این نشست با سخنرانی عباس خامهیار؛ رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در لبنان، حسن قبلان؛ عضو دفتر سیاسی جنبش امل،جهاد سعد مدیر مرکز بین المللی گردآوری اسناد، و دکتر ریما فخری؛ عضو دفتر سیاسی حزب الله به صورت حضوری و مجازی برگزار شد.
خامه یار: امام موسی صدر یکی از برجسته ترین و موفق ترین شخصیتهای تأثیرگزار در تاریخ معاصر است
خامه یار بیان نمود :امام موسی صدر یکی از برجسته ترین و موفق ترین الگوهای تأثیر گزار در تاریخ معاصر است. وی بنیانگذار مقاومتی (اسلامی) بود که به یک میراث ملی بدل گشت؛ میراثی که یاد و خاطره شهدای استقلال را زنده نگاه داشت.
امام موسی صدر قدرت بالایی در تشخیص دوست و دشمن داشت، و در کنار روشن بودن دیدگاه های مطرح شده، در زمینه ایجاد وحدت ملی بی نظیر عمل می کرد. خامه یار افزود : مساله اساسی ایشان همواره مبارزه بی ملاحظه با رژیم سفاک صهیونیستی بود. او خالق شعار «اسرائیل شر مطلق است» بود؛ شعاری که پایه و اساس شکل گیری مقاومت در برابر اشغالگر، و مخالفت با عادی سازی روابط بود، و بر اساس آن معادلات بازدارندگی در برابر رژیم صهیونیستی ایجاد و بنا نهاده شد.
امام موسی صدر از رهاورد تاسیس مجلس اعلای اسلامی شیعیان لبنان و فعال کردن گزینه مقاومت علیه اشغالگری در جنوب لبنان و کل منطقه، به یاری مستضعفان شتافت و راه مبارزه برای نیل به اصول انسانی، عدالت و حق را نمایان ساخت. وی افزود : صدر راهبرد مقاومت را بنیان نهاد و نخستین کسی بود که با وجود امکانات اندک خواستار بدست گرفتن سلاح و مقاومت در برابر دشمن صهیونیستی شد. امام موسی صدر امید داشت جنوب لبنان به صخره ای مستحکم تبدیل گردد تا توهمات، آرزوها و زیاده خواهی های اشغالگران صهونیست با برخورد به آن متلاشی شود
این ایده ها سنگ بنای تاسیس مقاومت اسلامی و رده ایده عادی سازی روابط با رژیم اشغالگر را بنا نهاد. وی همچون امام خمینی(ره) به زوال رژیم غاصب صهیونیستی ایمان داشت.
رایزن فرهنگی کشورمان در پایان تأکید کرد: رویکرد امام موسی صدر در تاکید بر همزیستی مسالمت آمیز و وحدت میان طوایف، ادیان و مذاهب به یکی از ابعاد مهم و کلیدی مقاومت تبدیل شد. از نگاه وی تبعیض مذهبی و تعصبات دینی تنها در خدمت اهداف صهیونیسم و منافع اشغالگران قرار دارد، زیرا که تبعیض و تعصبات مذهبی قومی موجب ایجاد تفرقه و فتنه میان ملت ها می شود.
قبلان؛ امام صدر یک شخصیت تکامل یافته است.
در ادامه این مراسم قبلان اضافه کرد که :علاقه به آرمان، اندیشه و راه ورسم امام صدر نباید فقط در بین مقاومت و مقاومین منحصر بماند، بلکه حاکمان نیز خیلی از مواضع ملی، بین المللی و نهادین امام صدر را دنبال کنند، همچنین اصلاح طلبان اجتماعی از نوشته های وی که در مورد مسائل اجتماعی و عناوین مستضعفین است پیروی کنند،و کسانی که در چارچوب گفت و گوی دینی و تقریب بین ادیان قدم برمی دارند،وی را به عنوان نمادی فراتر از یک شمایل بدانند،زیرا که امام صدر یک شخصیت متکامل می باشد.
وی افزود: در مسئله مقاومت، پروژه امام صدر محدودیت هایی داشت، اول مسئله فلسطین و آرمانهای آن، دوم ترس وی بر جنوب لبنان و به خصوص جبل عامل و سرزمین اجدادش. امام صدر قبل از وجود اشغال صهیونیستی در لبنان یک مقاومت پیشگیرانه ایجاد کرد که عمق تمدنی و عقیدتی داشت که همه مطالب انگیزشی اش را از کربلای حسینی و نهضت عاشور الهام گرفته بود .
