استان‌ها- ایرنا- فضای دانشگاه‌ها پس از حدود ۲ سال سکوت و رخوت ناشی از شیوع ویروس کرونا، ۱۶ آذرماه امسال با همان شور و هیجان همیشگی سپری شد، روزی که دانشجویان دغدغه‌ها و مطالبات خود را مطرح کردند، مسوولان گوش شنوایی برای حرف‌ها شدند و البته درباره مسائل مهم کشور هم با جوانان سخن گفتند.

آنچه که در این روز از سوی مسوولان موردتوجه قرار گرفت، این بود که مطالبات دانشجویان در راستای عدالت طلبی، رفع تبعیض، قانون‌گرایی، کاهش فاصله مردم و مسوولان، فساد ستیزی، استقلال‌طلبی و استکبارستیزی، دفاع از آزادی‌های اجتماعی، تاکید بر شفافیت، جوان گرایی و شجاعت و صراحت در بیان نقد نسبت به عملکرد مسوولان منطبق با آرمان‌های انقلاب اسلامی است.

از دیگر موضوعاتی که مسوولان همزمان با روز دانشجو و با حضور در نشست های مختلف مطرح کردند این بود که دانشجویان باید به یک مجموعه نقش آفرین در جامعه تبدیل شوند و پرچم مطالبه گری ها از مسوولان در دست دانشجویان است، نقدهای سازنده دانشجویان خطاب به مسوولان باعث بهتر شدن امور می شود، اگر دانشجویان صاحب تحلیل شوند در مقاطع مهم تاریخی تصمیماتی می گیرند که در مقابل قضاوت آیندگان سرافراز باشند و شرمنده تصمیم خود نباشند.
دانشجو محور اصلی جریان سازی اجتماعی برای آحاد مردم است و دانشجو با جریان سازی موثر جریان های سیاسی را در کنش مطالبه واقعی مردم قرار می دهد. دانشجو با هوشمندی، تحلیل جامع و بصیرت در مسیری قدم بر می دارد که نتیجه آن اعتلای نظام و کشور خواهد بود. دانشجو باید نسبت به تمام رویدادهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جریان ساز و پیشگام باشد و با اتکا به بیانیه گام دوم انقلاب مطالبه گری خود را به نمایش بگذارد، دیگر محورهای سخنان مسوولان در دیدار و نشست با دانشجویان بود.

مهمترین برنامه در روز دانشجوی امسال حضور آیت الله سید ابراهیم رئیسی در دانشگاه شریف بود، که وی با بازدید از نمایشگاه دستاوردهای فناورانه مرکز نوآوری شریف در جریان آخرین دستاوردهای اساتید و دانشجویان این دانشگاه در حوزه‌های مختلف هوافضا، صنعت خودرو، مخابرات، آب و انرژی، نیروگاه‌های خورشیدی، محیط زیست، کشاورزی، الکترونیک و دارو و تجهیزات پزشکی قرار گرفت و  بر حمایت دولت از فعالیت‌های فناورانه آنان تاکید کرد.

محمد مخبر دزفولی معاون اول رییس‌ جمهوری، محمدعلی زلفی‌گل وزیر علوم و  سید محمد مقیمی رییس دانشگاه تهران نیز همزمان با روز دانشجو، از مجتمع خوابگاه‌های دانشگاه تهران بازدید کردند.

سید امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی معاون رئیس جمهوری و رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران هم در جمع دانشجویان دانشگاه شاهد واقع در شهرستان ری با اشاره به اینکه ایجاد تمدن اسلامی نیازمند آموختن کامل علوم مختلف و سپس تولید علم در تمامی عرصه‌ها است، گفت: این مسیر فقط از نهاد مقدس دانشگاه می گذرد. دانشگاه طراز انقلابی محلی است که راهبری و سیاستگذاری اصلی نظام اسلامی ایران از آن می گذرد و هدف نهایی آن نیز ایجاد قدرت و ثروت ملی است.

وی افزود: هم اکنون که سرعت انتقال اطلاعات و داده ها بسیار بیشتر از هر زمان دیگر در تاریخ است باید دانشجویان و استادان ایرانی از آن در جهت تولید قدرت و ثروت برای کشور استفاده کنند.

