تهران- ایرنا- سفر رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در آستانه مذاکرات هسته‌ای می‌تواند فضای مثبتی را ایجاد کند، اگرچه بسیاری از مقامات بر ضرورت اثبات حسن نیت دولت آمریکا تاکید کرده‌اند اما در این میان سفر گروسی می‌تواند اختلافات اخیر ایران و آژانس را تعدیل کند.

رسانه‌های کشور سوم آذر ۱۴۰۰ خورشیدی، نگاه ویژه‌ای به سفر رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران داشته‌اند. به گونه‌ای که اصولگرایان، اعتدالگرایان و اصلاح‌طلبان هر کدام گزارش، یادداشت و مصاحبه‌هایی در این خصوص منتشر کردند که در ادامه بخشی از این گزارش‌ها رصد می‌شود.

رسانه‌های اعتدال‌گرا

ادامه گفت وگو برای خاتمه موضوعات گذشته

روزنامه ایران در گزارشی به دیدار رافائل گروسی و رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان پرداخت و نوشت: «رافائل گروسی»، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که شنبه شب به تهران سفر کرده بود، روز گذشته برای دومین بار در سه ماه اخیر با هدف گفت‌وگو پیرامون روند همکاری‌های تهران و آژانس با رئیس سازمان انرژی اتمی و وزیر امور خارجه دیدار و گفت وگو کرد. نخستین دور رایزنی میان «گروسی» و محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی در فضای سازنده‌ای صورت گرفت تا اسلامی در یک نشست خبری مشترک کوتاه به تأکید چند باره مدیر آژانس مبنی بر اینکه «هیچ انحرافی در برنامه‌های هسته ای ایران مشاهده نشده است»، اشاره کند و همین امر را نشانه انجام گفت وگوها در یک فضای سازنده بداند. پاسخ ایران به پرسش‌های آژانس و تفاهم دو طرف مبنی بر ادامه مذاکرات جهت خاتمه دادن به مباحث مربوط به بخش‌های بسته شده در گذشته که در برجام به آنها پرداخته شده بود، از مهم‌ترین محورهای مورد تفاهم در ملاقات‌های مهم روز به شمار می‌آید. محور اصلی رایزنی‌های روز گذشته در امتداد بروز مشکلاتی است که طی ماه های گذشته میان ایران و آژانس پیرامون دو موضوع اختلافی  به وجود آمده است. پیش از این، ایران در چهارچوب تعهدات برجامی‌اش پذیرفته بود که پروتکل الحاقی را داوطلبانه اجرا کند اما انجام این اقدام را در پی عدم محقق شدن منافع اقتصادی‌اش به دلیل خروج یکجانبه امریکا از برجام و به موجب قانون راهبردی مجلس متوقف کرد. با وجود این، مقام‌های ایرانی برای ممانعت از بروز تعمیق اختلافات در روند همکاری دوسویه با آژانس با مدیرکل این سازمان به تفاهم مشترک سه ماهه‌ای دست پیدا کردند که بر پایه آن، گرچه امکان نظارت مستقیم و آزادانه آژانس بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران در قالب پروتکل الحاقی از میان می‌رفت اما کشورمان پذیرفت دوربین‌های آژانس به مدت سه ماه به ثبت اطلاعات ادامه دهند و چنانچه دو طرف در این مدت به تفاهم پیرامون موضوعات اختلافی دست پیدا کنند، این اطلاعات در اختیار آژانس قرار گیرد. این تفاهم که سه ماه پس از اجرا، یک ماه دیگر هم تمدید شد در نهایت در شهریورماه گذشته و در نخستین سفر «گروسی» به تهران به صدور یک بیانیه تفاهم انجامید و قرار شد که تهران و آژانس به موازات آغاز رایزنی میان مقام‌های دیپلماتیک دولت سیزدهم و مقام‌های ۱+۴، پیرامون محورهای مورد بحث به گفت‌وگوهای خود ادامه دهند. 

