تهران- ایرنا- گذر فرهنگی هفته ای که گذشت با روزهای پایانی هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران و اجرای طرح پاییزه کتاب همراه بود؛ برگزاری بیست و یکمین جشن حافظ را نیز می‌توان از مهمترین‌های هفته گذشته در عرصه فرهنگ و هنر برشمرد.

به گزارش ایرنا سومین طرح فصلی ۱۴۰۰ فروش کتاب همزمان با هفته کتاب از روز شنبه ۲۹ آبان تا روز چهارشنبه سوم آذر اجرا شد. ۹۸۰ کتابفروشی از سراسر کشور در پاییزه کتاب ۱۴۰۰ مشارکت کردند. این طرح روز چهارشنبه در شهرهای بزرگ پایان یافت و تا پایان این روز، بیش از ۴۲۳ هزار جلد کتاب، به ارزش بیشتر از ۲۸ میلیارد تومان به فروش رسید.

در این میان ۱۴ درصد از کل فروش طرح پاییزه به تهران اختصاص داشته است و بیش از ۶۳ هزار جلد کتاب به مبلغ بیش از ۴ میلیارد تومان به فروش رسیده است. رتبه دوم در میان استان‌ها، متعلق به استان خراسان رضوی است که بیش از ۵۰ هزار جلد کتاب، به ارزش بیش از ۳ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان، آمار فروش آنها بوده است، اصفهان نیز با ۳۶  هزار و ۷۸۴ جلد کتاب به مبلغ ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان، در جایگاه سوم است،  استان‌های قم و فارس در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

هفتصد و شصت و دومین جلسه شورای فرهنگ عمومی روز دوم آذرماه با حضور محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سید مجید امامی دبیر شورای فرهنگ عمومی و جمعی از اعضای این شورا در محل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.

مراسم تکریم و معارفه رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی روز سه‌شنبه برگزار شد.

شانزدهمین دوره جشنواره بین‌المللی شعر فجر، برای آثاری که نخستین‌بار در سال ۱۳۹۹ به زبان فارسی و با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی داخل کشور منتشر شده‌اند، فراخوان داد.

«ماکان نیک‌بین» نوازنده، مدرس پیانو و آهنگسازِ جوان، روز دوم آذر بر اثر ایست قلبی درگذشت.

بیست و یکمین دوره جشن حافظ شنبه شب برای معرفی برترین‌های سینما و تولیدات شبکه نمایش خانگی و چهره‌های تلویزیونی شامگاه شنبه ۲۹ آبان‌ماه در هتل اسپیناس پالاس تهران با حضور هنرمندان و چهره‌های سینما و تلویزیون برپا شد.

افتخارات بین المللی فرهنگ و هنر ایران

محمد بابایی عکاس خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) با مجموعه‌عکس‌ «تیم هاکی روی یخ زنان ایران» موفق به دریافت جایزه بین‌المللی عکس ورزش ‌زمستانی چین (WMS) شد.

فیلم کوتاه زنگ تفریح، ساخته‌ تحسین‌شده‌ نوید نیکخواه آزاد، در ادامه حضورهای بین المللی در بخش مسابقه هفتاد و پنجمین جشنواره بین‌المللی «سالرنو» در ایتالیا و دو جشنواره در اسپانیا شامل پنجاهمین جشنواره بین‌المللی «کارتاخنا» و بیستمین جشنواره بین‌المللی «آلمریا» برای کسب جوایز اصلی رقابت می‌کند.

فیلم سینمایی عطرداغ به کارگردانی علی ابراهیمی و تهیه کنندگی امیرشهاب رضویان، موفق شد در چهل و سومین دوره جشنواره Efebo D’oro ایتالیا، جایزه ویژه هیات داوران را برای بهترین فیلم و دستاورد هنری دریافت کند.

فیلم کوتاه در ملاء عام به کارگردانی پوریا اوسطی و تهیه‌کنندگی سامان حیدری به بخش رقابتی هفتاد و پنجمین جشنواره بین‌المللی «سالرنو» ایتالیا راه پیدا کرد.

