تهران- ایرنا- نتایج یک مطالعه بین‌المللی نشان می‌دهد که با یک آزمایش ژنوم می‌توان بیماران مسن مبتلا به سرطان سینه که پس از عمل جراحی می‌توانند شیمی درمانی انجام ندهند را شناسایی کرد.

به گزارش روز یکشنبه گروه علم و آموزش ایرنا از خبرگزاری یونایتدپرس، دکتر فرانسیسکو استیوا رییس آنکولوژی بیماری های سینه در بیمارستان لنوکس هیل در آمریکا توضیح داد: برای دهه ها، زنان مبتلا به سرطان سینه که سرطان به غدد لنفاوی زیر بغل آنها گسترش یافته است پس از عمل جراحی برداشت تومور، تحت شیمی درمانی قرار می گیرند تا خطر عود بیماری کاهش یابد.

وی که خود در انجام این مطالعه مشارکت نداشته است، گفت: با این حال یافته های این آزمایش بالینی بزرگ بین‌المللی نشان می دهد که شیمی درمانی پس از عمل جراحی برداشت سرطان سینه ممکن است برای همه بیماران لازم نباشد، بنابراین این مطالعه «نماینده یک تغییر پارادایم در آنکولوژی پزشکی» است.

این مطالعه که توسط دکتر کوین کالینسکی محقق و انکولوژیست پزشکی سینه در موسسه مطالعات سرطان وینشیپ (Winship ) در دانشگاه اموری در آتلانتا انجام شد در ۶۳۲ سایت و در ۹ کشور، بیش از پنج هزار زن مبتلا به سرطان سینه HR+ و - HER۲ را که سرطان به بیش از سه غدد لنفاوی آنها گسترش یافته بود، مورد بررسی قرار داد.

اکثر سرطان های سینه HR+ هستند. HER۲ مخفف «گیرنده ۲ فاکتور رشد اپیدرمی انسانی» است که در سرعت تکثیر سلول‌های سرطان سینه نقش دارد. تومورهایی که برای HER۲ منفی هستند نسبت به تومورهای HER۲ مثبت، تهاجم کمتری دارند.

به گفته نویسندگان این مطالعه، در حدود یک سوم بیماران مبتلا به سرطان سینه +HER۲، HR منفی، سرطان در زمان تشخیص به غدد لنفاوی آنها گسترش یافته است. این زنان بعد از درمان در معرض خطر بیشتری برای عود سرطان هستند.

اما آیا همه آنها به شیمی درمانی نیاز دارند؟ برای کمک به پیدا کردن این سوال، تومورهای HER۲ منفی و HR مثبت زنانی که در این مطالعه ثبت‌نام کرده بودند، برای بیان ۲۱ ژن در بافت تومور آنها مورد آزمایش قرار گرفت تا خطر عود سرطان سینه در آنها ارزیابی شود. آزمایش مورد استفاده، آزمایش مقیاس بندی عود مجدد سرطان سینه Oncotype DX نام دارد.

آزمایش مقیاس بندی عود مجدد سرطان سینه Oncotype DX، یک آزمایش ژنومی منحصر به فرد است که به خانم هایی که به تازگی به سرطان تهاجمی سینه و در مرحله اولیه مبتلا شده اند، کمک می کند. این آزمایش بر اساس ۲۱ ژن خاص در بافت تومور سینه که در طی عمل جراحی برداشته شده، نمره گذاری (مقیاس بندی) ۰-۱۰۰ را ایجاد می کند. این مجموعه منحصر به فرد از ژن، واکنش بیمار را به شیمی درمانی مشخص کرده و همچنین میزان احتمال بازگشت سرطان را نشان می دهد.  

HR مثبت به این معنی است که تومور سینه حاوی گیرنده های هورمونی (HR) است که آن را به هورمون هایی مانند استروژن حساس می کند. محققان گروه کالینسکی متوجه شدند که همه این زنان دارای یک امتیاز عود ژنومی (RS) ۲۵ یا کمتر در یک مقیاس ۰ تا ۱۰۰ بودند که نشان دهنده خطر کم یا متوسط عود سرطان است.

در این مطالعه نیمی از شرکت کنندگان پس از عمل جراحی برداشت تومورهای سرطان سینه، تحت شیمی درمانی و سپس درمان غدد درون ریز یا هورمون درمانی قرار گرفتند و نیم دیگر تنها درمان غدد درون ریز دریافت کردند.

این مطالعه نشان داد که پنج سال پس از درمان، هیچ تفاوت قابل توجه بالینی یا آماری میان این ۲ گروه در میزان عود سرطان سینه یا ابتلا به مراحل اولیه یک سرطان جدید وجود نداشت. با این حال، زمانی که محققان تنها بر روی زنان جوان تر که در سنین قبل از یائسگی قرار داشتند و حدود یک سوم از این افراد را تشکیل می دادند،  تمرکز کردند، تفاوت آشکاری مشاهده کردند.

در آن گروه از زنان، افرادی که شیمی درمانی به همراه درمان غدد درون ریز دریافت کردند، در مقایسه با  زنانی که به تنهایی درمان غدد درون ریز دریافت کردند، ۴۰ درصد احتمال بیشتری برای ابتلا به مراحل اولیه یک سرطان جدید داشتند.

در مقابل، طبق این مطالعه، شیمی درمانی هیچ مزیت افزوده ای برای زنان یائسه نداشت. در زنانیکه در سن پیش از یائسگی قرار داشتند، میزان عود سرطان در مدت پنج سال برای افرادی که به تنهایی درمان غدد درون ریز دریافت کرده بودند، ۸۹ درصد بود در مقابل ۹۳.۹ درصد برای زنانی بود که شیمی درمانی و درمان غدد درون ریز دریافت کردند.

این در حالی است که به گفته محققان گروه کالینسکی، در میان زنان یائسه، میزان عود سرطان در عرض پنج سال،  ۹۱.۹ درصد در مقابل ۹۱.۳ درصد بود، که از نظر آماری تفاوت معنی داری نبود.

کالینسکی محقق این بررسی تاکید کرد: این داده های بالینی، معنی دار و تاثیرگذار هستند. یافته‌های این مطالعه مبنی بر اینکه زنان یائسه مبتلا به سرطان سینه که سرطان به غدد لنفاوی آنها گسترش یافته است، می‌توانند از شیمی‌درمانی پس از عمل جراحی برداشت سرطان چشم پوشی کنند، خبر خوبی است.

یافته های این مطالعه در مجله  New England Journal of Medicine منتشر شده است.