به گزارش ایرنا، عبدالله بحرالعلومی روز یکشنبه در نشستی خبری بیان کرد: تنها ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل بیش از ۱۵ عنوان برنامه به مناسبت بیست و نهمین دوره هفته کتاب و کتابخوانی در سال ۱۴۰۰ دارد که ذیل آنها بخشهای مختلفی تدارک دیده شده است.
وی با اشاره به تلاشها برای رعایت شیوهنامههای بهداشتی در این رویداد مهم فرهنگی، افزود: برگزاری نمایشگاههای حضوری و مجازی کتاب، اجرای مسابقههای نقاشی و کتابخوانی، دیدار با خانواده شهدا و ایثارگران، تقدیر از تولیدکنندگان محتوای مرتبط با ایثار و دفاع مقدس، نقد و بررسی کتابهای انتشار یافته از جمله این برنامهها در نظر گرفته شده است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل اظهار کرد: معرفی و رونمایی از کتابهای تازه انتشار یافته، ویژه برنامه شنبههای کتاب، برگزاری همزمان رویداد سراسری رونمایی از کتابی تقریظ شده از سوی مقام معظم رهبری با حضور مادران شهید، انتخاب کتاب سال و طرح پاییزه کتاب از دیگر برنامهها به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی است.
وی در ادامه با اشاره به چاپ ۳۰۰ عنوان کتاب از ابتدای سالجاری تا کنون در استان اردبیل، اضافه کرد: با توجه به محدودیتهای ناشی از شیوع ویروس کرونا، تمایل به کتاب و کتابخوانی تا حدودی افزایش یافته است، اگرچه با توجه به ظرفیتها شرایط کنونی هنوز قابل قبول نیست.
بحرالعلومی با تاکید بر اینکه پایین بودن سرانه مطالعه در سطح کشور تسری دارد، تشریح کرد: محاسبه سرانه مطالعه شاخصهای گوناگونی دارد که از جمله آنها میتوان به مراجعان کتابخانهها و یا آمار فروش کتاب اشاره داشت و بر این اساس اردبیل در مقایسه با برخی استانها وضعیت بهتری دارد.
وی با بیان ضعفها در بخش توزیع، تصریح کرد: تیراژ کتابها اگرچه در مجموع پایین است، اما باید عنایت داشته باشیم که چرخهای ایجاد شود تا کتابها دستکم در مراکز علمی و آموزشی توزیع گردند و در نهایت بتوانیم شرایط را تغییر دهیم.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل یادآور شد: این استان پیشینه پرباری در مقوله کتاب دارد به طوری که در گذشته علاوه زندگی ایلاتی و روستایی، محفلهای نقالی، هفتهخوانی، جمعخوانی قرآن کریم نیز در نقاط مختلف منطقه برگزار میشد که همگی ناظر بر این فرهنگ بود.
وی ادامه داد: کتاب و کتابخوانی در گذشته چنان اهمیت داشت که با وجود پیدایش ابزارهای ارتباطی نوینی مانند رادیو و تلویزیون همچنان جایگاه خود را حفظ کرده بود حتی محتواهای ارائه شده از سوی آنها ناظر بر کتابها بود.
بحرالعلومی بیان کرد: این فرهنگ پربار با تاسف امروز تا حدود زیادی رنگ باخته است و از رونق گذشته برخوردار نیست؛ اما با وجود اینکه برخی خانوادهها با مشکلات فضای مجازی و شبکههای اجتماعی روبهرو هستند، باید به سمت تغییر شرایط برویم.
وی افزود: اصحاب رسانه با ارگانهای فرهنگی باید در این راستا دست به دست هم بدهند و در راستای احیای فرهنگ کتابخوانی اهتمام بیشتری داشته باشند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل با تاکید بر اینکه همچنان محتواهای قابل ارائه با ظرفیت بالایی وجود دارد، اظهار کرد: هرچه ارتباط خانوادهها و بهویژه فرزندان با مقوله کتاب و کتابخوانی بیشتر باشد، آینده روشنتری در انتظارمان خواهد بود.
۲۴ آبان از سال ۱۳۷۲ با عنوان روز کتاب و کتابخوانی نامگذاری شده است.