به گزارش ایرنا، بر اساس طرح شیوع شناسی ستاد مبارزه با مواد مخدر، ۲.۳ درصد از جامعه کهگیلویه و بویراحمد معتاد هستند که برآورد آنها در سطح استان ۱۲ هزار نفر معتاد است و پنج درصد آن را زنان تشکیل می دهند.
معتادان، بویژه زنان دچار چالش هایی هستند که علاوه بر خود آنان، اطرافیان را نیز درگیر می کند و بنا بر این در عمل، افراد درگیر با مشکل اعتیاد بیش از این جمعیت است و تلاش برای کاهش آن پیامدهای مثبت زیادی دارد.
۸۰۰ معتاد زن در کمپ ترک اعتیاد بانوان گچساران بهبود یافته اند
مدیر کمپ ترک اعتیاد و مرکز اقامتی بهبودی فرشتگان گچساران گفت: این کمپ تنها کمپ ترک اعتیاد زنان کهگیلویه و بویراحمد است که در سال ۹۴ راه اندازی شد و تاکنون بیش از ۸۰۰ زن معتاد در آن بهبود یافته اند.
کبری محمدی با بیان اینکه هم اکنون ۲۳ معتاد در این کمپ در حال مداوا هستند گفت: ۱۰۴ زن معتاد از ابتدای امسال تاکنون در این کمپ بهبود یافته اند، طی سالهای گذشته برای بهبودی بانوان معتاد خود را موظف به رعایت قوانین حقوقی و رفتاری و حفظ امنیت بیماران میدانم و تا حد امکان بهترین امکانات را در اختیار آنها قرار می دهم.
محمدی اظهار داشت: هزینه اقامت و نگهداری هر بیمار ۱۳ میلیون ریال در هر دوره ۲۸ روزه است و این مبلغ برای برگزاری جلسات پاکی، سم زدایی، مشاوره و تغذیه افراد هزینه می شود و ۹۰ درصد از معتادین مراجعه کننده به کمپ ترک اعتیاد بانوان این شهرستان شیشه و هرویین مصرف می کنند و میانگین سن آنها ۱۸ تا ۶۰ سال است.
وی بیان اینکه شیوع ویروس کرونا نوع نگهداری و بستری بیماران در کمپ ها را متحول کرده است گفت: بیمارانی که به کمپ ترک اعتیاد مراجعه می کنند حین ورود به تست کرونا و بیماری خاص می دهند و در کمپ اقدام ضد عفونی و رعایت پروتکل های بهداشتی انجام می شود.
مدیر کمپ ترک اعتیاد بانوان گچساران گفت: ویروس کرونا شرایط بسیار نگران کننده ای برای خانواده ها و بیماران بستری شده ایجاد کرده که این کمپ با رعایت ضوابط اداری و پذیرش افراد کمتر کیفیت درمانی سلامتی بهتری ارائه می دهد.
پنج درصد از معتادان کهگیلویه و بویراحمد زن هستند
دبیر کمیته درمان و حمایت های اجتماعی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر کهگیلویه و بویراحمد گفت: بر اساس طرح شیوع شناسی ستاد مبارزه با مواد مخدر، استان دارای ۲/۳ درصد افراد معتاد است که برآورد آنها در سطح استان ۱۲ هزار نفر معتاد است که پنج درصد آن را زنان تشکیل می دهند.
شیرزاد صالحی افزود: معتادان شناسایی شده در این استان دارای سن ۱۵ تا ۶۴ سال هستند و براساس آمار ارائه شده ۶۰۰ نفر از آنها زن هستند که متوسط سن آنها بین ۲۰ تا ۵۰ سال است.
صالحی گفت: تاکنون ۳۵ معتاد متجاهر در سطح این استان پس از شناسایی و دستگیری به کمپ های ترک اعتیاد فرستاده شدند و هشت کمپ این استان به مرکز ترک اعتیاد اجباری تبدیل شده است تا نیاز استان به مرکز نگهداری معتادان متجاهر رفع شود و مدت نگهداری معتادان متجاهر از یک ماه تا سه ماه است که در صورت تمدید به ۶ ماه نیز افزایش می یابد.
وی طول مدت درمان معتادان مراجعه کننده به کمپها را ۲۸ روز اعلام کرد و گفت: پنج درصد از معتادان مستقر در مراکز ترک اعتیاد نیمه اقامتی این استان غیربومی هستند و از سال گذشته تاکنون بیش از ۳۵۰ نفر از معتادان بهبود یافته استان با هدف ارائه آموزش در بخش آسیبهای اجتماعی و ایجاد اشتغال، آموزش های مهارتی را فراگرفتند و این آموزش ها در مراکز ترک اعتیاد و زندان ها به معتادان بهبود یافته در استان ارائه شده است.
