محمدعلی چمنیان روز چهارشنبه در نشست جمعی از دانشجویان با فعالان اقتصادی اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی خراسان رضوی با عنوان "ارزش آفرینان" که با رویکرد انتقال تجارب فعالان اقتصادی موفق به نسل جوان در محل اتاق بازرگانی مشهد برگزار شد، افزود: در واقع هر چقدر فعالیتهای دانشجویی توسعه یابد، باز هم نیاز کشور به ایده های نو برطرف نخواهد شد، چون ظرفیتهای زیادی در این قشر وجود دارد. به همین جهت اهتمام تشکلهای اقتصادی نیز باید بر استفاده حداکثری از این ظرفیت متمرکز شود.
وی گفت: از ۱۰۰ سال پیش نبود خرد کافی در عرصه حاکمیت اقتصادی، کشور ما را به یک واردکننده تبدیل کرده که تاثیرات آن در زمانی که نمیتوانیم نفت بفروشیم در مملکت عیان می شود و اگر بخواهیم این شرایط تغییر کند، باید بخش تولید را تقویت کنیم و اگرچه ممکن است این سیاست موجب گذراندن یک دوره ریاضت اقتصادی شود ولی فضا را برای تعالی بخش مولد و پایدار اقتصاد کشورمان، فراهم می کند.
وی اظهار داشت: لازم است در مسیر توسعه به جوانان انرژی دهیم، البته قشر جوان هم نیاز است تا در ابتدای راهاندازی یک تجارت، فعالیت و تلاش بیشتری داشته و گاه حتی به اندازه چند نفر کار کند، در مجموع باید از انرژی و اشتیاق جوانان برای حل مسائل کهنه و بعضا پُرچالش کشور، بهرهبرداری کرد.
چمنیان با اشاره به دور افتادن دانشجو و دانشگاه از ایفای نقششان در صنعت و اقتصاد کشور گفت: دانشجویان عمدتا از فرصتهای موجود در دانشگاه بهرهبرداری نمیکنند چون منتظر هستند که درسشان تمام شود و بعد به آینده فکر کنند، نباید از یاد برد که فعالیت پس از اتمام تحصیل بسیار دشوارتر از زمان اشتغال به درس و دانشگاه است.
وی در خصوص علت کم بودن فعالیتهای نوآورانه در کشور بیان کرد: در دوره معاصر عمدتا نوع حکومت داری در بخش اقتصاد ایران متاثر از نفت بوده و نه براساس تولید ارزش از کار و مالیات ستانی؛ تبدیل پول نفت به ریال عمده سیاستهای کشور را به سمت واردات سوق داد.
رییس کمیسیون سرمایهگذاری و بازار پول اتاق بازرگانی خراسان رضوی درباره بر هم کنش فناوری و خدمات مهندسی در مجموعههای اقتصادی و صنعتی گفت: نباید از یاد برد که هیچ فناوری به نتیجه نمیرسد مگر اینکه یک گروه از تیمهای خدمات مهندسی خیلی قوی از آن محصول پشتیبانی کند، بارزترین نیاز فناوری به خدمات مهندسی این است که گروهها و تیمهای فعال در حوزه خدمات مهندسی نیاز بازار را برای تولید محصول فناورانه شناسایی میکنند.
چمنیان یکی از نمونههای بارز خدمات مهندسی در کشور را «مونتاژکاری» دانست و گفت: از این منظر میتوان بسیاری از فعالیتهای صنعتی کشور را در قالب خدمات مهندسی گنجاندریال در واقع شاید ۸۰ درصد از کارخانجات کشور مشغول ارائه خدمات فنی و مهندسی باشد، به همین دلیل است که اشتغال در این حوزه بسیار وسیعتر از سایر بخشهاست.
رییس کمیسیون خدمات فنی، مهندسی و عمران اتاق مشهد نیز در این نشست گفت: امروزه ارتباط صنعت با دانشگاه حلقهای مفقوده در بخش اقتصاد کشورمان است و برای حل این معضل تنها به سر دادن شعار اکتفا میشود اما در واقعیت همواره از دانشگاه و دانشجو غافل شده و نتوانستهایم رابطه خوبی بین صنعت و دانشگاه ایجاد کنیم.
محسن خنداندل با ابراز تاسف از مهاجرت نیروی انسانی کشور و مهاجرت مغزها تاکید کرد: متاسفانه دلیل بروز این معضل این است که نتوانستهایم شرایط مناسبی برای جوانان به وجود آوریم و تحلیل مناسبی از صورت مسالهها به آنان ارائه دهیم، ما نتوانستهایم پایگاهی برای بروز تراوشات ذهنی این قشر ایجاد کنیم و از ظرفیت های آن ها غفلت کرده ایم، این شرایط رسالت اتاق بازرگانی را بسیار دشوار میکند، تلاش اتاق این است که این حلقه مفقود را پیدا کرده و زمینه اتصال دانش و کارآفرینی را فراهم کنیم.
وی یکی از کمیته های تخصصی کمیسیون خدمات فنی اتاق بازرگانی را «کمیته دانشجویی» ذکر و بیان کرد: بدنه این کمیسیون را نسل جوان و پرانگیزه این حوزه تشکیل می دهند، راهاندازی این کمیته به این دلیل بوده که ما معتقدیم حوزه خدمات فنی و مهندسی بدون ارتباط با بخشهای دانشگاهی و دانشجویی ارزش افزوده بسیار پایینی به همراه خواهد داشت، در واقع تنها زمانی میتوان بهره برداری و ارزش آفرینی مناسبی از حوزه دانشجویی داشت که بتوان ارتباط مناسبی بین صنعت و دانشگاه برقرار کرد.
خندان دل افزود: در حال حاضر بسیاری از دانشجویان کمیته دانشجویی کمیسیون خدمات فنی و مهندسی اتاق بازرگانی فعالیتهای خود را در قالب این کمیته آغاز کردهاند و یکی از خط مشی های این ساختار برگزاری همین جلسات هماندیشی و انتقال تجارب از نسل توانمند و صاحب اثر به نسل جوان و پُرانرژی آینده است.
وی اضافه کرد: اتاق بازرگانی به دنبال این است که روحیه مطالبهگری و انتقاد کردن را در دانشجویان تقویت کند، البته در این مسیر قرار است انتقال تجربه نیز صورت گیرد.