تهران- ایرنا- اگرچه آمریکا و متحدانش با تشدید فشارهای اقتصادی به دنبال به انزوا کشاندن نیکاراگوئه در پی برگزاری انتخابات برآمده‌اند، اما طبق نظر تحلیلگران، این امر به دلیل شرایط اقتصادی و منطقه‌ای این کشور آمریکای مرکزی محقق نخواهد شد.

به گزارش ایرنا، خبرگزاری کوبا نوشت: اگرچه نیکاراگوئه در پی پیروزی مجدد «دانیل اورتگا» رئیس جمهوری نیکاراگوئه در انتخابات عمومی این کشور، با تشدید اقدامات تضعیف کننده اقتصادی از سوی واشنگتن و متحدانش و مسئله انزوای احتمالی در صحنه بین المللی روبرو شده است، با این وجود پیش بینی رشد اقتصادی هشت درصدی نیکاراگوئه در پایان سال ۲۰۲۱ و موقعیت جغرافیایی سیاسی این کشور این موضوع را منتفی می کند.

دانیل اورتگا، پس از برگزاری انتخابات عمومی هفتم نوامبر (۱۶ آبان) با کسب ۷۵.۹۲ درصد آراء از حدود ۹۷ درصد آراء شمارش شده، برای بار پنجم (و چهارمین دور متوالی) بر کرسی ریاست جمهوری این کشور تکیه زد.

دولت آمریکا که کشورش به اعمال تحریم های یکجانبه و غیرقانونی علیه دیگر کشورها اعتیاد پیدا کرده، به همراهی متحدان بین المللی در واکنش به نتیجه انتخابات نیکاراگوئه و تداوم سیاست استکبارستیزی این کشور علیه واشنگتن، تهدید به اعمال تحریم های جدید علیه ماناگوآ کرد.

در مقابل روسیه، بولیوی، ونزوئلا و کوبا ضمن انتقاد شدید از درخواست آمریکا و سایر کشورها برای به رسمیت نشناختن انتخابات آزاد نیکاراگوئه، از روند برگزاری موفق انتخابات این کشور حمایت کردند.

در همین راستا، «نیکلاس مادورو» رئیس جمهوری ونزوئلا روز پنج شنبه اقدام آمریکا موسوم به قانون «رناسر» را برای محدود کردن روابط و فعالیت های تجاری نیکاراگوئه شدیداً محکوم کرد و آن را قانونی بدنام برای پیشبرد اصلاحات انتخاباتی مداخله جویانه واشنگتن توصیف کرد.

رناسر (Renacer) که مخفف انگلیسی «تقویت انطباق با شرایط اصلاحات انتخاباتی در نیکاراگوئه» است در هماهنگی با شرکای واشنگتن (کانادا و کشورهای اتحادیه اروپا و همچنین کشورهای همسوی آن در آمریکای لاتین) به منظور تشدید فشار علیه دولت نیکاراگوئه اعمال خواهد شد.

با امضای این مصوبه، آمریکا خواستار بازبینی درخصوص ادامه مشارکت نیکاراگوئه در معاهده تجارت آزاد با آمریکای مرکزی (CAFTA) خواهد شد. حدود نیمی از صادرات نیکاراگوئه به آمریکا می‌رود و تعرفه‌ها بر اساس قرارداد مذکور (CAFTA-DR)، پایین نگه داشته می‌شوند.

با این وجود، برخی تحلیلگران مانند «لوئیس لوباتو» معاون دانشگاه ملی نیکاراگوئه معتقدند که چنین تصمیم هایی از سوی واشنگتن، نه تنها منطقه آمریکای لاتین را تحت تاثیر قرار می دهد، بلکه بر ملت های نامطلع از روند واقعی انتخابات نیکاراگوئه مانند مردم آمریکا نیز تاثیر خواهد گذاشت.