وی ادامه داد: ارائه آموزش های مهارتی به معتادان بهبود یافته در رشته های نیاز بازار کار نقش مهمی در عدم بازگشت آنها به سمت مواد مخدر دارد.
باورهای غلط درباره مواد مخدر، عامل اعتیاد
دبیر کمیته درمان و حمایت های اجتماعی شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر کهگیلویه و بویراحمد گفت: باور غلط بهبود بیماری ها از جمله کرونا با مواد افیونی موجب افزایش تعداد مصرف کنندگان مواد مخدر طی دو سال گذشته شده و مبنای علمی در این زمینه وجود ندارد ،که باید تدابیر لازم از سوی متولیان در این زمینه اندیشیده شود.
صالحی ادامه داد: ویروس کرونا اثر نامطلوبی بر مدیریت اعتیاد در دنیا داشته و بطوری که میزان شیوع و بروز استفاده از برخی مواد افیونی در این دوران افزایش پیدا کرده است.
وی تصریح کرد: در صورتی که مواد مخدر در کنترل بیماری ها تاثیر داشت تاکنون دانشمندان در مورد آن مقاله ای ارائه داده بودند و معتادان بهبود یافته این استان به دلیل باورهای غلط در زمان انتشار ویروس کرونا به سمت مواد افیونی رو آوردند.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر کهگیلویه و بویراحمد در این باره می گوید: با توجه به اینکه سوداگران مرگ با هر ترفندی سعی در به دام انداختن افراد دارند،آگاهی بخشی تنها راهکار پیشگیری از شیوع این آسیب اجتماعی است.
سید ناصر رضایی افزود: تبلیغات کاذب از جمله درمان بیماری ها با مواد مخدر سنتی یکی از شیوه های سودجویان برای ترغیب افراد مختلف جامعه به مصرف مواد مخدر است.
وی با یادآوری اینکه فرهنگ سازی و آگاهی بخشی از برنامه های کاهش مصرف مواد مخدر در کهگیلویه وبویراحمد است افزود: از رسانه های ارتباط جمعی خواست تا با استفاده از دیدگاه های کارشناسی برای آگاهی بخشی کاهش آسیب های مصرف مواد مخدر تلاش بیشتری کنند.
گرایش زنان به مواد مخدر
کارشناس امور بانوان فرمانداری گچساران گفت: زن در خانواده سنتی چهره ای منفعل است که همواره مانند انسانی آتش خاموش کن در پی تعدیل مشکلات و آسیب های درون خانواده است و ساختار فرهنگی جامعه سنتی، زن را در جایگاهی پایین تر از مرد قرار داده و وی را دنباله رو مردان می داند، که به تبع آن همواره تحت تاثیر اعمال و افکار مرد خانواده است.
سید حکیمه حسینی اظهار داشت: زنان در مساله اعتیاد نقش قربانی را دارند و بیشتر قربانی اعتیاد پدر، همسر و نزدیکان خود هستند و گرایش زنان به اعتیاد، علتهای متفاوتی دارد.
وی بیان کرد: فقر اقتصادی، فرهنگی و نداشتن تعامل موثر بین اعضای خانواده موجب شکل گیری و تداوم اعتیاد در این زنان شده است.
حسینی ، سرکوب اجتماعی و خانوادگی . فروریختن حس اعتماد بنفس در زنان مهمترین عوامل برای روی آوردن آنان به سمت مواد مخدر است و نداشتن پشتوانه محکم قانونی و تعریف شده برای این قشر گسترده و برخوردار نبودن آنان از بسیاری از حقوق طبیعی خویش، آنان را همانند انسانهای که دارای اختلالات روانی هستند به مصرف سیگار، هروئین، تریاک، شیشه و حتی مشروبات الکلی سوق می دهد.
وی تصریح کرد: زنان و مادران در فرهنگ و ادبیات جامعه ایرانی دارای قداست بالایی است و در صورتی که کجرویی در آنها اتفاق بیفتد نسبت به مردان دردناکتر خواهد بود.
مخفی کردن اعتیاد چاره کار نیست
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر کهگیلویه و بویراحمد افزود: رویکرد مجرمانه بودن اعتیاد باعث مخفی شدن شمار واقعی معتادان شده و این امر درمان را مشکل میکند.
رضایی اظهار داشت: اعتیاد زنان به دلیل نقش مادی، همسری، خواهری و دوامی که برای بقا خانواده دارد تاثیرات منفی و شدید تری در پی خواهد داشت و برای کاهش آسیب های ناشی از اعتیاد باید زنان در جامعه دیده شود.
وی ادامه داد: در این مسیر باید تبعات کج رویهای اجتماعی در بین زنان بازگو شود و علاوه بر سیاست های پیشگیرانه باید راهکاری علمی و تخصصی برای درمان زنان درگیر شده بیندیشیم.
