تهران – ایرنا - «عادل کریم»، وزیر برق امروز (چهارشنبه) از آمادگی بهره برداری خط انتقال ترکیه خبر داد و گفت که در مدار قرار گیری این خط  تنها به موافقت آنکارا نیاز دارد.

به گزارش ایرنا، وزیر برق عراق در نشستی مطبوعاتی با بیان اینکه "بغداد در مورد اتصال برق به ترکیه به وسیله خطی که از اقلیم کردستان عراق می گذرد با مقام های اربیل گفت و گو و رایزنی کرده است"، افزود که ما (اربیل و بغداد) یک مجموعه و کشور واحد هستیم.

تارنمای شبکه «السومریه نیوز» به نقل از این مقام عراقی نوشت که خط انتقال برق از ترکیه آماده بهره برداری است و تنها برای قرار گیری در مدار نیاز به تایید دولت این کشور دارد.

وزیر برق عراق خاطرنشان کرد که ۵ هزار مگاوات انرژی پاک داریم و امیدواریم این مقدار در دوره های آینده به ۱۲ هزار مگاوات برسد.

کریم با اشاره به اینکه از تابستان آینده وضعیت تولید برق بهتر خواهد شد، گفت که اکنون بیشتر استان‌های عراق زیر پوشش جریان ۲۴ ساعته برق قرار دارند.

وی اظهار کرد که عراق تا ۴ سال آینده صادرات برق را آغاز خواهد کرد.

«کمال محمد صالح»، وزیر برق اقلیم کردستان عراق نیز در این نشست گفت که چندین پروژه‌ ضروری و مهم در اقلیم در حال اجراست که برای تکمیل نیاز به حمایت دولت فدرال (بغداد) دارد.

وی ادامه داد: شماری از پروژه های برق در اقلیم کردستان عراق اکنون با کمبود اعتبار مواجه است و مشکلات اجرا و بهره برداری آنها به مقام های ذیربط دولت مرکزی انتقال داده شد.

وزیربرق اقلیم کردستان عراق افزود که ما طرح اتصال شبکه برق در پنج مسیر را با کشورهای همسایه آغاز کرده ایم و به زودی این پروژه تکمیل خواهد شد.

مقام های عراقی پیشتر و در اواخر آبان گذشته اعلام کردند که پروژه خط انتقال و اتصال برق این کشور به ترکیه تکمیل شده و به زودی در مدار قرار خواهد گرفت.

بغداد از تکمیل طرح اتصال برق با ترکیه خبر داده و اعلام کرده بود که تامین انرژی بر اساس نیاز عراق در اولویت برنامه های دولت مرکزی قرار دارد.

در همین راستا، «احمد موسی» سخنگوی وزارت برق عراق در گفت و گو با خبرگزاری ملی این کشور (اینا) گفته بود که پروژه خط اتصال برق به ترکیه از مسیر شمال عراق تکمیل شده  است.

وی افزود: خطوط انتقال با توجه به نیاز عراق به انرژی آماده بهره برداری است و اکنون تنها موضوعی که باقی مانده، توافق بر سر میزان انرژی انتقالی و قیمت آن است.

سخنگوی وزارت برق عراق ادامه داد که اتصال به خط برق ترکیه تنها به معنی واردات انرژی نیست، بلکه به معنای دستیابی به پایداری شبکه برق به عنوان بخشی از برنامه‌های این وزارتخانه برای تنوع بخشی منابع انرژی است.

وزارت برق عراق در سال های گذشته همچنان به دنبال حل مشکل ناپداری و قطع برق در این کشور بوده است، معضلی که همواره به ویژه در فصل گرم سال، سبب خشم مردم و بالا گرفتن اعتراض های خیابانی شده است.

وزارت برق عراق اخیراً برنامه ای پنج ساله برای افزایش تولید برق در کشور تدوین کرده است تا به مرزهای عبور از بحران انرژی برسد.

عراق در ابتدای سال ۲۰۲۰ از اجرای طرح اتصال برق به ترکیه از مسیر اقلیم کردستان این کشور خبر داد.

افزون بر این، بغداد در حال مذاکره با چند کشور حاشیه خلیج فارس به ویژه عربستان سعودی برای واردات برق است.

جمهوری اسلامی ایران در زمان حاضر مهم ترین و بزرگ ترین تامین کننده نیروی برق عراق است و این کشور در این سال ها برای تامین نیاز خود به واردات از ایران، متکی بوده است.

عراق نزدیک به دو دهه است که از کمبود انرژی رنج می برد، زیرا ۱۹ هزار مگاوات برق تولید می کند، در حالی که نیاز واقعی این کشور بیش از ۳۰ هزار مگاوات است.

وزارت برق عراق پیشتر از وجود طرحی برای آغاز تولید انرژی های تجدیدپذیر که از انرژی خورشیدی و باد تولید می شود، خبر داده و اعلام کرده بود که هدف از این پروژه تولید بیش از هفت هزار مگاوات برق در کشور است.