خرم‌آباد - ایرنا - خشکسالی تابستان امسال که به گفته کارشناسان در ۵۰ سال گذشته بی سابقه بوده است موجب کاهش ۴۰۰ میلیارد تومانی درآمد عشایر لرستان شد و اکنون این قشر از جامعه به بدهکارانی تبدیل شده‌اند که از دولت برای امهال تسهیلات ۱۳ میلیارد تومانی درخواست کمک دارند .

به گزارش ایرنا عشایر لرستان با جمعیت حدود ۸۴ هزار نفر در ۱۳ ایل و ۱۵ طایفه مستقل سازمان یافته هستند و با داشتن یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد دامی سالانه ۲۵ درصد از پروتئین مورد نیاز استان را تامین می کنند.

تولیدات سالانه عشایر لرستان شامل ۱۲ هزارتن گوشت قرمز، ۲۹ هزار تن شیر، یک هزار و ۳۲ تن پشم، ۱۵۰ تن عسل، ۱۷ تن روغن حیوانی، ۶۳۰ تن پرورش ماهی سردآبی ، ۱۵ هزار و ۵۵۷ تن گندم، ۱۵ هزار و ۵۲۳ تن جو، پنج هزار و ۳۲ تن حبوبات، هفت هزار و ۴۶۰ تن صیفی جات و همچنین پنج درصد صنایع دستی استان است که امسال به دلیل خشکسالی به ۵۰ درصد کاهش یافته اند.

بنابر آمار اعلامی اداره کل عشایر لرستان خسارت کم سابقه خشکسالی بهار و تابستان گذشته دست کم ۴۰۰ میلیارد تومان درآمد این قشر مولد را کاهش داد و آنها را به بدهکارانی تبدیل کرده است که علاوه بر رنج مشکلات معیشتی، اکنون دغدغه بازپرداخت تسهیلاتی را دارند که سال گذشته دریافت کرده اند.

عکس تزیینی از دیدار رییس جمهوری با عشایر سمنان

تقاضای عشایر لرستان برای امهال تسهیلات ۱۳ میلیارد تومانی

یکی از عشایری منطقه میانکوه شرقی گفت: پارسال ۳۰ میلیون تومان وام گرفتم و به تولید محصول و فروش دام پروار شده امیدوار بودم تا بتوانم بدهی های خود را پرداخت کنم اما خشکسالی و کمبود علوفه موجب خسارت من شد و حالا توان بازپرداخت تسهیلات را ندارم.

"محمد مراد" مرد عشایری حدودا ۵۰ ساله است که می گوید هر سال علاوه بر تسهیلاتی که دولت برای دام به آنها تخصیص می داد، خودش می توانست یونجه و جو مورد نیاز دام را خریداری کند اما امسال خشکسالی آمد و علوفه ای نبود تا برداشت و ذخیره شود و دام ها هر روز ضعیف تر شدند.

به گفته او عشایر برای جلوگیری از ضرر بیشتر مجبور شدند دام های نحیف را با قیمت پایین تری بفروشند و درآمدشان از فروش گوشت قرمز، شیر و پشم و روغن حیوانی خیلی کمتر شده و مزارع فصلی شان هم به دلیل خشکسالی، محصول و درآمد هر سال را نداشته است.

وی افزود: اکنون عشایر منطقه توان بازپرداخت تسهیلاتی را که از بانک ها گرفته اند، ندارند و چشم انتظار سفر رییس جمهوری به استان هستیم تا برای بازپرداخت وام های بانکی به ما کمک کند.

این اظهارات در حالی است که مدیرکل امور عشایر لرستان نیز می گوید عشایر به دلیل کاهش درآمدها، موفق به بازپرداخت بدهی بانکی خود نشده اند و در عین حال برخی از آنها نیز برای دریافت تسهیلات، مشکلاتی دارند.

 مدیرکل امور عشایر لرستان در این باره به ایرنا گفت: پارسال ۱۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان تسهیلات از محل منابع صندوق توسعه ملی به عشایر استان پرداخت شد و باتوجه به کاهش دست کم ۴۰۰میلیارد تومانی درآمد این قشر، تعداد بسیار زیادی از آنان توان بازپرداخت این وام ها را ندارند.