علیرضا زاکانی شهردار تهران هم در همایش گرامیداشت روز دانشجو که با عنوان «با روایت طبیب، دردهای مزمن شهر» در دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد، گفت: در دهه ۷۰ و ۸۰ تلاش شد که جوهره جریان دانشجویی در کشور تغییر پیدا کند و یک مسیری بر خلاف مسیر ذاتی آن طی شود اما بعد از انقلاب یک مسیر درخشان دیگر یعنی ۱۳ آبان ۵۸ را داشتیم که در آن نیز یک اصلاح درونی و یک نه بزرگ بیرونی مقصود بود، اصلاح درونی نسبت به دولت موقت بود که اگر استمرار پیدا می کرد منجر به انحراف نظام می شد و «نه» بزرگ بیرونی به پذیرش شاه مستبد بود و با انقلاب اسلامی وارد یک رقابت جدی بین اسلام و لیبرالیسم با یک نگاه متفاوت نسبت به انسان شدیم.

آیت الله سید احمد علم الهدی امام جمعه مشهد در نشستی با عنوان "دانشجو، مبارزه، خدمت" به مناسبت روز دانشجو در دانشگاه فردوسی مشهد گفت: حوادث ۱۶ آذر سال ۳۲ نشان داد دانشجو در خط مقدم استکبارستیزی و آمریکا ستیزی قرار دارد. مبارزه و خدمت از یکدیگر جداشدنی نیست و طی ۲۵ سال بعد از حادثه ۱۶ آذر جریان داشته است و امروز ما در جریان پیروزمند مقابله با استکبار هستیم در حالی که آمریکا از همه قدرت خود در این مدت استفاده کرد و شکست خورد.

حجت‌الاسلام عسگر دیرباز عضو مجلس خبرگان رهبری نیز در همایش مجازی گرامیداشت ۱۶ آذر با بیان اینکه دانشجو همواره در مبارزه با ظلم‌وستم پیشرو بوده است گفت: برای برقراری تمدن نوین اسلامی و اهدافی که در بیانیه گام دوم که رهبر معظم انقلاب برای آینده انقلاب ترسیم کرده نیز دانشجویان پیشرو هستند و از دیدگاه‌های آنها استفاده خواهیم کرد.

البته مراسم روز دانشجو به دور از حاشیه نبود و برخی نشست ها به نقد و انتقاد گذشت از جمله در نشست دانشگاه آزاد یاسوج بهراد شفیعیان از انجمن اسلامی دانشگاه آزاد یاسوج به موضوع دعوت از یکی از نمایندگان سابق استان در دانشگاه آزاد یاسوج و عدم اجازه به حضور وی در این دانشگاه انتقاد کرد و گفت: متاسفانه به ما گفته‌اند که شورای تامین استان اجازه نداده چنین نشستی با نماینده پیشین برگزار شود. 
استاندار کهگیلویه و بویراحمد در پاسخ به انتقاد این دانشجو گفت: حضور یا عدم حضور این میهمان در دانشگاه آزاد هیچ ربطی به شورای تامین نداشته و دخالتی در آن نداشتند.
حجت‌الاسلام قلندری رئیس نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه‌های استان هم در ادامه گفت: آیین نامه می گوید شورای نظارت بر تشکل ها می‌توانند در مورد چنین مسائلی تصمیم بگیرند و ربطی به شورای تامین و اداره اطلاعات استان ندارد.
مسئول بسیج دانشجویی کهگیلویه و بویراحمد نیز در این نشست گفت: روز دانشجو روزی است که دانشجو فریاد زد و نشان داد که دانشجو برای حفظ آرمان‌های خود حتی حاضر است از جان خود بگذرد.
مسعود پرهیزگاری افزود: جریان دانشجویی به یک خواب کوتاه فرو رفته است و این خواب جریان دانشجویی را از حرکت و پویایی بازداشته و امیدواریم در دولت سیزدهم این رویه تغییر کند و دانشگاه و دانشجو به رویه مطالبه‌گری و عبور از رویه تک صدایی برگردد.
دخالت نمایندگان در انتصاب مدیران، استاندار پیشگام در شفافیت باشد، مدیران خسته سریع تر برداشته شوند، دوگانه کلاس های مجازی و حضوری، بحران مدرک گرایی و پارک علم و فناوری حمایت شود، بخش دیگری از سخنان دانشجویان دانشگاه آزاد یاسوج خطاب به مسوولان بود.

