تهران-ایرنا-آیین اختتامیه نخستین دوره سوگواره عکس آیینی اربعین ۱۴۰۰ همزمان با میلاد حضرت زینب(س) با عنوان «اسوه صبر» در فرهنگسرای بهمن برگزار شد و برگزیدگان این سوگواره معرفی شدند.

به گزارش ایرنا، این آیین روز پنجشنبه با حضور علی‌اصغر خسروی مدیر فرهنگی هنری منطقه ۱۶ و رئیس فرهنگسرای بهمن، مهدی توکلیان دبیر نخستین دوره سوگواره عکس آیینی اربعین ۱۴۰۰، جمعی از مسئولان، هنرمندان و اساتید پیشکسوت عکاسی برگزار شد.

دبیر نخستین دوره سوگواره عکس آیینی اربعین ۱۴۰۰ در این آیین اظهارداشت: این سوگواره در سطح ملی برگزار شد و ۱۲۹ شرکت‌کننده از ۲۵ شهرستان، ۶۸۱ اثر به دبیرخانه سوگواره ارسال کردند که ۹۹ اثر و هشت مجموعه عکس به بخش داوری راه پیدا کردند.

توکلیان گفت: رویکرد آموزش‌محور در این دوره از سوگواره برای گروه جدیدی از هنرجویان عکاسی که علاقه‌مند بودند در این حوزه فعالیت کنند و از تجربیات پیشکسوتان و اساتیدی که در آیین پیاده‌روی اربعین حضور داشتند، بهره‌مند شوند، مدنظر قرار گرفت.

وی افزود: امروز نسل جوان که پا در عرصه هنر می‌گذارند باید بدانند صرف آشنایی با تکنیک عکاسی و داشتن تجهیزات خوب، عکاس خوب نمی‌شوند، آنان باید اساتیدی که در حوزه عکاسی تحصیلات آکادمیک و تجربیاتی دارند و چهار، پنج دهه در این حوزه فعالیت می‌کنند را بشناسند و از رفتار، کردار و آثار آنان الگو بگیرند.

توکلیان بیان کرد: متاسفانه در مرکز اسناد تصویری، آرشیوی از آثار مربوط به عکاسی آیینی وجود ندارد که امیدواریم با همیاری اساتید و پیشکسوتان چنین آرشیوی ایجاد شود.

دبیر نخستین دوره سوگواره عکس آیینی اربعین ۱۴۰۰ اظهارداشت: با توجه به اهمیت رویکرد جامعه‌شناختی و مردم‌شناختی در این رویداد، علاوه بر کارگاه‌های آموزشی با حضور اساتید عکاسی، کارگاه‌هایی با حضور اساتید جامعه‌شناسی و مردم‌شناسی نیز برای علاقه‌مندان برگزار شد.

وی گفت: عکس به عنوان رسانه شناخته می‌شود و امروز علی‌رغم تمام سانسورهای خبری که در حوزه اطلاع‌رسانی رویدادی همچون اربعین انجام می‌شود؛ عکس توانسته به عنوان یک رسانه بسیار قوی این رویداد را جهانی کند و هنرمندان حوزه آیینی و دینی نقش به‌سزایی در این حوزه دارند.

مدیر فرهنگی هنری منطقه ۱۶ نیز در این آیین ضمن تبریک میلاد حضرت زینب(س) با اشاره به برگزاری نخستین سوگواره عکس اربعین در فرهنگسرای بهمن گفت: این رویداد با راهنمایی اساتید و پیشکسوتان و مشارکت مرکز آموزشی فضه برگزار شد و با برگزاری کارگاه‌های آموزشی مورد توجه قرار گرفت که یکی از وظایف اصلی مسئولان فرهنگی هنری برگزاری چنین دوره‌ها و کارگاه‌های آموزشی است.

