بجنورد- ایرنا- رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان شمالی گفت: تفاهم‌نامه اولیه خواهرخواندگی بجنورد و آلماتی قزاقستان در سفر یک هفته‌ای هیات تجاری استان به این کشور بین طرفین امضا شد و بزودی سند آن نهایی می‌شود.

به گزارش ایرنا، سعید پورآبادی روز سه شنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه اظهار داشت: هیات تجاری ۱۶ نفره خراسان شمالی ۲۲ آبانماه جاری به کشور قزاقستان سفر کرد که دستاوردهای تجاری خوبی را به همراه داشت و خواهرخواندگی بجنورد و آلماتی نیز از مهم‌ترین دستاوردهای این سفر بود.

وی تصریح کرد: پیشنهاد خواهرخواندگی بجنورد به معاون استاندار استان آلماتی داده شد و با استقبال فراوان تفاهم نامه اولیه  امضا و مقرر شد تا با سفر شهردار بجنورد به این شهر سند نهایی امضا شود.

پورآبادی با بیان اینکه خواهرخواندگی در زمینه تحکیم مناسبات اقتصاد بین کشورها نقش به سزایی دارد، افزود: این فرآیند تبادل دانش و اطلاعات و تجارب، گسترش سرمایه گذاری و صنعت گردشگری در شهرها و اجرای پروژه های مشترک را به همراه دارد.

بجنورد با ۳۲۰ هزار نفر جمعیت مرکز خراسان شمالی در کوهپایه‌های آلاداغ واقع شده ‌است و بدلیل قومیت های کرد، کرمانج، ترک و تات‌ها  رنگین کمانی از قومیت ها را تشکیل داده است.

آلماتی بزرگترین شهر کشور قزاقستان است.

امضای چهار تفاهم‌نامه همکاری با آلماتی

رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان شمالی در ادامه گفت: سفر ۱۶ نفره و یک هفته‌ای هیات تجاری استان به قزاقستان منجر به امضای چهار تفاهم نامه علمی، تجاری و گردشگری با استانداری آلماتی این کشور شد.

وی تصریح کرد: رایزنی های انجام شده با دانشگاه آلماتی، مقرر شد تا دفتر پژوهشی و آموزشی برای انجام روادید و فعالیت های تحقیقاتی در این دانشگاه راه اندازی شود تا فعالیت های پژوهشی و تحقیقاتی نخبگان خراسان شمالی در قزاقستان تسهیل شود.

پورآبادی عنوان کرد: طبق تفاهم نامه با استاندار آلماتی مقرر شد تا ۲ هکتار زمین به صورت رایگان از طرف کشور قزاقستان در اختیار اتاق بازرگانی خراسان شمالی قرار گیرد تا نمایشگاهی از محصولات استان در این محل دایر شود و همین متراژ از زمین نیز در بجنورد در اختیار تجار قزاقستان قرار می گیرد و طرف مقابل نیز نمایشگاهی با همین محوریت دایر می کند.

وی عنوان کرد: همچنین بر اساس تفاهم نامه با اتاق بازرگانی آلماتی مقرر شد تا دفتر گردشگری خراسان شمالی در شهرداری این شهر مهم و پرجمعیت قزاقستان راه اندازی تا شرایط حضور گردشگران این کشور در ایام نوروز به خراسان شمالی فراهم شود.

رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان شمالی گفت: در این سفر مقرر شد تا یک مرکز پزشکی و درمانی توسط سرمایه گذاران خراسان شمالی در آلماتی احداث شود.

وی در ادامه با بیان اینکه کشور قزاقستان از کشت فراسرزمینی ایران حمایت می کند، افزود: این کشور پهناور دارای اراضی کشاورزی مناسب غنی و پر آب است و دارای مناطق سردسیر که کشاورزان ایرانی می توانند غلات، ذرت، دانه های روغنی و عدس کشت کنند ضمن اینکه مناطق جنوبی این کشور نیز گرمسیر است که می توان در این مناطق برنج کاری کرد.