رسانه‌های اصولگرا

از گروسی تضمین عینی می‌خواهیم

نوذر شفیعی کارشناس مسایل بین‌الملل در گفت وگو با روزنامه فرهیختگان اظهار داشت:‌ مشکلاتی در این میان وجود دارد که باید حل شود. اینکه چه کسی مقصر است اهمیت دارد، ولی مهم‌تر از آن این است که هم آژانس هم طرف ایرانی و هم حتی اعضای ۱+۴، باید بپذیرند که برای حل مسائل، نیازمند درجه‌ای از اراده سیاسی و حسن‌نیت هستیم. دو مساله کلی میان ایران و آژانس وجود دارد. مساله اول آنکه آمریکا از توافقنامه برجام خارج شد و متعاقب آن، ایران هم تعهداتش را در برجام کاهش داد و فعالیت‌های هسته‌ای‌اش را در چارچوب برنامه‌های صلح‌آمیز هسته‌ای از سر گرفت. این اقدام آمریکا و اتفاقات بعد از آن، هم برای آژانس و هم برای ایران، تبدیل به مساله شده است. مساله به‌وجودآمده برای ایران این است که دیگر نمی‌تواند به‌راحتی اعتماد کند و با توجه به اینکه به روز کردن برنامه‌های اتمی کار زمانبری است، ایران نمی‌تواند با هر خواسته‌ آژانس یا ۱+۴ موافقت کند، مگر اینکه به ایران «تضمین‌های عینی» داده شود. منظور از «تضمین‌های عینی» این است که تدابیری از سوی طرف‌ها اندیشیده شود تا ما دیگر شاهد تکرار آن تجربه تلخی که در برجام داشتیم نباشیم. بحث دوم و نگرانی دیگر ایران این است که در چند مدت گذشته، شاهد خرابکاری در تاسیسات هسته‌ای‌اش بوده است که بعضی از این خرابکاری‌ها، در نتیجه درز اطلاعات از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به بیرون بوده است. فارغ از اینکه درز اطلاعات ارادی بوده یا خیر، به هر حال، اقدامات خرابکارانه علیه تاسیسات هسته‌ای ایران، متاثر از این خطا اتفاق افتاده است. در نتیجه این اتفاق بوده است که ایران به ناچار، تدابیر امنیتی شدیدی را برای حفاظت بیشتر از تاسیسات هسته‌ای‌اش اتخاذ کرده است.

تعامل ایران و «آژانس» در سایه اختلاف‌ها

روزنامه خراسان در گزارشی نوشت: در آستانه نشست فصلی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی و پنج روز مانده به آغاز مذاکرات وین میان ایران و ۱+۴، رافائل گروسی مدیرکل آژانس به تهران آمد و این بار با چراغ سبز تهران توانست مجوز دیدار با وزیرخارجه کشورمان را نیز به دست آورد، هرچند هنوز پشت درهای بسته پاستور و دیدار با رئیس جمهور ایستاده است تا شاید در سفر بعدی اگر رفتار و گفتارش اصلاح شده باشد بتواند به دیدار رئیسی هم برود. روز گذشته ابتدا گروسی که برای دومین بار در دولت سیزدهم به تهران سفر کرده بود با استقبال کمالوندی معاون بین الملل سازمان برای مذاکره با اسلامی وارد سازمان انرژی اتمی شد. پس از دو ساعت گفت وگو پشت درهای بسته دوطرف در نشست خبری مشترک در برابر خبرنگاران حاضر شدند و بدون پاسخ به پرسشی تنها به بیان مواضع و جمع بندی خود از گفت وگوها پرداختند. به گزارش خراسان، محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی در نشست خبری با مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با بیان این که ایران در برنامه هسته‌ای خود مصمم است، افزود: نکته حائز اهمیتی که برای ما و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مطرح است این است که مسائل بین ایران و آژانس فنی است و آژانس مسائل سیاسی و نفوذهای توطئه آمیزی را که دشمنان ایران در مسیر پیشبرد برنامه هسته‌ای ایران اعمال می‌کنند، مدنظر ندارد و از آن تاثیر نخواهد پذیرفت. وی خاطرنشان کرد: آقای گروسی امروز چندین بار گفت که هیچ انحرافی در برنامه‌های هسته‌ای ایران مشاهده نکرده‌اند و طبق معاهدات و ضوابط، فعالیت‌های هسته‌ای ایران در حال انجام است.

