تهران-ایرنا- فراخوان یک شرکت صنعتی برای سرمایه گذاری در طرح های برتر حوزه محیط زیست مبتنی بر فناوری نانو که با حمایت ستاد ویژه توسعه فناوری نانو و همکاری برنامه چالش های فناوری و نوآوری (اینوتن) انجام می شود، منتشر شد.

به گزارش روز شنبه گروه علم و آموزش ایرنا از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، یکی از شرکت های صنعتی با حمایت ستاد ویژه توسعه فناوری نانو و همکاری برنامه چالش‌های فناوری و نوآوری (اینوتن) فراخوانی برای سرمایه‌گذاری در طرح‌های برتر حوزه‌ محیط زیست مبتنی بر فناوری‌ نانو منتشر کرد. اعطای جایزه ۲۵ میلیون تومانی برای طرح برتر مورد پذیرش سرمایه‌گذاری و عقد قرارداد به‌منظور جذب سرمایه و همکاری با این شرکت صنعتی از جمله جوایز ایده‌های برتر این فراخوان است.

شرکت‌کنندگان باید طرح‌های مفهومی خود را مدون و تا ۲۰ آذر ماه از طریق سامانه به صورت آنلاین ثبت کنند. طرح‌های دریافتی در پایان مرحله اول در کمیته داوران ارزیابی و در نهایت، شرکت‌کنندگان برتر (اعم از فرد یا گروه) برای ساخت نمونه آزمایشگاهی از طرح خود وارد مرحله دوم چالش می شوند. برگزیدگان مرحله نخست، چهار ماه فرصت خواهند داشت تا ضمن تکمیل مستندات فنی و اقتصادی طرح خود، ‌یک «نمونه آزمایشگاهی» مطابق با طرح اولیه خود را طی مرحله دوم ارائه کنند.

در پایان مرحله دوم برای انتخاب طرح برتر، مستندات فنی و اقتصادی و نیز نمونه‌ آزمایشگاهی ارائه شده از سوی هر شرکت‌کننده توسط هیات داوران ارزیابی و برنده نهایی معرفی می‌شود. این مرحله در بهمن ماه برگزار خواهد شد.

معیار ارزیابی طرح‌ها شامل دستیابی به نمونه آزمایشگاهی کارآمد در محیطی که به محیط عملکرد واقعی شباهت دارد، نمایش نمونه اولیه کارآمد در محیط واقعی،  اثبات عملکرد نمونه اولیه واقعی، بررسی سیر پژوهشی و آزمون‌های مرتبط، عملیاتی‌بودن طرح پیشنهادی، برنامه اجرایی مشخص، هزینه اجرای طرح پیشنهادی، تسلط فنی اعضای تیم بر موضوع،  پیشینه علمی و اجرایی و مقایسه جنبه نوآورانه طرح با آخرین ایده‌های مطرح در حوزه صنعتی مشابه است.

در این فراخوان محصولی فناوری نانو خواهد بود که کارکرد یا ویژگی آن مبتنی بر فناوری نانو بوده یا با فناوری نانو بهبود یافته باشد. فناوری نانو با ماهیت فرارشته‌ای خود، مرزهای علوم مختلف را شکسته و زمینه را برای استفاده از نتایج و امکانات در اکثر حوزه‌های کاربردی برای افزایش کیفیت زندگی فراهم کرده است.

فناوری نانو کاربردهای قابل توجهی در محیط‌ زیست دارد که از جمله آن‌ها تصفیه آب، پساب خانگی و صنعتی، تصفیه آلاینده‌ها و کاهش آلودگی هوا، تولید محصولات بی‌خطر برای محیط‌زیست یا محصولات با قابلیت تحمل بالا، آشکارسازی همزمان چند آلاینده در نمونه‌های آب یا خاک با ظرفیت آشکارسازی و حساسیت بالا، حذف نمک‌های چند ظرفیتی عناصری مانند کلسیم، آهن، منگنز، اورانیوم و برخی آفت‌کش‌ها است.

همچنین این فناوری با کاهش مصرف ماده خام و انرژی باعث حفظ محیط‌زیست می‌شود. علاوه براین از نانوفناوری می‌توان برای زیست‌تخریب‌پذیر کردن مواد پلیمری یا زیست‌سازگار کردن موادی که در نهایت در طبیعت رها می‌شوند، استفاده کرد.

بنابر گزارش جدید ارائه شده در خصوص کاربرد نانوفناوری در حوزه‌های بهداشت و درمان، پیش‌بینی می‌شود در سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۴ میلادی، بازار مصرف این حوزه با رشدی ۱۲ درصدی روبرو شد. به اعتقاد کارشناسان، رشد بازار و افزایش تقاضا در سال‌های آتی، عمدتاً به دلیل پیشرفت‌های فناورانه و نوآوری‌های جدید در حوزه نانوپزشکی و همچنین کاربرد نانوفناوری در زمینه پیشگیری، تشخیص و درمان برخی بیماری‌ها نظیر سرطان و بیماری‌های قلبی و عروقی است.