کرمانشاه - ایرنا - نشست تحلیل و بررسی کتاب " قرآن و جهان های موازی " به قلم " سعید گراوندی (زاحل) " عصر پنجشنبه با حضور اساتید و پژوهشگران در اداره کل کتابخانه های استان کرمانشاه برگزار شد.

 به گزارش خبرنگار ایرنا، در این نشست که با حضور اسفندیار رشیدی، شاعر و پژوهشگر، رضا کریمی، مدرس دانشگاه و پژوهشگر و دکترای تفسیر تطبیقی و معاون اداره کل کتابخانه های عمومی استان کرمانشاه،  مریم محبی پور، پژوهشگر و دانشجوی دکترای الهیات و معارف اسلامی، مدرس دانشگاه، میلاد پروینی، پژوهشگر و دکترای فیزیک و دیگر اساتید و کارشناسان به صورت حضوری و پخش زنده در فضای مجازی برگزار شد، گراوندی گفت: تاکنون باوجود عنایت برخی اساتید در کشور، در کرمانشاه توجه جدی به این اثر نشده بود و به همین دلیل از برگزارکنندگان این نشست تشکر می کنم.

وی در ادامه در خصوص کلیات اثر خود گفت: نگرش صحیح به جهان این است که در بررسی جزئیات بتوانیم به کل برسیم و برعکس. در کتابم به دنبال این نگرش بودم و البته این با نگاه جزئی نگرانه نیوتنی تفاوت دارد و هر جا این نگاه نیوتنی حاکم شده موجب شد تا نگاه ما سوی ماوراء فراتر نرود چرا که مکانیک نیوتنی در حد منظومه شمسی پیش می رود.

وی افزود: گفته اند زیباترین چیزی که بشر خلق کرده است نسبیت عام است و انیشتین هم متوجه تأثیرگذاری این نظریه شد و به دنبال این بود تا معادله ای طراحی کند تا نه تنها کیهان بلکه همه زندگی را با آن توضیح دهد ولی ناکام ماند اما بعد از کسانی این نظریه را ادامه دادند و گفتند تقارن ابتدایی جهان رفته رفته شکسته شده است و نکته مهمی که در کتاب نگفتم این است که بعد از شکستن این تقارن جهان های موازی متولد شدند.

گراوندی همچنین افزود: فصل چهارم اثر من فرضیه و تأویل قرآن است و در آن گفته ام که در قرآن تمام کائنات با واژه سماوات و ارض بیان شده است.

در ادامه رضا کریمی، مدرس دانشگاه و معاون اداره کل کتابخانه های عمومی نیز گفت: من از دریچه قرآن به این اثر نگاه می کنم و برای بررسی چنین آثاری که به مطالعات تطبیقی قرآن و علم می پردازند پاسخ به دو مسئله ضروری است: اول اینکه آیا قرآن کتابی علمی نیست؟ و دوم اینکه مقدمات و لوازم مطالعات تطبیقی قرآنی چیست؟

کریمی ادامه داد: آیا قرآن کتابی علمی نیست؟ برخی از بزرگان معتقدند قرآن کتاب هدایت است نه علم و اگر از مسائل علمی خلقت سخن گفته از جهت توحیدی بوده نه علمی. اما برخی از علما مانند آیت الله جوادی آملی نظراً یا عملاً نشان داده اند که می تواند مسائل علمی را از آیات قران استخراج کرد.

 وی افزود: یکی از نکات مهم و مقدمات لازم در مطالعات تطبیقی بین قرآن علم مدرن توجه به جهت داری علوم است و اینکه هر علمی در عالم خاص خود و بر اساس مبانی و پیش فرض هایش رشد کرده است مثلاً در کتاب طی الارض با تله پورتیشن تطبیق داده شده است اما آیا این کار بدون سلوک انفسی و فقط با آزمایشات علمی ممکن است؟ در مبانی مادی گرایانه علم قدرت بر اساس  انرژی تعریف می شود در حالی که نوعی دیگر از قدرت در اثر آزادی از ماده و تعلقات دنیوی به دست می آید که باید در تطبیق علم و قرآن تکلیف آن را روشن کرد.

این استاد دانشگاه ادامه داد: آیه رتق و فتق یکی از مهم ترین آیات قرآن با یک موضوع علمی است که قابلیت مطالعات تطبیقی دارد. در کتاب آمده که رتق یعنی پیوستگی و تقارن و فتق یعنی گسستگی اما این بحث با توجه به مباحث لغوی و تفسیری پیش نمی رود. مثلاً علامه حسن زاده آملی بحث دحوالارض را به این مسئله ربط داده و نتایج شگفت انگیزی گرفته است که نویسنده در کتاب به آن نپرداخته است.

وی در پایان گفت: در کتاب قرآن و جهان های موازی، بیشتر مباحث مربوط به فیزیک است و مطالب قرآنی تفصیل بیشتری نیاز دارند تا حداقل نسبت مباحث در هردو موضوع به تعادل برسد.
مریم محبی پور، دانشجوی دکتری الهیات و معارف اسلامی دیگر سخنران این نشست بود که گفت: شجاعت و خلاقیت نویسنده در بیان مطالب نو تحسین برانگیز است و نقطه قوت او این است که در بیان مباحث فیزیک به منابع اصلی ارجاع می دهند.

وی افزود: فیزیک نیوتن دولبه دارد ولی آقای گراوندی به لبه معنوی و قرآنی آن معتقدند.

محبی پور افزود: مزیت دیگر اثر این است که معتقد به ترادف لغات نبوده و بین سه واژه بدیع، خالق و فاطر تفکیک کرده است هر چند از لغت نامه ها کمتر استفاده کرده و همچنین به احادیث در پژوهش خود ارجاع نداده اند.

در ادامه میلاد پروینی، دانشجوی دکتری فیزیک، گفت: این اثر مطالب تازه ای برای من داشت ولی با ابهاماتی همراه بود از جمله اینکه سادگی را با زیبایی تفسیر کرده در حالی که بعضی قوانین فیزیک مثل قانون دوم نیوتن نه ساده است و نه زیبا.

وی افزود: فکر می کنم تله پورتیشین با طی الارض متفاوت باشد چرا که مربوط به عالم ملکوت است و در قانون فیزیک متفاوت است.

اسفندیار رشیدی، شاعر و پژوهشگر نیز گفت: یکی از خوبی های این کتاب تصریح به این شعر مولاناست که «چو بیش از صدجهان دارم چرا در یک جهان باشم...» و بخشی از شخصیت نویسنده هم شاعر بودن اوست که به شهود شاعرانه او کمک کرده است.

وی افزود: البته شهود شاعرانه فقط مخصوص شاعران نیست و همه می توانند به این شهود برسند. اختراع کلمه جهان های موازی بخشی از تاریکی های ذهن بشر را روشن می کند و شاید مولانا هم به صورت شهودی با این اصطلاح آشنا بوده است.

در پایان گراوندی به جمع بندی مطالب مطرح شده پرداخت و گفت: به جهت نیاز مخاطب برای ساده سازی مباحث مطالب فیزیکی را بیشتر توضیح داد و ۱۰ سال است در فیزیک پژوهش می کنم و به دنبال این بود مطالب دشوار را به صورت ساده بیان کنم.

وی افزود: تقارن در فیزیک با تقارن هندسی متفاوت است و برای یک فیزیکدان تقارن زیبایی است و او به دنبال یک معادله کوتاه برای توضیح همه اجزای جهان است.

گراوندی ادامه داد: اگر فلسفه شرق نبود مکانیک نیوتن هم نبود و اگر سوره فجر نبود من این کتاب را نمی نوشتم.