توافقات سازنده در تهران

به گزارش روزنامه رسالت، سفر گروسی به تهران، قبل از نشست شورای حکام آژانس و همچنین یک هفته قبل از آغاز مذاکرات ایران و ۱+۴ در وین انجام‌شده است و برای اولین بار با حسین امیر عبداللهیان، وزیر خارجه کشورمان دیدار و گفت‌وگو کرد. بر اساس شنیده‌ها، دیدارهای امروز مدیرکل آژانس در تهران خوب و همراه با توافقات سازنده‌ای بوده. مقامات ایرانی اعلام کرده‌اند که تهران متعهد به همکاری فنی با آژانس است؛ درعین‌حال از آژانس دعوت کرده‌اند که در دایره فنی بماند. مقامات ایرانی این سفر را در چارچوب همکاری‌های فنی بین ایران و آژانس عنوان کردند و مدیرکل آژانس هم هدف آن را بررسی موضوعات مورد دغدغه طرفین عنوان کرده است. گروسی قبل از عزیمت به تهران، به بحث بازرسی‌ها از برنامه هسته‌ای ایران اشاره کرد و به همین دلیل انتظار می‌رود بحث سرویس یا گنجاندن دوربین‌های مجتمع کرج در توافق اخیر ایران و آژانس یکی از محورهای مهم این سفر باشد. اما باید توجه داشت که دوربین‌های مجتمع کرج به دلیل خرابکاری تروریستی آسیب‌دیده و طبیعی است که کشور، حساسیت لازم را برای بررسی ابعاد آن ماجرا و همچنین دوربین‌ها داشته باشد. موضوع دیگری که احتمالاً در این سفر، مورد گفت‌وگو قرار می‌گیرد. درخواست آژانس برای دسترسی به چهارمان است که گزارش اخیر مدیرکل آژانس تقریبا به این موضوعات اشاره‌کرده بود. رایزنی قبل از نشست شورای حکام و مذاکرات ایران و ۱+۴، شاید بتواند فضای موجود بین ایران و این نهاد سازمان ملل تلطیف کند یا دستکم از تشدید آن ممانعت کند. انتظار ایران از آژانس این است که این نهاد که ماهیتی فنی دارد در چارچوب وظایف تکنیکال خود فعالیت کند، طبیعتا مدیرکل چنین نهادی، نیز در یک چارچوب فنی به وظایف خود عمل کند. اما مصاحبه‌های گاه‌وبی گاه آقای گروسی که بعضا به‌جای اظهارات فنی مشابه مواضع سیاسی بوده است، باعث طرح گمانه فاصله گرفتن مدیرکل از وظایف ذاتی است. سفر به آمریکا، برای گفت‌وگو با اعضای ضد ایرانی کنگره و همچنین ارائه جزئیات غیر ضرور در گزارش‌های آژانس، باعث تقویت این گمانه‌زنی فوق می‌شود.

اعتراف گروسی به گزارش‌های مغرضانه

روزنامه سیاست روز در گزارشی آورده است: در سخنانی که می‌توان آن را اعتراف گروسی به مغرضانه بودن گزارش‌هایش در نشست‌های آژانس دانست، رئیس سازمان انرژی اتمی با مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با بیان اینکه ایران در برنامه هسته‌ای خود مصمم است، گفت: گروسی چندین بار گفت که هیچ انحرافی در برنامه‌های هسته‌ای ایران مشاهده نکرده‌اند. «محمد اسلامی» معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی دیروز برای دومین بار بعد از حدود ۲ ماه و نیم باز هم میزبان «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در محل این سازمان بود. وی پس از دیدار و گفت‌وگو با گروسی که حدود ۲ ساعت به طول انجامید، در جمع خبرنگاران به تشریح رایزنی‌های انجام شده پرداخت. امروز گفت‌وگوهایی درباره مسائل موجود و آنچه برای توسعه همکاری‌ها است را در دستور کار قرار دادیم. نکته حائز اهمیتی که برای ما و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مطرح است این است که مسائل فیمابین ایران و آژانس فنی است و آژانس مسائل سیاسی و نفوذهای توطئه آمیزی که دشمنان ایران در مسیر پیشبرد برنامه هسته‌ای ایران اعمال می‌کنند را مدنظر ندارد و از آن تاثیر نخواهد پذیرفت. آقای گروسی امروز چندین بار گفت که هیچ انحرافی در برنامه‌های هسته‌ای ایران مشاهده نکرده‌اند و ایران طبق معاهدات و ضوابط، فعالیت‌های هسته‌ایش در حال انجام است. بخش‌هایی از آنها باقی مانده که مربوط به مسائل گذشته است، که در برجام به آنها پرداخته و بسته شده است. امروز تفاهم کردیم این موارد را خاتمه بدهیم و با رویه‌ای که اتخاذ خواهیم کرد که مذاکرات آن هنوز ادامه دارد، آنها تداوم پیدا نکنند.

