تهران - ایرنا - انجمن علمی آموزشی پزشکی ایران روز دوشنبه با صدور بیانیه‌ای موافقت خود را با ادغام دو وزارتخانه علوم، تحقیقات و فناوری اطلاعات و وزارت بهداشت، درمان و اموزش پزشکی اعلام کرد.

به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، انجمن علمی آموزشی پزشکی ایران روز دوشنبه در بیانیه خود تاکید کرد: در روزهای اخیر همانند دوره‌های گذشته که دولت جدیدی شکل می‌گیرد زمزمه‌هایی شنیده می‌شود که مؤلفه‌های خدمت و مردم را نشانه گرفته است آنها با دیدگاهی کوتاه و غیرعلمی و بدون سبقه شناخت از پیش زمینه‌های علم آموزش «علی العالم» و آموزش پزشکی «علی الخاص» سخنانی بر زبان جاری می‌کنند که نه تنها علم بلکه عمل و خدمت به مردم را متزلزل می­‌کند.

این انجمن یادآور شد: دوران شیرین و با افتخار بعد از پیروزی انقلاب مقدس اسلامی ایران ثمره اندیشه‌های پاک و خدمتگزار و دل‌های بری از هرگونه ناپاکی و دنیا پرستی و  تعارض منافع شکل گیری فرهنگ «ادغام» به بار نشست و با فراز و نشیب های فراوان از سال ۱۳۵۸ تا ۱۳۶۴ زیر سایه پیش قراولان انقلابی جمهوری اسلامی ایران وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی متولد شد.

در بیانیه نوشته است: برای حکومت سه وظیفه و یک رسالت تعریف می شود: امنیت، سلامت، آموزش و پاسداری از محیط زیست. جمهوری اسلامی ایران در این راستا به دو وظیفه اصلی و بلکه سه وظیفه اصلی خود عمل کرده است. بسیاری از گویندگان چنین بیانات بی پایه ایی، یا سن لازم برای یادآوری آن دوران خفت بار را ندارند و یا تجربه حضور در آن میدان ها را.

در بیانیه انجمن علمی آموزشی و پزشکی ایران آمده است: آنها که امروز در نعمت عالمانه سلامت حضور  پیدا کرده‌اند نمی‌دانند یا نمی خواهند بدانند  که تنها ۱۵ درصد از مردم می‌توانستند خدمات سلامت مورد تقاضای خود را دریافت کنند و ۴۰ درصد مردم به نیازهای اصلی حوزه سلامت دسترسی داشتند و بقیه یا به هیچ امکانی دسترسی نداشتند و یا در قبال هر نیازی مشتی دارو را از پزشکی که حتی قدرت برقراری ارتباط کلامی با آنها را نداشت سلامت دریافت می‌کردند، آنها حتی فرآیند نیل به این جایگاه رفیع حوزه سلامت را نمی شناسند و نمی­‌دانند چگونه ممکن است در تمامی مراکز استان‌ها و بسیاری از شهرهای بزرگ دانشگاه‌های علوم پزشکی شکل گرفته باشد که موجب حضور عالم ترین فرزندان این مملکت در کنار مردم سراسر کشور به عنوان اعضای هیات علمی قرار گیرند و پاسخگوی نیازهای مردم باشند آنها  نمی بینند و نمی شنوند که در دانشگاه‌های استانها هر روز افتخار جدیدی آفریده می شود در دانشگاهی جشن یک هزارمین پیوند عضو گرفته می‌شود و در دانشگاه دیگری نوزاد چند ساعته ایی با دهها ناهنجاری سالم به روی والدینش لبخند میزند و متخصصی شب را تا صبح بر بالین مادری جوان می نشیند تا لطف الهی را کامل کند.

بیانیه این انجمن می‌افزاید: هیهات از اینهمه ندیدن ها و نشنیدن ها آنها حتی نمی بینند که دانشگاه های بزرگشان به دلیل عدم حضور در جامعه خبر ندارند آب و نان مملکت چه مشکلی دارد و حتی از پل و جاده و غیره بی خبر هستند. آنها حتی نتوانستند دانشگاه های ملی این کشور را که افتخار ایران اسلامی در جهان بودند را سرپا نگه دارند و آنها حتی از اعتراضات اساتید و دانشجویان دانشگاه های شریف تهران و امیرکبیر و غیره بی خبر هستند تا مسئولیت افت بین‌المللی آنها را به عهده نگیرند.