سعد: امام صدر اولین کسی بود که در زمینه اقتصاد نوشت
سعد نیز به نوبه خود تاکید کرد که نمی توان بین پروژه ملی یا بین المللی یا بشردوستانه امام صدر تفاوت قائل شد ، و نمی توان نیز بین درک او از اسلام و یا درکش از تشیع و اینکه چگونه توانسته این معرفت را مانند انگیزه ای برای مقاومت از یک سو و توسعه از سوی دیگر به کار برد.
ایمان امام صدر به خدا و انسان باعث شد که تمامی عبادات و خدماتش تبدیل به بشریت تقدیم شود، وی همچنین تلاش کرد تا واژگان اسلام را به موردی گرانقدر تبدیل کند، زیرا مقاومت نظامی از توسعه یا اصلاحات سیاسی جدایی ناپذیر است. همچنین در مورد اندیشیدن به اقتصاد زیرا امام صدر اولین کسی بود که در مورد اقتصاد نوشت و متوجه شد که استفاده از اقتصاد به عنوان سلاح در مقابل مسلمانان استفاده میشود ،و این همان چیزی است که امروز در جوامع و کشورهای مقاومت تجسم یافته است.
فخری: امام صدر برای تقویت حضور شیعیان در مناصب رسمی تلاش کرد
آخرینسخنران خانم فخری بود که در مورد صفات و ویژه گیهای شخصی امام صدر مطالبی بیان کرد ، وی گفت : ما از شخصیتی دانشمند ، فقیه، مجتهد و آگاه از زمان خود، عالمی وارسته و از خانواده ای مجاهد سخن می گوییم و در مورد شرایطی که امام صدر در آن حرکت کرد، گفتگو می کنیم ، این حرکت در دهه پنجاه قرن گذشته به دلیل گرایش سید عبدالحسین شرف الدین برای به دست گرفتن رهبری شیعیان لبنان رخ داد.
علاوه بر ظهور رژیم صهیونیستی و پیامدهای استقرار آن در جنوب لبنان، در این برهه از زمان تلاش کرد تا لبنان، جنوب و جامعه شیعه را از شعار" نقطه قوت لبنان در نقطه ضعف آن است" خارج کند.و لبنان را تبدیل به کشوری مقاوم کرد.
وی با توجه به اینکه امام صدر نگاهی یکپارچه به موضوع مقاومت داشت، افزود ، نه تنها مسئله نظامی، بلکه مواجهه با محرومیت های اقتصادی و اجتماعی، تقویت روحیه دینداری و دینمداری در جامعه، به شدت اصرار داشت و بر دانش و یادگیری ، همت گماشت .
وی افزود ، امام صدر ، همچنین خواستار تلاش برای افزایش حضور شیعیان در مناصب رسمی شد، نه از منظر فرقهای یا مذهبی، بلکه بر اساس شایستگی افراد در خدمت به جامعه لبنانی.
خانم سوزان خلیل، فعال نامدار لبنانی، مدیریت این نشست را برعهده داشت و این وبینار را با پاسخ به سوالات حاضران و شرکت کنند گان در رسانه فضای مجازی به پایان رساند.
دکتر خصر نبها ، استاد فلسفه دانشگاه لبنان با طرح این سئوال که دوستان من به این فکر می افتند که عظمت امام صدر در چه چیزی صورت گرفته است؟ آیا ادعای مقاومت در برابر صهیونیستها است یا رایج کردن افکار همزیستی اسلامی و مسیحی؟
گفتگو درباره مقاومت صهیونیستها، فلسطین، مسیحیت و یا حتا دفاع از حقوق شیعه نیز امری بدیهی می باشد، ولی سؤال من این است که چه چیزی از شخصیت امام صدر ، یک رهبر ساخت؟ ایا این تاثیر تفکر سیاسی ایرانی است که ایشان آنرا به لبنان وارد لبنان کرد ؟ و پایه های مقاومت، همزیستی و تفاهم را بوجود آورد؟
حسن قبلان در پاسخ گفت : بگذار قبل از جواب به چند نکته اشاره کنم، اولا در مورد مسئله فلسطین، بدون شک این موضوع خیلی قدیمی می باشد، تاریخ این مسئله به زمان باپلیون بازمیگردد وقتی که به مصر و فلسطین آمد و به موضوع حکومت یهودی ها در سرزمین فلسطین اشاره کرد، ولی من می گویم که به کار بردن اصطلاح قدس و یا مسئله فلسطین در درون گفتمان مبارزاتی فلسطینی عربی و اسلامی از تفکر امام صدر و امام خمینی سرچشمه گرفت .
ولیکن آنچه که متعارف نبود اینکه یک عالم دینی ، بحث مقاومت را همانگونه که امام صدر مطرح کرد طرح کند ،کدام یک از علمای دین چه سنی چه شیعی مسئله فلسطین را آنگونه که باید ذکر کردند؟ نقش امام صدر در بیان مسئله فلسطین از اهمیت فوق العاده ای برخوردار بود.
