این روزها حال و هوای شهر حکایت از امیدواری هایی دارد که قرار است رییس جمهور بیاید و همه دل در گرو این دارند که مشکلات خود را به هر راه ممکن ابراز کنند.
زنان سرپرست خانوار در شرایط و ناملایمات اقتصادی بیش از سایر اقشار آسیب پذیر می شوند به طوریکه برنامه های حمایتی و کمک های معیشتی سازمان ها و نهاد های انقلابی تنها بخشی از نیازهای خانواده را تامین می کند بدون شک برنامه توانمندسازی در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی می تواند در ساماندهی و کاهش آسیب های مرتبط با این قشر اجتماعی موثر واقع شود.
طاهره زنی ۳۸ ساله ، سرپرست خانوار و مادر ۲ فرزند است که علی رغم اینکه تحت حمایت نهادهای حمایتی قرار دارد و ماهانه مستمری دریافت می کند اما در تامین مخارج زندگی خود را درمانده می داند.
او می گوید: علاوه بر مستمری که ماهانه از کمیته امداد می گیرد اما توان او در برابر مشکلات اقتصادی و قیمت های بالای خرید کالا ، بسیار اندک است.
زن جوان دیگری که ۲ سال است بر اثر اعتیاد همسر طلاق گرفته است اکنون با فرزندش تنها زندگی می کند او می گوید تا قبل از کرونا بعنوان پرستار بچه مشغول به کار بوده است که با کرونا آن کار را هم از دست داده است.
وی می گوید: تحت پوشش کمیته امداد است و ماهانه مستمری هم می گیرد و با وجود امکان گرفتن یک وام با سود نسبتا کم اما نتوانسته است ضامن مورد تایید بانک را فراهم کند و اکنون روزگار را به سختی می گذراند.
توانمند سازی اقتصادی مهمترین شاخص توانمندی است که با ایجاد اشتغال مولد خانگی و مشاغل خرد تولیدی و را اندازی کسب و کارهای زود بازده می تواند محقق شود اما رکود اقتصادی، کرونا، نداشتن پشتوانه مالی، سختگیری بانک ها،ریسک پذیری و مشکلات معیشتی و مسکن و سایر هزینه موجب شده تا زنان سرپرست خانوار کمتر به سمت اشتغال بروند و مسیر سازمان های حمایتی را از قبل شلوغ تر کنند.
۵۰ هزار و ۲۴۷ خانوار با سرپرستی زنان در لرستان
مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) استان لرستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به حمایت های متنوع این نهاد از زنان سرپرست خانوار گفت: هم اکنون پنجاه هزارو ۲۴۷ خانوار با سرپرست زن از خدمات حمایتی این نهاد بهره مند هستند.
"جلال شیخ پور" بیشترین علت تحت حمایتی زنان سرپرست خانوار را ناشی از فوت همسر دانست و اظهار داشت:۳۸ هزارو ۱۳۷ خانوار به علت فوت سرپرست و ۶ هزار و ۳۹۱ نفر به علت طلاق، در این استان سرپرست خانوار هستند.
وی افزود: همچنین تعداد ۲ هزار و۲۹۰نفر به علت از کار افتادگی سرپرست، ۱۵۷ نفر بیماری صعب العلاج سرپرست، ۴۹ نفر سرپرست سرباز، ۱۳ خانوار معلولیت سرپرست، یک هزار و ۲۴۰ نفر سرپرست زندانی تحت حمایت هستند.
به گفته وی از ابتدای سال تاکنون سه هزار و ۵۰۰ خانوار با اولویت زنان سرپرست خانوار جذب شده است و هزار و ۹۷۴ زن بعلت متارکه یا بدسرپرستی تحت حمایت هستند .
مدیرکل کمیته امداد لرستان یادآور شد: مستمری،تسهیلات اشتغال،مسکن،حمایت های حقوقی و معاضدت قضایی،فرهنگی می باشد که بر اساس تعداد عائله و نوع سکونت و نیاز خانوار برخی خدمات تکمیلی ارائه می شود.
شیخ پور گفت: از مجموع پنجاه هزار و۲۴۷ زن سرپرست خانوار استان لرستان هفت هزار و ۲۴۱ خانوار ساکن شهرستان بروجرد هستند.
افزایش طلاق و افزایش بار سازمانهای حمایتی
زنان سرپرست خانوار در کنار همه دغدغههای رایج برای تأمین معاش خود در معرض آسیبهای اجتماعی فراوانی قرار دارند که نیازمند اصلاح نگاه رایج در جامعه به این زنان است ،البته اصلاح نگاه مستلزم رویکردی حمایتی از این زنان است تا از نظر اقتصادی و معیشتی در تنگنا نباشند تا به همان نسبت از آسیب ها و معضلات اجتماعی مصون باقی بمانند.
مسئول امور اجتماعی بهزیستی بروجرد در این باره گفت: شواهد نشان میدهد میزان طلاق در جامعه رو به افزایش بوده و متعاقب آن تعداد زنان جوانی که بر اثر طلاق به بهزیستی مراجعه میکنند بیشتر خواهد شد.
"مهین گودرزی" افزود: بیشتر زنانی که طلاق میگیرند در رده سنی جوان قرار دارند که این افراد بیشتر در معرض آسیبهای اجتماعی قرار دارند و بهزیستی نیز در بخشهای مختلف مددکاری و کاهش آسیب نیز برنامههایی برای آنها دارد که در مجموع هدف از تمام اینگونه برنامههای حمایتی در راستای اهداف دولت در کاهش آسیبهای اجتماعی است.
شاخص های توانمندسازی زنان سرپرست خانوار یک فعالیت فرابخشی،چند وجهی و دارای پیچیدگی های خاصی است اما مهمترین شاخص های توانمندسازی زنان سرپرست خانوار تحت پوشش نهاد های حمایتی و دهک های پایین جامعه شامل کمک های معیشتی، بیمه و درمان، مسکن و خدمات تحصیلی و فرهنگی است.
علاوه بر این تولید و ایجاد اشتغال، تقویت مشاغل خانگی در حوزه های مختلف صنایع دستی و فرآوری محصولات کشاورزی و باغی ایجاد و تقویت صنایع تبدیلی و تکمیلی در قالب تعاونی زنان ، حمایت های اجتماعی،قضایی و خدمات حقوقی از دیگر شاخص های توانمند سازی زنان است که نهادهای حمایتی با محوریت کمیته امداد نیز در همین راستا فعالیت می کنند که به نظر می رسد سرعت فقر و ناتوانی در برابر مشکلات معیشتی پیش تر از تلاش های نهادهای حمایتی حرکت می کند.
با گفتن عنوان زنان سرپرست خانوار بی درنگ متوجه کمیته امداد و بهزیستی میشویم و کمتر به یاد نقش و عملکردی که بانکها و ادارات و سازمانها و مؤسسات بیمهای میافتیم و بخصوص در استانی مثل لرستان این مشکل مشهودتر است و میتوان گفت که برنامه جامع و مدونی در این حوزه وجود ندارد و این انتظار و مطالبه وجود دارد که همزمان با سفر رئیس جمهور به لرستان و شهرستان بروجرد نگاه ویژه ای به زنان سرپرست خانوار شود.
قرار است آیت الله سید ابراهیم رییسی رییس جمهور و اعضای هیات دولت، روز جمعه ۱۹ آذرماه به لرستان سفر کنند.