به گزارش روز شنبه گروه علم و آموزش ایرنا از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکتر شهلا قنبری به مناسبت ۱۴ آذر ماه، روز جهانی داوطلب اظهار داشت: برنامه داوطلبان سلامت از سال ۱۳۷۲ در مراکز و شبکه های بهداشتی و مرکز بهداشتی درمانی شهری تحت پوشش این دانشگاه شروع شد و هم اکنون بالغ بر ۷۹ هزار و ۴۹۸ خانوار دارای سفیر سلامت خانوار هستند.
وی تاکید کرد: در حال حاضر در ۹۲ مرکز بهداشتی درمانی، ۱۸۶ پایگاه بهداشتی ضمیمه یا غیرضمیمه، ۱۰۵ خانه بهداشت هفت هزار و ۶۸۴ رابط سلامت برای اعتلای سلامت جامعه خود داوطلبانه در عرصه خدمت حضور دارند. همچنین ۲ هزار و ۹۱ رابط متخصص از سازمان ها و ادارات دولتی و غیر دولتی، مدارس، صنوف، معلم، دانش آموز و رابط عشایر با حوزه معاونت بهداشتی همکاری داوطلبانه دارند.
رییس گروه آموزش و ارتقای سلامت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی همچنین درباره اهمیت فعالیت های داوطلبان سلامت گفت: داوطلبان به خوبی توانایی تفکر و اقدام سازنده را در راستای تحقق، توسعه پایه، تامین حفظ و ارتقای سطح سلامت جامعه و بهتر زیستن دارند، مشارکت مردمی در قالب داوطلبان سلامت با عنوان «رابط سلامت» یکی از آن توانایی هاست که برای ارتقای سلامت جامعه و زنان گام برداشته است.
برنامه داوطلبان سلامت
قنبری در ادامه با بیان اینکه برنامه داوطلبان سلامت، محور توسعه است، گفت: مسایل و مشکلات بهداشتی همان مشکلات توسعه است که نمی توان آن را فقط در بخش سلامت رفع کرد.
وی افزود: بنابراین جلب مشارکت تمامی افراد جامعه و بخشهای توسعه برای حل مشکلات بهداشتی در رسیدن به سطح قابل قبول «سلامت برای همه» براساس «منشور بین المللی بهداشت، سپتامبر ۱۹۷۸ میلادی» از ضروریات است.
رییس گروه آموزش و ارتقای سلامت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر اهمیت نقش مشارکت مردم در فرآیند توسعه اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و حتی سیاسی، یادآور شد: نهادینه کردن مشارکت مردمی در تشخیص اولویت ها، برنامه ریزی، اجرا و ارزشیابی خدمات بهداشتی درمانی امر اجتناب ناپذیر است.
قنبری اضافه کرد: بنابراین وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای رسیدن به این مهم در سال ۱۳۶۹ با انگیزه حل مشکلات حاشیه نشینان شهری اقدام به طراحی و اجرای «طرح رابطان بهداشت» کرد و گسترش آن در سطح کشور به عنوان یک بستر مناسب برای جلب مشارکت مردم در تامین و ارتقای سطح سلامتی جامعه خود و زمینه ساز رسیدن به توسعه مداوم و پایدار است.
وی ارتقای سطح سلامت جامعه شهری به ویژه جمعیت حاشیه نشین و محروم با استفاده از جلب مشارکت مردمی، ارایه فعال خدمات بهداشتی در مناطق شهری (به ویژه حاشیه شهرهای بزرگ) و مشارکت مردم در برنامه ریزی و تصمیم گیری و استفاده از همکاری آنان در ارایه مراقبت های اولیه بهداشت را از اهداف برنامه داوطلبان سلامت عنوان کرد.
رییس گروه آموزش و ارتقای سلامت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی همچنین بهره گیری از امکانات موجود جامعه در جهت حفظ و ارتقای سلامت جامعه بشری در سطوح محلی و منطقه، فراهم کردن زمینه ای برای ورود زنان خانه دار به عرصه فعالیت های اجتماعی و توانمند سازی آنها در جهت امور اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی و ارتقای حضور مردم در عرصه توسعه اقتصادی اجتماعی را از دیگر اهداف برنامه داوطلبان سلامت دانست.
قنبری تاکید کرد: زنان ایرانی پیشتازان این همیاری عمومی شدند و تحت عنوان «رابط بهداشت» داوطلبانه بدون هیچ گونه چشمداشت مادی قدم در جهت توسعه بهداشتی گذاشتند که زیربنایی ترین ابعاد تکامل اجتماعی بشر است.
داوطلبان سلامت چگونه انتخاب میشوند؟
وی در پاسخ به این سوال که داوطلبان سلامت محلات چگونه انتخاب می شوند، تصریح کرد: رابط سلامت، زنان داوطلب محله هستند که از میان منطقه محل سکونت خود با داشتن سواد و برخورداری از مقبولیت اجتماعی مناسب، برخورداری از وقت کافی، داشتن انگیزه و علاقه برای ایجاد فعالیتهای اجتماعی، انتخاب و دعوت به همکاری می شوند.
رییس گروه آموزش و ارتقای سلامت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: هر رابط سلامت باید به طور متوسط ۴۰ خانوار دارای سفیر سلامت خانوار در شهر و ۲۰ خانوار دارای سفیر سلامت خانوار در روستا را که در همسایگی محل سکونت وی زندگی می کنند، تحت پوشش قرار دهد.
قنبری یادآور شد: داوطلبان برای کسب آگاهیها و مهارتهای بهداشتی در جلسات هفتگی در مرکز بهداشتی درمانی نزدیک به محل زندگی خود شرکت میکنند.
وی درخصوص محتوای آموزشی داوطلبان توضیح داد: محتوای این برنامهها در خصوص برنامه های خود مراقبتی، طرح هر خانه یک پایگاه سلامت، مشکلات منطقه ای، سلامت کودکان، سلامت مادران، سلامت خانواده، سلامت جامعه و آشنایی با بیماریهای شایع است.
رییس گروه آموزش و ارتقای سلامت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به نقل از معاونت امور بهداشت این دانشگاه گفت: داوطلبان در کلاسهای آموزشی خود علاوه بر یادگیری مفاهیم علمی و مهارتهای عملی، برای انتقال آن به خانوارهای تحت پوشش خود نزد مربی خود تمرین خواهند کرد تا بتوانند آموخته های بهداشتی را به طور صحیح به مردم منتقل کنند.
قنبری ادامه داد: در حال حاضر بیش از هفت هزار داوطلب سلامت زن و مرد در مناطق تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مشغول به فعالیت هستند و برای اعتلای سلامت جامعه و توانمند سازی خود و خانوارهای تحت پوشش تلاش میکنند، آنان همچون بازوان توانمندی برای برقراری ارتباط مسئولان محیطی بهداشت با جامعه عمل میکنند.
وی گفت: داوطلبان سلامت با تلاش بیوقفه خود در همه گیری کرونا در شهر و روستا همراه مراقبین سلامت، تلاش و با شناسایی بیماران، حمایت از توان خواهان و آموزش اهمیت واکسیناسیون و مراقبت های قبل و بعد از آن به تامین و ارتقای سطح سلامت جامعه کمک کردند.