پورآبادی ادامه داد: در دهه های گذشته کشاورزانی از ایران در این کشور کشت فراسرزمینی داشتند که از حمایت های دولت قزاقستان بهره مند بودند و بعد از شیوع ویروس کرونا حضور این شرکت ها کمرنگ شد.

جشن نوروزگاه با مشارکت قزاقستان

سرپرست اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان شمالی نیز در این نشست گفت: با توجه‌ به برنامه‌ریزی دبیرخانه ستاد اجرایی خدمات سفر، جشن نوروزگاه با مشارکت کشور قزاقستان سال ۱۴۰۱ در بجنورد برگزار می‌شود.

علی مستوفیان با تاکید بر اهمیت برگزاری این رویداد در معرفی خراسان شمالی افزود: با برگزاری این رویدادها زمینه حضور گردشگران خارجی در استان فراهم می‌شود.

وی گفت: با بررسی موضوع برگزاری نوروزگاه در کارگروهی تخصصی، اقدامات لازم برای تحقق این امر از سوی دستگاه‌های مرتبط صورت گیرد.

خراسان شمالی درگذشته میزبان برگزاری رویداد مشترک فرهنگی نمایشگاه صنایع‌دستی کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی «اکو» بوده است.

استان خراسان شمالی در حدفاصل دو قطب سیاحتی شمال و زیارتی مشهدمقدس واقع شده است. در این استان هشت هزار و ۷۰۰ جاذبه گردشگری شناسایی شده در حوزه های مختلف وجود دارد.

واگذاری ۱۰ هکتار زمین به خراسان شمالی در کشور قزاقستان

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی نیز در ادامه این نشست از واگذاری بدون شرط ۱۰ هکتار زمین در استان آلماتی قزاقستان به استان برای راه اندازی نمایشگاه دائمی محصولات کشاورزی خبر داد و گفت: همین متراژ از زمین نیز در بجنورد مرکز خراسان شمالی در اختیار کشور قزاقستان قرار می گیرد و طرف مقابل نیز نمایشگاهی با همین محوریت دایر می کند.

حسین حاجی بیگلو افزود: محصولات پتروشیمی، باغی و کشاورزی، فرآورده های معدنی، گردشگری و صنایع دستی از مهمترین پتانسیل هایی است که قابل عرضه در قزاقستان است و این نمایشگاه می تواند دروازه ورود اقتصاد خراسان شمالی به آسیای مرکزی باشد.

قزاقستان؛ کشوری مستقل و فراقاره‌ای در آسیای مرکزی است و جمعیت این کشور در حدود ۲۰ میلیون نفر است که حدود ۷۰ درصد از مردم آن مسلمان هستند و بزرگترین کشور محصور در خشکی جهان است که تراکم جمعیتی کمی دارد.

کشور قزاقستان دروازه ورود به اوراسیا است و نقش زیادی در دستیابی به بازار کشورهای اروپایی و تامین بازار جدید صادراتی دارد.

صنایع مادر پتروشیمی، سیمان بجنورد، آلومینای جاجرم و قند شیروان در خراسان شمالی فعال هستند که علاوه بر این، صنایع دستی و محصولات باغی و کشاورزی نیز از دیگر مزایای دارای مزیت نسبی این استان شمالشرق کشور برای ارتباط اقتصادی با دیگر کشورها محسوب می شود.

بر اساس آمار اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان شمالی؛ در سال جاری از این استان ۴۶ هزار و ۵۲۰ کیلوگرم به ارزش ۵۹ هزار و ۸۲۹ دلار کالا به قزاقزستان صادر شده است که این کالاها شامل پالت بتن سبک و رب گوجه فرنگی است.

این دومین اعزام هیات تجاری از خراسان شمالی به کشورهای خارجی است. تابستان امسال یک هیات تجاری از این استان به کشور ارمنستان اعزام شد.

استان خراسان شمالی ۸۶۳ هزار نفری خراسان شمالی در شمال شرق کشور واقع است و ۴۴ درصد از مردم آن در روستاها سکونت دارند.