آژانس به تعهدات خود عمل نکرد

محمد صادق کوشکی عضو هیات علمی دانشگاه تهران در گفت وگو با خبرگزاری مهر، ضمن تاکید بر لزوم نقش مطالبه‌گر بودن کشورمان در رایزنی با «رافائل گروسی» مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، گفت: اولین نکته این است که ما باید نسبت به آژانس مطالبه‌گر باشیم، یعنی خودمان را بدهکار آژانس نبینیم و در موضع بدهکار نباشیم. متأسفانه در دوره‌های قبل وقتی که مدیر آژانس به تهران سفر می‌کرد، می‌نشستیم و در موضع بدهکار به حرف‌های آژانس گوش می‌کردیم که چه مطالبه‌ای دارند تا آن را برآورده کنیم و این رویه غلط بود. هر آنچه که در دوره‌های قبل، آژانس از ما مطالبه کرده است را برآورده کردیم و علاوه بر پروتکل الحاقی و پادمان، ویژه‌ترین و محدودکننده‌ترین سازوکار بازرسی و نظارت آژانس در جهان را پذیرفتیم و سال‌ها به آن متعهد بودیم. یکی از آن تعهدات این است که اگر کشوری ذیل معاهده NPT به تعهداتش عمل کند در قبال آن باید خدماتی را از آژانس دریافت کند. ما نه تنها به پادمان پایبند بودیم بلکه علاوه بر آن، به پروتکل الحاقی نیز پایبند بودیم. علاوه بر آن به تعهدات برجامی نیز که اضافه بر پروتکل‌های الحاقی بود نیز پایبند بودیم؛ از طرف آژانس راستی آزمایی نیز شدیم، اما آژانس هیچکدام از تعهدات حداقلی خودش را در قبال ما انجام نداده است. ما به عنوان عضو NPT درحد پادمان محدودیت‌ها و نظارت‌ها را خواهیم پذیرفت، اما دلیلی بر رعایت پروتکل الحاقی و اضافه بر آن، وجود ندارد. پاداش اجرای چند برابری تعهداتمان در برابر آژانس و بازگذاشتن دست بازرسان آژانس و دوربین‌های نظارتی آژانس و پایبندی به این تعهدات اضافی و پایبندی به تعهدات اضافه، این بود که همیشه از سوی آژانس و مسئولان آن علیه ما تبلیغات و فرافکنی شده است.

رسانه‌های اصلاح‌طلب

رایزنی در تهران برای تصمیم در وین

روزنامه همدلی در گزارشی آورده است: رایزنی‌های قبل از مذاکرات دوباره برجام همچنان ادامه دارد. شاید بتوان گفت که مذاکرات هسته‌ای ایران یکی از فرسایشی‌ترین نوع از مذاکرات بین‌المللی برای حل‌وفصل موضوعی مورد مناقشه بوده است. قرار است مذاکرات ایران و سایر طرف‌های برجام در وین، روز ٢٩ نوامبر (هشتم آذرماه) با هدف رفع تحریم‌های یکجانبِ آمریکا علیه ایران در پایتخت اتریش از سر گرفته شود. در همین حال، یک هفته مانده تا دور جدید این مذاکرات در وین، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای ادامه گفت‌وگوها در تهران است و مسئولان سایر کشورهای طرف مذاکره نیز همچنان در حال تبادل‌نظر در جزییات این مسئله هستند. در راستای این گفت‌وگوها، ‌روز گذشته رافائل گروسی با امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه ایران، دیدار و رایزنی کرد. این اولین دیدار گروسی با حسین امیر عبداللهیان در مقام وزیر امور خارجه است. او پیشتر نیز با اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی دیدار و رایزنی کرده بود.

