عباسعلی بهاری روز یکشنبه در رزمایش بزرگ همدلی و اهدای ویلچر و سبد حمایتی به معلولان تحت حمایت که با مشارکت بنیاد بینالمللی خیریه آبشار عاطفهها در بیرجند برگزار شد، بر هدفمند شدن کمکهای موسسات خیریه در حوزه معلولان و آسیبهای اجتماعی تاکید کرد و گفت: خراسان جنوبی در برخی آسیبهای اجتماعی رتبههای اول تا نهم کشوری را دارد لذا درخواست داریم موسسات خیریه در زمینه کاهش و کنترل آسیبهای اجتماعی ورود پیدا کنند.
وی افزود: در حوزه معلولان برخی دادهها نیازمند بهروزرسانی است تا مشخص شود اکنون چه تعداد معلول در استان وجود دارد یا سالانه چه تعداد به این آمار افزوده میشود.
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری خراسان جنوبی با بیان اینکه آمار معلولان توانمند شده نیز باید بهروزرسانی شود گفت: اگر بتوانیم با برنامهریزی پیش برویم در آینده معلولیتها بیشتر قابل کنترل است.
وی پیشگیری از معلولیت را از وظایف بهزیستی عنوان کرد و افزود: در حوزه درمان نیز دانشگاه علوم پزشکی وظیفه دارد اما در زمینه مراقبت و حمایت نیازمند کمک خیران و مردم هستیم زیرا امکانات دولتی برای پوشش همه معلولیتها کفاف نمیدهد.
بهاری اظهار داشت: اعتقاد داریم اگر در حوزه پیشگیری نتوان کاری انجام دهیم، در حوزه درمان و حمایتها باید جدی باشیم تا آسیبها به حداقل برسد.
وی با یادآوری توانمندی برخی معلولان در زمینههای مختلف از جمله هنری، علمی و مهارتی گفت: اکنون از بین معلولان استان رتبه یک کنکور دکترا را داریم لذا باید در حهت کشف و تقویت توانمندی معلولان گام برداشت.
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری خراسان جنوبی افزود: آمار ازدواج فامیلی در خراسان جنوبی نسبتا بالاست که پیامد این موضوع در برخی مواقع معلولیت بوده و نیازمند مراقبت و درمان است.
وی بیان کرد: در حوزه پیشگیری هم برخی تجهیزات برای آزمایشهای غربالگری در سطح استان وجود ندارد که پیگیری میکنیم تا پایان سال تجهیزات مربوطه برای انجام آزمایشها راهاندازی شود و مردم مشاورههای لازم را دریافت کنند.
بهاری گفت: هرچند باورهای اعتقادی در خراسان جنوبی زیاد است ولی با امکانات فراهم شده میتوان از تبدیل فرصت به تهدید جلوگیری کرد و با تجهیزات علمی و مشاورههای لازم، آسیبهای احتمالی ناشی از ازدواجهای فامیلی به حداقل میرسد.
وی با اشاره به سبقه مردم خراسان جنوبی در امور خیر افزود: موسسات فرهنگی، هنری، خیریهها و سازمانهای مردم نهاد سرمایههای اجتماعی هستند و حضور مردم در مشارکتهای مدنی و سیاسی سرمایهای برای حاکمیت محسوب میشود که خوشبختانه مردم استان در این زمینه از مسوولان جلوتر حرکت کردهاند.
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری خراسان جنوبی گفت: هرگز نباید معلولان را با دید محدودیت نگاه کرد زیرا معلول کسی است که توانمندی دارد ولی نمیتواند مانند افراد عادی کار کند.
وی بر ضرورت ورود دستگاههای فرهنگی در حوزه معلولیتها تاکید کرد و گفت: نباید گره ناموجه به معلولیت بزنیم زیرا برخی خانوادهها فرصت را از معلولان گرفته و آنان را در خانه حبس کردهاند که معلول از همه حقوق انسانی و اجتماعی محروم میشود.