 سیدوحید یعقوبی عضو هیات مدیره مرکز ایران و فرانسه و دبیر امور هنری، فرهنگی و امور بین الملل ایران جشنواره سینمای ایران در شانتی فرانسه، گفت: جشنواره سینمای ایران در فرانسه سال بعد هم در شهر شانتی برگزار می‌شود.

جایزه بهترین کارگردانی یازدهمین دوره جشنواره بین المللی «یونیورسال» آمریکا ۲۰۲۱ به فیلم ایرانی خوناب ساخته مجتبی قاسمی رسید.

 فیلم سینمایی پسر به کارگردانی نوشین معراجی و تهیه‌کنندگی مهدی فرد قادری در تازه‌ترین حضور بین‌المللی خود در بخش رقابتی جشنواره فیلم لیستاپاد بلاروس حضور خواهد یافت. 

فیلم سینمایی «بعد از اتفاق» به تهیه کنندگی شهاب حسینی برنده جایزه بهترین فیلم بلند از جشنواره حمایت از حقوق کودکان ترکیه شد.

فیلم کوتاه سفیدپوش به کارگردانی رضا فهیمی در تازه‌ترین موفقیت‌های بین‌المللی خود برای حضور در بخش مسابقه‌ جشنواره‌های اَمیتی ترکیه، کانبرا استرالیا، سلیمانیه عراق و سما سوئد پذیرفته شد.

فیلم کوتاه خانه بخت به کارگردانی عادل معشوری در دوازدهمین حضور بین المللی خود در جشنواره «Route ۶۶» آمریکا جایزه بهترین بازیگری را دریافت کرد.

کاظم ملایی جایزه بهترین کارگردانی هفدهمین جشنواره فیلم‌ ترنی ایتالیا را برای فیلم سینمایی «گورکن» دریافت کرد.

فیلم کوتاه «حاصل» (Result) به کارگردانی پوریا پروینی و تهیه‌کنندگی مهدی معمارزاده زنجانی در اولین حضور بین‌المللی خود به جشنواره نخل وانیلی کالیفرنیا راه یافته است.

 جشنواره تئاتر مونولوگ «یونایتد سولو» آمریکا میزبان نمایش «چهلمین امید یا بیست و هشتمین زن!؟» به نویسندگی و کارگردانی صائب میر، است و به همین مناسبت در برادوی نیز به نمایش درخواهد آمد.

جایزه کارگردان سال سی‌وسومین جشنواره فیلم پالم اسپرینگز برای ساخت فیلم «قدرت سگ» به «جین کمپیون» اهدا می‌شود.

تابلوی «دال+دال+دال» از «حسین زنده رودی» نقاش سرشناس ایرانی، سومین اثر گرانقیمت‌ حراجی هنر مدرن و معاصر خاورمیانه در حراج‌خانه بونامز شد.

فیلم کوتاه «سایکو» به نویسندگی و کارگردانی مصطفی داوطلب منتخب نمایش در بیست و دومین جشنواره فیلم کوتاه کورتی دا سوگنی (Corti da Sogni) راونا ایتالیایی شد.

فیلم بلند دور از اینجا به کارگردانی عرفان احتشامی و نویسندگی مشترک مرتضی عبادی پور و عرفان احتشامی موفق شد جایزه بهترین کارگردانی، بهترین فیلم و بهترین بازیگر نقش اول مرد را از سیزدهمین جشنواره فیلم مستقل برزیل دریافت کند.

فیلم سینمایی «زالاوا» به کارگردانی ارسلان امیری در هشتمین دوره‌ فستیوال بین‌المللی فیلم دهوک جایزه بهترین بازیگر مرد برای نوید پورفرج و بهترین کارگردان برای ارسلان امیری را به دست آورد.

