حبیب شریف، چهارشنبه در نشست خبری اظهار کرد: در حال حاضر بهره گیری از پتانسیل و ظرفیت نخبگان ایرانی خارج از کشور در دستور کار قرار گرفته است و امکانات مختلف در اختیار آنها قرار داده میشود.
رئیس بنیاد نخبگان فارس ادامه داد: نبود اشتغال موجب نقل مکان و مهاجرت برخی از نخبگان از شهر، استان و حتی کشور می شود و نیاز است که نمایندگان مجلس و متولیان امر تمام تلاش خود را برای ایجاد اشتغال جهت بهره بردن از ظرفیت استعدادهای برتر در کشور به کار بگیرند.
وی عنوان کرد: متأسفانه بیشترین خیرین نگاه سخت افزاری دارند. برای حمایت از نخبگان نیاز به سرمایه گذار خطرپذیر داریم. اما به دلیل عدم جذب سرمایهگذار و خالی بودن جای پشتیبانان بسیاری از نخبگان ما به تهران و اصفهان مهاجرت کردند.
شریف اضافه کرد: بودجهای که سال گذشته از سوی مجلس به بنیاد ملی نخبگان کشور تخصیص یافت حدود ۸۰ میلیارد تومان بوده است. برای بنیاد نخبگان فارس بودجه اندکی در نظر گرفته بودند که این بنیاد تاکنون یک چهارم بودجهای در نظر گرفته شده برای استان فارس را دریافت کرده است. البته جوایز تحصیلی و حقوق کارکنان مستقیما از بنیاد ملی نخبگان پرداخت می شود.
وی با بیان اینکه از زمان تشکیل بنیاد نخبگان استان فارس تاکنون حدود پنج هزار نفر تحت پوشش این بنیاد قرار گرفتند، گفت: بنیاد ملی نخبگان کشور نیز سالانه حدود ۳۰۰۰ نفر از جوانان نخبه در کشور که اکثر آنها دانشجو هستند را تحت پوشش قرار می دهد و نحوه گزینش از استانها این است که از بین دانشجویان رتبه بالا انتخاب می شوند و جوایزی در حوزه های مختلف با هدف توانمندسازی این نخبگان به آنها اهدا خواهد شد.
او گفت که برای اطلاع از شرایط همکاری با بنیاد نخبگان و شرایط استفاده از جوایز به سایت www.bmn.ir مراجعه شود.
وی ادامه داد: برای کسب این جوایز فضای رقابتی وجود دارد و این جوایز یک بورسیه تمام عیار محسوب می شوند. جایزه «شهید احدی» نیز به افرادی اهدا می شود که در کارشناسی ارشد بتوانند درجه مناسبی دریافت کنند و بدرخشند و بدون آزمون سراسری دکتری به مقطع بالاتر می روند.
شریف با اشاره به اینکه اجزای اکوسیستم کارآفرینی شکل گرفته است، گفت: کارآفرینی اجزای مختلفی دارد و ترویج، آموزش، نیروی انسانی، زیرساخت ها، سرمایه گذران خطر پذیر و سازمان های دولتی، خصولتی و غیردولتی از اجزای کارآفرینی به شمار میرود.در حال حاضر ترویج، آموزش و نیروی انسانی در بنیاد نخبگان در حال اجراست و بنیاد نخبگان بر همین سه مقوله تمرکز دارد.
شریف با اشاره به زیرساختهای کارآفرینی، گفت: مرکز شتاب دهنده سلامت علوم پزشکی، کارخانه نوآوری در مخابرات ایران، مرکز نوآوری دانشگاه صنعتی شیراز، پردیس فناوری و مرکز نوآوری علوم انسانی دانشگاه شیراز بخشی از زیرساخت های کارآفرینی هستند.
