به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، سال ۱۴۰۰ بر اساس اطلاعات قبلی مرکز ملی پایش و هشدار خشکسالی، خشکترین و کم بارشترین سال در ۵۰ سال اخیر است.
تحت تاثیر این امر، وضعیت بارشی کشور هم متاثر از تغییر اقلیم با فاصله گرفتن از دوسال پیاپی تَر سالی وارد دوره کم بارشی شده است. گرچه انتظار میرود در ماههای فصل زمستان وضعیت بهتر باشد اما طبق پیشبینیهای سازمان هواشناسی نمیتوان منتظر بارشهایی بود که توان برطرف کردن عطش حوضههای آبریز را داشته و بتواند التیامی بر وضعیت آنها باشد.
این وضعیت کم بارشی نخستین اثر خود را بر روی منابع آبی باقی گذاشته و تنشهای آبی را دامن خواهد زد چنانکه گزارش قبلی شرکت مدیریت منابع آب ایران بیانگر آن بود که تا قبل از ۲۶ آبان ماه تنها ۲۶۰ میلیون متر مکعب آب وارد مخازن۱۹۸ سد بزرگ کشور شده بود.
وضعیت کم بارشی همچنان تداوم یافته به گونهای که تازه ترین گزارش مرکز ملی پایش و هشدار اقلیم نشان میدهد از ابتدای سال آبی جاری(مهرماه۱۴۰۰ تا آخر شهریور۱۴۰۱) تا ۳۰ آبان ماه ۲۱.۸ میلیمتر بارش در کشورمان به وقوع پیوسته است.
این میزان بارش درحالی است که در دوره بلندمدت و در همین بازه زمانی ۲۹.۲ میلیمتر بارندگی رخ داده بوده که و در مقایسه با بارشهای امسال کاهش ۲۵.۳ درصدی را نشان میدهد و به دنبال این کاهش وضعیت، ورودی سدهای کشور نیز چندان مطلوب نخواهد بود.
مجموع بارشهای آبان ماه ۱۸.۳ میلیمتر بود که در مقایسه با دوره بلندمدت (با بارش ۲۲.۵ میلیمتری)، کاهشی ۱۸.۷ درصدی دارد.
میزان بارشها در یک هفته منتهی به ۳۰ آبان نیز ۴.۱ میلیمتر گزارش شده که در مقایسه با دوره بلندمدت (با بارش ۵.۵ میلیمتری) کاهشی ۲۵.۲ میلیمتری را نشان میدهد.
پیش از این مدیرکل دفتر اطلاعات و داده های آب کشور از توزیع نامناسب مکانی بارشهای اخیر خبر داده بود.
«فیروز قاسم زاده» گفته بود: در حالی که بیشترین بارش در بارشهای اخیر در استانهای گیلان، مازندران و گلستان اتفاق افتاد، کمترین میزان بارش در استانهای غرب و جنوب غرب که منشا تولید روانابهای سطحی هستند، ثبت شد.
وی افزود: این موضوع از آن جهت اهمیت دارد که عمده مخازن سدهای کشور در استانهای غربی و جنوب غربی قرار گرفته اند.
البته امروز سازمان هواشناسی از تشدید فعالیت سامانه بارشی و احتمال آبگرفتگی معابر، طغیان رودخانهها و سیلابی شدن مسیلها در ۹ استان کشور خبر داده است.