تحلیلگر ارشد مسایل خاورمیانه در موسسه شورای آتلانتیک در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در پاسخ به سوالی درباره رفتارهای متناقض دولت بایدن در قبال ایران در آستانه مذاکرات ایران و گروه ۱+۴ در وین گفت: دولت بایدن آماده بازگشت به برجام و لغو تحریمهای مغایر با آن است که برای اقتصاد ایران مانع بزرگی هستند.
اسلاوین تصریح کرد: راب مالی (نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران) بارها تکرار کرده است که آمریکا آماده لغو تمام تحریمهای مغایر با برجام است. این یعنی تحریمهایی که مانع توانایی ایران برای صادرات نفت و بازگشت درآمدها و همچنین تحریمهایی است که به سایر بخشهای اصلی اقتصاد ایران صدمه رساندهاند.
این تحلیلگر ارشد موسسه شورای آتلانتیک در پاسخ به این سوال که دولت بایدن چگونه آماده بازگشت به برجام است که از گزینههای دیگر همسو با ایرانهراسیهای رژیم صهیونیستی سخن می گوید و برای آن برنامه ریزی می کند؟ سیاست فعلی واشنگتن را حمایت از مسیر دیپلماتیک عنوان کرد.
اسلاوین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه با توجه به نقض برجام از سوی آمریکا، انجام تعهدات برجامی ایران منوط به رفتار آمریکاست، چون به اذعان خود مقامات آمریکایی تا زمانی که واشنگتن از برجام خارج نشده بود، تهران به تعهدات برجامی خود پایبند بود، اظهار داشت: ایران برای لغوتحریم ها باید با یک برنامهریزی جهت بازگشت متقابل به پایبندی به برجام موافقت کند چون با توجه به نبود اعتماد میان دو کشور، هیچ راه دیگری وجود ندارد.
وی در پاسخ به سوالی دیگری درباره پیش بینی آینده مذاکرات ایران و ۱+۴ در وین و اقدامات اعتماد ساز آمریکا در این زمینه ابراز امیدواری کرد ایران و آمریکا به صورت مستقیم مذاکره کنند.
مدیر طرح آینده ایران در موسسه شورای آتلانتیک در عین حال اظهار داشت: شاید یک کانال غیر رسمی مانند آنچه به امضای برجام منجر شد، بتواند کمک کند.
اسلاوین در پاسخ به پرسش دیگری درباره ارائه تضمین از سوی آمریکا برای خارج نشدن دوباره از برجام گفت: بر اساس سیستم سیاسی آمریکا، امکان ارائه چنین ضمانتهایی وجود ندارد اما بهترین ضمانت، بازگشت به پایبندی از سوی همه طرفها و کاهش تنش در تمام منطقه است.
مدیر طرح آینده ایران در موسسه شورای آتلانتیک تاکید کرد: باید بدانید برجام که در سال ۲۰۱۵ آنچنان محبوب نبود، اکنون در آمریکا از حمایت اکثریت برخوردار است و بازگشت به آن بسیار ارزش دارد.
تحلیلگر ارشد موسسه شورای آتلانتیک در پاسخ به پرسش دیگری درباره مخالفت ها در آمریکا در خصوص برجام و بازگشت به آن و وزن و تاثیر صداهای مخالف بر تداوم مسیر دیپلماسی و بازگشت به تعهدات برجامی اظهار داشت: فکر نمی کنم صدای کسانی که همیشه با برجام مخالف بودند، زیاد اهمیت داشته باشد.
تحلیلگر ارشد مسایل خاورمیانه در موسسه شورای آتلانتیک درباره تضمین آمریکا برای تکرار نکردن خروج از برجام هم پاسخ داد که ضمانتی وجود ندارد اما ایران از بازگشت آمریکا به اجرای برجام نفع میبرد.
اسلاوین در پاسخ به سوال دیگری درباره رفت و آمدهای منطقهای قبل از مذاکرات وین نیز گفت: اتحادیه اروپا به دنبال احیای برجام است که یک دستاورد بزرگ دیپلماتیک برای این اتحادیه محسوب می شود.
به گزارش ایرنا، تا کنون ۶ دور مذاکره در وین میان ایران و گروه چهار به علاوه یک انجام شده و طرفها قرار است روز دوشنبه هشتم آذرماه پس از پنج ماه وقفه در وین گردهم آیند. علی باقری کنی ریاست هیات مذاکره کننده ایران در نشست روز دوشنبه با اعضای گروه ۱+۴ و اتحادیه اروپا را برعهده دارد.
مذاکره کننده ارشد ایران پیش از انجام این سفر تصریح کرد که لغو تمامی تحریمهای مرتبط با برجام از جمله تحریمهای اعمال شده در چارچوب کارزار فشار حداکثری شرط لازم برای موفقیت در مذاکرات است.
علی باقری در گفتوگویی با تاکید بر مواضع ایران برای ادامه مذاکرات وین، هشدار داد که گفتوگوها در صورتی که تمام تحریمها لغو نشود؛ با شکست روبرو خواهد شد. به گفته معاون سیاسی وزیر امور خارجه، هر گونه پیشرفت در مسیر مذاکرات باید با لغو همه تحریمهای آمریکا همراه باشد و تضمینی مبنی بر اینکه دولت آینده در واشنگتن یک بار دیگر مانند دونالد ترامپ رییس جمهوری سابق آمریکا از توافق خارج نشود، وجود ندارد.
وی با اشاره به رفتار غیر قانونی واشنگتن در خروج از توافقی که پس از سالها مذاکره به دست آمد، تصریح کرد:دریافت تضمین از طرف دیگر برای عدم خروج از توافق، عدم اعمال و اجرای تحریمهای جدید و همچنین عدم بازگرداندن تحریمهای پیشین برای جلوگیری از این احتمال است که بی نظمی سیاسی در آمریکا تاثیر بر رفتار بین المللی این کشور داشته باشد.
