رشت - ایرنا - این روزها در گیلان برخی نانوایی ها برخلاف قاعده زودتر از ساعت کاری شان تعطیل و زمانی که مردم آن محله برای خرید نان مراجعه می کنند با در بسته مواجه می شوند موضوعی که خاصه در شرایط گرانی برنج موجب ناخرسندی مردم است.

شنیده ها حاکی از بسته بندی و فروش نان در سوپرمارکتها، فروش آرد توسط نانوایی ها در خارج از شبکه به شیرینی فروشی ها ، فست فودی ها و رستورانها به قیمتی بالا است . 

حتی فردی مدعی بود برخی از نانوایی هایی که به دلیل تخلف پلمب می شوند با گذشت چندین ماه همچنان سهمیه آرد خود را دریافت می کنند.

این در حالی است که مردم می گویند با گران شدن نرخ برنج و رسیدن قیمت هر کیلوگرم برنج ایرانی حدود ۵۰ هزار تومان و برنج خارجی هر کیلوگرم حدود  ۲۵ هزار تومان بسیاری توان خرید برنج را ندارند و نان بعنوان قوت غالبشان از اهمیت زیادی برایشان برخوردار است .

توزیع آرد خارج از شبکه هست اما معمول نیست

شماری از نانوایان با وجود تائید بحث توزیع آرد خارج از شبکه توسط برخی از همکاران شان این کار را اقدامی معمول بین همه نانوایان ندانستند .

یک نانوا با ۲۰ سال سابقه فعالیت در شهر رشت به خبرنگار ایرنا گفت: ممکن است برخی نانوایی ها فروش آرد یارانه ای به صورت آزاد داشته باشند اما ما جزو آنها نیستیم و با توجه به واقع شدن نانوایی مان در محله ای پر تردد مشتریان زیادی داریم و سه خانوار از این راه ارتزاق می کنیم .

این خباز در پاسخ به این پرسش که آیا با کمبود آرد روبرو هستید، اظهار داشت:کمبود آرد مربوط به زمان کنونی نیست و از حدود هشت سال قبل که سهمیه نانوایی ها را کم کردند سهمیه ما هم کم شده و  در صورت اختصاص سهمیه آرد بیشتر امکان پخت نان بیشتر را داریم که می تواند بر درآمدمان نیز تاثیر گذار باشد.

اما محمدی رئیس اتحادیه نانوایان شهرستان رشت ضمن رد بهانه کمبود آرد برای علت تعطیلی زودهنگام برخی از نانوایی ها گفت: کمبودی برای آرد نداریم و بسته شدن برخی نانوایی ها زودتر از ساعت معمول ناشی از فرهنگ  خرید مردم آن منطقه است.

ذخیره سازی گندم برای چهار ماه 

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی گیلان با بیان اینکه کمبودی در زمینه گندم و آرد در گیلان وجود ندارد،گفت:ظرفیت ذخیره سازی گندم بیش از چهار ماه است که این امر حاکی از بهترین وضعیت در امر ذخیره سازی و رعایت مسایل پدافند غیرعامل و آمادگی لازم برای رویارویی با حوادث غیر مترقبه و مدیریت در موقعیت های بحرانی می باشد زیرا ذخایر گندم و آرد در استان بصورت متمرکز نبوده و در ورودی های استان با استفاده از ظرفیت های بخش خصوصی و کارخانجات آرد و استفاده از تمام پتانسیل ها در امر ذخیره سازی سبب تامین و به تبع آن امنیت غذایی شده است.

 فرزاد اسدی با اشاره به اینکه سرانه آرد در گیلان به ازای هر نفر بین ۹ تا ۱۰ کیلوگرم در سال است افزود: کمبود آردی در استان  وجود ندارد و سهمیه و سرانه ای که در کارگروه برای نانوایی تعیین شده است به همان اندازه تعلق می گیرد.

به گفته اسدی؛  قیمت هر کیلوگرم گندم یارانه ای نوع یک،  ۶۶۵ تومان و گندم یارانه ای نوع ۲، ۹۰۰ تومان است که بر همین اساس هر کیسه آرد ۴۰ کیلوگرمی نوع یک ۳۳ هزار و ۲۰۰ تومان و نوع ۲ حدود ۵۰ هزار تومان است در صورتی که همین آرد در بازار در خارج از شبکه بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومان، معامله می شود .

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی گیلان بیشترین مشکل در کمبود آرد را مربوط به اختلاف قیمت بین نهاده های دامی و نهاده انسانی عنوان و اظهار کرد: این اختلاف قیمت گاهی باعث خروج آرد از شبکه توسط برخی نانوایان می شود که دستگاههای نظارتی از جمله اتحادیه ، اصناف و اداره صمت در این زمینه ورود کردند و  پرونده های متخلفان را به دستگاههای ذی صلاح ارجاع دادند.