بهاری تاکید کرد: باید متخصصان در حوزه معلولان ورود پیدا کنند و اهل فن در این خصوص با مردم و جامعه صحبت داشته باشند تا خانوادههای دارای معلول ترغیب شوند و این افراد را وارد جامعه کنند.
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی هم با اشاره به ثبت اطلاعات ۲۸ هزار معلول در سامانه استانی گفت: این افراد معلولان دارای نیازهای ویژه هستند که انتظار میرود مردم و موسسات خیریه در رفع این نیازها با بهزیستی بیش از پیش همکاری کنند.
علی عربنژاد افزود: اگرچه افراد با نیازهای متعدد در جامعه زیاد هستند اما معلولان علاوه بر نیازمند بودن پای رفتن برای دریافت خدمات را ندارند از همین رو کمک مردم و موسسات خیریه را میطلبند.
وی با تاکید بر اینکه ویلچر یک نیاز اساسی برای جامعه هدف بهزیستی است گفت: بیش از ۲۰۰ قلم توانبخشی مورد نیاز معلولان بوده که سازمان بهزیستی با منابع محدود در تامین آنها با مشکل مواجه است.
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی با اشاره به نیاز برخی معلولان به پوشک افزود: افزایش قیمت سمعک، دست و پای مصنوعی از دیگر مشکلات است که تامین هزینههای آن در توان دولت و بهزیستی نیست.
وی به کمبود اعتبارات دولتی در سالهای اخیر اشاره کرد و گفت: این مساله حرکت به سمت موسسات خیریه را سرعت بخشید لذا در ماه گذشته با کمک موسسه خیریه آبشار عاطفهها توانستیم ۵۰ عدد ویلچر و ۵۰ بسته غذایی را تامین کنیم.
عربنژاد اظهار داشت: ۲۵۰ ویلچر نیز از ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) درخواست و بخشی از آن محقق شده که تا پایان هفته تحویل جامعه هدف بهزیستی خراسان جنوبی میشود.
وی به رایزنیهای متعدد برای تامین پوشک و شیر خشک معلولان در استان اشاره کرد و افزود: امید است با نگاه ویژه دولت و مجلس و نوع نگاهی که در شورای شهر و شهرداری بیرجند دیده میشود، بخشی از این مشکلات حل شود.
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی بر بهرهگیری از تریبونهای مختلف برای تامین تجهیزات در حوزه توانمندی معلولان تاکید کرد و گفت: یکی دیگر از درخواستهای بهزیستی اطلاعرسانی در حوزه پیشگیری است که در این رابطه نیز نشستهایی با نمایندگان مجلس، ائمه جمعه و مدیران داشتهایم تا آگاهسازی انجام و معلول جدید متولد نشود.
وی با یادآوری اینکه بستر پیشگیری و غربالگری در بهزیستی استان فراهم است افزود: فقط در زمینه آزمایشگاه غربالگری مشکل داریم که امید است با همکاری دانشگاه علوم پزشکی این مهم هم به نتیجه برسد.
عربنژاد گفت: رسانهها بهخوبی پای کار بودهاند اما انتظار داریم به عنوان شرکای اجتماعی پررنگتر ظاهر شوند تا در زمینه پیشگیری از معلولیت برنامهها بهتر پیش برود.
وی افزود: با یک آزمایش ساده میتوان از بروز معلولیت جلوگیری کرد که نیاز به اطلاعرسانی بیشتر دارد.
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی گفت: در حال حاضر آزمایشهای غربالگری دوران بارداری از خراسان جنوبی به اهواز و مشهد ارسال میشود لذا در برخی مواقع، زمان پیشگیری را از دست میدهیم که باید مطالبهگری درخصوص راهاندازی آزمایشگاه در استان بیشتر شود.
در این آیین با همکاری بنیاد بینالمللی خیریه آبشار عاطفهها ۵۰ عدد ویلچر و سبد حمایتی به خانوادههای دارای عضو معلول اهدا شد.
هشتم تا چهاردهم آذر هفته افراد دارای معلولیت نام دارد.