کتابخانه مرکزی بندرعباس که به عنوان بزرگترین کتابخانه هرمزگان از آن یاد میشود، پیشرفت فیزیکی ۵۴ درصدی بعد از گذشت ۱۳ سال هنوز آماده بهرهبرداری نیست و از طرحهای نیمه تمام چشم انتظار ساماندهی در دولت سیزدهم است.
استان هرمزگان سالهاست که نام پایتخت اقتصادی و قطب تجارت منطقه را یدک میکشد اما در حوزههای مختلفی از جمله زیرساختهای فرهنگی مثل کتابخانه ضعفهای زیادی است.
پروژه ساخت کتابخانه مرکزی بندرعباس که قرار بود جایگزین کتابخانه شهدا شود در زمینی به وسعت هفت هزار مترمربع از سال ۸۷ آغاز شد و به گفته مدیران فعلی و گذشته کتابخانههای عمومی هرمزگان با پیگیریهای انجام شده از سال ۹۶ اعتبارات قابل توجهی از محل سفرهای ریاست جمهوری به این طرح تخصیص داده شد.
این طرح زیربنایی که در پارک جنگلی نخل ناخدا بندرعباس واقع شده در پنج طبقه شامل بخشهای کودک، هرمزگانشناسی، مخزن جامعه کتاب، نابینایان و ناشنوایان، پژوهشگران و محققان، نگهداری کودکان، سالن مطالعه و غیره است.
مهرماه سال گذشته(۱۳۹۹) "مهدی علیخانی، معاون هماهنگی و نظارت فرهنگی، اجتماعی و همکاریهای منطقهای معاون اول رئیس جمهور سابق"، در بازدید از کتابخانه مرکزی بندرعباس تکمیل این کتابخانه را یکی از مهمترین طرحهای فرهنگی استان هرمزگان عنوان و به تأخیر انداختن ساخت و تکمیل طرحهای ناتمام را ضربه جبران ناپذیر بر پیکره دولت دانست.
وی ابرازداشت: مسوولان تلاش کنند با اهتمام بیشتر، این طرح را تکمیل و از اعتبارات استانی نیز به این طرح فرهنگی اختصاص داده شود تا در کمترین زمان ممکن شاهد افتتاح این مرکز فرهنگی ارزشمند باشیم،از این رو در راستای تخصیص اعتبارهای موردنیاز، پیگیریهای جدی صورت خواهد گرفت.
به رغم گذشت بیش از یکسال از این بازدید هیچ اقدام امیدوار کنندهای برای بهره برداری از این پروژه زیرساختی حوزه فرهنگی در بندرعباس انجام نشده و پژوهشگران و فرهنگ دوستان هرمزگانی برای تکمیل و بهرهبرداری کتابخانه مرکزی بندرعباس چشم انتظار اقدامهای عملی دولت سیزدهم هستند.
کتابخانه مرکزی بندرعباس ۵۴ درصد پیشرفت فیزیک دارد
مدیرکل امور کتابخانههای عمومی هرمزگان در این باره گفت: در شهرهای بزرگی مانند بندرعباس در بسیاری از مناطق کتابخانه عمومی وجود ندارد و ساخت کتابخانه مرکزی بندرعباس نیز در یک روال فرسایشی قرار گرفته درحالی که سالها پیش میتوانست با مبلغی معادل ۲۰ میلیارد ریال به بهره برداری برساند.
امینه دریانورد در گفتوگو با ایرنا اظهارداشت: کتابخانه مرکزی بندرعباس دارای ۵۴ درصد پیشرفت فیزیک است که به هزینهای برابر با ۴۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.
وی ادامه داد: با پی گیری استاندار پیشین و مساعدت سازمان مدیریت و برنامه ریزی مبلغ ۱۰۰ میلیارد ریال به این امر اختصاص داده شد و پیمانکار درحال انجام کار است و ۸۰ میلیارد ریال دیگر نیز به زودی تخصیص مییابد.
مدیرکل امور کتابخانههای عمومی هرمزگان افزود: اگر تخصیص اعتبارات تکمیل این زیرساخت فرهنگی به همین منوال ادامه داشته با تفاهمی که با راه وشهرسازی به عمل آمده تا ۲ سال آینده قابل بهرهبرداری است.
دریانورد امیدواری کرد با حمایتهای استانی و ملی و با تخصیص اعتبارات مورد نیاز این طرح پس از سالها چشم انتظاری اساتید و پژوهشگران استان هرچه زودتر به بهرهبرداری برسد.
