ولی جهانی روز پنجشنبه در سالروز یکصدمین سال شهادت میرزا کوچک خان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: یکی از معیارهای ثبت اثر پیشینه بیش از ۷۰ سال است که بر اثر مستندات این تصنیف از یکصد و یک سال پیش بین مردم رواج داشته است.
وی اظهار داشت: بنا به بررسی های انجام شده این تصنیف مربوط به نهضت جنگل بوده و بیش از یکصد سال قدمت دارد.
معاون میراث فرهنگی گیلان با اشاره به تهیه پرونده ثبتی این اثر گفت: شعر این تصنیف را نخستین بار در سال ۱۳۴۶ ابراهیم فخرایی در کتابش ثبت کرد ؛ اما پنجاه سال پیش تر از آن بین مردم رواج داشت .
جهانی تصریح کرد: به گفته محققان فولکلور گیلان، محتوای شعر نشان می دهد نامرادی اجتماعی و سیاسی آنقدر زیاد بوده که مردم مخصوصا جوانان آماده قیام بودند و از میرزا می خواستند رسما وارد عمل شود و به شهر بیاید.
فخرایی در کتاب «سردار جنگل» که نخستین کتاب منتشرشده درباره نهضت جنگل بود و مرداد ۱۳۴۶ در انتشارات جاویدان به طبع رسید، پنج بیت از این ترانه را آورد. شاعر آن گمنام است اما چنان در اذهان مردم گیلان رسوخ و نفوذ کرده که گویی با جانشان عجین شده است.
« این ترانه زیبا به زبان گیلکی و تیتراژ پایانی سریال کوچک جنگلی محصول سال ۱۳۶۶؛ پخش شده در شبکه یک سیما و به کارگردانی بهروز افخمی است ، البته این ترانه سالیان سال سینه به سینه توسط افراد محلی خوانده می شده و روایت های گوناگونی برای سراینده آن وجود دارد » .
این ترانه نخستین بار توسط زیبا کناری و سپس با صدای ناصر مسعودی از خوانندگان پرآوازه گیلانی ملی شد.