سید ضیاء موسوی افزود: عشایر همواره پشتیبان نظام و قشر مولدی بوده اند که در همه مقاطع موجب دلگرمی مردم و مسوولان هستند و اکنون به توجه ویژه دولت نیاز دارند تا با امهال اقساطشان، بتوان اندکی از دغدغه آنان کم کرد.

وی اضافه کرد: مشکلات مالی عشایر استان در حالیست که امسال ۱۰ میلیارد تومان پرونده برای پرداخت تسهیلات به این قشر به بانک ها معرفی شده است که حدود ۸۰ درصد متقاضیان با مراجعه به اداره کل امور عشایری اظهار داشته اند تاکنون به دلیل سختگیری های بانکی و مشکلات معرفی ضامن، موفق به دریافت وام نشده اند.

وی تاکید کرد: عشایر انتظار دارند ساز و کار سختگیرانه بانک ها در پذیرش ضامن و پرداخت تسهیلات به آنان تغییر یابد تا این قشر که متحمل خسارت بالای خشکسالی شده اند با دریافت وام، بخشی از مشکلات خود را حل کنند.

خشکسالی و کاهش سه هزار تنی تولید گوشت قرمز در مناطق عشایری لرستان

مدیرکل امور عشایر لرستان همچنین گفت: خشکسالی کم سابقه در استان موجب کاهش سه هزار تنی معادل ۲۵ درصد تولید گوشت قرمز توسط عشایر در سال‌جاری شده است.

موسوی افزود: پیش بینی تولید گوشت قرمز استان توسط جامعه عشایری ۱۲هزار تن است که با خسارت ۲۵ درصدی و کاهش سه هزار تنی تولید به دلیل خشکسالی، امسال تاکنون ۱۲۰میلیارد تومان ضرر مالی به عشایر لرستان وارد شده است.

نگرانی از تامین علوفه دام، دغدغه بزرگ عشایر لرستان

مدیرکل امور عشایر لرستان ادامه داد: این استان ۱۴ هزار خانوار عشایری دارد که درصورتیکه برای دام هر خانوار پنج تن علوفه تامین شود باید دست کم ۷۰ هزار تن نهاده و علوفه عشایری خریداری شود و در اختیار آنان قرار گیرد.

موسوی گفت: امسال به دلیل خشکسالی و کاهش ۶۰ درصدی تولید علوفه در مراتع، عشایر نتوانسته اند علوفه ای برای دام خود ذخیره کنند بنابراین اگر دست کم ۷۰ هزار تن نهاده دامی به صورت دولتی برای آنان تامین شود با پرداخت هزینه ها، از خرید آن استقبال می کنند.

وی تحویل جو و نهاده دامی را منوط به هویت گذاری دام عشایر دانست و ادامه داد: روند هویت گذاری دام دست کم ۳۰ تا ۴۵ روز طول می کشد که در این مدت، دام عشایر تلف و یا لاغر می شود بنابراین مجبور هستند هر تن جو را هشت تا ۱۰ میلیون تومان با هزینه های حمل، از بازار آزاد خریداری کنند که با توجه به کاهش درآمد امسال، قادر به پرداخت این مبالغ نیستند.

نیاز مناطق عشایری لرستان به تامین ۵۰۰ تانکر ذخیره آب

مدیرکل امور عشایر لرستان همچنین تامین تانکرهای آبرسانی و ذخیره آب را از دیگر ملزومات جامعه عشایری استان برشمرد و افزود: ۴۰۰ تانکر آب ۲ هزار لیتری در مناطق مختلف عشایری استان توزیع شده است.

موسوی نیا افزود: این در حالیست که هم اکنون ۵۰۰ تانکر آب ۲ هزار لیتری برای عشایر لرستان نیاز است که برآورد اعتبار تامین این تانکرها ۱۰ میلیارد تومان می شود.

قرار است آیت الله رییسی رییس جمهور به همراه برخی اعضای هیات دولت ۱۸ آذرماه به لرستان سفر کند.