رضایی تصریح کرد: باید از ظرفیت نهادها و دستگاه های اجرایی برای کمک به توانمند سازی زنان بعد از بهبودی و بازگرداندن آنها به زندگی عادی استفاده کنیم.
رنجهای پنهان تنها کمپ ترک اعتیاد کهگیلویه و بویراحمد
تنها کمپ ترک اعتیاد بانوان کهگیلویه و بویراحمد این روزها با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کند بطوری که تاکنون بیش از ۸۰۰ نفر در آن بهبود یافته است.
کمپ ترک اعتیاد بانوان گچساران در آبان ماه سال ۱۳۹۴ پس از اخذ مجوز از سازمان بهزیستی و شورای هماهنگی با مواد مخدر با پذیرش ۲ بانو با حضور مسئولان استانی در گچساران افتتاح شد.
با توجه به اینکه مدت زمان زیادی از برپایی این کمپ می گذرد ولی با مشکلات زیادی روبروست در حالی که این مرکز باید از سوی متولیان امر تقویت شود و شرایط لازم برای خدمات رسانی به آسیب دیدگان اجتماعی در آن فراهم شود و از جمله مشکلاتی که این مرکز با آن مواجه است، نداشتن مکان ثابت موجود است.
مسئول کمپ، مسئول اتاق سم زدایی، مسئول خرید و کار و اطلاعرسانی از جمله پرسنل این کمپ بوده که اکثریت آنها معتادان بهبود یافته هستند.
مسئول کمپ ترک اعتیاد بانوان گچساران گفت: تعدادی از این بیماران به صورت رایگان بستری شدهاند و مخارج کمپ و نگهداری این افراد بسیار بالاست که به حمایت مادی و معنوی مسئولان نیازمند هستیم.
کاهش آسیب های اجتماعی کهگیلویه و بویراحمد با کمک زبان هنر
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی کهگیلویه و بویراحمد گفت: انواع آسیب ها و ناهنجاری های اجتماعی رایج در این استان با کمک زبان هنر کاهش می یابد و لازم است که استفاده بهینه تری از زبان هنر برای کاهش آسیب ها و ناهنجاری های اجتماعی در استان شود.
محمدعلی پیرسبزی اظهار داشت: زبان هنر می تواند آثار نامطلوب آسیب ها و ناهنجاری های اجتماعی را برای قشرهای مختلف مردم کهگیلویه و بویراحمد تبیین و تشریح کند و راهکارهای متعدد برای کاهش آسیب ها و ناهنجاری های اجتماعی در این استان وجود دارد که یکی از مهمترین آنها توجه به مسائل فرهنگی و هنری است.
پیرسبزی با اشاره به تأثیرگذاری، مانایی، پویایی و بااصالت بودن زبان هنر، عنوان کرد: ظرفیت های چشمگیر زبان هنر در مسائل و حوزه های مختلف نیز می تواند نقش آفرینی کند و بمنظور کمک به کاهش هر چه بهتر آسیب ها و ناهنجاری های اجتماعی در کهگیلویه و بویراحمد پویش فرهنگی و هنری «طلاق، اعتیاد و خشونت خانوادگی» به صورت مجازی در این استان برگزار شد.
کشف چهار هزار و ۵۰۰ کیلوگرم انواع مواد مخدر کهگیلویه و بویراحمد
فرمانده انتظامی کهگیلویه و بویراحمد گفت: امسال چهار هزار و ۵۰۰ کیلوگرم انواع مواد مخدر در استان کشف شد که در این عملیاتها ۵۸۴ نفر قاچاقچی و فروشنده مواد مخدر دستگیر و هشت باند فعال در زمینه قاچاق مواد مخدر نیز متلاشی شده است.
سردار کیقباد مصطفایی اظهار داشت: از ابتدای امسال تا کنون بیش از ۱۸۶ نفر از سوداگران مرگ دستگیر و تحویل مقامات قضایی شدند.
وی ابراز داشت: با تلاش ماموران مبارزه با مواد مخدر پارسال بیش از هفت تن ۸۰۰ کیلوگرم انواع مواد مخدر در کهگیلویه و بویراحمد کشف و ضبط و یک هزار و ۸۴۰ مجرم در زمینه مواد مخدر شناسایی، دستگیر و تحویل مراجع قضایی شدند.
مصطفایی گفت: بیش از یک تن انواع مواد مخدر صنعتی شامل شامل حشیش، شیشه، بذر خشخاش، شربت متادون و قرصهای روانگردان که در یکسال اخیر در این استان کشف و جمع آوری شده بود که مهر ماه امسال در هفته نیروی انتظامی امحاء شد و ازرش ریالی این مقدار مواد مخدر صنعتی امحاء شده بیش از ۱۵۰ میلیارد ریال بوده است.
