سمنان- ایرنا- مدیرکل حفاظت محیط‌ زیست استان سمنان گفت: شمار تابلوهای هشداردهنده تردد یوزپلنگ در محور تهران- مشهد محدوده میاندشت- عباس آباد در شهرستان میامی استان با نصب ۲۰ تابلوی هشدار جدید به ۲۴ عدد رسید.

امیر عبدوس روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا، ابراز داشت: تابلوی هشدار تردد یوزپلنگ در فاصله‌های مختلف در محور تهران- مشهد در محدوده میاندشت عباس آباد میامی در شرقی ترین شهرستان استان سمنان نصب شده تا رانندگان در طول مسیر، به منظور حفظ جان این گونه ارزشمند در صورت عبورشان از محور، هوشیار باشند و با احتیاط رانندگی کنند.

وی ادامه داد: از ۲۴ تابلوی هشدار تردد یوزپلنگ نصب شده در محور تهران- مشهد در محدوده میاندشت عباس آباد در شهرستان میامی استان سمنان ۱۲ تابلو در مسیر رفت و ۱۲ تابلو در مسیر برگشت قرار دارد تا به رانندگان حضور یوزپلنگ را به منظور جلوگیری از تصادف هشدار دهد.

تابلو و حصار کمک برای هشدار به رانندگان عبوری

وی اضافه کرد: حصارکشی در پنج کیلومتر از مسیر رفت و برگشت در محور تهران- مشهد در محدوده میاندشت عباس آباد در شهرستان میامی استان سمنان از دیگر اقدامات برای حفظ جان گونه ارزشمند یوزپلنگ است و اکنون با توجه به افزایش قیمت چشمگیر حصار، راهکار کاهش سرعت و نصب تابلوی هشدار مورد توجه قرار گرفته است.

عبدوس یادآور شد: کاهش سرعت در بخشی از جاده ترانزیتی تهران- مشهد در محدوده استان نیز برای حفظ گونه ارزشمند یوزپلنگ‌ها موثر بود و اکنون با اقدامات انجام شده تلفات تصادف های جاده ای یوزپلنگ و دیگر جانوران در این محدوده به صفر رسیده است.

مدیرکل حفاظت محیط‌ زیست استان سمنان  اظهار داشت: کاهش سرعت در فاصله بین کاروانسرای میاندشت میامی تا روستای عباس آباد یعنی محدوده عبور یوزپلنگ، به منظور جلوگیری از کشته شدن این گونه ارزشمند جانوری کشور، اعمال ‌شد.

تلف شدن هفت قلاده یوز در کمتر از ۱۰ سال

وی با بیان اینکه هفت قلاده یوزپلنگ در محور میاندشت- عباس آباد در سال‌های ١٣٨٩ تا ١٣٩٧ در اثر تصادف‌های جاده‌ای تلف شدند، خاطر نشان کرد: اجرای طرح ایمن سازی این محور، برای حفظ باقیمانده‌های تنوع زیستی کشور امری ضروری و حیاتی است.

عبدوس اضافه کرد: بهترین زیستگاه یوزپلنگ ایرانی منطقه ۱۰۰ هزار هکتاری پارک ملی توران در شرق استان سمنان است، اما قلمرو زیستی این گونه ارزشمند ۱۰۰ تا ۳۰۰ کیلومتر فراتر گزارش شده و بر همین اساس در تمام منطقه توران تمهیدات برای حفظ جان یوزپلنگ باید در نظر گرفته شود.

وی  تصریح کرد: افزایش نصب علائم هشداردهنده،  نصب دوربین‌های کنترل سرعت و نیز نور شب در محور میاندشت- عباس آباد که قلمرو حرکت گونه‌های نادر حیات وحش مانند یوزپلنگ است، ضرورتی اجتناب ناپذیر برای حفاظت از گونه‌های در خطر انقراض است.

مدیرکل حفاظت محیط‌ زیست استان سمنان بیان کرد:  ۱۰۰ درصد محدوده پارک ملی توران و بخش‌هایی از محدوده امن که بهترین زیستگاه یوز آسیایی است، به منظور حفاظت از جان یوزپلنگ، از آغل و دام آزادسازی شد.

یوزپلنگ گونه‌ای درخطر انقراض است و اکنون فقط شماری از آنها در ایران و آفریقا زیست می‌کنند.
منطقه توران یا خارتوران یکی از سه منطقه حفاظت شده ایران با مساحت یک میلیون و ۴۷۰ هزار هکتار، خاستگاه زیست یوزپلنگ ایرانی به شمار می‌رود که در شرق استان سمنان قرار دارد.

 یوزپلنگ ایرانی در فهرست اتحادیه بین‌ المللی حفاظت از محیط زیست قرار دارد، این حضور یعنی اینکه گونه ای در خطر انقراض است، حدود ٢ هزار سال پیش یوزها در بیشتر نقاط آسیا حضور داشتند اما اکنون منحصر به نواحی بیابانی ایران شده ‌اند.
در واقع ایران از دهه ۱۹۷۰ به عنوان تنها زیستگاه یوزپلنگ‌ آسیایی شناخته شده است از این رو به آن یوزپلنگ ایرانی نیز می گویند بنابراین باید با تمام توان از این میراث ارزشمند حفاظت کنیم.

برچسب‌ها