خسروی افزود: برگزاری سوگواره عکس آیینی اربعین در فرهنگسرای بهمن نشان می‌دهد این فرهنگسرا با بهره‌مندی از ظرفیت‌هایی خود می‌تواند در تمامی گونه‌های هنرهای تجسمی حضور جدی داشته باشد و وظیفه ما فراهم کردن زمینه برای این قبیل از برنامه‌هاست.

وی بیان کرد: شورای سیاستگذاری سوگواره عکس آیینی اربعین با ریاست کمال‌الدین شاهرخ و با دبیری مهدی توکلیان و با حضور اساتید عکاسی رسول اولیازاده، سیدعباس میرهاشمی، جاسم غضبان‌پور، محمدصادق حیدری و محمدرضا پویافر جامعه‌شناس و دیگر اساتید این حوزه در فرهنگسرای بهمن تشکیل خواهد شد و امکانات آموزشی در اختیار این رویداد قرار خواهد گرفت.

معرفی برگزیدگان

نخستین سوگواره عکس آیینی اربعین ۱۴۰۰ در ۲ بخش تک عکس و مجموعه عکس با موضوع‌های روضه‌های خانگی و کرونا، حضور بانوان در عزاداری‌ها، نقش زنان در موکب‌های عزاداری، نقش خادمان نوجوان و جوان ایرانی و عراقی در موکب‌ها، عزاداری و مناسک آیینی محرم و صفر و شور و شعور حسینی در آیین پیاده‌روی اربعین برگزار شد.

کارگاه‌های تخصصی این سوگواره شامل آمادگی و بایدها و نبایدها در سفر عکاسان، سوژه‌یابی و روایت‌گری عکاسانه در عصر رسانه‌های نوظهور، نقش عکس‌های آیینی در تصویر و فضای گرافیکی، عکس و سواد رسانه‌ای؛ نقش عکس در سواد رسانه‌ای امروز، آشنایی با آیین عزاداری اقوام ایرانی، عکاسی هنری اربعین، عکس و کاربرد آن در فضای مجازی، چالش و شبهه‌های دینی با محوریت عزاداری برای حضرت امام حسین(ع)، فلسفه گریه برای حضرت امام حسین(ع) و شبهات عاشورایی با حضور اساتید؛حمید عابدی، محمد لسانی، صادق حیدری، زهیر صیدانلو، محمدرضا پویافر، مهدی توکلیان و زهرا طالبی به صورت مجازی و حضوری در فرهنگسرای بهمن برگزار شد.

کمال‌الدین شاهرخ به عنوان رئیس افتخاری نخستین سوگواره عکس آیینی اربعین ۱۴۰۰، ساتیار امامی، محمدصادق حیدری، کیوان امجدیان، زهیر صیدانلو، سمیه غلامی، ثریا بیات و مهدی توکلیان هیات داوران این رویداد عکاسی بودند.

هیات داوران در بخش تک عکس؛ امیر عنایتی از تربت حیدریه، امیرحسین نظری و پوریا ترابی از قزوین را شایسته تقدیر دانستند. همچنین در این بخش محمدرضا بهمرام از تبریز به عنوان نفر دوم، زهرا دمرچلی از تهران و یاسر محمدخانی از اراک به عنوان نفرات سوم معرفی شدند. این بخش نفر اول نداشت.

در بخش مجموعه عکس؛ جمشید فرجوند و محمدهادی خسروی شایسته تقدیر شناخته شدند و مهدی قانونی به عنوان نفر اول معرفی شد، این بخش نفر دوم و سوم نداشت.

تعداد ۴۰ عکس نیز توسط داوران انتخاب شد که به بخش نمایشگاه این رویداد راه یافتند.

همچنین در این آیین از اساتید پیشکسوت عکاسی آیینی و دینی؛ کمال‌الدین شاهرخ، عباس میرهاشمی، رسول اولیازاده، جاسم غضبان‌پور و سامر الحسینی(عکاس آیین عتبات عالیات) تجلیل شد.