وضعیت خانه های این کوی از سایر نقاط حادتر است، موضوعی که از دید آیت الله سید ابراهیم رئیسی در سفر به زنجان دور نماند و وی با حضور در محله فلسطین از نزدیک پای درد دل های ساکنان آن نشست و از استاندار زنجان خواست تا برای جایگزینی ساکنان این محله در منطقهای مناسب برنامه ریزی و اقدام لازم هر چه زودتر انجام شود.
وی در این بازدید با اشاره به مشکلات مطرح شده از سوی مردم و مسئولان استانی گفت: خوشحال هستم که در جمع مردم این منطقه از شهر زنجان، شهر شور و شعور حسینی هستم و با عنایت خداوند مشکلات این منطقه پیگیری و حل می شود.
محله کوی فلسطین در بخشی از پایین دست کمربندی جنوبی شهر زنجان، درست در امتداد خط ریلی قرار دارد با چند ردیف خانه کوچک و فرسوده که بیش از ۳۵۰ نفر را در خود جای داده است. قدمت حضور ساکنان محله فلسطین در این منطقه به بیش از چهار دهه می رسد.
دور تا دور این محله کارگاههای صنعتی و تعمیرات خودرویی است و به واسطه شیب و دره سمت جنوبی خیابان که خانه ها در آن واقع هستند، اگر با منطقه آشنایی نداشته باشید، اصلا متوجه وجود این خانه های محقر که پشت کارگاه ها و مغازه های صنعتی و تعمیراتی جا خوش کرده اند هم نمی شوید؛ حدود ۱۳۰ خانه فرسوده در دو سه ردیف کنار هم قرار دارند و از سمت دیگر هم پنج شش متر بیشتر با خط ریلی فاصله ندارند.
مهرعلی نوری ۵۵ ساله از ساکنان محله فلسطین به خبرنگار ایرنا گفت: ما حدود ۴۰ سال است که اینجا ساکن هستیم، خانه های ما کهنه شده و نزدیک است که روی سرمان خراب شود، رفت و آمد قطار علاوه بر سر و صدایش، باعث شده تا خانه ها در معرض ریزش باشند.
وی افزود: آن اوایل از مناطق و روستاهای مختلفی آمدند و اینجا ساکن شدند، اکنون هم که جایی نداریم برویم مگر اینکه دولت کمکمان کند.
علی احمدی از دیگر ساکنان محله در خصوص موضوع جابجایی ساکنان، گفت: ما خودمان هم همین درخواست را داریم، قدرت این را نداریم که ساختمان بسازیم، حتی اگر بخواهند زمین به ما بدهند. کسی هم که نمی آید اینجا این خانه ها را بخرد، اگر هم بخرد با پولش که نمی شود کاری کرد.
وی افزود: ما درآمدی نداریم، اگر داشتیم چرا اینجا ساکن هستیم. خدا آقای رییسی را سلامت کند، به خدا خیلی در مضیقه هستیم. بچه ها که مدرسه می روند در راه عبور از خیابان مشکل دارند، تعدادی از بچه های اهالی سر همین موضوع تصادف کردند و جانشان را از دست دادند. برای همین همیشه خودمان باید بچه ها را از جاده کمربندی رد کنیم و در راه بازگشت هم باید آنها را بازگردانیم.
یکی از زنان ساکن این محله نیز به نبود امکانات اشاره کرد و گفت: اینجا فقط یک نانوایی و یک بقالی داریم و برای تامین خیلی از مایحتاج ها مجبوریم به آن سمت کمربندی برویم. سرو صدای قطار و این مغازه ها هم آسایش برایمان نگذاشته است. قبلا پیشنهاد داده بودند که زمین در اختیار ما قرار دهند تا از این منطقه خارج شویم اما چند نفر بیشتر در اینجا توانایی مالی برای ساخت خانه را ندارند.
حجتالاسلام مهدی علیزاده امام جماعت محله هم در اظهاراتی با اشاره به مشکلات محله کوی فلسطین زنجان، گفت: این منطقه که از اول انقلاب تأسیسشده تاکنون با مشکلات زیادی دستبهگریبان بوده که مهمترین آن شیب زمین و نفوذ آبهای زیرزمینی به منازل مردم است. این منطقه سه متر از سطح فاضلاب شهری پایینتر است و به همین خاطر امکان اتصال به فاضلاب شهری وجود ندارد و هر خانهای مجبور شده برای خودش چاه فاضلابی حفر کند که خود این نیز مشکلاتی را ایجاد کرده است.
وی به بازدید رئیسجمهوری از این منطقه اشاره کرد و اظهار داشت: آقای رئیسی تنها رئیسجمهوری و مقام بلند پایهای است که تاکنون از این محل بازدید داشته و قولهایی مبنی بر جابهجایی مردم این منطقه به مکان دیگر برای تعمیر اساسی این خانهها داده است که امیدواریم هر چه زودتر محقق شود.
امام جماعت محله فلسطین گفت: پیش از این رایزنی هایی با مسوولان شهری و اجرایی برای بازدید و رسیدگی به مشکلات این منطقه داشتیم و درخواست ها بی جواب مانده و تلاش ها نتیجه چندانی نداشته است و تنها درد این مردم را افزایش داده است، امیدواریم حضور رئیس جمهوری موجب توجه و منشا خدمات برای این محله محروم باشد.
مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان نیزبا بیان اینکه وسعت محله فلسطین ۲ هکتار است، گفت: کاربری این محدوده، کارگاهی و صنعتی است و این محله به عنوان یک سکونتگاه غیر رسمی در این محدوده قرار گرفته است.
