به گزارش ایرنا، هفته ملی پژوهش و فناوری فرصت مناسبی برای توجه و تمرکز روی ابعاد مختلف امر پژوهش و فناوری فراهم می آورد تا ضمن اطلاع از روند و وضعیت موجود بتوان برای آینده برنامه ریزی و اقدامات بهتری را دنبال کرد که انتخاب و معرفی برگزیدگان حوزه پژوهش و فناوری و تجلیل از آنها از مهمترین برنامه های هفته مذکور به شمار می آید.
در دنیا رقابت امروز، هر پیشرفتی مبتنی بر اقتصاد دانش بنیان است و برای برداشتن گامهای بلند و سازنده باید با انگیزه کافی محققان را به سمت طرحهای تحقیقاتی فناورانه و تدبیل علم به ثروت باید سوق داد، کاری که شاید نیازمند منابع اعتباری و مالی است و هنوز بسیاری از مدیران اجرایی به اهمیت پژوهش یا پی نبردهاند یا اینکه موازی کار و تعدد متولی در این حوزه آنقدر زیاد است که در عمل کارایی چندانی ندارد.
تلاش هدفمند نخبگان در سالهای اخیر، این امیدواری را در جامعه علمی کشور تقویت کرده است و در سالهای اخیر پژوهشگران کردستانی نیز توانسته اند نام خود را در جمع پژوهشگران پراستناد دنیا قرار دهند.
حالا که آذر به هفته سوم خود رسیده، دانشگاه کردستان مراسمی را برپا کرد تا از پژوهشگران برتر استان قدردانی کند.
۱۰۷ پژوهشگر در ردیف برترینها
دبیر برگزاری جشنواره تجلیل از پژوهشگران و فناوران برتر کردستان اظهار داشت: هفته سوم آذر در استانها و هفته چهارم این ماه در ، هفته پژوهش نام دارد و امروز اختتامیه برنامه های این هفته در استان با جشنواره قدردانی از پژوهشگران برتر برگزار شد.
کیومرث کرمی افزود: امروز از ۱۰۷ نفر از پژوهشگران برتر استان در دانشگاهها، دستگاههای اجرایی و پارک علم و فناوری تقدیر شد که طرحهای آنها پراستناد و یا با کاربرد ویژه در حل چالشهای استان بوده و یا طرحهای فناورانه ای که منجر به تولید ثروت شده باشد.
رییس دانشگاه کردستان نیز در این مراسم اظهار داشت: همه کشورها به ویژه کشورهای توسعه یافته، راه رسیدن به توسعه پایدار و سازگار با محیط زیست را با دانش علمی، برنامه ریزی و سیاست در حوزه علم و دانش و پژوهش همراه کرده و در این راه موفق هم بودهاند.
رحمت صادقی وجود سازمانهای متعدد برای ارزیابی علم و پژوهش را مشکل مهمی برشمرد و افزود: این مساله پخش شدن منابع اعتباری ونیروی انسانی را موجب شده و برای اقدام سازنده در این زمینه باید سیاستگذاری لازم برای اهداف مشخص شود و پایش و ارزیابی برای میزان تاثیرگذاری هر طرح انجام گیرد.
وی با بیان اینکه ایران از نظر سرمایه انسانی مشکلی ندارد، اضافه کرد: ایران از این نظر کشور غنی و ثروتمندی است و هرجا با برنامه منسجم و اراده کافی وارد شده، نیروی جوان کاملا موفق عمل کرده است، اما سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه مناسب نبوده و حتی کمتر از میزان لازم بوده و همان میزان کم هم پخش شده است.
صادقی ادامه داد: مطابق برنامه پنجم توسعه باید سه درصد و در برنامه ششم نیز باید چهار درصد برای طرحهای پژوهشی هزینه می شد که آمارها نشان می دهد تنها نیم درصد آن محقق شده است.
وی افزود: این میزان در دانشگاهها، دستگاههای اجرایی و پارکهای علم و فناوری پخش شده و بر اساس آمار تنها ۲۵ درصد آن در دانشگاهها هزینه شده و این به معنای موازی کاری و اتلاف منابع است.
رییس دانشگاه کردستان، تعدد مراکز آموزش عالی در کشور را که بالاترین میزان در جهان را شامل می شود، مانعی بزرگ اعلام کرد و گفت: این تعدد نه تنها نقطه قوت نیست بلکه اگر به صورت مجتمع بود با تجمیع امکانات، تجهیزات و منابع مالی علاوه بر صرفه جویی ملی اثربخشی آن بیش از ۲ برابر می شد.
تعدد متولی و نبود حمایت مالی
پروفسور عبدالله سلیمی که از دانشمندان برتر یک درصد دنیاست، عقدیده دارد چند مساله وچالش بر سر راه حوزه پژوهش قرار دارد که با رفع آن می شود مسیر تحقیق را هموار کرد.
این استاد دکترای تخصصی تجزیه شیمی دانشگاه کردستان افزود: یکی از موانع، متولیان متعدد پژوهش است که محققان را دچار سردرگمی کرده و دیگری عدم دسترسی به منابع مالی که برای پژوهش نیاز است.
وی از نبود تجهیزات و ابزار به عنوان چالش سوم نام برد و گفت: این مساله به ویژه برای کسانی که کار تجربی و آزمایشگاهی انجام می دهند آزار دهنده است و از طرفی هنوز باور و اعتقاد به پژوهش به عنوان راهکار اساسی حل مشکلات نهادینه نشده است.
سلیمی از مهاجرت نخبگان و استعدادهای برتر به دلیل نبود زیرساختهای پژوهشی ابزار تاسف کرد و گفت: با مهاجرت این نخبگان، کشور از سرمایه بزرگی محروم می شود.
هیمن شهابی دانشیار دانشکده منابع طبیعی نیز امروز از برگزیدگان برتر استان در حوزه پژوهش بود که طرح پژوهشی وی به مخاطرات محیطی همانند سیل، زلزله و زمین لغزش اختصاص داشته است و او نیز محدودیت منباع را مانعی بزرگ برای انجام طرحهای تحقیقی دانتس.
امید رحمتی پژوهشگر پراستناد یک درصد دنیا در حوزه مدیریت آب و آبخیزداری نیز اظهار داشت: محدودیتهای مالی مشکل بزرگی برای طرحهای پژوهشی ایجاد کرده و امیدواریم با رفع آن به دستاوردهای برتری دست پیدا کنیم.
محمد قادرمرزی استاد شیمی دانشگاه کردستان نیز که در ۲ زمینه کاتالیست و ترکیبات ضدسرطانی فعالیت دارد، تاکید کرد: نبود انگیزه و از سویی نیاز به پشتیبانی مالی از سوی دستگاههای اجرایی موانع اصلی پیشبرد اهداف پژوهشی است.
نقش پژوهش در توسعه همهجانبه پایدار بسیار برجسته و انکارناپذیر است طوری که میتوان آن را نیروی محرک توسعه در همه حوزههای فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی دانست اما با وجود اینکه همه به این مساله اذعان دارند ولی هنوز پژوهش و تحقیق در بیشتر موارد روی کاغذ مانده و در عمل از آن بهره چندانی گرفته نمی شود و شاید از پژوهش فعلا فقط هفتهای به نام آن باشد.