باقری اظهار داشت: متاسفانه، سیاست شکست خورده تداوم فشار حداکثری که در دولت ترامپ آغاز شد، در دستور کار دولت بایدن باقی مانده است و او باید تحریمها را به منظور رها کردن خود از سردرگمی سیاسی و تعقیب سیاستهای غیر انسانی و شکست خورده دولت ترامپ لغو کند.
ایران تا یک سال پس از خروج غیرقانونی آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده میدادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران میکنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند.
اما پس از گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام، تهران اعلام کرد با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعدههایشان عمل نکردهاند، در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش خواهد داد. کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هستهای برجام صورت گرفته است.
جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری مسئولیت پذیر بارها اعلام کرده است که در صورت لغو تمام تحریمهای آمریکا به نحوی که قابل راستی آزمایی باشد، به اجرای تعهداتش در برجام باز میگردد.
باربارا اسلاوین در ادامه این گفتوگو در پاسخ به سوالی درباره دلایل هیاهو و فضاسازیهای اسرائیل علیه برنامه هستهای صلحآمیز ایران اظهار کرد: با توجه به آمار موسسه بینالمللی تحقیقات صلح، اسرائیل حداقل ۹۰ سلاح هستهای دارد و میخواهد انحصار هستهای خود را در خاورمیانه حفظ کند.
این کارشناس مسایل ایران و آمریکا خاطرنشان کرد: از نظر من فقدان شفافیت، به یک نقطه ضعف برای اسرائیل تبدیل میشود. اسرائیل باید با نظارتهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی موافقت و پیشنهاد کاهش و به تدریج نابودی زرادخانه هستهای خود را مطرح کند.
اسلاوین درباره مذاکرات میان ایران و عربستان و تاثیر و نقش آن بر سر سایر موضوعات منطقه هم گفت: وقوع این گفت و گوها امر خوبی است و امیدوارم آنها به یک صلح پایدار در یمن و ثبات بیشتر در منطقه تبدیل شود.
وی علت استقبال آمریکا از این مذاکرات را هم اینگونه توجیه کرد که "آمریکا نمیخواهد بیشتر درگیر عملیاتهای نظامی در خاورمیانه شود. بنابراین هر چیزی که باعث کاهش تنشها شود، امری خوب است".
عضو ارشد اندیشکده شورای آتلانتیک در پاسخ به سوال دیگری درباره ادغام مرکز امور ایران در دفتر منطقهای آسیا در سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) نیز گفت: این یک پیام خوب به ایران بود مبنی بر اینکه دولت بایدن به تغییر حکومت در ایران که تاثیر گرفته از خارج است، علاقهای ندارد.
اسلاوین در پاسخ به این سوال که فکر نمیکنید علت این امر ناشی از شکست سیاستهای فشار حداکثری و خصمانه آمریکا علیه ایران است تا تقلیل آن به علاقه واشنگتن، گفت: دولت بایدن از گذشته، آموخته است که تحریمها به تغییر حکومت ختم نمیشوند و دموکراسی از طریق حمله نظامی ایجاد نخواهد شد.
وی تصریح کرد: آمریکا چون دوره جرج دبلیو بوش هیچ هدف مذهبی ندارد و مانند دولت ترامپ یک قلدر خودخواه نیست.
این تحلیلگر مسایل بینالملل در پاسخ به اینکه آمریکا با حضور در منطقه خاورمیانه از آن سوی کره زمین، چگونه انتظار دارد که ایران در منطقه خودش نفوذ و قدرت نداشته باشد اما واشنگتن در امور داخلی همه کشورها دخالت کند و در این منطقه حضور نظامی داشته باشد،گفت: آمریکا رسما قبول دارد که ایران یک قدرت منطقهای بزرگ است.
ترکیب تیم جدید مذاکره کننده ایران نشانه جدیت تهران در مذاکرات است
نزار عبود تحلیلگر مسایل بین المللی در آمریکا اظهارداشت: ترکیب تیم مذاکره کننده ایران نشانه جدیت تهران در مذاکرات وین است.
"نزار عبود"به خبرنگار ایرنا گفت: برای ایران، که به خوبی از محدودیتهای تیم بایدن در ارائه پیشنهادات با خبر است، دنبال کردن همه مسیرها برای لغو تحریمها اهمیت دارد.
این تحلیلگر مسایل بین المللی در نیویورک افزود: آیت الله ابراهیم رئیسی رییس جمهوری ایران، فعالانه به دنبال دستیابی به پیروزی از یک موضع قوی است.
نزار عبود معتقد است آمریکا علاقه مند به مذاکرات مستقیم با ایران است زیرا آنها می خواهند به دستاوردی حتی کوچک دست یابند.
وی اضافه کرد: آمریکایی ها معتقدند موفقیت کامل ممکن است در این دور مذاکرات بدست نیاید اما مذاکرات رو در رو اجازه می دهد تا امتیازاتی به هر یک از طرفین داده شود در حالی که در چارچوب ۱+۴ به دلیل ملاحظات داخلی نمی توان چنین امتیازاتی را داد.
این تحلیلگر مسایل منطقه ای و بین المللی همچنین اظهار داشت: دولت بایدن قادر نیست یا نمی خواهد در راستای خواسته های ایران چیزی پیشنهاد دهد زیرا آنها از پیروزی در انتخابات میان دوره ای سال آینده اطمینان ندارند و ممکن است اکثریت را در کنگره از دست بدهند.