علی احمدزاده استاندار کهگیلویه و بویراحمد هم در دیدار با تشکل های دانشجویی با بیان اینکه امروز باید صدای دانشجویان شنیده شود، تاکید کرد: هیچ نهاد نظارتی حق ندارد دانشجویان را به دلیل مطالبه گری از مسئولان مواخذه کند و تک صدایی در دانشگاه مفهومی ندارد و چنین سیاستی در کشور و استان وجود ندارد.

برنامه گرامیداشت روز دانشجو در استان البرز نیز با حضور مسوولان در پردیس دختران کرج برگزار شد که در این مراسم تاکید کردند: دانشجو نباید نسبت به مسائل سیاسی کشور بی تفاوت باشد و همانگونه که برای علم آموزی تلاش می کند در عرصه سیاسی نیز فعال باشد و بی تفاوت بودن نسبت به مسائل جامعه به درد نمی خورد و هرفردی بویژه دانشجویان باید نسبت به جامعه و رویدادهای آن حساس باشند تا در مسیر توسعه کشور در کنار فعالیت علمی، ایفای نقش کنند.

در استان چهارمحال و بختیاری هم تعدادی از دانشجویان منتخب از دانشگاه‌های مختلف همچون دانشگاه شهرکرد، آزاد اسلامی، علوم پزشکی، علمی کاربردی و فرهنگیان در فرصتی چهار دقیقه‌ای، مطالباتشان را خطاب به مسوولان بیان کردند.

استانداری برای اختصاص اعتبار فعالیت‌های دانشجویی وارد عمل شود، نمایندگان مجلس و مسوولان برای ارتباط و مشاوره با دانشجویان برنامه داشته باشند، تبعیض در تقسیم بودجه فرهنگی دانشگاه‌ها رفع شود، ایجاد درمانگاه مجهز فرهنگیان در چهارمحال و بختیاری یک نیاز اساسی است، دانشجویان خواستار نظارت هر چه بیشتر بر عملکرد اعضای هیات علمی هستند، برنامه استانداری برای رفع معضل بیکاری، برنامه انتصابات و هزینه‌کرد بودجه فرهنگی مشخص شود،  پشتیبانی و حمایت از گروه‌های جهادی دانشجویی ضرورت دارد، کانون‌های موسیقی محلی و آیینی در دانشگاه‌های استان فعال شوند و نحوه جذب اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها به درستی بررسی شود، محور برخی از سخنان و درخواست های دانشجویان در این نشست بود.

دانشگاه مازندران در بابلسر هم روز ۱۶ آذر را با یک برنامه مفصل سپری کرد که در آن نمایندگان دانشجویان از تداوم آزادسازی سواحل، نبود منطقه آزاد، حل معضل پسماند، مقابله با جنگل‌خواری، تعطیلی صنایع و فقدان دانشگاه علوم انسانی در شرق مازندران، شفاف‌سازی دخل و خرج دانشگاه، نبود پارک و فضای تفریحی مناسب یرای بانوان، صداقت در کار مسوولان دانشگاه، سایت زباله انجلسی و معضل زیست محیطی آن، سایت زباله عمارت و طلب ساخت دانشگاه علوم پزشکی در آمل، لزوم توجه بیشتر به شهرهای غرب مازندران، انتقاد از انتصابات حزبی و گروهی در دانشگاه و مشکلات معیشتی و جنگل خواری در رامسر، به عنوان مطالباتشان یاد و از نداشتن انجمن صنفی انتقاد کردند.

در شیراز نیز دانشگاهیان روز دانشجو را با "محمد هادی ایمانیه" استاندار فارس گذراندند. وی در جمع دانشجویان علاوه بر بیان خاطراتی از دوران دانشجویی اش، توصیه ای هم داشت مبنی بر اینکه بزرگترین آفت ناامیدی است و باید قشر دانشجو از این موضوع دوری کند و اینکه از افراط و تفریط ها بپرهیزند و هم اینکه ابراز امیدواری کرد که بتواند در ۶ ماه آینده بخشی از مشکلات را رفع کند.
استاندار فارس این وعده را نیز داد که در آینده نزدیک آیین نامه حمایت از دانشجویان متاهل تدوین شود و از دانشجویان خواست تا طرح های خود را به شرکت های دانش بنیان ارائه دهند.