دستاوردهای سفر رافائل گروسی

عبدالرضا فرجی‌راد تحلیلگر مسایل بین‌الملل با درج یادداشتی در روزنامه آرمان ملی نوشت:‌ با توجه به اینکه ۸ آذر دور جدید مذاکرات وین آغاز می‌شود، آقای گروسی تحت فشار است که قبل از شروع مذاکرات، اختلاف نظرهایی را که با طرف ایرانی دارند، حل و فصل کند. این فشارها هم از سوی آمریکایی‌ها و هم از سوی اروپایی‌هاست به ویژه فرانسوی‌ها خیلی فشار می‌آورند. آقای گروسی هم طبیعتا هم به نعل می‌زند هم به میخ، هم می‌خواهد روابطش با طرف ایرانی به هم نخورد و هم دوستانه باشد و از طرف دیگر انتقاداتی مطرح می‌کند و انتظار هم دارد با مقامات عالیرتبه ایران مذاکره کند و به نتیجه دلخواه برسد. حالا ایشان به تهران آمده و دنبال این است که نتیجه‌ای بگیرد و به طرف‌های غربی گزارش دهد تا قبل از مذاکرات ببینند که آنها چه تصمیمی می‌گیرند. آقای گروسی روی دو تا موضوع حساس است، یکی سایت کرج است که انتظار دارد که طرف ایرانی اجازه بازرسی و نصب دروبین را در اختیار آژانس بگذارد و در مقابل طرف ایرانی معتقد است که سایت کرج مورد حمله قرار گرفته است و دوربین خراب است و ضمن اینکه آژانس باید این حرکت اسرائیل را محکوم کند. دوم اختلاف نظرها در مورد سایت‌های دیگر که با توجه به مصوبه مجلس، اختیارات آژانس در سایت‌های دیگر یک مقداری کوتاه شده است. یعنی تمام اختیاراتی را که قبلا آژانس داشته است در اختیارش نمی‌گذارند. شاید هم ایران دنبال این است که مقداری فشار بیاورد تا در مذاکرات دست بالاتر و بهتری را داشته باشد. تصور نمی‌کنم آقای گروسی به همه آن انتظاراتی که دارد، برسد. ممکن است یک قول و قرارهایی با هم بگذارند اما طرف ایرانی آن امتیازاتی را که می‌خواهد، به او نمی‌دهند. 

مذاکره برای مذاکره

روزنامه اعتماد در مطلبی می نویسد: رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز دوشنبه و در آستانه نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران آمد تا برای سومین‌بار از زمان انتصاب محمد اسلامی به ریاست سازمان انرژی اتمی با او دیدار و گفت‌وگو کند. همان‌گونه که پیش از این سفر اعلام شده ‌بود، مدیر کل آژانس در این سفر برای نخستین‌بار با وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، حسین امیرعبداللهیان هم دیدار کرد. گروسی پیش از این، ‌بارها بر ضرورت دیدار با مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی ایران از جمله وزیر امورخارجه تاکید کرده ‌بود. گروسی بعد از دیدار با رییس سازمان انرژی اتمی، در کنفرانس خبری مشترک با او شرکت کرد، هر چند اظهارات دو طرف در این نشست خبری مثبت بود، اما باید منتظر ماند تا مانند دو سفر پیشین مشخص شود آیا رافائل گروسی بعد از انجام سفر و به محض بازگشت به وین در نشست خبری انفرادی نیز همین اظهارات را دوباره مطرح می‌کند یا خیر. دیدارهای سه‌شنبه گروسی در تهران، آغاز هفته پرتنش هسته‌ای بود که با این دیدارها آغاز می‌شود، امروز و فردا منتظر نتیجه برگزاری نشست شورای حکام آژانس می‌ماند و قرار است دوشنبه هفته آینده با آغاز دور جدید گفت‌وگوهای وین برای بازگشت امریکا به برجام میان ایران، ۱+۴ و امریکا بعد از پنج ماه ادامه پیدا کند. رویدادهای دیدار دیروز می‌تواند در نتیجه‌گیری جلسه شورای حکام تاثیرگذار باشد و تصمیم ۳۵ عضو شورای حکام، ممکن است در برگزاری نشست هفته بعد وین موثر باشد. هر چند در آستانه برگزاری این نشست، برخی گمانه‌زنی‌ها در مورد برگزاری آن مطرح شده است، از جمله اینکه به نوشته یک خبرنگار، مقام‌های ایرانی خواهان تضمین‌هایی از سوی دولت اتریش برای حفظ امنیت دیپلمات‌های ایرانی شده‌اند.

