به گزارش روز دوشنبه گروه علم و آموزش ایرنا از پایگاه اینترنتی نیوز مدیکال، همه گیری کووید-۱۹ که از سندرم مرگبار حاد تنفسی ویروس کرونا ۲ (SARS-CoV-۲) ایجاد می شود با بیش از ۲۶۵ میلیون مورد تایید شده ابتلا به کرونا و ۵.۲۵ میلیون مرگ و میر ناشی از این بیماری در سراسر جهان، آسیب بی سابقه ای به سیستم مراقبت های بهداشتی وارد کرده است. در نتیجه، واکسن های متعددی در زمان و سرعت بی سابقه برای مقابله با این ویروس ساخته شده است.
بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی (WHO)، تا دسامبر ۲۰۲۱ حدود ۸.۱۷ میلیارد دز واکسن کرونا در سراسر جهان تزریق شد.
کارآزماییهای بالینی که کارایی واکسن را بررسی میکنند، نشان دادند که بیشتر واکسنهای موجود در حال حاضر در برابر عفونت SARS-CoV-۲، کووید-۱۹ علامتدار، موارد بیماران کرونایی بستری در بیمارستان و مرگ و میر ناشی از این بیماری بسیار مؤثر هستند. با این حال، اثربخشی این واکسن ها در بیماران دچار نقص ایمنی از جمله بیماران سرطانی به طور کامل شناخته نشده است زیرا در هیچ آزمایش بالینی گنجانده نشده است.
در این زمینه، برخی شواهد اخیر نشان می دهد که بیماران سرطانی از نظر ایجاد ایمنی قوی هومورال، کمتر به واکسنهای کووید-۱۹ واکنش میدهند. ایمنی هومورال نوعی پاسخ وابسته به آنتی بادی در مقابل ورود ویروس ها یا باکتری ها به بدن، است.
در این مطالعه، محققان اثربخشی واکسنهای کووید-۱۹ را در کاهش عفونت SARS-CoV-۲ و مرگ و میر ناشی از این بیماری در بیماران سرطانی ارزیابی کردهاند.
این بررسی روی بیماران بزرگسال مبتلا به تومورهای جامد یا سرطان های خونی که بین ماه اوت۲۰۲۰ (شهریور ۹۹) تا ماه مه ۲۰۲۱ (اردیبهشت ۱۴۰۰) درمان های مرتبط با سرطان را دریافت کرده بودند، انجام شد.
در این مطالعه در مجموع ۲۹ هزار و ۱۵۲ بیمار سرطانی واکسینه شده و تعداد مشابه بیمار سرطانی واکسینه نشده مورد بررسی قرار گرفتند. طی یک پیگیری ۴۷ روزه، عفونت SARS-CoV-۲ در ۱۶۱ بیمار سرطانی واکسینه شده و ۲۷۵ فرد کنترل واکسینه نشده شناسایی شد. تعداد مرگ و میر در میان بیماران واکسینه شده و گروه کنترل واکسینه نشده به ترتیب ۱۷ و ۲۷ مورد بود.
اثربخشی واکسن پس از تزریق اولین دز، ۴۲ درصد تخمین زده شد. هیچ تفاوتی در میزان عفونت میان بیماران واکسینه شده و واکسینه نشده طی ۲ هفته پس از اولین واکسیناسیون وجود نداشت پس از گذشت ۱۴ روز از واکسیناسیون دوم، اثربخشی کلی واکسن ۵۸ درصد برآورد شد. اثربخشی در بیماران تومور جامد (۶۶ درصد) که در مقایسه با اثربخشی (۱۹درصد) در میان بیماران مبتلا به سرطان خون، به طور قابل توجهی بالاتر بود.
بیشترین اثربخشی واکسن های کرونا که ۸۵ درصد بود در میان بیمارانی مشاهده شد که بیش از ۶ ماه قبل از واکسیناسیون دوم درمان سرطان دریافت کرده بودند. با این حال، اثربخشی واکسن کرونا در میان بیمارانی که درمان سرطان را طی ۳ تا ۶ ماه یا ۳ ماه قبل از واکسیناسیون دریافت کرده بودند، به ۶۳ درصد و ۵۴ درصد کاهش یافت.
با توجه به انواع درمانهای سرطان، بیشترین اثربخشی (۷۶درصد) در بین بیمارانی مشاهده شد که سه ماه قبل از واکسیناسیون دوم، درمان غدد درونریز دریافت کرده بودند.با این حال، اثربخشی برای بیمارانی که در همان دوره شیمی درمانی شده بودند به ۵۷ درصد کاهش یافت.
یافتههای این مطالعه بر اثربخشی واکسنهای کووید-۱۹ مبتنی بر mRNA در کاهش عفونت SARS-CoV-۲ و مرگهای ناشی از کووید-۱۹ در بیماران سرطانی تأکید میکند. با این حال، اثربخشی واکسن ها ممکن است بسته به نوع سرطان، نوع درمان، و فاصله بین درمان و واکسیناسیون متفاوت باشد.
نتایج این مطالعه در مجله JAMA Oncology منتشر شده است.