مسعود بیات منش افزود: برای حل مسائل سکونتگاه های غیر رسمی راهکارهای مختلفی همچون بازآفرینی، نوسازی، ارتقای کیفیت محله و جابجایی وجود دارد که بر اساس مطالعات و بررسی هایی که از سوی مشاوران و طراحان انجام شده در خصوص محله فلسطین گزینه جابجایی ساکنان باید انجام شود، چون این منطقه به واسطه موقعیتی که دارد در مسیر سیلاب و آب های شمال به جنوب شهر واقع شده و همین امر هم مشکلات زیای برای ساکنان ایجاد کرده است.
وی افزود: این محله هیچ گونه خدمات عمومی از جمله فضای سبز، مدرسه و مرکز درمانی ندارد و به نوعی از بافت شهر جدا شده است.
مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان به تدابیر اندیشیده شده برای جابجایی ساکنان محله فلسطین اشاره کرد و گفت: این موضوع در قالب طرح اقدام ملی مسکن در دستور کار قرار گرفته است، به این صورت که ما ۱۴۰ تا ۱۵۰ واحد مسکونی را در پروژه های مسکن ملی در منطقه علی آباد (پروژه زیتون) در دست ساخت داریم و بنابر این است که وقتی پیشرفت فیزیکی این واحدهای مسکونی به ۶۰ تا ۷۰ رسید با ساکنان محله فلسطین برای فراهم کردن مقدمات جابجایی وارد مذاکره شویم.
بیات منش اظهار داشت: برای آغاز فرآیند جابجایی ساکنان و اقناع آنان که البته اکثرا موافق جابجایی هستند، دفتر تسهیل گری در این منطقه ایجاد می کنیم تا کارها با مناسبت ترین شرایط انجام شود.
وی تصریح کرد: ما خانه های اهالی محله فلسطین را با قیمت گذاری هایی که روی آنها انجام می شود، برمی داریم و از طرفی با مشارکت نهادهای حمایتی و نیز شهرداری قرار است بخش دیگری از هزینه ها جهت واگذاری واحدهای جدید مسکونی به اهالی فلسطین را تامین کند همچنین ساکنان این منطقه می توانند از تسهیلات یارانه دار مسکن با کارمزد ۴ درصد نیز بهره مند شوند.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار زنجان با بیان اینکه موضوع جابجایی ساکنان محله فلسطین مستلزم پیوست های حقوقی و اجتماعی است، گفت: برای این منظور باید تسهیل گری انجام شود، زیرا از یک سو باید موضوع جابجایی و از سوی دیگر مسائل اجتماعی مورد توجه قرار گیرد.
مهرداد سلطانی افزود: ما از نظر تامین واحدهای مسکونی برای ساکنان محله فلسطین در پروژه های مسکن ملی، مشکلی نداریم ولی برخی افراد هستند که روش، نحوه زندگی و تعامل آنها با محیط و محله قدیمی سازگاری داشته و برای جابجایی چنین افرادی نیازمند اقناع سازی و در نظر گرفتن پیوست های اجتماعی هستیم.
به گزارش ایرنا استاندار زنجان نیز در هفته جاری در شورای مسکن استان خواستار توجه جدی و ویژه به حل مشکل ساکنان محله فلسطین شد و از دستگاهها و سازمان دخیل در این موضوع خواست تا در این خصوص همکاری داشته باشند.
محسن افشارچی تاکید کرد: ما در سفر رییس جمهوری به استان مصوبات خوبی را در خصوص طرح تامین مسکن محرومان با مشارکت نهادهای حمایتی مثل کمیته امداد امام خمینی (ره) گرفتیم از این رو در قالب این طرح باید موضوع مسکن برای ساکنان محله فلسطین مورد توجه و در اولویت قرار گیرد.
وی از تشکیل کمیته مسکن محرومان در استان خبر داد و گفت: به دنبال ایجاد ساختار نیستیم بلکه از این ساختارها دنبال خروجی هستیم، از این رو به واسطه بازدید رییس جمهوری از محله فلسطین، باید این نقطه را به صورت نمادین در حل مشکل مسکن محرومان و حاشیه نشینان مدنظر داشته باشیم.
به گفته مدیرکل امور اجتماعی استانداری زنجان هم اکنون حدود ۱۵ درصد جمعیت کشور در سکونتگاه های غیررسمی ساکن هستند که این میزان در استان زنجان ۸.۷ درصد است.
مسیح الله سلطانی با بیان اینکه در سطح استان زنجان ۱۰ سکونتگاه غیررسمی داریم، افزود: هشت مورد از آنها شامل اسلام آباد (صفرآباد)، نجف آباد (بیسیم)، کوی فلسطین، سایان، خانداره (کوی وحدت)، کوی شهدا، کوی فاطمیه، گوجیک آباد (کوی چمران) در شهر زنجان است و حسین آباد در ابهر و کوی شریعتی در شهر قیدار نیز از دیگر سکونتگاه های غیررسمی استان به شمار می رود.
وی با بیان اینکه بر اساس سرشماری سال ۹۵، جمعیت همه سکونتگاه های غیر رسمی استان ۶۵ هزار و ۹۷۷ نفر است، اظهار داشت: مقایسه آمار سال ۹۰ با سال ۹۵ نشان می دهد که حدود ۶ درصد جمعیت این مناطق کاهش یافته است.