توافق ایران و آژانس، دستاورد مسافری از وین

به گزارش ایسنا، رافائل گروسی پس از پایان مذاکرات دو ساعته خود با رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: چند ماه پیش که ایران آمدم توافق کردیم که برگردم تا درباره مواردی گفت‌وگو و کار مشترک و شفاف سازی کنیم و تداوم و تعمیق گفت‌وگوها را داشته باشیم و امروز هم افتخار دارم با وزیر خارجه ایران دیدار کنم. صحبت های امروز فشرده بود. ما دنبال آن هستیم که مذاکرات را ادامه دهیم با این نگاه که زمینه های مشترک را پیدا کنیم. موضوعاتی است که ما و رئیس سازمان انرژی اتمی داریم بررسی می کنیم و هدف این است که با توجه به تغییرات اقلیمی به انرژی های پاک منجر شود و تلاش داریم سرسختانه که نشست امروز نتیجه گیری مثبت داشته باشد و این هدف ما از صحبت های امروز است. آقای گروسی در این دیدار گفت که آژانس هیچ انحرافی در برنامه هسته‌ای ایران مشاهده نکرده است. رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: آقای گروسی چندین بار در ملاقات و گفت‌وگوها گفتند که هیچ انحرافی در برنامه‌های هسته‌ای ایران مشاهده نکردند و ایران طبق معاهدات و ضوابط، فعالیت‌های هسته‌ای‌اش در حال انجام است. محمد اسلامی با اشاره به دیدارش با مدیرکل آژانس گفت: گفت‌وگوهایی درباره مسائل موجود آنچه برای توسعه همکاری‌ها است را در دستور کار قرار دادیم.

دومین سفر مدیرکل آژانس به ایران در دولت سیزدهم

به گزارش ایلنا، رافائل گروسی برای نخستین بار در دولت سیزدهم، ۲۰ شهریورماه سال جاری و ۴ روز پیش از نشست فصلی شورای حکام به ایران سفر و با محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی دیدار کرد. مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای پس از این دیدار در نشست خبری مشترکی گفت:  برای من این بازدید بسیار مهم است چرا که اولین دیدارم بعد از روی کار آمدن دولت جدید در جمهوری اسلامی ایران است و این بدان معناست که ایران و آژانس باید با هم کار کرده و همکاری خود را گسترش دهند. ما باید درباره مسائل و موضوعات مختلف با هم مذاکره و تبادل نظر داشته باشیم. این اولین دیدار من بعد از انتصاب آقای اسلامی است و درباره مسائل مهم فنی صحبت شد. پس از این دیدار سازمان انرژی اتمی و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در بیانیه‌ای سه بندی ضمن تاکید بر روح همکاری و اعتماد متقابل و اهمیت تداوم آن، ضرورت رسیدگی به موضوعات فیمابین در فضایی سازنده و منحصرا فنی را مورد یادآوری و تاکید مجدد قرار دادند. همچنین مقرر شد در چارچوب تعاملات و همکاری‌های موجود فیمابین، طرفین تصمیم گرفتند دیدارهای متقابل را در سطوح مرتبط تداوم دهند. مهمترین بخش این بیانیه اما مربوط به فیلم دوربین‌های مستقر در سایت‌های هسته‌ای ایران بود که برابر مصوبه مجلس با عنوان با عنوان «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از حقوق ملت ایران» دولت موظف شده بود تا در پایان مهلت قانونی آن‌ها را امحا کند اما در این سفر دو طرف توافق کردند تا به بازرسان آژانس اجازه داده شود تا نسبت به سرویس فنی تجهیزات نظارتی مشخص شده و جایگزینی کارت‌های حافظه آن‌ها که تحت مهر و موم مشترک در ایران نگهداری خواهند شد، اقدام کنند.

