دکتر الیاس نیستانی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: ارقام دیم و آبی معرفی شده نسبت به ارقام سنتی دارای عملکرد مطلوبی هستند این ارقام مقاوم به آفات، بیماری ها، سرما، گرما و خشکسالی و مقاوم به تنش های آخر فصل هستند.
وی با بیان اینکه ارقام معرفی شده به کشاورزان از پتانسیل بالایی برخوردار است افزود: در شرایط نامساعد نیز کشت این ارقام حداقل عملکرد قابل قبول را داردٰ همچنین این ارقام از نظر تنوع اقلیمی متنوع هستند و برای اقلیم سرد، معتدل و گرم معرفی شده است.
نیستانی اظهار داشت: این ارقام تمامی مراحل اصلاح را که به نوعی بین ۱۲ تا ۱۴ سال طول می کشد را گذرانده است و تمامی مراحل سازگاری از نظر مقاوم به گرما و سرما، آفات و بیماری ها و سایر فاکتور ها را مورد ارزیابی کارشناسان مربوط قرار گرفته است.
معاون پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی گفت: گندم آذر ۲، باران، رصد، هشترود برای مناطق دیم سردسیر و رقم های کریم، کوهدشت ، آفتاب و قابوس برای مناطق گرمسیر از جمله رقم های اصلاح شده است.
نیستانی افزود: جو سهند و انصار برای اراضی سردسیر و جو قافلاین، آرتان و آردا برای مناطق معتدل اراضی دیم تولید شده است.
وی با بیان اینکه کشاورزان در کشت و کار باید تاریخ کشت، رعایت عمق کشت و استفاده از ادوات مناسب و تغذیه را باید رعایت کنند اظهار داشت: رعایت این عوامل باعث می شود تا ریسک در شرایط سخت کمتر شود.
وی میانگین تولید ارقام گندم دیم را بین یک تن و ۲۰۰ تا یک تن و ۳۰۰ کیلوگرم در هر هکتار عنوان کرد و گفت: میانگین عملکرد ارقام جو دیم نیز بین ۸۰۰ تا ۹۰۰ کیلوگرم است.
نیستانی اظهار داشت: در شرایط آبی میانگین عملکرد گندم بین سه تن و ۸۰۰ تا چهار تن در هکتار و میانگین عملکرد جو در شرایط آبی بین سه تن و ۵۰۰ تا سه تن و ۸۰۰ کیلوگرم است.
معاون پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی گفت: ارقام گندم مناسب در شرایط آبی گندم پیشگام، میهن، حیدری برای مناطق سردسیری است و گندم مهرگان، طلایهٰ، سیروان و پارسی برای شرایط گرمسیری است.
به گزارش ایرنا برای سال زراعی جاری بیش از چهار هزار و ۵۰۰ تن انواع ارقام غلات برای کشت و کار در اراضی استان تولید شده است که در اختیار کشاورزان قرار می گیرد.
در سال ۹۲ در این استان هشت نوع رقم بذر غلات اصلاح شده تولید می شد که میزان آن نیز از ۲ هزار و ۵۰۰ تن بود.
کشاورزان در سال زراعی گذشته در سطح ۴۷ هزار و ۷۰۰ هکتار اراضی آبی و ۹۶ هزار و ۲۵۰ هکتار اراضی دیم گندم کشت کرده بودند که پیش بینی می شود امسال نیز در این میزان سطح گندم کشت کنند.
پارسال گندمکاران استان ۱۱۲ هزار تن محصول از کشتزارها برداشت کرده بودند که نسبت به سال قبل از آن ۶۰ درصد کاهش داشت ، بخش زیادی از اراضی غلات در استان قابل برداشت محصول نبود.
خراسان شمالی ۳۴۴ هزار هکتار عرصه کشاورزی دارد که از این سطح ۳۰۰ هزار هکتار را اراضی زراعی و مابقی را باغ تشکیل می دهد که حدود ۸۰ هزار بهره بردار بخش کشاورزی محسوب می شود.