شیراز-ایرنا- معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی جهرم گفت: از آغاز سال اول ۱۴۰۰ تا کنون در جهرم، مواد شیمیایی و دارو بیشترین مسمومیت‌ها را ایجاد کرده است و زنان سهم بیشتری در مسمومیت‌های دارویی داشته‌اند.

دکتر ابوالفضل نیکوسیر روز سه‌شنبه در گفت‌وگو با ایرنا افزود: داروهای آرامبخش، ضدافسردگی و مسکن‌های غیر مخدر از بیشترین داروهایی است که منجر به بروز مسمومیت در بزرگسالان می‌شود.

معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی جهرم با بیان اینکه در این مورد مسمومیت، مردان سهم بیشتری از زنان داشته‌اند، اظهار کرد: از آغاز سال ۱۴۰۰ در جهرم، بیشترین موارد مسمومیت با تعداد ۴۳۰ نفر مربوط به مواد شیمایی شامل شوینده‌های خانگی، حشره‌کش‌ها، مونواکسید کربن، مواد نفتی، الکل، مرگ موش و قرص برنج بوده است.

این مسوول با اشاره به مسمومیت های دارویی گفت: از آغاز سال۱۴۰۰ تا کنون، ۲۵۵ مورد مسمومیت دارویی در بیمارستان‌های جهرم گزارش شده است که تعداد موارد مسمومیت در خانم‌ها بیشتر از آقایان بوده است.

به گفته وی مسکن‌های غیرمخدر مانند استامینوفن، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ژلوفن، دیکلوفناک، ناپروکسن و... و کورتون‌ها از داروهایی بوده که بیشترین مسمومیت‌های دارویی را ایجاد کرده است.

دکتر نیکوسیر در ادامه با اشاره به دیگر مسمومیت‌های ایجاد شده از آغاز سال اول ۱۴۰۰ گفت:  ۱۰۴ مورد مسمومیت ناشی از سوءمصرف مواد، ۲۲۴ مورد مسمومیت ناشی از گزیدگی ها و ۱۳۸ مورد مسمویت با مواد شوینده خانگی گزارش شده است.

به گفته معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی جهرم، ۴۵ نفر با متادون و ۸۶ نفر با الکل مسموم شده اند.

دکتر نیکوسیر با اشاره به مسمومیت‌های ناشی از گزیدگی در نیم سال اول ۱۴۰۰ گفت: گزیدگی با عقرب از شایع‌ترین مسمومیت‌ها بوده است.

مسمومیت با شوینده‌ها خطرناک است

کارشناس مرکز اطلاع‌رسانی داروها و سموم معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی جهرم نیز به ایرنا گفت: در سال گذشته بر اساس آمارهای دریافت‌ شده از بیمارستان‌های مرجع مسمومیت در کشور، مسمومیت دارویی اولین علت مراجعه به بخش مسمومیت‌ها بوده و تا سقف ۴۰ درصد از مراجعان با دارو مسموم شده بودند.   

دکتر نگار قناعتیان افزود: در بزرگسالان بیشترین داروهایی که منجر به بروز مسمومیت می‌شوند، داروهای مؤثر در بیماری‌های اعصاب و روان خصوصا داروهای آرام‌بخش، ضد افسردگی و مسکن‌های غیرمخدر هستند.

کارشناس مرکز اطلاع‌رسانی داروها و سموم معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی جهرم با اشاره به خطرناک بودن مسمومیت با دسته دارویی باربیتورات‌ها مانند فنوباربیتال که در صرع و حملات تشنج استفاده می شود گفت:  مسمومیت با این نوع داروها بسیار خطرناک است، چون پنجره درمانی باریکی دارند و مصرف دز پایینی از این داروها منجر به مرگ می‌شود و به دلیل اینکه آنتی دوت خاصی  ندارند، برگشت بیمار مسموم‌شده با آن بسیار سخت است.

این داروساز با بیان این مطلب که مسمومیت با شوینده‌ها خطرناک است گفت:  افراد اغلب اطلاع دقیقی از مدیریت بحران در زمان مسمومیت با این دسته ندارند و اولین کاری که انجام می‌دهند القای استفراغ است که اشتباه‌ترین کار ممکن در مسمومیت با شوینده‌هاست و امکان آسیب شدید به مجاری دستگاه گوارش وجود دارد.

شهرستان جهرم در فاصله ۱۹۳ کیلومتری از جنوب شرق شیراز قرار دارد.