وی با اشاره به اینکه مجمع خیران نخبه پرور فارس از سال ۱۳۹۵ با حمایت و همکاری بنیاد نخبگان فارس و جمعی از شیفتگان به پیشرفت کشور شکل گرفت، گفت: این مجمع موفق شده است که به منظور فراهم آوردن شرایط مناسب مشارکت افراد خیر و توانند در زمینه شناسایی استعدادها، آموزش، پرورش و پشتیبانی فکری، توانمندسازی و سرمایهگذاری در حوزه نخبه پروری اقدامات ارزشمندی به منصه ظهور برساند و میتوان گفت فعالیت های گسترده ای در سال ۱۳۹۹ در این مجمع به انجام رسیده است.
شریف با بیان اینکه بحث دانش آموزی از موارد مهمی است که در مجمع خیرین نخبه پرور به آن پرداخته ایم، گفت: برنامه «شهاب» که همواره مورد توجه رهبر معظم انقلاب بوده است برای شناسایی و هدایت استعدادهای برتر برای دانش آموزان مورد توجه قرار گرفته است. برنامه ملی شهاب که از سال ۱۳۹۳ به عنوان یک حرکت کشوری اجرایی شد، به دلیل مشکلاتی که در سطح ملی به وجود آمد تقریباً متوقف شد اما در فارس به دلیل وجود مجمع خیران نخبه پرور و به همت آموزش و پرورش این حرکت متوقف نشد.
او ادامه داد:با حمایت این مجمع، پس از شناسایی دانش آموزان در ۸ زمینه هوش استعدادی (هوشهای ریاضی، تجربی، فضایی، کلامی، هنری، اجتماعی، حرکاتی ورزشی و دینی)، قسمت دوم از این فرآیند، یعنی هدایت افراد برگزیده در دستور کار مجمع قرار گرفت و با کمک حوزه هنری، کانون پرورش فکری و اداره ارشاد اسلامی استان برنامههای متنوعی به اجرا درآمده است.
شریف گفت: بنیاد نخبگان استان فارس با همکاری جمعی از استعدادهای برتر استان برای آموزش مهارتهای مورد نیاز دانشآموزان مقطع متوسطه از جمله خلاقیت، ایدهپردازی، تفکر و کار گروهی اقدام به طراحی مدل «مدارس فصلی خلاقیت و ایده پردازی» بر پایه فعالیتهای آموزش -محور و پروژه-محور کرده است.مدارس فصلی ابتکاری است برای بروز و ظهور استعدادهای دانشآموزان با استفاده از ظرفیت دانشآموختگان صاحب استعدادهای برتر که زمینه مناسب برای اثرگذاری آنها در جامعه و ایجاد بستر لازم برای شناسایی و هدایت استعدادهای ویژه از سنین پایین را فراهم میکند.
او ادامه داد: این طرح در طول یک سال تحصیلی در ۴ مرحله و در قالب برنامههای ۲ تا ۳ روزه برای دانشآموزان مقطع متوسطه تحصیلی برنامه ریزی شده و مفاهیم مورد نظر از طریق برگزاری کارگاههای مفرح، بازیها و مسابقات خلاق، بازدیدهای علمی و همچنین نشست دانشآموزان با نخبگان و استعدادهای برتر به مخاطبان منتقل میشود.
وی بیان کرد: این طرح که یک طرح کلیتر از برنامه دوست علمی است که در بنیاد ملی نخبگان تعریف شده است، در سال ۹۹ به علت شیوع کرونا به صورت مجازی ادامه یافت و برنامههای زیر در این حوزه اجرا شد.
شریف با اشاره به برگزاری سومین جشنواره پایانی مدارس فصلی خلاقیت و ایدهپردازی به صورت کاملا مجازی گفت: برگزاری مرحله دوم و سوم مدرسه پاییزه خلاقیت و ایده پردازی نواحی ۳ و ۴ شیراز و نظارت بر اجرای برنامه ملی شهاب که در سال تحصیلی ۱۳۹۹-۱۴۰۰، بنیاد نخبگان استان فارس به ادامه نظارت بر برنامه شهاب در سرتاسر استان پرداخت.
وی بیان داشت: به علت شیوع و گسترش کرونا، توسط این بنیاد جلسات هماهنگی و برنامهریزی صورت گرفت و از مدارس شهری و روستایی شهرستانهای مجری و از عوامل اجرایی مدارس در مورد برنامه شهاب مصاحبه شد.
