استان مرکزی دومین قطب صنایع مادر تخصصی و چهارمین قطب صنعت کشور محسوب میشود و در زمینه تنوع تولیدات صنعتی رتبه نخست کشور را به خود اختصاص داده، با این وجود در بخش مزیتهای حوزه کشاورزی نیز در زمره ۱۰ استان برتر است و ۲۰ درصد شاغلان استان در این بخش کشاورزی فعالیت دارند.
این استان با تولید حدود ۵۴ هزار تن گوشت سفید، ۵۳ هزار تن تولید گوشت قرمز، ۳۲۰ هزار تن شیر، حدود ۴۱ هزار تن تولید تخم مرغ از جایگاه ویژه ای در بخش کشاورزی و دامداری کشور برخوردار است و توان بالایی را در خودکنترلی و پاسخگویی موثر به نیاز درون استانی به مرغ دارد و حتی با اضافه تولید میتواند در تامین نیاز سایر مناطق کشور سهیم باشد اما برخی عوامل باعث شده تا این مهم به صورت کامل محقق نشود.
به گفته مسئولان، افزایش قیمت جوجه یک روزه و ارسال شدن گوشت مرغ به واحدهای فرآوری و بسته بندی از جمله مسایلی است که در نوسان بهای مرغ تاثیری جدی دارد و باید در کانونهای تصمیمساز بیشتر مدنظر باشد و با ارایه راهکارهای سازنده و نظمدهی به عرضه و تقاضا معضلات این بخش در حوزه تولید و توزیع به حداقل ممکن برسد.
تولید روزانه ۱۳۵تن گوشت مرغ در استان مرکزی
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی استان مرکزی نیز گفت: وضعیت تولید گوشت مرغ در استان مطلوب است اما برخی ناهماهنگیها به خروج ۴۰ درصد این محصول در خارج از شبکه و به استانهای همجوار دامن زده که در مواردی موجب بروز شوک در شبکه توزیع میشود.
«حمیدرضا اخوان» افزود: میانگین تولید روزانه گوشت مرغ در این استان ۱۳۵ تن است که ۸۰ تن آن در استان به مصرف میرسد.
وی ادامه داد: با توجه به کاهش تقاضا در پایان ماه جاری هیچ کمبود و صفی برای عرضه این گوشت مرغ در استان مرکزی وجود ندارد.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی استان مرکزی خاطرنشان کرد: میزان توزیع گوشت مرغ در اوج مصرف این محصول برای استان روزانه ۱۲۰ تن و در روزهای عادی سال ۸۵ تا ۹۰ تن است و در صورت بروز هر مشکل کسری تقاضا با توزیع مرغ منجمد در استان تامین میشود.
اخوان گفت: گوشت مرغ با قیمت ۲۹۲ هزار ریال به واحدهای عرضه و مرغ فروشیهای استان ارایه شده و این محصول با قیمت مصوب ۳۱۰ هزار ریال در اختیار مصرف کننده قرار میگیرد.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی استان مرکزی اظهار داشت: بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار استان مرکزی کشتارگاههای استان تنها مجاز به قطعهبندی پنج درصد تولیدات خود هستند و بقیه محصولات تولیدی این واحدها باید بهصورت لاشه در استان توزیع شود و درصورت رعایت نشدن این مهم از طریق عوامل نظارتی پیگیری لازم صورت میگیرد.
وی با یادآوری توزیع روزانه ۳۰ تن مرغ منجمد با قیمت ۲۰۰ هزار ریال در استان مرکزی، گفت: گوشت مرغ منجمد به میزان کافی در این استان مرکزی ذخیرهسازی شده و مشکلی در زمینه توزیع این محصول وجود ندارد.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی استان مرکزی گفت: ۱۴۵ تن تخممرغ نیز روزانه در این استان تولید میشود که ۵۵ تن از این محصول در استان مصرف شده و بقیه به استانهای همجوار ارسال میشود.
اخوان ادامه داد: قیمت مصوب یک شانه تخممرغ (با وزن یک کیلو و ۶۵۰ گرم) بر اساس اعلام وزارت جهاد کشاورزی ۴۳۰ هزار ریال تعیین شده و این محصول با قیمت مصوب در استان مرکزی در حال توزیع بوده و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
وی خاطرنشان کرد: ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار قطعه جوجهریزی آبان ماه امسال در واحدهای پرورش مرغ استان مرکزی انجام شده که میزان جوجهریزی در این واحدها نسبت به آبان ماه پارسال روند افزایشی دارد.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی استان مرکزی یادآور شد: یک میلیون و ۷۰۰ هزار قطعه جوجهریزی آبان ماه سال گذشته در واحدهای پرورش طیور این استان انجام شد.
اخوان افزود: جوجهریزی در واحدهای پرورش طیور استان مرکزی در سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۱۴ درصد افزایش یافته است.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی استان مرکزی تاخیر در تامین نهاده مورد نیاز واحدهای مرغداری را از جمله مشکلات فعالان این بخش عنوان کرد و گفت: این مهم موجب شده مرغداران مجبور شوند نهاده مورد نیاز خود را توسط بازارگاه از بازار آزاد تهیه کنند.
ارایه مرغ به واحدهای بستهبندی به اختلال شبکه توزیع دامن میزند
رئیس اتحادیه محصولات پروتئینی استان مرکزی نیز گفت: کمبود مرغ برای توزیع در سطح استان از جمله مشکلات این اتحادیه بوده و ارایه مرغ به واحدها بستهبندی از جمله عوامل کمبود مرغ در استان است.
