مدیرعامل شرکت فناوری بن یاخته های رویان بر لزوم حمایت بیشتر دولت برای توسعه بانکهای عمومی خون بند ناف در کشور گفت: «پویش همدلی» با هدف افزایش ذخایر و کمک به پیوند بیماران نیازمند به استفاده از سلولهای خون ساز در کشور در دست اجراست که خیرین سلامت می توانند در آن مشارکت کنند.

وی افزود: هزینه نگهداری نمونه ها برای بسیاری از افراد سنگین است و تولاش شده تا با تقسیط آن و پرداخت تسهیلات بانگی، این امکان برای همه خانواده ها به ویژه آنهایی که عامل خطر دارند فراهم شود.

ضرابی گفت: در صدد هستیم تا در استانهای کمتر توسعه یافته، بشود با شرایط ویژه حداکثر همکاری را با خانواده های در معرض خطر داشته باشیم.

مدیرعامل شرکت فناوری بن یاخته های رویان با بیان اینکه در فکر راه اندازی پالایشگاه محصولات زایمانی در کشور هستیم، افزود: در این پالایشگاه از زباله های بیولوژیک زایمانی می شود ۳۰ محصول قابل استفاده داشت که ایران نخستین کشوری است که این طرح را در دست اجرا دارد.

وی با اشاره به اهمیت ضمائم زایمانی موارد آن را بافت بندناف، پرده آمنیوتیک و مایع جنینی گفت: پرده آمنیوتیک به عنوان پانسمان برای سوختگی یا زخم‌های دیابتی و مایع جنینی نیز به عنوان درمانی برای صدمات غضروفی در ورزشکاران می‌تواند قابل استفاده باشد.

ضرابی به امکان پذیر شدن جداسازی سلولهای بنیادی از پالپ دندان شیری و ریشه دندان عقل نیز اشاره و اظهار داشت: تا پایان امسال خدمات ذخیره سازی این دو نمونه در کشور فراهم می شود.

وی صاردات محصولات سلولی را از مهمترین کارهای این حوزه برشمرد و افزود: این امر می تواند ارزآوری مناسبی برای کشور داشته باشد .

۲۳۰۰ خانواده کردستانی عضو موسسه بن یاخته رویان

رییس جهاد دانشگاهی کردستان نیز در این نشست از جهاد دانشگاهی به عنوان یک نهاد و مولود انقلاب اسلامی توانسته است علوم مختلف دانشگاهی را کابردی کرده و در اختیار عموم جامعه قرار دهد، افزود: راه اندازی پژوهشگاه رویان در حوزه بهداشت و درمان و نیز موسسه بن یاخته های رویاان یکی از راههایی است که توانسته کمک شایانی در کمک به درمان داشته باشد.

اکبر اسدی به ذخیره خاص و عمومی نمونه های خون بند ناف در بانک خون بند ناف کردستان اشاره کرد و افزود:  از سال ۱۳۸۸ ذخیره سازی خون بند ناف رد استان آغاز شده و در حال حاضر ۲ هزار و ۳۰۰ خانواده عضو آن هستند.

وی ادامه داد: در یک سال گذشته با اطلاع رسانی مناسب درباره لزوم ذخیره سازی خون بند ناف، ذخیره استان ۱۰۰ درصد افزایش یافته و ظرفیت برای افزایش در این زمینه باز هم فراهم است.

۲۷ آبان ماه مصادف با ۱۷ نوامبر از سوی مجامع بین المللی به عنوان روز جهانی خون بند ناف نامگذاری شده است، در ایران هم بانک خون بند ناف رویان به عنوان بزرگترین بانک سلول های بنیادی خون بندناف شناخته می شود.