مرتضی بابایی در این پیام که روز دوشنبه در اختیار ایرنا قرار گرفت، آورده است: دانشگاهها و مراکز آموزش عالی مراکز اصلی تولید فکر و اندیشه و تربیت کننده نیروهای متعهد و متخصص و زمینه ساز تحقق تمدن درخشان اسلامی اند. معتقدیم اقتصاد دانش محور، فرهنگ متعالی، سیاست مبتنی بر اخلاق و فضیلت و همه شئون انسانی باید از دانشگاه کلید بخورد. دانشگاهها پیشران جامعه هستند و میتوانند باعمل به مسئولیتهای خود بهگونهای نقشآفرینی کنند که کشور، ملت و تاریخ ایران در این تحولات برنده باشند و این مساله، نشان دهنده نقش بسیار حساس نخبگان و دانشگاهیان در این مقطع تعیین کننده است.
در این پیام تاکید شدهاست: دانشجویان سرمایه عظیم و ذخیره راهبردی ملت ایران برای شکل دهی به آینده ممتاز و پرفروغ کشور هستند و هوشمندی، هوشیاری و تکلیف مداری از خصیصه های دانشجویان ایرانی است و تشخیص خوب و درست حوادث و رخدادها و آگاهی عمیق از نقشهها و ترفندهای ضد انقلاب و دشمنان خارجی در سال های گذشته سبب شده است تا دانشجوی ایرانی از میان بحرانها و فتنه های خلق شده توسط دشمن، فاتحانه، عزت مند و سربلند بیرون آمده و با خنثی سازی توطئههای طراحی شده؛ همواره وفاداری و پایبندی به آرمانهای نظام را نشان دهد.
پیامحاکیست: همانگونه که رهبر معظم انقلاب فرمودهاند سیاست پیشرفت علمی پرشتاب؛ جزو سیاستهای بنیادین نظام اسلامی است و جامعه دانشگاهی میبایست نقش خود را به خوبی در این خصوص ایفا نماید. برهمین اساس برنامهریزی جهت ایجاد نهضت علمی و بازکردن دریچههای علم و توجه و برنامهریزی بهمنظور برپایی کرسیهای آزاد اندیشی و نظریه پردازی در دانشگاهها مورد تاکید است چرا که میدان دادن منطقی به دانشجو و بستر سازی برای آزاد اندیشی و انتقاد سازنده توسط دانشجویان زمینه ساز پویایی و خلاقیت آنان خواهد شد.
در این پیام آمده است: برگزاری “کرسی های آزاد اندیشی” زمینه ای است برای طرح بدون مانع اندیشه های صاحب نظران در همه حوزه های علوم با رویکرد ایجاد تولید علم در کشور که آثار و برکات دیگری همچون تقویت روحیه حقیقتجویی، آزادگی و قانونگرایی، ساماندهی مباحث و گفتوگوها با صبغه علمی و ایجاد فضای مناسب برای طرح و بیان اندیشههای نو، تفکر خلاق و فرهنگ نوآور را به دنبال دارد.
پیام ادامه یافتهاست: از مقاطع مهم جنبش دانشجویی، ۱۶ آذر و تهاجم به دانشگاه تهران و کشته شدن سه دانشجوی این دانشگاه میباشد که نقطه عطفی در تاریخ فعالیتهای سیاسی دانشجویان علیه استبداد است. لذا مسولین دانشگاهها و تشکل های دانشجویی برنامهریزی کنند ابعاد این حادثه تاریخی به عنوان تبلور استکبار و استبداد ستیزی برای دانشجویان تبیین شود.
همچنین در این پیام تاکید شدهاست: تراز قم، تراز ملی و جهانی است. قم مجموعهای از عالیترین ظرفیتها و نیروهای کلیدی را در خود جای داده؛ لذا مسولان دانشگاههای استان باید با بهرهگیری از این ظرفیتها به دنبال تبدیل شدن استان به قطب صادرات علمی، فرهنگی و مذهبی باشند و بتوانند سهم خود را در تولید علوم انسانی مبتنی بر آموزههای اسلامی به خوبی ایفا کنند.
پیام میافزاید: اشاره به حضور موثر دانشگاهیان در اوایل انقلاب در تحقق شکلگیری و پیروزی انقلاب اسلامی و اینکه پس از انقلاب، هم دانشگاهیان نقش عمدهای داشتند و با شروع جنگ تحمیلی به صورت مستقیم و غیرمستقیم در عرصه دفاعمقدس فعال بودند و در ادامه در بازسازی کشور که همه این موارد ناشی از نقش پاسخگو بودن دانشگاههاست. لذا حضور ۷۰ هزار دانشجو در ۳۱ دانشگاه و مرکز آموزش عالی و ۲۵۵ تشکل دانشجویی فعال در حوزه های سیاسی، اجتماعی، علمی و فرهنگی، فرصت خوبی به منظور بهره گیری از ظرفیت دانشگاهیان برای رفع مسایل و مشکلات استان قم است.
پیام اشاره دارد: با عنایت به صدور بیانیه رهبر معظم انقلاب(مدظله العالی) با عنوان گام دوم انقلاب و تاکید مکرر ایشان در خصوص ایفای نقش جوانان، مسولین دانشگاههای استان اجرای بندهای بیانیه را در اولویت کاری قرار دهند. بسیاری از وظایف و تکالیف این بیانیه بر دوش قشر فرهیخته و دانشگاهی است و دانشگاهیان علاوه بر اینکه منویات مقام معظم رهبری در سرفصل علم و پژوهش این بیانیه را محقق کنند میباید آن را به گفتمان عمومی جامعه تبدیل کنند.
پیام ادامه یافته است: ضرورت توجه نسبت به مقوله امید در جامعه به ویژه در دانشگاهها؛ اگر در جامعه امید وجود نداشته باشد، هیچ کاری از پیش نمی رود؛ پویایی و خلاقیت در جامعه متوقف بر امید است. همانطوری هم که رهبر معظم انقلاب تأکید فرمودند باید در ضمن بیان انتقادسازنده و نه مخرب، به مساله ضرورت حفظ امید در میان جامعه نیز توجه شود. مدیریت دانشگاهها باید با استفاده از فضای پرنشاط و امید ایجاد شده در محیط دانشگاهها ضمن حفظ کرامت و عزت دانشگاهیان اعم از اساتید، کارکنان و دانشجویان و استفاده از کلیه نیروها در جهت توسعه علمی کشور گام بردارند.
در این پیام همچنین با اشاره به ضرورت راه اندازی هیات های اندیشه ورز در دانشگاه، تاکید شدهاست: این هیاتها میباید از جوانان علاقه مند، صاحب ایده و اثرگذار در دانشگاه تشکیل شود. تشکیل این هیاتها منجر به ارتقای نقش و جایگاه جوانان در عرصه های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی می شود. استانداری از راه اندازی این هیاتها و همچنین خروجی آن (نظرات و پیشنهادات دانشجویان صاحب ایده) حمایت میکند.
روز ۱۶ آذر به مناسبت شهادت سه دانشجوی دانشکده فنی دانشگاه تهران به دست مزدوران رژیم شاه، روز دانشجو نامیده شده است. دانشجویان در آن روز، در اعتراض به ورود «نیکسون» (معاون رئیس جمهوری وقت آمریکا) و برقراری مجدد ارتباط دولت ایران با انگلیس پس از کودتای آمریکایی انگلیسی ۲۸ مرداد دست به تظاهرات زده بودند که به وسیله مأموران شاه درون دانشکده فنی به شهادت رسیدند./