شریف بیان داشت: همچنین پیشنهاد بنیاد نخبگان فارس مبنی بر برگزاری "همایش تجارب برتر شهاب" در سطح کشور، توسط بنیاد ملی نخبگان مورد موافقت قرار گرفت و اولین دوره این جشنواره در سال ۹۹ برگزار شد. در این جشنواره ۳۴۷ اثر از ۱۶ استان کشور دریافت و مورد ارزیابی قرار گرفت و برندگان معرفی شده و مورد تقدیر قرار گرفتند.
شریف به طراحی جوایزی به نام بزرگان و سرآمدان به همت مجمع خیرین نخبه پرور اشاره کرد و گفت: به منظور تکریم و الگوسازی از نخبگان، شخصیتهای علمی و افراد صاحبنام و همچنین ایجاد روحیه تلاش و خودباوری در میان همگان، مجمع خیران نخبه پرور فارس همه ساله جوایز و بورس تحصیلی را به نام افراد حقیقی و حقوقی خوشنام و دارای سابقه درخشان در زمینههای مختلف تعریف و اعلام میکند.این جوایز به صاحبان استعداد برتری که دارای فعالیتهای خاص و اثرگذار در زمینه جایزه تعریف شده باشند، اعطا میشود و با تشکیل یک کارگروه ویژه برای جایزه، موضوع علمی مربوطه مشخص و سپس از آن از جایزه رونمایی میشود.
وی عنوان کرد: پس از تهیه پوستر و توزیع آن در سطح ملی، متقاضیان در سایت مجمع ثبت نام کرده و پس از اتمام فرصت ثبت نام کارگروه پروندههای ارسالی را داوری و برگزیده هر جایزه را اعلام و در یک فرصت مناسب و در یک جلسه با شکوه این جایزه به برگزیدگان اهدا میشود.
او با بیان اینکه اعتبار معنوی این جایزه به عنوان گوشهای از رهآوردهای علمی برگزیدگان آن از اهمیت ویژهای برخوردار است،گفت: فراخوان سومین جایزه سید حبیب فیروزآبادی، دومین جایزه علیرضا سپاسخواه، اولین جایزه رضا امیدبیگی، رضا ملکزاده، مرتضی خوشخوی و کرامتالله ایزدپناه پیگیری شد و پس انجام مراحل جمعآوری ، بررسی و داوری، برگزیدگان مربوطه هر کدام طی مراسمی به برگزیدگان اهدا می شود.
شریف در رابطه با جوایزی که به صاحبان استعداد اهدا شده است،گفت: جایزه دکتر ملک زاده در اختتامیه بیستمین کنگره ملی گوارش و کبد ایران و با حضور حدود ۱۵۰ نفر از متخصصین بین الملل، جایزه دکتر امیدبیگی در محل کارخانه زردبند، جوایز دکتر خوشخوی، دکتر سپاسخواه و دکتر ایزدپناه در هفته پژوهش و همزمان با تقدیر از پژوهشگران استان فارس به برگزیدگان اهدا شد.
شریف اضافه کرد:جایزههایی از جمله اعطای بورس تحصیلی و توانمندسازی در زمینه تخصصی طراحی و دوخت لباس به نام زنده یاد حاج محمد ممتحن(در حوزه دانشجویی)، بورس تحصیلی و توانمندسازی دانشآموزان مستعد به نام زنده یاد حاجیه خانم سکینه منزه(در حوزه هنرستانهای فنی و حرفهای)، بورس تحصیلی و توانمندسازی دانشآموزان مستعد ریاضی و آمار به نام زنده یاد پروفسور جواد بهبودیان، جایزه کارآفرینی مهندس حسن ممتحن ویژه ایدهپردازان، نوآوران، جوانان خلاق و گروههای استارتاپی،بورس تحصیلی و توانمندسازی دانشجویان مستعد استان فارس به نام آقای دکتر فتاح پیرویان و بورس تحصیلی و توانمندسازی دانشآموزان مستعد شهر کازرون یا شیراز به نام زنده یاد غلامحسین پیرویان نیز تعریف و اعلام فراخوان شدند.