هرمزگان ۳۸ هزار و و ۵۹۰ متر فضای کتابخانههای دارد
رییس دبیرخانه انجمن کتابخانههای عمومی هرمزگان ابرازداشت: در شهرک پیامبر اعظم بندرعباس با جمعیتی بالای۶۰ هزار نفر کتابخانه عمومی وجود ندارد که با رایزنی با اداره راه و شهرسازی و نهاد کل امور کتابخانههای کشور با واگذاری زمین برای ساخت کتابخانه در این شهرک بزرگ موافقت شده است.
وی اضافه کرد: از زمان مسوولیت بنده در کتابخانههای استان با رایزنیها سازنده و مثبت شهرداریهای استان نیم درصد کتابخانهها از شهرداریهای استان دریافت شده است.
دریانورد در بخش پایانی سخنان خود با فضای کتابخانههای استان هرمزگان را ۳۸ هزار و و ۵۹۰ متر اعلام بیان کرد: با افزوده شدن سه باب کتابخانه دیگر در روستاهای کلات بالا، توریان قشم و آبشورک بندرعباس تعداد کل کتابخانههای استان به ۸۵ باب افزایش می یابد.
مدیرکل امور کتابخانههای هرمزگان دراین رابطه گفت: نیروهای جذب شده برای کتابخانههای کلات بالا، توریان قشم و آبشورک از میان مردم محلی این روستاها انتخاب شده که پس از آموزش و گزینش در نهاد به استخدام امور کتابخانهها در میآیند.
دریانورد با بیان اینکه تحصیلات این افراد مرتبط با کتابداری نیست، افزود: در آینده با انعقاد تفاهمنامهای بین امور کتابخانه و دانشگاهها رشته کتابداری دایر و امور کتابخانههای استان نیروهای مورد نیاز و جانشین افراد بازنشسته را از میان افراد بومی و نیروهای ماندگار گزینش میکند.
بهرهبرداری از کتابخانهها؛ ارتقا زیرساختهای فرهنگی است
در سالهای گذشته به ویژه در سال ۹۸ در این استان با بهرهبرداری از چند کتابخانه های شهری و روستایی امید تازهای در دل مردم و کتابخوانها جرقه زد؛ مانند ساخت کتابخانه عمومی اندیشه آیتالله خامنهای بندرعباس( واقع شهرک اندیشه بندرعباس) که از سال ۱۳۸۷ از سوی اداره کل راه و شهرسازی استان هرمزگان کلید خورده بود، سوم آذرماه سال ۹۸ این کتابخانه با زیربنای یکهزار و ۱۹۰ متر مربع در سه طبقه و مجهز به بخشهای مخزن، سالنهای مطالعه خواهران و برادران و بخشهای کودک، نشریات، نابینایان و مرجع به بهرهبرداری رسید.
یا در سال ۹۸ شاهد افتتاح چهار کتابخانه در قشم و همچنین بهرهبرداری از کتابخانههای عمومی شادروان نصرت ملایی و خاتم الانبیا پارسیان، شهید آوینی روستای وی بشاگرد و کتابخانه شهر هشتبندی بودیم که سهم قابل توجهی در ارتقاء زیربنای کتابخانههای عمومی و زیرساختهای فرهنگی در استان هرمزگان داشتهاند.
بهرهبرداری از کتابخانه عمومی خاتم النبیین تدرویه بستک،کتابخانه عمومی خیام و توحید و بازگشایی کتابخانه عمومی پیامبراعظم(ص) در این شهرستان و همچنین کتابخانه عمومی بقیهالله روستای طاشکوییه حاجیآباد در سال ۹۸ نیز باعث شادی و نشاط کتابخوانهای این شهرها شد.
و اما از نمونه کتابخانههای آماده بهرهبرداری میتوان به کتابخانههای امام شافعی روستای توریان قشم، حافظ روستای آبشورک بندرعباس و پیشخوان خدمات کتابخانهای روستای مهرگی سیریک اشاره کرد.
استان هرمزگان دارای ۱۵۱ کتابدار شامل ۹۳ زن و ۵۸ مرد در ۸۴ کتابخانه است.
این استان همچنین دارای ۶۷ کتابخانه نهادی و ۱۷ کتابخانه مشارکتی است که از این تعداد ۵۷ باب در شهر و ۲۷ باب در روستا هستند.