این کارشناس نیکاراگوئه ای در گفتگو با خبرگزاری پرنسا لاتینا کوبا گفت: آنها در نهایت نمی توانند ما را منزوی کنند. کشورهای همسو در منطقه مانند نیکاراگوئه، (ونزوئلا و کوبا و ...) سیاست های مشابه ما دارند؛ از طرف دیگر اگر بخواهند ما را به انزوا بکشانند، محصولات صادراتی و وارداتی خود را از چه طریقی و چه منطقه ای عبور خواهند داد؟

به عقیده لوباتو، فشار خارجی و اعمال قوانین و قطعنامه علیه نیکاراگوئه که در دستور کار فعلی واشنگتن و شرکایش و سازمان های وابسته به آن قرار گرفته، واکنش های دور از انتظاری نیست و ما پیش از انتخابات، در طول اجرای آن و پس از برگزاری انتخابات نیکاراگوئه آنها را پیش بینی می کردیم.

لوباتو که هماهنگ کننده مرکز مطالعات توسعه ای «میگل داسکوتو بروکمن» است، خاطر نشان کرد در کشورش هفت جناح سیاسی حضور دارند و درخصوص حدود سی نفر از مخالفان سیاسی زندانی از جمله هفت نامزد احتمالی انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرد حبس آنها براساس اجرای قانون صورت گرفته بود.

به نوشته رویترز، در ژوئن گذشته (خرداد) پلیس هفت تن از کاندیداهای احتمالی ریاست جمهوری را به اتهام "خیانت به کشور و دولت" دستگیر کرد.

این کارشناس با اشاره به تصمیم تلافی جویانه واشنگتن برای اعمال محدودیت و تحریم در برابر نیکاراگوئه در پی پیروزی اورتگا گفت: «ما که در جنگ سرد به سر نمی بریم (اشاره به درگیری همه جانبه سیاسی، اقتصادی، ایدئولوژیکی و... میان آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی سابق بعد از جنگ جهانی دوم/۱۹۴۷)، بلکه در جهان چندقطبی زندگی می کنیم؛ به این معنی که امکان ندارد به کشوری آسیب برسانید اما خود از پیامدهای آن متاثر نشوید».

تهدیدهای پیش روی نیکاراگوئه

«جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا به عنوان یکی از نخستین کسانی که اعلام کرد انتخابات نیکاراگوئه را به رسمیت نمی شناسد، در اظهاراتی مداخله جویانه این انتخابات را «نمایشی و نه آزاد» خواند و بساط قانون ابداعی رناسر را در برابر نیکاراگوئه گسترد.

رناسر یکی از تهدیدهای رئیس جمهوری آمریکا در جهت تحقق وعده های خصمانه اش بود. بایدن وعده داده بود که تمام ابزار سیاسی و اقتصادی موجود را برای به زانو درآوردن دولت دانیل اورتگا و روساریو موریو (همسر و معاون وی) پس از پیروزی مجدد در انتخابات ریاست جمهوری نیکاراگوئه به کار خواهد بست.

قانون موسوم به رناسر برای اجرای اصلاحات انتخاباتی مدنظر واشنگتن در نیکاراگوئه، در هفته اخیر در پی برگزاری انتخابات این کشور تصویب شد. ازجمله مواد اصلی رناسر، لغو معاهده تجارت آزاد با نیکاراگوئه و گنجاندن این کشور در فهرست کشورهایی است که با ادعای فساد، تحت محدودیت های ویزایی قرار می گیرند.

این اقدام واشنگتن البته تازگی ندارد؛ پیش تر نیز در آستانه انتخابات ماه نوامبر ۲۰۱۶ (۱۳۹۵)  طرح پیشنهادی مشروط شدن سرمایه گذاری در نیکاراگوئه (موسوم به نیکا/NICA) از سوی مجلس نمایندگان آمریکا به تصویب رسید. در این طرح نیز پیشنهاد شده بود اعطای هر گونه وام نهادهای مالی بین المللی به نیکاراگوئه مسدود شود، مگر این که ماناگوا در جهت برگزاری انتخاباتی آزاد، عادلانه و شفاف گامهای موثر و سازنده ای بردارد. طرح پیشین نیز شامل اعمال تحریم علیه برخی مقامات نیکاراگوئه بود.