«عزت الله همتی» افزود: مرغ تولیدی در این استان با قیمت ۲۹۰ هزار ریال در هر کیلوگرم با ارایه به واحدهای بستهبندی با نرخ بالاتر به دست مصرف کننده میرسد.
وی ادامه داد: کاهش ارایه مرغ کشتار شده استان مرکزی به واحدهای بستهبندی کلید رفع مشکل تامین مرغ مردم استان با قیمت ۲۹۰ هزار ریال و جلوگیری از ایجاد صف است.
رئیس اتحادیه محصولات پروتئینی استان مرکزی خاطرنشان کرد: مشکلی اکنون در زمینه توزیع و تامین گوشت قرمز در این استان وجود ندارد.
مصرف گوشت مرغ در روزهای اوج مصرف ۱۲۰ تن است
مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی استان مرکزی گفت:میانگین مصرف گوشت مرغ در روزهای اوج مصرف در استان مرکزی ۱۲۰ تن است.
«علیاکبر حیدری» افزود: با شیوع ویروس کرونا و کاهش فعالیت رستورانها بهدلیل برگزار نشدن آئینهای عروسی و عزا در استان مرکزی، مصرف گوشت مرغ در استان نسبت به سالهای گذشته کاهش یافت.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی استان مرکزی خاطرنشان کرد: ماهانه بهصورت متوسط سه میلیون و ۲۰۰ هزار قطعه جوجهریزی در این استان انجام میشود و با راهبردهای اندیشیده شده یک سال اخیر به جز چند مورد خاص کمبود، مسئله دیگری در استان وجود نداشته است.
حیدری افزود: توزیع گوشت مرغ در استان مرکزی روزانه بین ۱۳۰ تا ۱۶۰ تن متغیر است و طی هفته های گذشته برای تامین نیاز مردم استان، ۱۶۰ تن گوشت مرغ در استان توزیع شده است.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی استان مرکزی نیز گفت: تامین نشدن جوجه با بهای ۴۲ هزار ریال از جمله مهمترین مشکلات مرغداران این استان است که اکنون مرغداران باید جوجه مورد نیاز خود را با قیمت ۸۵ هزار ریال تامین کنند.
حیدری، مشکل در تامین نهاده مورد نیاز مرغداران از سوی بازارگاه را از دیگر مشکلات مرغداران گوشتی استان مرکزی عنوان کرد و افزود: ۳۰ درصد نهاده مورد نیاز مرغداران باید قبل از جوجه ریزی در انبارهای آنان ذخیرهسازی شود در صورتی که اکنون نهادههای مورد نیاز فعالان این بخش پس از جوجه ریزی توسط بازارگاه به آنان اختصاص مییابد.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی استان مرکزی خاطرنشان کرد: برای رفع مشکلات مرغداران نیاز است نهاده اولیه بهموقع در بازارگاه بارگذاری شود تا فعالان این بخش مجبور به تهیه نهاده اولیه از بازار آزاد نباشند.
حیدری گفت: تلفات در مرغداریها و واحدهای پرورش طیور بهدلیل بیماریها و خشکسالی از دیگر مشکلات مرغداران است و با وجود تلاش دامپزشکی استان، اکنون حدود ۳۵ درصد تولیدات این واحدها بهعلت تلفات از بین میرود.
وی، کمبود نقدینگی در واحدهای مرغداری را از دیگر مشکلات فعالان این بخش عنوان کرد و افزود: معضل کمبود نقدینگی در این واحدها موجب میشود با اجرای طرح ارز شناور برای تهیه نهاده، حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد مرغداران از گردونه تولید خارج شوند.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی استان مرکزی خاطرنشان کرد: افزایش روز افزون قیمت دارو، ویتامینها، بیمه و واکسن از دیگر مشکلات مرغداران استان بوده است.
افزایش نظارت بر بازار توزیع مرغ کلید حل معضل است
سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری مرکزی نیز در این خصوص گفت: میزان مصرف گوشت مرغ در این استان روزانه ۱۲۰ تن گوشت است که در مدت ۲ روز گذشته، روزانه ۱۵۰ تن گوشت مرغ در استان تولید شده است.
«حسن میرزاخانی» افزود: با توجه به عدم اعلام نیاز شهرستانهای استان مرکزی در این مدت برای گوشت مرغ و برای جلوگیری پایان تاریخ مصرف این تولیدات، مجوز ارسال ۶ تن گوشت مرغ به خارج استان صادر شد.
وی بالا بودن نرخ گوشت مرغ در استانهای همجوار از جمله تهران و قم را از جمله عوامل جذابیت ارسال این محصول به خارج از استان عنوان کرد و گفت: مرغداران نباید محصول خود را بدون مجوز از استان خارج کنند و دستگاهای نظارتی باید کنترل بیشتری داشته باشند تا در صورت وجود قاچاق این محصول از خروج غیرقانونی آن جلوگیری شود.
استان مرکزی با ۱۲ شهرستان، و یک هزار و ۵۳۹ روستا، دارای ۹۶۰ واحد مرغداری صنعتی، ۴۹۱ واحد گاوداری صنعتی و ۱۹۱ واحد کارگاه پرورش آبزیان است.