برنامه های مبارزه با مواد مخدر
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر کهگیلویه و بویراحمد گفت: امسال تفاهم نامه های همکاری با ۱۵ دستگاه اجرایی برای پیشگیری و درمان اعتیاد در کهگیلویه و بویراحمد منعقد شده که این تفاهم نامه ها به صورت ملی و استانی با دستگاه های اجرایی مختلف چون آموزش و پرورش، فنی وحرفه ای،دانشگاه علوم پزشکی، بهزیستی، صدا و سیما و نیروی انتظامی منعقد شده است.
سید ناصر رضایی با بیان اینکه امسال سه طرح در زمینه مبارزه با مواد مخدر در مدارس استان برگزار می شود بیان کرد: طرح یاریگران زندگی با مشارکت آموزش و پرورش یکی از برنامه های مهم شورای مبارزه با مواد مخدر استان است که هم اکنون ۴۰درصد از مدارس کهگیلویه و بویراحمد زیرپوشش آن قرار دارد و این طرح با هدف ارتقای مهارتهای خودکنترلی و مسئولیتپذیری اجتماعی دانشآموزان و جلب مشارکت و مداخله موثر خانواده و اولیای مدرسه انجام می شود.
رضایی با اشاره به اینکه طرح نماد از دیگر برنامه های شورای مبارزه با مواد مخدر در مدارس کهگیلویه و بویراحمد است گفت: غربالگری روانی و اجتماعی به عنوان نقشه راه کاهش آسیب پذیری دانش آموزان از اهداف مهم این طرح می باشد و این طرح به دنبال هدایت دانش آموزان به سمت کاهش تمایل و پیشگیری از مصرف مواد مخدر است و این طرح ها با همکاری شورای مبارزه با مواد مخدر کهگیلویه و بویراحمد در راستای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و اعتیاد دانش آموزان در حال اجرا است.
وی راه اندازی و تجهیز بیش از ۷۰ خانه ورزش روستایی را از اقدامات ستاد مبارزه با مواد مخدر استان ذکر کرد و افزود: از دیر باز ورزش همواره یکی از عوامل بازدارنده در زمینه اعتیاد بوده و اشاعه فرهنگ ورزش می تواند باعث داشتن جامعه ای سالم شود و با توجه به اینکه استان کهگیلویه و بویراحمد دارای روستاهای فراوانی بوده و می بایست از نظر امکانات به آنها رسیدگی شود، بر اساس تفاهمنامههای منعقده بین ستاد مبارزه با مواد مخدر و وزارت ورزش و جوانان بوده این اقدام انجام گرفت.
راهبرد های درمانی
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: هم اکنون ۸۰ مرکز ترک اعتیاد شامل مراکز اقامتی و نیمه اقامتی در بخش های خصوصی و دولتی در استان فعالیت می کنند .
رضایی گفت: بیش از ۷۰۰ نفر در حال حاضر در۲۲ مرکز ترک اعتیاد اقامتی این استان در حال ترک اعتیاد هستند و کشف مواد مخدر در کهگیلویه و بویراحمد از دیگر برنامه های مبارزه با اعتیاد می باشد که با تلاش نیروی انتظامی در حال انجام است.
وی تصریح کرد: پاکسازی محله های مسکونی ، دستگیری قاچاقچیان، فروشندگان و معتادان، آموزش مهارت های زندگی، شناسایی مناطق آلوده از دیگر برنامه های مبارزه با مواد مخدر در استان است.
رضایی اظهار داشت: همچنین برای انگیزه بخشیدن به دستگاه های اجرایی در راستای تحقق وظایف و تفاهم نامه های شورای مبارزه با مواد مخدر طرح ارزیابی عملکرد آنان انجام می شود.
وی تصریح کرد: برای پیشگیری از مصرف مواد مخدر می توان راهکار های مهمی در سطح فردی و هم اجتماعی ارائه داد و آموزش دانش آموزان در مورد مضرات مواد مخدر، ایجاد مراکز فرهنگی نظیر کتابخانه ها و مراکز هنری ، افزایش سطح آگاهی مردم، ایجاد اشتغال، تبلیغات و رسانه های گروهی، پاکسازی جامعه از مواد مخدر ، تقویت هرچه بیشتر معنویات در جامعه و مردمی کردن مبارزه با مواد مخدر از راهکارهای مهم برای پیگیری از این معضل اجتماعی است.
رضایی ابراز کرد: خانواده ها با تقویت اعتقادات دینی و مذهبی، ایجاد سرگرمی های سالم، کنترل فرزندان، جلوگیری از حضور فرزندان در مجالس بی بند بار و آگاهی از گذراندن اوقات فراغت فرزندان می توانند در پیشگیری از مواد مخدر نقش مهمی داشته باشند.