دکتر ریما نیز افزود : در مورد راز شخصیت امام صدر، باید اشاره کنم که این شخصیت ویژه که توانست وجودش را در همه میدانها و آن هم در اوقاتی خیلی سخت و فشارهای خارجی فراوان ثابت کند بایستی یادش تا ابد ماندگار بماند.
دکتر خامه یار هم در این زمینه اظهار داشت : در مورد همیزستی با مسیحیان و دیگر ادیان، شاید علمای دینی بسیاری این موضوع را ذکر کرده بودند ولی هیچ کس مانند امام الصدر با موقعیت علمی و اجتماعی اش در آن زمان وارد این روش از گفتگو ، یعنی حضور میدانی و ورود به کلیسا را برای نمونه نداشت .
این روحانی والامقام که در آن زمان تحت این همه فشارها قرار داشت ، وارد کلیسا می شود و در جمع مؤمنان مسیحی به سخنرانی می پردازد و این عمل نشان از شجاعت ایشان می باشد.
حجة الاسلام و المسلمین سید علی سید قاسم نیز ضمن تأیید مطالب سخنرانان می گوید :
لبنان قبل از آمدن امام صدر مثل لبنان بعد از رسیدن ایشان نیست، یکی از مزیت های امام صدر در آن است که تنها مخاطبینش مردم لبنان نبودند بله کل منطقه بود لذا باید دوباره صدای امام صدر را رسانر کنیم بالا ببریم، زیرا وجود رژیم صهیونیستی در جوار لبنان باعث تهدید دائمی امنیت کشور ما می گردد.
و سوال این است که چگونه میتوان باورها ی امام موسی صدر را ترویج داد و چگونه میتوان با توجه به آنچه در لبنان را تجربه میکنیم، اندیشه مقاومت امام صدر را در میان مردم منطقه گسترش دهیم ؟
جهاد در پاسخ اظهار داشت : انچه که ما امروز آن را تجربه میکنیم نتیجه فکر و اندیشه خود امام صدر است، به ذهن کسی خطور نمی کرد که روزی برسد وشخصی مسیحی مانند امیل لحود رئیس جمهوری سابق ومیشل عون رئیس جمهورکنونی، به یک نیرو و جریان اسلامی لبنانی برای مذاکره با رژیم صهیونیستی و آمریکا در مورد مرزهای دریایی خود تکیه و اعتماد کنند.
علی الخطیب یکی از حضار نیز اظهار داشت :امام صدر پدر فقیران بود، ایشان یک شخصیت برجسته ای بود که میخواست همه جهان را به دنیایی تبدیل کند که به خدا ایمان داشته باشند.
علی یوسف نیز این نکته را مطرح کرد که من زمانی که امام صدر ربوده شد به دنیا آمدم، خیلی درباره ایشان شنیده ام و به حق وی یک شخصیت فوق العاده ای بود ولی من معتقدم که دو بار به امام صدر ظلم شد، اولین بار وقتی ایشان را ربودند ودومین بار وقتی ما افکار و اندیشه های ایشان را در جامعه منتشر نکردیم، ما باید چه کنیم که بتوانیم شخصیت امام صدر را امروزه از هویت لبنانی اش جدا کنیم و وی را به جهانی شدن برسانیم؟ برنامه و خط مشی ما در این موضوع چیست؟
جهاد سعد در پاسخ گفت : ما به عنوان خبرنگاران خیلی نقش مهمی در این راستا داریم، ما در حال آماده کردن قسمت های مختلفی تلفزیونی پی در پی در مورد شخص امام موسی هستیم، واین موضوع فقط منحصر به ما نیست بلکه نزد انجمن ها، رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ، انجمن های زنان و حتی روشنفکران در این محاور شرکت خواهند کرد، تا بتوان بیشتر با شخصیت امام صدر آشنا شد.
خامه یار افزود : ما باید تاریخ را از نو بخوانیم زیرا که امام موسی صدر یکی از مهمترین سازندگان این مرحله در تاریخ منطقه و تاریخ اندیشه مقاومت است، وی تأثیر زیادی در این رابطه داشت و انقلاب اسلامی ایران را سخت از همان آغازین از این انقلاب حتی قبل از پیروزی اش به شدت حمایت کرد.
خامه یار در پایان تصریح کرد که امام موسی صدر که مبعوث مرجعیت دینی و حوزه های علمیه به لبنان بود ، حامل اندیشه ها و مواضع ضد اشغالگری صهیونیستها و متأثر از اندیشه های مراجع بزرگی همچون ایت الله بروجردی و امام خمینی بود که با حضورش در میدان و مشاهده ظلم و ستم اشغالگران ،بر مواضع اش استوار تر گردید و بر عزم و اراده اش برای نجات مردم لبنان افزود