در این بیانیه به چند نکته هم اشاره شده است که وقتی از آموزش صحبت می کنیم می‌تواند انتقال دانش برای ارتقای آگاهی باشد و یا می تواند برای تولید ثروت باشد و یا برای مردم باشد تا هم خدمت بگیرند، هم ثروت بیافرینند و هم آگاهی و علم ذخیره کنند. مردم محوری در آموزش و پژوهش در علم، یک انتخاب عالمانه است که در حوزه سلامت تجلی بیشتری دارد. آنها که دستی در ساختارهای علمی آموزش دارند با عنوان هایی چون آموزش جامع نگر(CBE) Community Based Education، آموزش مبتنی بر جامعه Community Oriented Education (COE) ، آموزش پزشکی جامعه نگر(COME)  Community Oriented Medical Education وآموزش جامع نگر   Comprehensive Community Education (CCE) آشنا هستند و بیگانگان با مردم و علم مردمی از آنها بی خبرند.

در این بیانیه آمده است: پیاده سازی فلسفه «ادغام» در جمهوری اسلامی ایران با تاسیس وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی افتخاری بود که بسیاری را خوش نیامد، اما به ناچار مورد تاکید سازمان های بین المللی قرار گرفت و بعنوان الگوی موفق به جهانیان معرفی شد. امروز در کشورهای غربی این الگو پیاده شده است. بدون ذکر نام کشورها ، هیچ واحد خدماتی در حوزه سلامت وجود ندارد که پاسخگوی نیازهای مردم با فلسفه ادغام نباشد. بیش از ۳۰ سال است که در دنیای غرب هم این ادغام به شکل های مختلفی صورت گرفته است و امروز دانشگاه ها با پسوند "ارائه خدمات" معرفی می شوند. (University of ….and Health Services)

این بیانیه می‌افزاید: تا افتخار ایران به عنوان پیشقراول این تحول علمی در جهان باقی بماند. متاسفانه آنهایی که نه حرمت قانون را پاس می دارند ، نه درک  معناداری از سیاست های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری دارند ، نه علم واقعی آموزش و پژوهش را تجربه کرده اند و نه خدمت به مردم را علمی می شناسانند، امروز وقت مردم و نظام مقدس را با این بیانات می گیرند که شاید بزرگترین سود برای آنها فراموش کردن نقصان های آموزش عالی منتسب به آنها باشد.

در بیانیه این انجمن آمده است: دفاع از «ادغام» و توصیه به فراگیر کردن آن به معنی دفاع از مجریان این فلسفه متعالی نیست، زیرا سبک انگاری و عدم اجرای مولفه های روشن ادغام توسط بعضی از این مسئولان است که امروز سازهای ناکوک را کوک کرده است و وقت مردم را گرفته است به همین منظور انجمن علمی آموزشی پزشکی ایران به عنوان نخستین انجمن علمی در جمهوری اسلامی ایران حسب وظیفه علمی و قانونی خود،  ادغام را  یک حرکت متعالی دانسته و با تمام وجود از آنها دفاع می کند و از مخالفان آن صمیمانه می خواهد به جمع  خادمان به ملت برگردند و از فرافکنی های نامعقول خودداری کنند.

به گزارش ایرنا، وزیر علوم در جلسه ۱۵۵ شورای ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور، در این خصوص گفته بود: شورای عالی انقلاب فرهنگی اصل تاسیس و کارکردش این است که فراتر از تعارض منافع و مسائل سیاسی باید موضوعات را پیگیری بکند. در این‌ راستا هر چه زودتر دو وزارتخانه بهداشت و علوم با هم ادغام شوند تا جلوی ضررهای بیشتر گرفته خواهد شد.

علی رضا مرندی رییس فرهنگستان علوم پزشکی کشور نیز پیش از این  در واکنش به سخنان وزیر علوم درباره ادغام دو وزارتخانه علوم و بهداشت گفته بود: این موضوع با سیاست‌های کلی سلامت ابلاغی مقام معظم رهبری مغایرت دارد.