بهگزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا تب، تاب و کوران ویروس کرونا در سال ۱۳۹۹ تمام رخدادها و رویدادهای زیست اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی کشور را دستخوش تغییر کرد،.برگزاری سیونهمین جشنواره تئاتر فجر نیز از این قاعده مستثنی نبود.
مهمترین رویداد تئاتری کشور در بهمن سال ۱۳۹۹ به دلیل شرایط کرونایی برای نخستینبار مجازی و در قالب ملی برگزار شد، با ورود به سال ۱۴۰۰ و تاکید مسئولان بر تسریع روند واکسیناسیون درنهایت با انتخاب حسین مسافرآستانه به عنوان سکاندار چهلمین جشنوارهتئاتر فجر بر دو نکته تاکید شد؛ تمام تلاش مسئولان بر این مهم قرار خواهد گرفت تا رویداد به شکل فیزیکی برگزار شود و بعد از یکسال وقفه بار دیگر شاهد بینالمللی برگزار شدن مهمترین جشنواره تئاتری کشور در ایام دهه مبارک فجر در سال ۱۴۰۰ خواهیم بود.
اما با توجه به ادامه داشتن کرونا شورای سیاستگذاری جشنواره تئاتر فجر تصمیم گرفت به جای دعوت از گروه های مختلف تئاتری بینالمللی و از کشورهای مختلف امسال و در جشنواره چهلم تئاتر فجر شاهد حضور کشوری به عنوان میهمان ویژه باشیم.
امری که پیشتر این در ادوار مختلف نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران روی داده و تجربهای موفق به شمار میرفت. طوریکه هر سال همزمان با برگزاری جشنواره بینالمللی کتاب تهران شاهد حضور کشوری به عنوان میهمان ویژه به همراه ناشران، نویسندگان، مترجمان و بنگاههای بینالمللی آن کشور نشر در نمایشگاه بودیم.
شنیدهها و گفتهها درباره مهمان ویژه چهلمین جشنواره تئاتر فجر
با پشت سر گذاشتن نیمه آذر و گام برداشتن به سمت ایام برگزاری چهلمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر، حرف و حدیثهای بیشتری درباره نهایی شدن کشور میهمان در این رویداد تئاتری در کشورمان بیشاز پیش و از طریق فضای مجازی، گفتوگوهای اهالی خبر یا حرفهای مسئولان و متولیان امر تئاتر به گوش میرسید. چندوچون و کموکیف این شنیدهها را از زبان حسین مسافرآستانه دبیر چهلمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر جویا شدیم.
اولویت نزدیکی فرهنگ، آداب، رسوم، سنن و زبان کشور مهمان برای دعوت از آنها
حسین مسافرآستانه در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا گفت: تا امروز اعضای شورای سیاستگذاری جشنواره تئاتر فجر در گام چهلم به شکل مستمر و متمرکز جلسات خود را برای اداره امور این جشنواره در بخشهای مختلف پشت سر گذاشتهاند و یکی از اصلیترین محورهای این گفتوگوها رسیدن به تفاهی برای دعوت از کشوری بهعنوان میهمان ویژه در جشنواره بود.
یکی از اصلیترین اولویتها در دعوت از نخستین کشور برای تجربه میهمان ویژه در جشنواره بینالمللی تئاتر فجر نزدیکی فرهنگ، آداب، رسوم، سنن و زبان کشور مدعو بود. برهمین اساس دایره دعوت از کشورهای میهمان با توجه به مؤلفههای ذکرشده را محدودتر کردیم تا بتوانیم به انتخابی درست، صحیح و اصولی برسیم.
تاجیکستان از گزینههای نهایی مهمان ویژه جشنواره چهلم تئاتر فجر
دبیر چهلمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر تصریح کرد: طی تعامل و گفتوگو با اعضای شورای سیاستگذاری، کشور تاجیکستان با توجه به مؤلفه همزبانی همچنین نزدیکی فرهنگ، آداب، رسوم و سنتهای مردمان آن سامان، به عنوان یکی از اصلیترین کشورها برای دعوت به عنوان میهمان ویژه، بیشترین آرای اعضای شورای سیاستگذاری را نیز با خود بههمراه داشت.
درحالحاضر درحال رایزنی با سفارت تاجیکستان در کشورمان ایران همچنین رایزنی فرهنگی کشورمان در کشور تاجیکستان در حال انجام است تا بتوانیم موافقتهای اصولی و ضمنی برای دعوت از تاجیکستان بهعنوان نخستین میهمان ویژه جشنواره بینالمللی تئاتر فجر را نهایی کنیم.
پیگیری گفتوگوها و رایزنیها در حوزه مدیران ارشد وزارت فرهنگ
دبیر چهلمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر یادآور شد: گفتوگوها و رایزنیها در حوزه مدیران ارشد فرهنگی همچنین همکاری مسئولان در وزارت امور خارجه سفارت تاجیکستان در ایران و سفارت ایران در تاجیکستان به شکل فشرده و متمرکز در حال انجام است؛ بهزودی، نهایی شدن این کشور یا کشوری دیگر را بهعنوان میهمان ویژه در جشنواره بینالمللی تئاتر فجر در گام چهلم اعلام خواهیم کرد.
مسافر آستانه در پایان درباره دیگر بخشهای مدیریتی جهت برگزاری باشکوهتر چهلمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر گفت: گروههای انتخاب و بازبینی به شکل فشرده، متمرکز و با برنامهریزی دقیق در حال رصد آثار هستند و خوشبختانه نهتنها از برنامه خود عقب نیافتادهایم، حتی میتوانیم ادعا کنیم که گامهایی نیز نسبتبه بازه زمانی برنامهریزیشده جلوتر هستیم.
تلاش مسئولان و دستاندرکاران ادارهکل هنرهای نمایشی، معاونت امور هنری و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بر برگزاری باشکوهتر و کیفیتر چهلمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر بهعنوان آینه تمامنمای رویدادهای تئاتری در کشورمان است.
چهلمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر بهمن سال جاری به دبیری حسین مسافر آستانه برگزار میشود. جشنواره شامل بخشهای مسابقه نمایشنامهنویسی، نمایشهای صحنهای، نمایشهای خیابانی، دیگرگونه های اجرا، تئاتر ملل، رادیو تئاتر، مسابقه و نمایشگاه عکس تئاتر، مسابقه و نمایشگاه پوستر است.