آنچه گروسی بهتر از همه می‌داند

روزنامه صبح نو در یادداشتی به قلم حنیف غفاری، نوشت: مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بار دیگر به کشورمان سفر کرده است تا به قول خود، دریچه‌ای را جهت «نظارت‌های ضروری» آژانس بر فعالیت‌های هسته‌ای کشورمان باز کند. رافائل گروسی در توییتی ابراز امیدواری کرد که در جریان این سفر توافقی درباره ازسرگیری فعالیت‌های ضروری آژانس در ایران به دست بیاید. وی در این توییت نوشته است: «امروز به تهران سفر می‌کنم تا با مقام‌های ایرانی دیدار کنم و به سوالات باقی‌مانده (درباره برنامه اتمی) ایران بپردازم. امیدوارم بتوانم یک کانال موثر و بر مبنای مشارکت از گفت‌وگوی مستقیم ایجاد کنم تا آژانس اتمی بتواند فعالیت‌های راستی‌آزمایی ضروری خود را در این کشور ازسربگیرد».درخصوص اظهارات گروسی نکاتی وجود دارد که نمی‌توان به‌سادگی از کنار آن‌ها گذشت؛ نخست اینکه بسیاری ازآنچه آژانس از آن‌ها تحت عنوان «نظارت‌های ضروری» یاد می‌کند، در ذیل پرونده موسوم بهPMD و در پروسه انعقاد توافق هسته‌ای در سال۲۰۱۵ میلادی حل‌وفصل شده است. طرح دوباره این ابهامات ساختگی، منبعث از همان رویکرد غیرحقوقی و غیرسازنده آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در تقابل با کشورمان است. موضوع دیگری که گروسی به‌سادگی و عامدانه از کنار آن عبور می‌کند، مربوط به تاثیر فعالیت‌های خرابکارانه و تروریستی بر روند بررسی‌های پادمانی و فراپادمانی آژانس است. متاسفانه بازرسان آژانس در شکل‌گیری این روند نقش پررنگی ایفا کرده‌اند. آیا رافائل گروسی می‌تواند این حقیقت را انکار کند که بسیاری از داده‌ها و اطلاعات اولیه‌ای که منتج به انجام فعالیت‌های خرابکارانه مستقیم یا غیرمستقیم در تاسیسات هسته‌ای کشورمان (در هر دو حوزه عملیاتی و تحقیقاتی) شده است، معلول فعالیت‌های غیرمتعارف بازرسان آژانس و حتی جاسوسی برخی آن‌ها برای دستگاه‌های امنیتی آمریکا، رژیم اشغالگر قدس و برخی کشورهای اروپایی بوده است؟!

گروسی در سفر به تهران؛ دست پر یا خالی؟

همچنین این روزنامه در گزارشی دیگر آورده است: برجام یک معاهده بین‌المللی است که در سال ۱۳۹۵ بین ایران و ۶ قدرت جهانی به امضا رسید که دستاوردهای سیاسی و اقتصادی زیادی برای ایران داشت. ترامپ رئیس‌جمهور پیشین آمریکا به دلیل اینکه نتوانست مثل دیگر کشورها به بازار ایران وارد شود روز ۲۷ اردیبهشت ۹۷ از برجام خارج شد و تحریم‌های نفتی و غیرنفتی علیه ایران وضع کرد. البته در داخل ایران هم کسانی بوده و هستند که با برجام مخالف‌اند و این معاهده را در صحن علنی مجلس آتش زدند. روزنامه کیهان نیز چند بار تا حالا نوشته که ایران باید از برجام و NPT (معاهده منع گسترش هسته‌ای) خارج شود. با این وجود دولت دوازدهم اعتنایی به مخالفان برجام نکرد و ۶ دور مذاکره در وین را انجام داد. اکنون قرار است همان کسانی که تا دیروز با برجام مخالف بودند، این بار موافق شده‌اند و قرار است روز ۸ آذر مذاکرات بین ایران و غرب از سر گرفته شود. هرچند گروسی روز گذشته به تهران آمد و امروز قرار است شورای حکام در وین تشکیل جلسه دهد، اما به دلیل شروط ایران و همچنین موضوعاتی که کشورهای غربی به دنبال آن هستند مثل فعالیت‌های موشکی و منطقه‌ای ایران و برداشتن همه تحریم‌ها نمی‌توان به سفر گروسی به تهران و احیا برجام خوش‌بین بود مگر اتفاقات تازه‌ای رخ دهد.البته طرفین توافق کردند مذاکرات درباره سوالات و ابهامات آژانس از فعالیت های هسته ای ایران ادامه پیدا کند. این موضوع می تواند دستاورد خوبی برای دوطرف باشد.

جمع بندی:

رسانه‌های اعتدال‌گرا در بخش خبری خود به سفر رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و دیدارهای وی با مقامات کشورمان پرداختند و مذاکرات هشتم آذر در وین را بررسی کردند.

اما در این میان رسانه‌های اصولگرا دستاوردهای سفر گروسی به ایران و نظرات مختلف میان مقامات کشورمان و وی را از زوایای مختلف بررسی کردند و به نوعی از گروسی تضمین خواستند تا مذاکرات وین در جهت راستی آزمایی پیش رود.

 رسانه‌های اصلاح‌طلب نیز سفر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به کشورمان را بررسی کردند تا این سفر دریچه‌ای جهت «نظارت‌های ضروری» آژانس بر فعالیت‌های هسته‌ای کشورمان باز کند و توافقات لازم برای از سرگیری  فعالیت‌های ضروری آژانس در ایران به دست آید.