تهران-ایرنا- سخنگوی وزارت خارجه عراق اعلام کرد که لوح باستانی گیلگمش که در جریان اشغال عراق به دست آمریکایی ها سرقت شده بود، فردا سه شنبه به بغداد پایتخت این کشور منتقل و تحویل مقام های ذیصلاح عراقی می شود.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا به نقل از الفرات نیوز، «احمد الصحاف» سخنگوی وزارت خارجه عراق در بیانیه‌ای اعلام کرد که دیپلماسی استرداد بیش از ۱۷۵۰۰ اثر باستانی را طی سال جاری به کشور بازگرداند.

گفته می‌شود که این لوح باستانی در طول جنگ خلیج فارس در سال ۱۹۹۱ از یک موزه عراق غارت و به طور «غیرقانونی» به ایالات متحده منتقل شده بود.

مقام های عراقی می گویند،‌ حماسه گیلگمش یکی از ۱۷۰۰۰ اثر باستانی غارت شده‌ای است که ایالات متحده با بازگرداندن آن به عراق موافقت کرده است.

حماسه یا افسانه گیلگمش، قدیمی‌ترین شعر حماسی شناخته شده است که قبل از اودیسه هومر سروده شد. برخی مورخان گفته اند، این حماسه مربوط به ۲۸۰۰ تا ۲۵۰۰ پیش از میلاد مسیح می باشد.

این قطعه کمیاب که به خط میخی اکدی نوشته شده است، برای نمایش در موزه کتاب مقدس در واشنگتن دی سی خریداری شد.

این یکی از آثار باستانی عراق و خاورمیانه است که توسط میلیاردر دیوید گرین مالک کلکسیون صنایع دستی هابی لابی که سرپرستی و بودجه موزه کتاب مقدس را بر عهده دارد، جمع آوری شده است.

اما وزارت دادگستری ایالات متحده این موزه را در سال ۲۰۱۹، دو سال پس از افتتاح آن، تصرف کرد، زمانی که دادگاه فدرال ایالات متحده رای داد که این اثر نادر باید به مقامات تحویل داده شود.

مقامات گفتند که این قطعه توسط یک دلال عتیقه آمریکایی در سال ۲۰۰۳ در لندن خریداری شد، سپس به ایالات متحده منتقل و با اسناد جعلی فروخته شد.

این قطعه چندین بار پیش از خرید گروه هابی لابی در حراجی در سال ۲۰۱۴ به قیمت ۱.۶۷ میلیون دلار فروخته شد.

آمریکایی ها از سال ۲۰۰۳ هنگام اشغال عراق، آثار بیشمار تاریخی و باستانی عراق را غارت و تخریب کردند که یکی از مهمترین آنها آثار شهر باستانی بابل در جنوب بغداد است. آمریکایی ها تعمدا بزرگترین پایگاه نظامی خود را در محوطه تاریخی بابل ایجاد کردند و به دور آن حصار کشیدند و بعد از مدتی که محل را تحویل عراقی ها دادند، مشخص شد که آثار بسیاری تخریب شده و مواردی بیشمار از اشیاء و آثار تاریخی این محوطه توسط نظامیان آمریکایی به سرقت رفته است.