فیلم کوتاه «چَم» به کارگردانی و نویسندگی «عباس شکیب‌مهر» در دومین حضور بین‌المللی به جشنواره فیلم اتریش راه یافت.

فیلم کوتاه «مصطفی» برای حضور در بخش رقابتی هجدهمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه ناپولی ایتالیا انتخاب شد.

فرهنگ و هنر جهان

یک عکاس رنگین‌پوست در پروژه‌ای شخصی در دوران کرونا موفق شد تمام کتاب‌های لازم برای راه‌اندازی بزرگترین کتابخانه عکاسی آفریقا را جمع‌آوری کند.

فیلمنامه مصور «تل‌ماسه» که «آلخاندرو خودوروفسکی» در دهه ۱۹۷۰ قصد ساخت آن را داشت، حدود ۱۰۰ برابر ارزش تخمینی چکش خورد.

۱۳ اثر باستانی اتیوپی که توسط سربازان انگلیسی به غارت‌رفته بود، بعد از یک قرن و نیم به این کشور بازگردانده شد.

موزاییک عتیقه به‌جامانده از یک کشتی‌ امپراتور کالیگولای روم، پیش از بازگشت به موزه، به مدت ۵۰ سال میز قهوه‌خوری ساختمانی در نیویورک بود.

هنرمند ساکن توکیو تابلوهای معروف تاریخ را با استفاده از اشکال هندسی بازآفرینی می‌کند.

 گنجینه‌ای از سکه‌های رومی با قدمت نزدیک به دو هزار سال، در یکی از قدیمی‌ترین شهرهای آلمان کشف شد.

«دونالد ترامپ» با همکاری یک انتشارات نوپا و ناشناخته کتابی شامل عکس‌هایی از رویدادهای دوران ریاست جمهوری خود منتشر می‌کند.

زندگی شخصی و حرفه‌ای «لی میلر»، عکاس خبری معروف آمریکایی، در فیلمی با بازی «کیت وینسلت» جلوی دوربین می‌رود.

فیلم کامان کامان (C’mon C’mon ) با فیلمبرداری رابی رایان، فیلمبردار ایرلندی، افتخار کسب قورباغه طلایی و جایزه بهترین فیلمبرداری از نگاه مخاطبان جشنواره کمرایمج ۲۰۲۱ را به دست آورد.

گروه ملی ارکستر ونزوئلا با استفاده از بیش از ۸ هزار و پانصد نوازنده جوان، موفق شد رکورد جهانی گینس برای بزرگترین ارکستر جهان را بشکند.

زندگینامه مصور «کیلیان امپابه»، باارزش‌ترین فوتبالیست جهان، در هفته اول انتشار با استقبال بی‌نظیر خوانندگان روبه‌رو و به یکی از کتابهای پرفروش بازار تبدیل شد.

«جایزه کتاب ملی آمریکا» برندگان سال ۲۰۲۱ خود را در پنج شاخه ادبیات داستانی و غیرداستانی، شعر، آثار ترجمه شده و ادبیات نوجوان شناخت و جایزه بهترین اثر داستانی به رمان «عجب کتابی» رسید.   

 ده‌ها نویسنده و ناشر سرشناس انگلیسی با انتشار نامه سرگشاده‌ای از دست رد «سالی رونی» به سینه رژیم صهیونیستی، حمایت کردند.

فیلم مستند «پیله» به کارگردانی و تهیه‌کنندگی محمد کارت جایزه بهترین فیلم مستند سال از جشنواره اتحادیه رادیو و تلویزیون‌های آسیا و اقیانوسیه را دریافت کرد.

وزارت گردشگری و آثار باستانی مصر از بازگشایی خیابان باستانی ابوالهول در تاریخ ۲۵ نوامبر (پنجشنبه، ۴ آذر) خبر داد.

 فیلم «شکارچیان روح: افترلایف» با بازی «پل راد»، در اکران افتتاحیه ۴۴ میلیون دلار فروخت و پرفروش‌ترین فیلم این آخر هفته در گیشه آمریکای شمالی شد.