گچساران - ایرنا - فصل کشت پاییزه محصولات زراعی مهم مانند گندم و کلزا حداقل روی کاغذ و براساس تقویم جهاد کشاورزی در کهگیلویه و بویراحمد پایان یافته اما به دلیل کم بارشی امسال تنها یک پنجم زمین های هدفگذاری شده گندم و یک سوم مزارع اختصاص یافته به کلزا در این استان زیرکشت رفته است.

اگرچه آن طور که کارشناسان جهاد کشاورزی استان می گویند؛ هنوز هم فرصت برای انجام عملیات کشت محصولات زراعی در زمین های کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد و با بارندگی های احتمالی که اداره کل هواشناسی استان در واپسین روزهای آذرماه پیش بینی کرده می توان به انجام کشت در زمان باقی مانده امیدوار بود اما از همین حالا می شود حدس زد میزان کشت پاییزی امسال استان کمتر از سال های پیش خواهد بود.

بررسی های میدانی خبرنگار ایرنا نشان می دهد که نه تنها دیم زارها بلکه برخی از زمین های آبی در کهگیلویه و بویراحمد هم امکان انجام کشت محصولات زراعی وجود ندارد و بهره برداران که برخی از آنان روی درآمد حاصل از کشت پاییزه به عنوان تنها منبع درآمد و معیشت خود حساب کرده بودند از این مساله نگران هستند.

بی آبی با وجود اجرای طرح انتقال آب

یکی از بهره برداران منطقه امامزاده جعفر در گچساران می گوید: به دلیل اینکه آب کشاورزی برای انجام کشت پاییزه در اختیار کشاورزان قرار داده نشده امکان کشت وجود ندارد.

محمد صادقی با اشاره به اینکه کشت محصولات زراعی تنها منبع درآمد خانواده چهار نفره اوست تاکید می‌کند: بی آبی و انجام نشدن کشت معیشت خانواده او را تحت تاثیر قرار داده است.

وی با اشاره به اینکه سرمایه گذاری هنگفتی برای انتقال آب به منطقه امامزاده جعفر صورت گرفته از مسوولان خواست برای تعمیر تجهیزات شبکه آبیاری این منطقه آستین همت بالا بزنند.

برنامه های دولت برای تامین آب دشت امامزاده جعفر

رئیس اداره امور آب گچساران گفت: به دلیل از کار افتادن پمپ های شبکه آبیاری دشت سه هزار و ۵۰۰ هکتاری امامزاده جعفر در این شهرستان ، رهاسازی آب در زمین های کشاورزی منطقه صورت نگرفته است.

سید معصوم افضلی اضافه کرد: از ۱۲ الکترو پمپ شبکه آبیاری منطقه امامزاده جعفر ۱۰ دستگاه پمپاژ آن نیاز به تعمیرات اساسی دارد و تنها ۲ دستگاه پمپاژ آن فعالیت می کند که برای آبیاری باغستان ها پیش بینی شده است.

وی بیان کرد: براساس تصمیم شورای حفاظت منابع آب گچساران که با حضور ۶ تعاونی آب بران بهره بردار این منطقه در آبان ماه امسال تشکیل شد انجام تعمیرات اساسی پمپاژهای شبکه آبیاری منطقه امامزاده جعفر در دستور کار قرار گرفته است.

رئیس اداره امور آب گچساران عنوان کرد: ۵۰ میلیارد ریال اعتبار از محل منابع مالی تعمیر شبکه های آبیاری برای انجام تعمیرات اساسی پمپاژهای منطقه امامزاده جعفر اختصاص یافته است.

افضلی تاکید کرد: هم اکنون کار مطالعاتی برآورد اعتبار و تجهیزات مورد نیاز تعمیر پمپاژهای مذکور در حال انجام است و به زودی عملیات اجرایی این طرح آغاز می شود.

وی ابرازامیدواری کرد: پس انجام عملیات تعمیر در کشت بعدی امکان استفاده از آب پایدار برای زمین های آبی دشت امامزاده جعفر فراهم شود.

طرح انتقال آب به سه هزار و ۵۰۰ هکتار از زمین های کشاورزی دشت امامزاده جعفر از توابع شهرستان گچساران سال ۱۳۹۵ افتتاح شد و در این طرح ۴۵کیلومتر خط انتقال اصلی و حدود هفت کیلومتر خط لوله فرعی اجرا شده است.

اجرای مخزن ۱۰ هزارمترمکعبی بتنی، ۱۲ الکترو پمپاژ و سد انحراف به طول ۱۱۰ متر و ارتفاع پنج و نیم متر از مشخصات این طرح است.

