علیاکبر سامخانیانی روز یکشنبه در نشست خبری با بیان اینکه پهنه تمدنی ایران فرهنگی گذشته در این گردهمایی حضور دارند افزود: اولین بار از ۷۷ استاد زبان و ادب فارسی کشورهای مختلف در کمیته علمی این گردهمایی استفاده شده است.
وی گفت: دبیران کمیته علمی گردهمایی از کشورهای ایران، افغانستان، تاجیکستان، پاکستان، آذربایجان، ترکیه، بنگلادش، اسپانیا، تونس، آلبانی، فرانسه، آمریکا، انگلستان، روسیه و قزاقستان هستند.
دبیر علمی شانزدهمین گردهمایی بینالمللی انجمن ترویج زبان و ادب فارسی اظهار داشت: به دلیل شیوع ویروس کرونا این گردهمایی بهصورت مجازی ۱۴ تا ۱۹ اسفند ۱۴۰۰ در دانشگاه بیرجند برگزار خواهد شد.
وی مهلت ارسال مقالات به دبیرخانه این گردهمایی را ۳۰ آذر امسال اعلام کرد و افزود: تاکنون ۳۰ اثر به دبیرخانه ارسال شده و اعلام نتایج داوری ۱۵ بهمن ماه است.
سامخانیانی گفت: انجمن ترویج زبان و ادب فارسی قدیمیترین انجمن علمی در رشته زبان و ادبیات کشور است که تاکنون ۱۵ همایش با عنوان گردهمایی بینالمللی در کشور برگزار شده و شانزدهمین گردهمایی بینالمللی انجمن ترویج زبان و ادب فارسی در خراسان جنوبی برگزار خواهد شد.
وی بیان کرد: با توان و ظرفیتی که در دانشگاه بیرجند وجود دارد، سعی کردهایم همه پژوهشگران فعال در ارتباط با زبان و ادبیات فارسی دعوت شوند.
عضو هیات علمی دانشگاه بیرجند افزود: حتی پژوهشگرانی که از طریق ترجمه و موسیقی ادبیات فارسی را میشناسند، دعوت شدند و این همایش با سه زبان فارسی، انگلیسی و عربی برگزار خواهد شد.
وی اظهار داشت: ادبیات تطبیقی و پژوهشهای میان رشتهای، انواع ادبی (غنایی، حماسی، نمایشی)، ادبیات آیینی و پایداری، فلسفه ادبیات، جامعهشناسی ادبیات فارسی، وجوه فرهنگشناختی و تمدنشناختی ادب فارسی، حکمت علمی و سیاسی در ادبیات فارسی و تاریخشناسی ادبی از محورهای این گردهمایی است.
سامخانیانی پژوهش در ادبیات کودک و نوجوان، آشنایی با نقد و نظریههای نوین، نقد آثار و بررسی وضعیت ادبیات معاصر، شعر پژوهی، نثر پژوهی، داستان پژوهی، ادبیات انقلاب اسلامی، ترجمه پژوهی، زبان پژوهی ادبی، ارزیابی زبان و ادب فارسی در نظام آموزش و پرورش، نقد و بررسی عملکرد رسانهها و نهادها در موضوع ادب فارسی، ارزیابی وضعیت آموزش زبان فارسی در خارج از کشور، ارزیابی عملکرد کرسیهای زبان و ادبیات فارسی و ایرانشناسی را از دیگر محورها برشمرد.
وی افزود: زبان و ادبیات فارسی حلقه اتصالی است که اقوام مختلف را در ملتی واحد همزیست کرده و غنای فرهنگی فصل این زبان باعث شده است که از جغرافیای سیاسی بالایی برخوردار باشد.
دبیر علمی شانزدهمین گردهمایی بینالمللی انجمن ترویج زبان و ادب فارسی گفت: زبان و ادبیات فارسی متعلق به قومیت خاصی در ایران نیست و فرهنگ و تمدن این مرز و بوم بینالاقوام است.
وی اظهار داشت: با توجه به اینکه زبان فارسی زبان مردمان مرز چین تا مدیترانه بوده است همه این کشورها میراثدار ایران بزرگ تاریخی با تکیه بر این زبان هستند.
سامخانیانی افزود: ادبیات زبان زندگی است و وقتی این زبان پهنه وسیعی از چین تا مدیترانه دارد این صدای قومی و محلی نیست بلکه امروز به زبان بینالمللی تبدیل شده است.
وی گفت: اندیشمندان تاریخی ما صدای کل بشریت هستند و در تمدن چند هزار ساله زبان فارسی پل مشترک همه اقوام بوده است.
پژوهشگران تا ۳۰ آذر امسال میتوانند آثار خود را در محورهای ذکر شده به دبیرخانه شانزدهمین گردهمایی بینالمللی انجمن ترویج زبان و ادب فارسی در دانشگاه بیرجند و سایت همایش به نشانی conf.birjand.ac.ir/tarvij۱۶ ارسال کنند.