لوباتو درباره پیامدهای اجرای این نوع برنامه ها گفت: بسیاری از اهداف تهدیدآمیز دنبال شده از طریق قانون رناسر یا طرح شناخته شده نیکا، اگر عملی شوند، تاثیرات بومرنگی به جا خواهند گذاشت و عواقب آن به اجراکنندگان بازخواهد گشت. آمریکا هیچ دوست یا دشمنی ندارد، تنها چیزی که برای دولت آمریکا مطرح است منافع آنهاست. سران واشنگتن به کشور نیکاراگوئه به چشم یک پروژه دولتی می نگرند که از نظر آنها الگوی بدی برای متحدانشان در منطقه خواهد بود.

به باور این مقام علمی و کارشناس دانشگاهی، قلمرو آمریکای مرکزی مرجع تفکراتی مانند استقلال و حاکمیت، توسعه اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی است؛ اصطلاحاتی که مروجان قطعنامه علیه نیکاراگوئه آنها را تحریف می کنند. همانطور که برخی اعضای سازمان کشورهای آمریکایی وابسته به ایالات متحده در قطعنامه ای از شورای دائم خواستند «ارزیابی جمعی فوری از اوضاع نیکاراگوئه» را تا موعد ۳۰ نوامبر به منظور اتخاذ اقدامات مقتضی در برابر این کشور به انجام برساند.

سازمان کشورهای آمریکایی که با ادعای  نهادی وابسته به آمریکاست، قطعنامه‌ای را در محکوم کردن انتخابات ریاست جمهوری نیکاراگوئه تصویب کرده، پیروزی اورتگا را در این انتخابات ناعادلانه دانسته و بر انتخابات آتی تاکید کردند، اما نمایندگان نیکاراگوئه در سازمان کشورهای آمریکایی، پیش نویس این قطعنامه را قاطعانه رد کردند.

به گفته لوباتو، این سازمان که زیر سوال بردن مشروعیت انتخابات نیکاراگوئه را نشانه گرفته است، همان نهادی است که به اذعان «لوئیس آلماگرو» رئیس آن سازمان، کودتای بولیوی را پس از انتخابات سال ۲۰۱۹ این کشور راه اندازی کرد.

به گزارش ایرنا، پیش از برگزاری انتخابات نیکاراگوئه یک مقام ارشد آمریکا خبر داده بود: رئیس جمهوری این کشور با همراهی شرکای بین المللی خود در واکنش به انتخابات یکشنبه هفتم نوامبر ریاست جمهوری نیکاراگوئه- با ادعای تقلبی دانستن این انتخابات- در حال آماده‌سازی تحریم‌های جدید علیه این کشور است.

دولت جو بایدن مهرماه گذشته نیز با اتهام اقدام علیه دموکراسی، برخی از مقامات دولت نیکاراگوئه را در فهرست تحریمی خود قرار داد.

اورتگا در پاسخ به اقدام واشنگتن در تحریم برخی از مقامات کشورش در یک نطق تلویزیونی گفت، این تحریم ها مانعی بر سر راه دولت وی نخواهند بود. دولت نیکاراگوئه همچنین با محکوم کردن «مداخله مداوم» آمریکا در امور داخلی این کشور از واشنگتن خواست به «اعمال سیاست‌های گستاخانه، ناجوانمردانه و نفرت‌انگیز» خود پایان دهد.

آمریکا از قوانین داخلی خود از جمله قوانین مقابله با تروریسم و فساد، برای گسترش سلطه و نفوذ خود در جهان استفاده می کند و آنها را علیه هر کشور، حزب، جریان و یا هر فردی که از سیاست های آنها پیروی نکند و موافق طرح ها و سیاست های آنها نباشد، بکار می گیرد.