بلگراد-ایرنا- تحلیلگر صرب در امور بین الملل با اشاره به مذاکرات گروه ۴ بعلاوه یک در وین گفت: جمهوری اسلامی ایران نباید قبل از هر چیز از مواضع خود و شرایط لغو همه تحریم‌ها دست بکشد و تنها پس از آن مذاکرات مجدد در مورد توافق هسته‌ای را آغاز کند.

به گزارش ایرنا، خانم «بوبانا آنجلکوویچ» شامگاه پنجشنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا گفت: دلیل اول که ایران نباید از مواضع و شرایط لغو تحریم ها دست بکشد؛ خروج یکجانبه آمریکا از توافق و دلیل دوم تعلیق مذاکرات در خردادماه به دلیل انتخاب آقای دکتر سید ابراهیم رئیسی به عنوان رئیس جمهور ایران است.

وی که برای پایگاه اینترنتی جنبش بین المللی «اوراسیا» مقاله های سیاسی می نویسد، افزود: دلیل اول که مربوط به خروج یکجانبه آمریکا از برجام است، نشان می دهد که نمی توان به آمریکا حتی زمانی که سندی را امضا می کند، اعتماد کرد.

«دلیل دیگر به تعلیق مذاکرات در خرداد ماه به دلیل انتخاب دکتر رئیسی به عنوان رئیس جمهور ایران مربوط می شود. این امر نشان می دهد که غرب به اراده انتخاباتی مردم ایران و در نتیجه به حاکمیت جمهوری اسلامی ایران احترام نمی گذارد. بنابراین، کشورهای غربی بار دیگر نشان دادند که استاناردهای دوگانه دارند - یکی برای خودشان و دیگری برای کشورهایی که تحت کنترل آنها نیستند.»

کارشناس صرب در امور رسانه ای و ارتباطات در ادامه اظهارات خود بیان کرد: از همه این وقایع این تصور می شود که آیا این مذاکرات موفق میشود، زیرا آمریکا بازگشت خود به میز مذاکره را همیشه مشروط به موضوعی می کند. از طرف دیگر آمریکا و کشورهای قاره اروپا در مذاکرات (فرانسه و آلمان) و انگلیس به خواست انتخاباتی مردم ایران که در انتخابات ریاست جمهوری خردادماه امسال بیان شد، احترام نمی گذارند.

«اگر مداخله رژیم صهیونیستی به تمامی این مسائل اضافه شود که ربطی به همه اینها ندارد، اما بایستی اشاره شود که به پیشنهادات این رژیم در مورد برنامه هسته ای ایران توجه می شود، به این ترتیب دخالت صهیونیست ها در این مذاکرات موجب می شود که ملت ایران بیشتر به اهداف و مقاصد به اصطلاح نیت خوب غرب تردید کنند.»

نویسنده و تحلیلگر صرب افزود: علاوه بر این بایستی تاکید کنم که تحریم ها سلاح اصلی ژئوپلیتیکی غرب است. از اعمال تحریم ها برای جلوگیری توسعه کشورهای مستقل که سیاست آنها در تطابق با غرب نیست، استفاده می شود. به ویژه وقتی صحبت از کشورهای غنی از مواد خام استراتژیک در میان باشد و حاضر نیستند که ثروت طبیعی خود را در اختیار کشورهای غربی قرار بدهند.

نویسنده و تحلیلگر صرب اظهار کرد: اکنون ایدئولوژی اصلی در اتحادیه اروپا، بریتانیا و ایالات متحده به اصطلاح "برنامه سبز" است و چنین ایدئولوژی یعنی «برنامه سبز» ربطی به مراقبت از محیط زیست ندارد، بلکه این تلاش غرب برای جلوگیری از نفوذ کشورهایی مانند چین، روسیه، ایران و همه کشورهای دیگر است که منابع طبیعی و مواد خام استراتژیک را در اختیار خود دارند.

«برای غرب کاملاً واضح و روشن است که مراکز تحقیقات علمی ایران بسیار توسعه یافته هستند و دانشمندان ایرانی اگر می خواستند، قادر بودند که تا کنون سلاح هسته ای را بسازند.

وی افزود: همچنین باید به نقش بسیار مشکل ساز آژانس بین المللی هسته ای نیز اشاره کرد که در برخی شرایط آشکارا طرف غرب را می گیرد، بنابراین عینیت و بی طرفی در قضاوت این نهاد بین المللی را می توان زیر سوال برد.

آنجلکوویچ در اظهارات خود برای ایرنا گفت: رسانه های طرفدار اروپای غربی پس از اولین روز این دور از مذاکرات، نظراتی از سیاستمداران اروپایی مبنی بر اینکه از رویکرد همه جانبه ایران با خوشحالی تعجب کردند را انتشار دادند. اما نوشته های رسانه های غربی پس از دریافت انتقاد احتمالاً از انگلیسی ها و آمریکایی ها در مورد ایران تغییر پیدا کرد.

«بدیهی است که «حسین امیر عبداللهیان» وزیر امور خارجه ایران به خوش بینی خود در مورد مذاکرات مطمئن بود. اما پس از اقدامات پشت پرده، عدم مسئولیت و جدی بودن و محتوای مذاکره کنندگان آمریکا و شرکای اروپایی و جزیره ای آن، روند این مذاکرات به بیراهه کشانده شد. از طرف دیگر، این مذاکرات در اتریش برگزار شده، کشوری که به طور رسمی در این جریان بی طرف است و میانجی ایران و ایالات متحده، اتحادیه اروپا است که بازوی گسترده ایالات متحده در اروپا می باشد.»

وی اضافه کرد: کشورهای امضا کننده توافق هسته ای با ایران در واقع اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به اضافه آلمان هستند. این تصور بدیهی است که غرب از هر موقعیت ممکن استفاده می کند تا آلمان را به آرامی به عنوان عضو بعدی شورای امنیت معرفی کند، بدون توجه به گذشته آلمان نازی که هنوز در برخی از مناطق و همچنین در سیاست آلمان حاضر وجود دارد. این امر فقدان قوانین و استانداردهای به اصطلاح جامعه بین المللی که برای غرب یک تعبیر است، را نشان می دهد.

تحلیلگر و خبرنگار صرب با اشاره به روند مذاکرات کنونی در وین برای برنامه صلح آمیز هسته ای ایران، گفت: فکر می کنم که ایران باید مذاکرات را رها کند و خواستار این شود که مذاکرات بدون میانجیگری شرکای آمریکایی از اتحادیه اروپا به رهبری آلمان در شورای امنیت سازمان ملل متحد ادامه داده شود.

تحلیلگر مجرب صرب در مسایل بین الملل در پایان این گفت و گو بیان کرد: ایران با تیم مذاکره کننده ای رو به رو است که از قوانین بین المللی و منشورها برای به دست آوردن، حفظ و یا بازیابی نفوذ خود در سراسر جهان سوء استفاده می کنند.

«آنها با همین توافقنامه که خود امضا کردند، نشان دادند که نمی توان به آنها اعتماد کرد، به تعهدات خود عمل نمی کنند و احترام نمی گذارند و در عین حال از طرف دیگر توافق نامه می خواهند که همچنان به همان توافقنامه احترام بگذارند. چنین رفتاری خارج از عرف حقوق بین الملل است.»

وی گفت: اگر در این دور مذاکرات پیشرفتی حاصل نشود، ایران بهتر است از مذاکرات خارج شود و شرایط سخت تری را برای بازگشت به توافق در دور بعدی تعیین کند. یا اینکه از شورای امنیت سازمان ملل متحد بخواهد توافق جدیدی را امضا کند.