وی همچنین با بیان مشکلات استان خواستار مشارکت دانشگاهیان برای حل معضلات شد و گفت: استفاده از توان آنان در این زمینه ضروری است و بهره خواهیم گرفت.

در بزرگداشت روز دانشجو در شیراز محمد حسن مقتدری به نمایندگی از انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل، علی حسینی نماینده انجمن‌های علمی، مرصاد خلفی به نمایندگی از جامعه اسلامی دانشجویان شیراز، هاجر برزگر نماینده کانون‌های فرهنگی دانشگاه ها، زیبا دیندارلو نماینده مجمع آرمان درباره موضوعاتی از جمله مهاجرت نخبگان ایرانی، برخوردهایی مغایر با شان دانشجو، فعال کردن کرسی های آزادانه اندیشی، آقازادگی و  انتصابات رانتی صحبت کردند.

عابدین خرم استاندار آذربایجان شرقی هم به مناسبت روز دانشجو دیدار صمیمی با دبیران و نمایندگان تشکل‌های دانشجویی دانشگاه‌های تبریز برگزار کرد و گفت: رهبر معظم انقلاب، پرچمدار آزادی اندیشه در دانشگاه‌ها است و دانشجویان و استادان دانشگاه‌ها هم باید پرچمدار گام دوم انقلاب باشند، امروز بیانیه گام دوم با نگاه بلند رهبری در اختیار ماست و متناسب با اهداف آن باید کار و تلاش کنیم.

وی خطاب به دانشجویان با توصیه به اینکه حس مطالبه‌گری را به واقعیت تبدیل کنند، گفت: امروز دولت سیزدهم از نقدها استقبال و در قبال آنها احساس مسئولیت می‌کند و اگر کسی نقد و مطالبه‌گری را نمی‌پذیرد باید اشکال را در خودش ببیند؛ البته نقد هم باید سازنده، دلسوزانه و راهگشا و همراه با رعایت ادب و متانت باشد.

رویکرد دولت بر تنظیم بودجه، عدالت‌‍محوری و تحقق رشد اقتصادی است، مطالعه دقیق مشکلات، استقبال از تشکیل اتاق فکر جوانان و نخبگان، بحق دانستن انتقاد دانشجویان از بروکراسی در سیستم اداری استان، پیگیری مشکلات کارگری واحدهای صنعتی، دیگر موضوعات مورد اشاره استاندار بود.

پیش از سخنان خرم چند نفر از دبیران و نمایندگان تشکل‌های دانشجویی دانشگاه‌های تبریز دیدگاه‌های خود را در خصوص مسائل مختلف مطرح کردند از جمله محمد فرهمند دبیر کل تشکیلات انجمن‌های اسلامی دانشجویان تبریز با بیان اینکه بروکراسی های اداری و دوندگی های ادارات و مردم جامعه را کلافه و عصبی کرده است و بسیاری از مردم ما به بیماری های روانی دچار شده اند خواستار این شد که بیمه‌ها روانشناسی و درمان روان شناسی را به تعهدات خود اضافه کنند.
دبیر هیئت نظارت جامعه اسلامی دانشجویان کشور نیز توجه به مشکلات اقتصادی و صنفی و مجموعه های تولیدی و نیز اعتراضات کارگری را به خواسته‌های مطالبات دانشجویی و مردم استان ذکر کرد و از استاندار آذربایجان‌شرقی خواست مشکلات زیست محیطی و احیای دریاچه ارومیه تصویری در وضعیت اداری شهرستان ها را در اولویت کاری خود قرار دهند.
عضو بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی سهند نیز با اشاره به اشکالات آزادراه سهند تبریز استاندار آذربایجان شرقی گفت که خواهشمندم شخصاً به معضلات این آزادراه رسیدگی کنید چرا که بعد از ۱۳ سال انتظار این آزادراه در شأن مردم سهند نیست و مردم سهند روزانه ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان پول عوارض برای عبور و مرور از این جاده می‌پردازند در حالی که این جاده اشکالات فنی بسیاری دارد.

