به گزارش ایرنا، احمد کرمی روز شنبه در همایش روز جهانی خاک در دانشگاه ایلام اظهار داشت: هرچند لازمه توسعه و اقدمات عمرانی با تخریب طبیعت همراه است اما باید این تخریبها به کمترین مقدار برسد.
وی افزود: آب، هوا و خاک به عنوان سه مولفه اصلی حیات در صورت آسیب دیدن و تخریب، تجدیدناپذیر هستند و نابودی این مولفهها تبعات منفی عدیدهای بر حیات تمامی موجودات زنده از جمله انسانها دارد.
کرمی میزان فرسایش خاک در کشور را بالا و نگران کننده دانست و تاکید کرد: اگر این رویه کنترل و مدیریت نشود در آینده مشکلات کشور در خصوص این منابع حیاتی افزایش مییابد هرچند که این مشکلات در زمینه آب شروع شده است.
وی یادآور شد: توسعه بشری باعث نابودی و نفوذناپذیری خاک شده اما اقدمات ترمیمی در مورد خاک کم اثر است در حالیکه با ارتقای آگاهی عمومی به ویژه در قشر کشاورزان و طراحان پروژههای عمرانی روند تخریب خاک کاهش مییابد.
معاون عمرانی استاندار ایلام اضافه کرد: اقدمات احیایی برای مولفههای اصلی حیاتی (خاک، آب و هوا) موجب توسعه پایدار موجب می شود و باتوجه به کاهش محسوس نزولات جوی باید همگان برای حفظ خاک همکاری کنیم تا فرآیند تخریب و فرسایش خاک افزایش نیابد.
وی با بیان اینکه خاک شاکله اصلی حیات بشری و سایر موجودات زنده است، یادآور شد: باید حساسیتها نسبت به حفظ خاک به عنوان یک میکروارگانیزم زنده بیشتر شود و در این راستا کارگروههای تخصصی متشکل از دستگاههای مرتبط و کارشناسان ایجاد شود.
فعالیتهای بشری تخریب خاک را در پی داشته است
رییس سازمان جهادکشاورزی استان ایلام نیز گفت: برای حفظ خاک به عنوان یک موجود زنده و لازمه حیات کار اساسی انجام نشده است در حالی که ۹۵ درصد فعالیتها و مواد غذایی بشر از بستر خاک شکل میگیرد.
محمدعلی اقدسی یادآور شد: فعالیتهای بشری آسیب دیدن خاک از جمله افزایش شوری، فرسایش و ضعف غنای خاک را در پی داشته است و هم اکنون در برخی نقاط استان اراضی در معرض شوری شدید خاک و فرسایش بادی و خاکی قرار گرفته است.
وی افزود: عملیاتهای خاکورزی غلط، آتشسوزی، آتش زدن پس چرای مزارع، قطع درختان و تنک شدن زمین، پروژههای عمرانی و روشن کردن آتش در عرصهها توسط گردشگران از جمله فعالیتهای بشری است که تخریب خاک را در پی داشته است.
اقدسی پیشنهاد داد: ادارات مرتبط با خاک دفاتر مستقل اما همسو با هم تشکیل دهند تا در قالب این دفاتر پژوهشها و مطالعات خاکورزی و همچنین مشخصات هر منطقه مشخص و بر اساس قابلیت خاک آن مناطق فعالیتهای بشری از جمله کشاورزی یا عمرانی انجام شود.
خاک سرمایهای متعلق به همه نسلها و موجودات زنده است
رییس دانشگاه ایلام هم خاک را یک سرمایه بزرگ طبیعی متعلق به همه نسلها و تمامی موجودات زنده دانست که اکنون انسانها به جای حفظ آن دچار سرمایه سوزی شدهاند.
طاهر علیمحمدی افزود: ما باید با طرحهای مطالعاتی و پژوهشی مشکلات مربوط به تخریب خاک را مورد کنکاش قرار دهیم تا با اجرای پروژههای درست، باروری و غنای خاک را بیشتر کنیم.
به گزارش ایرنا، در این همایش برخی از کارشناسان و پژوهشگران زمین شناسی در باره وضعیت نامناسب سلامت خاک صحبت کردند.
تجلیل از برگزیدگان مسابقه نقاشی خاک و رویش و همچنین فعالان حوزه سلامت خاک تجلیل به عمل آمد.
پنجم دسامبر به عنوان روز جهانی خاک نامگذاری شده است و جلوگیری از شوری خاک، افزایش بهرهوری خاک شعار امسال این روز است.
در ایران نیز از ۱۵ تا ۲۰ آذرماه به نام هفته خاک نامگذاری شده است.