به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، نخستین دور مذاکرات هستهای در دولت سید ابراهیم رئیسی در حالی به پایان رسید که تیم مذاکره کننده ایران در وین طی روزهای اخیر رفع کامل تحریمهای ظالمانه و یکجانبه علیه ایران، دریافت تضمین برای عدم تکرار بدعهدی از سوی آمریکاییها وغرب محور و تمرکز اصلی تیم مذاکره کننده ایران در مذاکرات بوده است.
از این جهت تیم مذاکره کننده ایران که متشکل از جمعی از برجسته ترین کارشناسان حوزه های مختلف عمدتا مرتبط با تحریم بود، با رویکردی مشخص در وین حضور داشت
در این دور از گفت و گوها که به ریاست انریکه مورا، معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا و علی باقری رئیس هیأت مذاکرهکننده ایران که از هشتیم تا 12آذرماه در محل هتل کوبورگ وین برگزار شد، تیم ایران پیشنهادهای مشخصی به هیاتهای مذاکره کننده غربی ارائه کرد. در نهایت با درخواست برخی از هیاتها برای بازگشت به پایتختهایشان جهت مشورت و دریافت دستورالعملهای تازه، مقرر شد گفتوگوها هفته آینده بعد از بازگشت هیأتها از پایتختهایشان، از سر گرفته شود.
علی باقری رییس هیات مذاکره کننده ایران رییس هیات مذاکرهکننده هستهای کشورمان با بیان اینکه پیشنهادهای ایران درباره لغو تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه و موضوع هستهای روی میز است، گفت: طرفهای مقابل این احساس نیاز را داشتند برای ارائه پاسخهای مستدل و مستند و منطقی به پیشنهادهای ایران نیازمند مشورت با پایتختهایشان هستند. بر این اساس این فرصت داده شد پس از مشورت به زودی در هفته آینده گفتوگوها در وین ادامه پیدا کند.
ایران در این دور از گفتوگوها، با ترکیب یک هیات جدید و با حضور افراد متخصص حوزههای اقتصادی، مالی و بانکی وارد گفتوگوها شد و همین امر نشان دهنده عزم جدی طرف ایرانی برای ورود به مذاکرات با هدف دستیابی به توافق بود و این نکته تاثیر خود را بر طرف مقابل گذاشت و برخی از آنها اذعان کردند این ترکیب هیات نشان دهنده عزم جدی جمهوری اسلامی ایران برای ورود به مذاکرات است.
نکته مهم اینکه ایران در این مذاکرات برنامههای خود را در قالب دو سند یکی با موضوع لغو تحریمهای ظالمانه وغیرقانونی و دیگری با موضوع هسته ای به طرف مقابل ارائه شد. این سندها مبنای برای مذاکره است و طرف مقابل باید پاسخ مستند به پیشنهادهای تیم ایران ارائه کند.
هیاتهای اروپایی حاضر در وین پیشنهاد کردند که گفتوگوها برای چند روز متوقف شود و آنها به پایتختها بروند و پس از کسب تکلیف و دریافت دستورالعملها برای ارائه پاسخ مستدل و مستند به جمهوری اسلامی ایران مجدد به وین بازگردند.
تیم مذاکره کننده ایران در وین موضع صریح و روشنی در مذاکرات دارد. قاطعیت در کنار تعهد و پایبندی بهنظام کلید موفقیت مذاکره کنندگان کشورمان برای رسیدن به نتیجه مطلوب است. این در حالی است که طرف غربی با عنایت به تجربه عهدشکنی سالهای اخیر در موقعیت پاسخگویی قرار دارد و درخواست مشخص تهران برای دریافت تضمین با عنایت به این تجربیات روی میز قرار گرفته است.
روز گذشته ظاهرا برخی دیپلماتهای اروپایی پیشنهادهای ایران غیرقابل قبول خوانده اند. باقری در این زمینه گفته است: اینکه طرف های اروپایی خیلی درباره برخی از پیشنهادهای ما رضایت نداشتند درست است، اما اینها بر اساس مبانی مشترک میان دو طرف تنظیم شده و اعتراضی به اینکه اینها نامربوط هستند نداشتند و گفتند که با دیدگاه های ما مطابقت ندارد.