اردبیل هم از جمله نقاطی بود که سید حامد عاملی به عنوان استاندار در نشستی سه ساعته به درد دل تشکل های دانشجویی این استان گوش کرد و البته خود نیز در سخنانی اظهار داشت: دانشجو هر چه مطالبه‌گرتر باشد، به همان میزان گام بزرگی در راستای پیشرفت جامعه برداشته می‌شود و نشاط علمی، فرهنگی و سیاسی با حضور دانشجویان اتفاق می‌افتد و دانشجویان با خلوصی که دارند، می توانند صادقانه عملکردها را نقد و بررسی کنند.

وی همکاری دانشجویان و مسئولان را در کنار هم، گامی برای خدمتگزاری بهتر به مردم دانست و بیان کرد: داشتن مسئولیت نیازمند سعه‌صدر و استفاده از نظرات مختلف برای رشد و تعالی جامعه بوده و در این راستا مسوولان استان نیز با نگاه عادلانه از نظرات مطالبه‌گر دانشجویان استقبال کنند.

مراسم روز دانشجوی امسال در استان یزد نیز که به دعوت انجمن اسلامی دانشگاه یزد برگزارشد، با بحث و تحلیل در موضوعات مختلف سپری شد، مهران فاطمی استاندار در این مراسم تاکیدکرد: دانشجویان یزد باید گفتمان و اندیشه را دنبال کنند و به صورت موثر در فضای دانشگاه و استان و کشور حضور داشته باشند و انتظار داریم در اتحادیه های ملی حضور فعال و جدی هم پیدا کنند.
وی ادامه داد: توصیه من  همواره به روسای دانشگاه ها این است که فضای دانشگاه را برای نقد و گفت وگو و آزاد اندیشی باز کنند و به گونه ای عمل کنند که ورود به تشکل دانشجویی یک امتیاز باشد. 

نحوه انتصاب مدیران، تشریح اقدامات دشمنان در فضای مجازی برای سیاه نمایی شرایط کشور، فاصله زیاد بین ناامنی تا احساس ناامنی و همچنین فاصله بین فقر و احساس فلاکت ، دغدغه مند بودن دانشجویان، استفاده از طرفیت دانشجویان و نخبگان برای توسعه و پیشرفت کشور و استان دیگر موضوعاتی بود که توسط مسوولان استان یزد مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان نیز با حضور سید محمدرضا هاشمی استاندار این استان به منظور گرامیداشت ۱۶ آذر نشستی برگزار کردند و درباره مهمترین مشکلات کنونی کشور و نقش دانشجویان برای برون رفت از چالش ها ومشکلات به بحث و تبادل نظر پرداختند.

هاشمی در این نشست با قاطعیت اعلام کرد: از زمان انتصابش به عنوان استاندار سمنان در جابه‌جایی صورت گرفته در ۱۷ پست مدیریتی از ۲۸ پست ، در انتصابات همواره جوان‌گرایی ، فساد ستیری و اعتقاد به سیاست‌های دولت کار و کرامت مد نظر بوده است.‌
وی همچنین درباره پیگیری و رفع مشکلات هم گفت: با توجه به مشکل کمبود منابع آبی در استان سمنان باید بدنبال مدیریت در مصرف و ایجاد صنایع کم آب‌بر بود و اکنون با تلاش‌های انجام شده شاهد بازگشت و احیای مجدد واحدهای صنعتی و راکد استان هستیم و شب گذشته نیز زمینه فعالیت مجدد سه واحد صنعتی و تولیدی دیگر استان فراهم شد.‌
 

روز ۱۶ آذر به مناسبت شهادت سه دانشجوی دانشکده فنی دانشگاه تهران به دست مزدوران رژیم شاه، روز دانشجو نامیده شده است. دانشجویان در آن روز، در اعتراض به ورود «نیکسون» (معاون رئیس جمهوری وقت آمریکا) و برقراری مجدد ارتباط دولت ایران با انگلیس پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ دست به تظاهرات زده بودند که به وسیله مأموران شاه درون دانشکده فنی به شهادت رسیدند.

با شهادت سه دانشجوی دانشکده فنی دانشگاه تهران به نام‌های «مهدی (آذر) شریعت‌رضوی، مصطفی بزرگ‌نیا و احمد قندچی» در پی یورش نیروهای امنیتی به این دانشکده و مجروح شدن تعداد دیگری از دانشجویان این روز برای همیشه در تاریخ ایران ثبت شد.