تهران - ایرنا - دیپلمات و عضو پیشین شورای امنیت ملی آمریکا، رژیم صهیونیستی را اصلی‌ترین طرف سومی دانست که به دنبال مانع تراشی و ایجاد مشکل در مسیر دستیابی به توافق در روند مذاکرات وین است.

دنیس جت روز دوشنبه در مصاحبه مکتوب با ایرنا، نسبت به تاثیر طرف‌های سوم همچون رژیم صهیونیستی بر مذاکرات وین و اینکه دولت بایدن چگونه می‌تواند آن را مدیریت کند، گفت: طرف سوم اصلی، اسرائیل است و آنها دستیابی به یک توافق را بسیار سخت‌تر خواهند کرد.

وی افزود: به گمان من، همه شش کشور حاضر در مذاکرات، خواستار رسیدن به توافق هستند همانگونه که پیش از این هم انجام دادند.

عضو موسس دانشکده امور بین‌الملل پنسیلوانیا در پاسخ به این سوال که همه می‌دانند رژیم صهیونیستی با این توافق مخالف است، چرا آمریکا نتوانست جلوی خرابکاری اسرائیل را بگیرد و چه تضمینی وجود دارد که اسرائیل خرابکاری‌های خود را متوقف کند، اظهار کرد: آمریکا نمی‌تواند اسرائیل را به توقف مجبور کند.

به گزارش ایرنا، رژیم صهیونیستی از آغاز مذاکرات هسته‌ای ، تمام ابزار و لابی‌های گسترده خود را برای ممانعت از رسیدن به یک توافق با ایران به کار گرفت و پس از آن یعنی امضای برجام توسط ایران و گروه ۱+۵ از هر تقلایی برای خرابکاری در این توافق، دریغ نورزید.

با روی کار آمدن دونالد ترامپ که ضدیت آشکار با تمام اقدامات باراک اوبامای رنگین پوست داشت، فرصت برای ضربه زدن به این توافق برای تل‌آویو فراهم شد و لابی‌های تنیده شده در ستاد انتخاباتی و خانوادگی ترامپ، کار را در هجدهم اردیبهشت ۱۳۹۷ تمام کردند و ترامپ به طور رسمی به مشارکت آمریکا در برجام پایان داد و پس از آن، شدیدترین تحریم‌های اقتصادی، سیاسی و همچنین اقدامات تروریستی را علیه مردم ایران به کار گرفت.

اکنون بار دیگر با نزدیک شدن به شروع مذاکرات رفع تحریم ایران در وین، یائیر لاپید وزیر خارجه رژیم صهیونیستی راهی لندن و پاریس شده است تا آخرین چوب‌ها را از طریق این دو کشور اروپایی عضو برجام لای چرخ دور جدید مذاکرات بگذارد و طرف‌ها را از رسیدن به هرگونه توافقی بازدارد. 

این مساله دستاویزی برای رسانه‌های معاند جمهوری اسلامی ایران شده است و با برجسته سازی این سفر و خرابکاری‌های رژیم صهیونیستی، سعی دارند با تلاش هیات مذاکره کننده ایران که برای برداشتن شدیدترین تحریم‌های ضد مردمی آمریکا در وین به سر می‌برند، مقابله کنند.

همچنین وزیران خارجه انگلیس و رِژیم صهیونیستی هم در آستانه آغاز مذاکرات ایران و گروه ۱+۴ برای رفع تحریم‌ها، در یادداشت مشترک در روزنامه تلگراف، بر عزم دو طرف برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای تاکید کردند.

«لیز تراس» و «یائیر لاپید» مدعی شده‌اند «لندن و تل آویو شب و روز برای مقابله با دستیابی ایران به سلاح هسته ای با یکدیگر کار خواهند». 

در ادامه این مصاحبه، سفیر پیشین آمریکا در آرژانتین درباره اقدامات اساسی که طرف‌های حاضر در مذاکرات وین باید انجام دهند، گفت: برای موفقیت در مذاکرات، همه طرف‌ها باید به طور جدی مذاکره کنند و انتظار نداشته باشند که تمام خواسته هایشان برآورده شود.

وی افزود: آنها باید بیاموزند که هر یک از طرفین باید چه چیزهایی را برای دستیابی به توافق انجام دهند و بتوانند آن را به خانه ببرند و از آن دفاع کنند.

این استاد دانشگاه آمریکا که نزدیک به نیم قرن در وزارت خارجه این کشور فعالیت داشته است، درباره اینکه ایران چه دستاوردی را می‌تواند به خانه ببرد و از آن دفاع کند، اظهار کرد: فکر می‌کنم بازگشت به برجام و برداشته شدن تحریم‌هایی که ترامپ اعمال کرده است، یک دستاورد خواهد بود.

جت در پاسخ به  این سوال که چرا دولت بایدن با گذشت نزدیک به یکسال پس از روی کار آمدن، هنوز نتوانسته است برای اجرای کامل این توافق بازگردد، مدعی شد با توجه به بروز مشکلات غیرقابل پیش بینی مثل شیوع کرونا و نیز مسائل و مشکلات اقتصادی آمریکا، بازگشت به توافق برجام جزو اولویت های نخست دولت بایدن قرار نگرفت.

وی درباره توانایی دولت بایدن برای لغو تحریم‌ها هم خاطرنشان کرد: آنها قادر نیستند همه تحریم ها را بردارند چرا که برخی مشمول قوانین داخلی هستند.

استاد دانشگاه دولتی پنسیلوانیا در حوزه روابط بین‌الملل یادآور شد: اگر طرفداردن ترامپ اکثریت را در سنا یا مجلس به دست آورند، دستیابی به توافق برای دولت بایدن با توجه به موضع تهاجمی آن حزب بسیار دشوارتر خواهد شد.

جت نسبت به مانع‌تراشی برخی سناتورهای جمهوری‌خواه و ابزار دولت بایدن برای مهار آنها اینگونه پاسخ داد که "دولت آمریکا نمی‌تواند از تلاش کنگره جلوگیری کند، اما تصور نمی‌کنم در صورت مذاکره مجدد، آنها در مانع‌تراشی موفق شوند."
دور جدید مذاکرات وین که از سوی ایران "مذاکره برای رفع تحریم" نامیده شده است، امروز (دوشنبه) با حضور معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و سایر طرف‌های این توافق آغاز می‌شود.

در این مذاکرات، آمریکا به دلیل عضو نبودن در برجام به طور غیرمستقیم مورد مذاکره قرار گرفته می‌شود تا بپذیرد تحریم‌های غیرقانونی علیه مردم ایران را بردارد و تضمین دهد که دیگر شاهد خروج این کشور از این توافق نخواهیم بود.