همانطور که مذاکره کننده ارشد ایران در وین گفت: قرار نیست در مذاکرات چیزهایی بگوییم که مطابق دیدگاه های غرب باشد، اما نکته این است که اینها بر اساس یک مبنایی است که مورد قبول طرفهای مقابل هم هست و هیچ یک از طرف های اروپایی ادعا نمیکرد که پیشنهادات مبانی حقوقی و قانونی که مورد قبول دو طرف باشد، ندارد.
مذاکره کننده ارشد ایران در گفت و گو با الجزیره هم گفت که پیش نویس پیشنهادهایی که طرف ایرانی با هدف لغو تحریم های ظالمانه آمریکا به گروه ۱+۴ داده، به گونه ای است که طرف مقابل نمی تواند این پیشنهادها را رد کند.
به گفته باقری ایران در صورت پذیرش دو پیشنهاد قبلی که روز قبل به طرف مذاکره کننده ارائه شده است، پیشنهاد سوم را نیز ارائه خواهد داد.
مذاکره کننده ارشد کشورمان در وین با بیان اینکه چین، روسیه و طرفهای اروپایی لزوم ایجاد مکانیسم راستیآزمایی را تأیید کردند، در خصوص سند دوم گفت:مسائل مربوط به راستیآزمایی و ضمانتهایی که باید ارائه شود، مسائل و مباحث بسیار جدی است که در سند سوم وجود دارد که ارائه میشود. عنوان سند سوم، «تصمیم» است.
با ارائه پیشنهادات تهران که حاکی از ابتکار عمل در وین است اکنون همهچیز به رفتار طرفهای مقابل بستگی دارد و اگر طرفهای اروپایی به طور کامل به تعهداتشان عمل کنند و طرف آمریکایی به این توافق بازگردد، توافق احیا میشود.
با این حال واکنش غربی ها به این دور از گفت و گوها مایوس کننده بوده است و نشان میدهد که تصور نداشتند ایران با دست پر در مذاکرات حضور داشته باشد.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در گفت وگو با خبرگزاری رویترز با تاکید بر دیپلماسی و بازگشت متقابل به پایبندی به توافق هسته ای گفته است که به نظر نمیرسد ایران درباره آن چیزی که برای بازگشت به تعهدات ضروری است، جدی باشد. امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه هم گفته که این دور از مذاکرات پیشرفتی نداشته است.
در این بین وزارت امور خارجه روسیه با اشاره به وقفه فنی مذاکرات اعلام کرد: این وقفه به هیات ها اجازه میدهد تا نتایج فعلی و گامهای بعدی احتمالی بررسی در پایتختها بیشتر بررسی شود.
طی روزهای اخیر رسانه های غربی فضاسازی گسترده ای درخصوص مذاکرات وین داشته و تلاش کردند پیشاپیش ایران را به عدم جدیت در مذاکرات و عامل شکست آن معرفی کنند با این حال هیات ایرانی در وین با ارائه بسته های مشخص قاطعیت و جدیت خود را نشان داد. واقعیت این استکه اروپاییها وآمریکا در دوره های اخیر در بازی فرسایشی به دنبال بهره برداری از تحریمهای ظالمانه که عمدتا در دوره ترامپ وضع شده هستند.
تیم اعزامی ایران به وین با رویکرد و موضع قاطعی وارد فرایند مذاکرات شده است و در این مذاکرات نه عجله دارد و نه حاضر است تن به بازی فرسایشی بدهد طرفهای غربی بهتر است واقع بینانه به شرایط نگاه کرده و اگر واقعا به دنبال توافق هستند، به تعهدات بر زمین مانده خود عمل کنند.وگرنه واضح است که تحریم بعنوان مهمترین ابزار غرب و امریکا بعد از مقاومت حداکثری ملت ایران در برابر فشارهای حداکثری ترامپ موضوعیت خود را بعنوان ابزار و اهرم فشار از دست داده است.