به گزارش ایرنا، بلینکن در نشستی خبری پیش از آغاز دیدارش با لاوروف در گفت و گو با خبرنگاران با تکرار ادعاهای آمریکا و رژیم صهیونیستی درباره برنامه صلح آمیز هسته ای ایران مدعی شد: آمریکا و روسیه دارای منافع مشترکی از جمله عدم دستیابی ایران به سلاح هسته ای که در مورد آن با یکدیگر همکاری می کنند.
وزیر خارجه آمریکا از زمان آغاز مذاکرات ایران و گروه ۱+۴ در اروپا به سر می برد، افزود: همزمان با ادامه مذاکرات در وین، همکاران ما با هم همکاری می کنند. ما فرصت خواهیم داشت تا در مورد آن (مذلکرات وین) نیز گفت و گو کنیم.
در همین حال، ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا که بلینکن را در سفر به اروپا همراهی می کند، پس از دیدار لاوروف و بلینکن اعلام کرد که طرفین در مورد مسائل مربوط به روابط دو جانبه و منافع مشترک گفت و گو کردند.
وی مدعی شد وزرای امور خارجه آمریکا و روسیه بر اهمیت تداوم هماهنگی در مورد مسائل مربوط به روابط دو جانبه و منافع مشترک از جمله مسدود کردن مسیرهای دستیابی ایران به سلاح هسته ای تاکید کردند.
به گزارش ایرنا، وزیر امور خارجه آمریکا پیش از دیدار با لاوروف با وزیران خارجه سه کشور اروپایی آلمان، انگلیس و فرانسه نیز در لتونی دیدار و درباره ایران همزمان با مذاکرات وین گفت و گو کرد.
مذاکرات میان ایران و گروه ۱+۴ از روز دوشنبه هشتم آذر ماه (۲۹ نوامبر) در وین اتریش برای لغو تحریم های ظالمانه آمریکا علیه ملت ایران و بازگشت آمریکا به برجام آغاز شده است.
علی باقری کنی معاون سیاسی وزیر خارجه مذاکره کننده ارشد ایران در مذاکرات وین اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران متن پیشنهادی خود را در قالب دو موضوع لغو تحریمهای ظالمانه و مسائل هستهای تحویل داده است.
به گزارش ایرنا ، باقری این مطلب را در گفتگو با خبرنگاران ایرانی مستقر در وین توضیح داد: امروز چهارمین روز گفتوگوها را در وین آغاز کردیم. در طول روزهای گذشته هیات جمهوری اسلامی ایران در تعامل با دیگر هیاتهایی که عضو گروه چهاربهعلاوه یک هستند نشست های متعددی را به صورت دوجانبه و چندجانبه با هرکدام از هیاتها برگزار کرده است.
وی افزود: از روز دوشنبه این جلسات در وین برگزار شد و تا پاسی از دیشب این جلسات ادامه داشت.در این نشستها ما دیدگاههای خودمان را در مورد موضوعات محوری و اصلی این دور از گفتوگوها به ویژه موضوع لغو تحریمهای غیر قانونی و ظالمانه طرح کردیم و شاخصها و ملاکهایی که برای بیان مواضع خودمان لازم بود با آنها درمیان گذاشتیم. آنها هم در این زمینه سووالاتی را مطرح میکردند و ابهامهایی داشتند که در این نشستها تلاش شد تا این ابهامها رفع و به سووالات آنها پاسخ داده شود.
باقری کنی اعلام کرد: بر همین اساس ما دیشب دو سند را در اختیار طرف مقابل قرار دادیم. سند اول دیدگاههای جمهوری اسلامی ایران در مورد موضوع لغو تحریمها و همینطور سند دوم در مورد موضوع اقدامات هستهای ایران در اختیار طرف مقابل قرار گرفت.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران تصریح کرد: قاعدتا طرف مقابل باید این اسناد را بررسی و آمادگی لازم را برای گفتوگوها و مذاکرات جدی با جمهوری اسلامی ایران در مورد متن های ارائه شده کسب کند. اما نکته مهم این است که این گفتوگوها دارای آثار متنوع و متعدد بین المللی است.
مذاکره کننده ارشد ایران با اشاره به اینکه بازیگران دیگری که خارج از عرصه این گفتوگوها هستند یا به طور مستقیم با به واسطه برخی از بازیگران داخل گفتوگوها، تلاش میکنند در روند گفتوگوها اخلال ایجاد کنند و مسیر دستیابی به توافق و مسیر گفتوگوهای سازنده را دچار اخلال کنند بیان داشت: من دیروز در جلسه با نمایندگان مختلف هیاتهای ۱+۴ هشدار دادم که باید تلاش شود اجازه ندهیم که نگاه و رویکرد بازیگران خارج از گفتوگوها روی روند مذاکرات تاثیر منفی بگذارد.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه افزود: ما امیدواریم که بعد از ارائه پیشنهادهای جمهوری اسلامی ایران به طرف مقابل آنها بتوانند در کوتاهترین زمان به یک جمعبندی برای ورود به گفتوگوهای جدی با جمهوری اسلامی ایران در مورد دو سندی که ارائه شده برسند.
وی گفت: ما به طرف مقابل اعلام کردیم که برای ادامه گفتوگوها آمادگی داریم. در وین هستیم که گفتوگوها را ادامه دهیم. قاعدتا آنها نیاز دارند که اسنادی را که ما در اختیار آنها قرار دادیم بررسی کنند. اگر آنها برای استمرار گفتوگوها آماده باشند ما هیچ مانعی در این زمینه نخواهیم داشت.
ایران تا یک سال پس از خروج غیرقانونی آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده میدادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران میکنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند.
در پی ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۱۷ (دی ماه ۱۳۹۵) و پس از چند اقدام مقدماتی، با اتخاذ مواضع مغایر برجام و خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از این توافق در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می۲۰۱۸)، در دو مرحله تحریمهای ثانویه آن علیه ایران بازگردانده شد.
اجرای نامتوازنِ برجام از یک طرف و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریمهای یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، نهایتاً در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ (۸ می۲۰۱۹) شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هستهای با اعطای فرصتهای ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.
جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری مسئولیت پذیر ایران برای دست یابی به موفقیت در مذاکرات سه شرط اصلی تعیین کرده است. اینکه ایالات متحده بپذیرد به عنوان مقصر وضعیت فعلی از این مسیری که رفته برمیگردد. برای بازگشت از این مسیر غلط تحریمهای ظالمانه و غیرقانونی که بعد از خروج آمریکا از برجام اعمال کرده همه را یکجا به صورت موثر بردارد و مهمتر اینکه تضمین بدهد که هیچ دولتی در ایالات متحده مجدداً جهان و حقوق بین الملل را به سخره نخواهد گرفت و این شرایط را تکرار نخواهد کرد.