وی یکی دیگر از دلایل عرضه آرد خارج از شبکه را مربوط به درآمد و هزینه نانوایی ها دانست و با اشاره به وجود بیش از ۴ هزار و ۴۰۰ نانوایی در گیلان گفت: ما به این تعداد نانوایی نیاز نداریم و صدور مجوز به این تعداد نانوایی با توجه به جمعیت استان زیاد است چرا که این امر موجب کاهش درآمد آنها شده است .

وی ادامه داد: از سویی درآمد کم نانوایان و بی انگیزگی آنها و از سوی دیگر اختلاف قیمت آرد یارانه ای و آزاد باعث می شود آردی که برای مصرف انسانی باید بکار رود به نوعی از شبکه خارج می شود .

اسدی همچنین اظهار داشت : با توجه به افزایش نرخ اقلام مختلف در بازار نانوایان مطالبه گر هستند و می خواهند قیمت نان افزایش پیدا کند.

وی احتمال استفاده آرد خارج از شبکه و حتی نان برای استخرهای پرورش ماهی ، دامداری ها و دام و طیور را رد نکرد و گفت: دستگاههای نظارتی می کوشند تا از عرضه خارج از شبکه جلوگیری کنند که در این زمینه پلیس اطلاعات و امنیت عمومی فرماندهی انتظامی استان گیلان و اداره نظارت بر اماکن کمک شایانی در این بخش به دستگاه های نظارتی انجام می دهند که جای تشکر و قدردانی دارد.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی گیلان اظهار داشت: شرکت بازرگانی دولتی ایران تامین کننده کالاهای اساسی است و باید دستگاههای نظارتی بر عرضه آرد یارانه ای به خارج از شبکه نظارت داشته باشند که این اقدام صورت گرفته است.

وی یادآور شد: البته در فصول گردشگری و کشاورزی براساس مصوبه کارگروه تخصصی بیش از سرانه به نانوایان سهمیه آرد تعلق گرفته است.

اسدی افزود: قطع سهمیه واحدهای خبازی غیر فعال، تعطیل و یا عدم پخت واحدهای خبازی می بایست از طریق مسئولین محلی شهرستان (اتحادیه، صمت و فرمانداری) به اداره غله استان برای مسدود شدن و لغو اجازه خرید واحد در سامانه اعلام و سهمیه مربوطه بنا بر تشخیص کارگروه آرد شهرستان تحت عنوان عدم جذب به نانوایی های فعال دیگر تخصیص داده شود .

نابسامانی قیمت و کمبود کالاهای مورد نیاز مردم در گیلان مورد پذیرش نیست

استاندار گیلان اخیرا در جلسه مشترک کارگروه های تنظیم بازار و ساماندهی گندم، آرد و نان استان ، نابسامانی قیمت و کمبود کالاهای مورد نیاز مردم در استان را غیرقابل پذیرش دانست و خاطرنشان کرد: دستگاه‌های عضو ستاد تنظیم بازار باید بر زنجیره تولید و عرضه اجناس، نظارت دقیق داشته باشند.

اسدالله عباسی با اشاره به گلایه های مردم از بی سامانی قیمت کالاها در بازار، این گلایه ها را به‌حق دانست و به اعضای کارگروه تأکید کرد که به تناسب شرح وظایف فعالیت های خود را به درستی انجام دهند.

 وی تاکید کرد: انتظار دارم مسئولان در این بخش، کارنامه قابل قبولی داشته باشند تا آسیبی، متوجه مردم نباشد و هر روز شاهد بی‌سامانی قیمت‌ها یا کمبود کالاها نباشیم.

 استاندار گیلان با تاکید بر ضرورت تقویت ظرفیت تولید متذکر شد: هرگونه التهاب در بازار، گرانی یا کمبود اقلام مورد نیاز مردم، خط قرمز ستاد تنظیم بازار است.

عباسی تصریح کرد: وجود ضابطه بین تولید تا توزیع و مصرف، امری مهم است و نباید این زنجیره از هم گسسته شود.

وی با اشاره به فعالیتِ سوء ِ واسطه هایی در این زنجیره که هم به تولیدکنندگان و هم مصرف کنندگان زیان وارد می کنند، افزود: در موضوع تنظیم بازار باید دستگاه‌ها در هماهنگی با یکدیگر امور را دنبال کنند و عدم هماهنگی در این خصوص پذیرفته نیست. 

عباسی، تفاهم‌نامه معاون اول رئیس‌جمهوری با بسیج مستضعفان درخصوص نظارت بر بازار را در کنترل و پایش عرضه اجناس و اقلام به مردم اثرگذار دانست و بر اجرای دقیق آن تاکید کرد.

نماینده عالی دولت در گیلان در ادامه سخنانش با اشاره به پرداخت یارانه گندم از سوی دولت ارائه نان با کیفیت به مردم را موضوعی با اهمیت عنوان و خاطرنشان کرد: بایستی بر کیفیت نانی که در اختیار مردم قرار می‌گیرد، نظارت جدی تری شود.

گیلان با ۲ و نیم میلیون نفر جمعیت از استانهای گردشگری کشور است که همین امر تامین مواد غذایی متناسب با جمعیت شناور را ضروری تر می سازد.