تهران- ایرنا- دبیر بیستمین جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی با تاکید بر لزوم حفظ، اشاعه و معرفی بیشتر داشته‌های آیینی و نمایش‌های سنتی ایران به نسل‌های آینده و نقش محیط‌های دانشگاهی در این امر، گفت: متاسفانه دانشکده‌های تئاتر به آموزش هنر ایرانی در قلمرو نمایش کوچک‌ترین بهایی نمی‌دهد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، نشست خبری بیستمین جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی روز شنبه (سیزدهم آذر) با حضور داوود فتحعلی‌بیگی دبیر جشنواره، محمدحسین ناصربخت قائم‌مقام دبیر جشنواره و حمیدرضا اردلان مدیر هشتمین سمینار بین‌المللی نمایش‌های آیینی و سنتی در تالار مشاهیر مجموعه تئاتر شهر برگزار شد.


در دوره‌های ابتدایی هنرمندان نمایش آیینی سنتی تمایلی به حضور در جشنواره نداشتند

فتحعلی‌بیگی در ابتدای این نشست با اشاره به آنکه سال ۱۳۶۷ هم‌زمان با آغاز نخستین گام جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی تنها میزبان ۱۳ گروه شرکت‌کننده آن‌هم در بخش صحنه‌ای بودیم یادآور شد: هیچ‌یک از نمایش‌های میدانی و آیینی ایرانی از قبیل شبیه‌خوانی، نقالی، نمایش‌های قهوه‌خانه‌ای و معرکه‌گیری در دور اول جشنواره حضور نداشتند. زیرا در گام‌های اول هنرمندان نمایش‌های آیینی و سنتی تمایلی به حضور در جشنواره از خود نشان نمی‌دادند.

وی ادامه داد: در دوره دوم تنها زنده‌نام استاد هاشم فیاض به‌عنوان یکی از قطب‌های هنر تعزیه ایرانی این جسارت را به خود داد تا بر خلاف مسیر دیگر هنرمندان تعزیه برای معرفی بیشتر این هنر آیینی به عموم مخاطبان تئاتر یکی از آثار تعزیه خود را در جشنواره به مخاطبان ارائه دهد.


تنها جشنواره‌ای که از کودک هفت‌ساله تا پیرمرد هشتاد ساله در آن هنرنمایی می‌کنند

دبیر بیستمین جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی ادامه داد: این رویداد تنها رویداد نمایشی است که هنرمندان از طیف‌های مختلف در آن حضور دارند. تنها جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی است که در بطن خود کودک نقال هفت‌ساله تا هنرمند هشتادساله و پیش‌کسوت عرصه تعزیه را جای داده و این نشانه فراگیری نمایش‌های آیینی و سنتی در فرهنگ ایرانی است.

اهداف و رسالتی که برای شکل‌گیری جشنواره نمایش آیینی و سنتی از گام نخست بر آن اصرار داشتیم تلاش برای حفظ، احیا و اشاعه نمایش‌ها و خرده روایت‌های آیینی و سنتی فرهنگ نمایشی ایران است و اگر در این عرصه نگوییم که صددرصد به توفیق دست یافته‌ایم، اما در بسیاری از موارد اهداف ما تا حد مطلوبی محقق شده‌است.


در بخش آموزش نمایش‌های آیینی و سنتی فقیر هستیم

فتحعلی‌بیگی با تاکید بر اینکه در بخش آموزش نمایش‌های آیینی و سنتی فقیر هستیم، یادآور شد: دانشکده‌های تئاتری به آموزش هنر ایرانی در قلمرو نمایش کوچک‌ترین بهایی نمی‌دهند و این در شرایطی است که بسیاری پیش‌کسوتان این عرصه را یا به دلیل فقدان یا بازنشستگی و خانه‌نشینی از دست داده‌ایم و خلأ حضور این هنرمندان را هنوز با جوانان تحصیل‌کرده و دوره‌دیده به دلیل بی‌توجهی دانشکده‌های تئاتری به گونه نمایش‌های آیینی و سنتی نتوانسته‌ایم پر کنیم.

وی با اشاره به آنکه در بیستمین دوره جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی ۲۹۰ اثر نمایشی برای بخش‌های مختلف تقاضای حضور داشتند یادآور شد: تمام سعی خود را کردیم تا کیفی‌ترین آثار در کنار عدم تضییع حق هنرمندان را برای پذیرش آثار مختلف این جشنواره به کار ببندیم و با توجه به شرایط کنونی و سختی‌های موجود در حوزه تولید آثار نمایشی می‌توانیم بگوییم آثار حاضر در رویداد امسال از کیفیت قابل‌قبولی برخوردار هستند.


برگزاری برخط بخش در دوران اوج پنجم کرونا تصمیم گرفته شد

فتحعلی‌بیگی در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا مبنی‌ بر چرایی برگزاری بخش نمایش‌های صحنه‌ای به شکل بر خط با وجود بهبود شرایط نسبی جامعه در سایه تسریع روند واکسیناسیون گفت: این یکی از مهم‌ترین تصمیم‌هایی بود که در جلسه شورای سیاست‌گذاری زمانی اتخاذ شد که کشور در اوج شرایط پیک پنجم کرونا قرار داشت و با توجه به احتمال‌هایی که برای شیوع پیک ششم داده می‌شد این خطرپذیری را از خود دور کرده‌ایم و تصمیم گرفتیم نمایش‌های بخش صحنه‌ای را به‌صورت برخط به مخاطبان ارائه دهیم.

بودجه جشنواره یک میلیارد کاهش یافت
ادامه نشست به پرسش‌وپاسخ خبرنگاران اختصاص داشت که فتحعلی‌بیگی در پاسخ به سه پرسش خبرنگار ایرنا مبنی‌ بر بودجه جشنواره، عدم تبلیغات شهری و حضور نماینده‌ای از شورای سیاست‌گذاری جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی در شورای تخصصی بازبین سازمان امور سینمایی برای تأیید نمایش‌هایی که قرار است به شکل برخط برگزار شود گفت: بودجه‌ای که ما برای جشنواره در نظر گرفته بودیم ۳ میلیارد تومان بود که در نهایت ۲ میلیارد آن محقق شده و جشنواره بیستم با این بودجه کار خود را به پایان خواهد رساند.
وی همچنین در پاسخ به دو پرسش بعدی یادآور شد: درباره تبلیغات شهری اطلاعی ندارم تنها می‌دانم یک بیلبورد (تابلوی شهری) در اتوبان تهران کرج به معرفی جشنواره اختصاص پیدا کرده، همچنین درباره حضور نماینده‌ای از شورای سیاست‌گذاری در اعضای هیات بازبین سازمان امور سینمایی برای تأیید نمایش‌های صحنه‌ای که قرار است به شکل برخط برگزار شود، نماینده‌ای نداریم و آن شورا به شکل تخصصی کار خود را ادامه خواهد داد. امیدواریم نمایش‌ها دست‌خوش تغییر یا حذف نشود.

جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی از ۱۴ تا ۲۱ آذر به دبیری داود فتحعلی بیگی برگزار می‌شود.