تهران - ایرنا - محققان موفق به توسعه روشی به نام سونوبیوپسی شدند که با استفاده از پالس‌های مافوق‌ صوت و آزمایش خون می‌توانند بدون نیاز به نمونه‌برداری تهاجمی مغز، سرطان مغز را در مراحل اولیه با دقت بالا تشخیص دهند.

به گزارش روز سه‌شنبه گروه علم و آموزش ایرنا از ساینس‌دیلی، گلیوبلاستوما نوعی سرطان مغز بسیار تهاجمی مغز است که تشخیص آن معمولا با نمونه‌برداری تهاجمی صورت می‌گیرد. یکی از موانع تشخیص و درمان این عارضه سد خونی مغز (BBB) است.
‌سد خونی مغز یک غشای تقریبا غیرقابل نفوذ و پیچیده از جنس رگ‌های خونی است که از مغز و رگ‌ها محافظت می‌کند. این سد خونی متشکل از اتصالات بین سلول‌های سازنده رگ‌های خونی است که مانع ورود سموم خطرناک و میکروب‌ها به مغز می‌شود. این سد خونی علاوه بر اینکه نقش محافظتی دارد، گاهی مشکل ساز می‌شود؛ زیرا از ورود مولکول‌های دارو جلوگیری می‌کند که سبب اختلال درمان در شرایطی مانند تومور مغزی می‌شود؛ در واقع سد خونی مهمترین مانع درمان بیمارانی است که تومور مغزی دارند.

مطالعات قبلی نشان داد پالس‌های مافوق صوت می‌توانند به طور موقت این سد را باز کنند و اجازه دهند دارو وارد ناحیه خاصی از مغز برای درمان سرطان و آلزایمر شود. محققان دانشگاه واشنگتن این روش را توسعه دادند. در این روش میکروحباب‌هایی وارد جریان خون شد. سپس پالس‌های مافوق صورت به سمت مغز هدایت شدند تا زمانی‌که میکروحباب‌های عبوری با این پالس‌ها برخورد می‌کنند، شروع به نبض کنند.

این امر باعث می‌شود سد خونی مغز به طور موقت باز بماند و به نشانگرهای گلیوبلاستوما اجازه دهد تا وارد خون شوند. در ادامه پزشک می‌تواند با یک آزمایش ساده خون بیماری را تشخیص دهد. محققان این روش را سونوبیوپسی نامیده‌اند و معتقدند بسیار غیرتهاجمی‌تر از نمونه برداری سنتی است.

این روش در مدل‌های حیوانی موفقیت‌آمیز گزارش شده و نتایج آن در نشریه Theranostics منتشر شده است.