امانقلیچ شادمهر روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: پس از شرکت و سخنرانی آیت الله رییسی در اجلاس شانگهای و عضویت دائم در این اجلاس در شهریور امسال، حضور در اجلاس اکو و نشستهایی که با برخی سران این کشورها داشت، به نوعی حلقه تکمیلی در دیپلماسی اقتصادی دولت بود که بر نقش آفرینی منطقهای ایران صحه گذاشت.
وی افزود: اراده دولت سیزدهم همانگونه که رییس آن در تبلیغات انتخاباتی خود اعلام کرد، توسعه روابط اجتماعی، تجاری، اقتصادی و دیپلماتیک با کشورهای همسایه و منطقه است که نمونههای آن را در ۲ اجلاس شانگهای و اکو شاهد بودیم.
شادمهر اضافه کرد: ایران با حضور موفق در این ۲ اجلاس، توانست نقش منطقهای خود را ثابت کند ضمن اینکه کشورهای منطقه میدانند که نمیتوانند نقش ارزنده ایران را که بهعنوان یک همکار اقتصادی شاخص مطرح است، در معادلات سیاسی و اقتصادی منطقه نادیده بگیرند.
نماینده مردم گنبدکاووس در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: سازمان اکو ۱۰ عضو و نزدیک به ۵۰۰ میلیون نفر جمعیت صرف مصرف کننده دارد که ۳۰۰ میلیون نفر آن در چند کشوری آسیای میانه مانند ترکمنستان، ازبکستان، قزاقستان و تاجیکستان سکونت دارند که منابع غنی زیرزمینی مانند نفت و گاز دارند و از مراکز مهم تولید غلات و نهادههای دامی هستند.
وی گفت: ایران با همکاریهای صنعتی، اقتصادی و تجاری خود و با ارجحیت علمی که در منطقه دارد، میتواند قدمهای خوبی در توسعه روابط اقتصادی با این کشورها بردارد و بخش مهمی از حجم تجارت خود را به این کشورها اختصاص دهد.
شادمهر افزود: توسعه روابط اجتماعی و اقتصادی با کشورهای همسایه و منطقه توسط دولت سیزدهم همچنین در راستای ایفای نقش منطقهای ایران و کم اثر کردن و برچیدن تحریمهای ظالمانه آمریکا علیه ایران موثر است.
وی تصریح کرد: دولت رییسی با حضور موفق در ۲ اجلاس شانگهای و اکو توانست اراده خود در توسعه روابط اقتصادی و دیپلماتیک با کشورهای همسایه و منطقه را ثابت کند.
به گزارش ایرنا، سازمان همکاریهای اقتصادی ( Economic Cooperation Organization) مخفف نام اکو، یک سازمان اقتصادی منطقهای است. سه کشور ایران، پاکستان و ترکیه در سال ۱۳۴۳ نخستین بار این اتحادیه را تأسیس کردند. در ابتدا با نام سازمان همکاری عمران منطقهای«آر سی دی» آغاز به کارکرد، اما پس از انقلاب در ایران کار آن متوقف شد و در سال ۱۳۶۴ مجدد با نام اختصاری «اکو» فعالیت خود را از سر گرفت. پس از فروپاشی شوروی در سال ۱۳۷۲ کشورهای افغانستان ، جمهوریآذربایجان، قزاقستان، ترکمنستان، قرقیزستان، ازبکستان و تاجیکستان به سازمان اکو پیوستند. به مناسبت پیوستن این کشورها و افزایش اعضای این سازمان از سه کشور به ۱۰ کشور، روز هفتم آذر ۱۳۷۱، بهعنوان روز اکو نامگذاری شد.
طبق اساسنامه این سازمان، اکو برای بهبود شرایط توسعه اقتصادی پایدار کشورهای عضو تلاش میکند و برای حذف تدریجی موانع تجاری در این منطقه فعالیت دارد. از دیگر اهداف اکو، تهیه برنامه مشترک برای توسعه منابع انسانی در این ۱۰ کشور است. این سازمان همچنین برای تسریع برنامه توسعه حمل و نقل و ارتباطات فعالیت میکند . گرایش جهانی به الگوی توسعه مبتنی بر اقتصاد آزاد و افزایش صادرات موجب شده کشورهای منطقهای و فرا منطقهای بهسوی همکاری در زمینهٔ تجارت و صنعت، بهعنوان ابزاری کارآمد توسعه اقتصادی و اجتماعی قدم بردارند. مهمترین نقش اکو برای کشورهای عضو، توسعه روابط اقتصادی آنان است، اگرچه با موانع اقتصادی- سیاسی مواجه است.
همچنین در بیست و یکمین اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای که ۲۶ شهریور امسال با حضور سران ۱۲ کشور در شهر دوشنبه پایتحت تاجیکستان برگزار شد که در این اجلاس سران ایران، تاجیکستان، قرقیزستان، قزاقستان، بلاروس، پاکستان، ترکمنستان و ازبکستان حضور داشتند و روسای جمهوری روسیه، چین، هند و مغولستان به صورت آنلاین(برخط) در این نشست شرکت کردند.
به گزارش ایرنا، سازمان همکاری شانگهای سازمانی میاندولتی است که در سال ۲۰۰۱ توسط کشورهای چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان برای همکاریهای چندجانبه امنیتی، اقتصادی و فرهنگی پایهگذاری شد و پس از آن در سالهای بعد، ایران، مغولستان، پاکستان، هند، افغانستان و بلاروس به عنوان اعضای ناظر به این سازمان پیوستند.