کم بارشی در کهگیلویه و بویراحمد به روایت آمار

براساس داده های هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد بارش باران در سال زراعی جاری نسبت به میانگین بلندمدت ۵۸ میلیمتر کاهش یافته و این آمار نشان می دهد که میانگین استانی بارش در سال زراعی جاری ۵۴ میلیمتر است.

آن طور که هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد اعلام کرده میزان بارش در مدت مشابه سال زراعی گذشته بیش از ۲۳۰ میلیمتر بود یعنی میزان بارش پارسال ۱۷۶ میلیمتر بیشتر از امسال بوده است.

ازابتدای مهر امسال (ابتدای سال زراعی جاری)تا زمان حاضر ۱۱۳ میلیمتر باران در کهگیلویه و بویراحمد گزارش شده است به عبارت بهتر کمتر از نیمی از بارندگی های بلند مدت ۸۰ روز نخست سال آبی استان محقق شده است.

کهگیلویه و بویراحمد پس از گیلان دومین استان پربارش ایران در بلندمدت به شمار می رود به طوری که میانگین بلند مدت سالیانه بارش در این استان بیش از ۵۴۰ میلیمتر است.

کشاورزان در  انتظار سخاوت آسمان

یکی از کشاورزان شهرستان کهگیلویه با اشاره به اینکه هر ساله حداکثر تا نیمه نخست آذر کشت پاییزه محصولات زراعی انجام می شد کم بارانی های امسال را بی سابقه دانست.

احمد حسن زاده تاکید کرد: چشم انتظار سخاوت آسمان در روزهای باقی مانده پاییز برای انجام کشت هستیم.

کاهش میزان کشت

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت: کم بارانی های امسال کشت پاییزه محصول گندم در این استان را به شدت کاهش داده است.

عیسی راستین نسب افزود: در حالی که براساس تقویم جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد زمان کشت پاییزه محصولات زراعی پایان یافته تنها ۲۰ هزار هکتار مزرعه در استان زیرکشت گندم رفته است.

وی بیان کرد: کشت گندم در ۱۰۰ هزار هکتار زمین کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد پاییز امسال هدفگذاری شده بود و مدت مشابه پارسال کشت در این موقع از سال تمام شده بود.

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: با وجود اتمام زمان کشت براساس تقویم اما همچنان امکان کشت فراهم است و در صورت بارش باران زمینه انجام عملیات کاشت فراهم است.

راستین نسب عنوان کرد: امسال قرار بود که ۸۰ هزار دیمزار و ۲۰ هزار زمین کشاورزی آبی استان زیرکشت محصول استراتژیک گندم برود اما به دلیل کم بارشی بسیاری از بهره برداران دست به کشت نبرده اند.

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد اظهار داشت: بذر و کود مورد نیاز کشت پاییزه در استان تامین شده و مشکلی از بابت ماشین آلات کشاورزی در استان وجود ندارد.

وی عنوان کرد: تاکنون سه هزار و ۵۰۰ تن بذر در کهگیلویه و بویراحمد توزیع شده است در حالی که میزان حواله صادر شده برای بهره برداران بسیار بیشتر بوده اما به علت کم بارشی بذرها از انبارهای ذخیره خارج نشده است.

راستین نسب در مورد دانه های روغنی کلزا هم گفت: قرارداد کشت یکهزار و ۵۰۰ دانه های روغنی با بهره برداران منعقد شده است که کاشت تا زمان حاضر ۵۰۰ هکتار آن انجام شده است.

نیمه نخست امسال ۳۸هزار و ۷۵۲ تن گندم ، افزون بر ۲۰ هزار تن جو  و یکهزار و۵۱۳ تن کلزا در مزارع کهگیلویه و بویراحمد برداشت شده که به دلیل خشکسالی نسبت به مدت مشابه پارسال کاهش یافته است.

۲۷۰ هزار هکتار زمین کشاورزی در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد که ۱۶۰ هزار هکتار آن زراعی است و بهره برداران این استان سالیانه ۹۷۲هزار تن محصول کشاورزی تولید می کنند.

کهگیلویه و بویراحمد با ۷۲۶ هزار نفر جمعیت یک درصد مساحت کشور را در اختیار داشته و دارای مساحتی حدود ۱۶  هزار و ۲۴۹ کیلومترمربع، سرزمینی مرتفع و کوهستانی با اقلیم سردسیری و گرمسیری در جنوب غربی ایران قرار دارد.